Όταν, το καλοκαίρι του 2016, ο Άντριου Μπράνσον είδε μία κλήτευση κοινοποιημένη στην πόρτα του, υπέθεσε πως επρόκειτο για ένα δικαστικό ραντεβού ρουτίνας, ένα διαδικαστικό έλεγχο των εγγράφων διαμονής του στην Τουρκία – το «σπίτι» του για πάνω από δύο δεκαετίες.
Αποδείχτηκε πως έσφαλε. «Προφανώς και ήταν κάτι παραπάνω από κατάπληκτος» που συνελήφθη, ομολογεί ο δικηγόρος του Αμερικανού πάστορα, Ισμαήλ Τζεμ Χαλαβούρτ, στη συνέντευξη που έδωσε χθες, Παρασκευή στο Reuters. 
Εδώ και περίπου 25 χρόνια, ο Μπράνσον ζει και κηρύττει στη Σμύρνη. Τον Ιούλιο, μετά από περίπου δύο χρόνια στη φυλακή, ο Μπράνσον μεταφέρθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε και το τελευταίο, από τα πολλά, αίτημα απελευθέρωσής του, με το επιχείρημα πως η διαδικασία συλλογής στοιχείων είναι σε εξέλιξη.
Άντριου Μπράνσον: Ποιος είναι ο πάστορας που βρίσκεται στο επίκεντρο της κόντρας ΗΠΑ – Τουρκίας
Κι ενώ ο πρόεδρος Τραμπ έχει αξιώσει την, χωρίς όρους, απελευθέρωση του Μπράνσον, περιγράφοντάς τον ως έναν «εξαιρετικό πατριώτη που κρατείται ως όμηρος», ο Τούρκος ομόλογός του επιμένει να συνδέει τον πάστορα με τον άλλοτε φίλο του και τώρα ορκισμένο εχθρό του, τον αυτοεξόριστο ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν.
Τι λέει ο δικηγόρος του

Σύμφωνα με τον Χαλαβούρτ, ο πάστορας δεν είχε ανησυχήσει όταν πρωτοπήγε στο αστυνομικό τμήμα. Το χειρότερο που περίμενε ήταν να του δοθεί μία προθεσμία δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψει τη χώρα – συνήθης τακτική που ακολουθείται σε περιπτώσεις παραβίασης διαμονής – και να επιστρέψει μόλις διευθετήσει τα χαρτιά του.

Αντ’αυτού, όμως, παρέμεινε σε κέντρο κράτησης για δύο μήνες, προτού συλληφθεί επισήμως, στις 9 Δεκεμβρίου του 2016.
Ο Ισμαήλ Τζεμ Χαλαβούρτ, δικηγόρος του πάστορα Μπράνσον, ομολογεί πως ο πελάτης του αρχικά δεν είχε ανησυχήσει για την κλήτευση, καθώς πίστευε πως επρόκειτο για έναν έλεγχο ρουτίνας – REUTERS/Osman Orsal/File

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που επικαλείται το Reuters, ο Μπράνσον κατηγορείται για διασυνδέσεις τόσο με το PKK όσο και με τους Γκιουλενιστές – οργανώσεις που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές». Κατηγορείται για εγκλήματα που διέπραξαν το PKK και το δίκτυο των γκιουλενιστών αλλά και για αποκάλυψη κρατικών πληροφοριών στο πλαίσιο «πολιτικής ή στρατιωτικής κατασκοπίας».

Ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία εις βάρος του.
Τι αποκαλύπτουν τα sms, το gps και οι μυστικοί μάρτυρες
Το κατηγορητήριο, οι συνεντεύξεις με το δικηγόρο του και τρεις συνεδριάσεις της δίκης στις οποίες παρέστη το Reuters στοιχειοθετούν τις κατηγορίες περί υποστήριξης των Κούρδων αυτονομιστών και διασυνδέσεων με τους φερόμενους ως πραξικοπηματίες.

«Ήρθα στην Τουρκία το 1993 για να μιλήσω στους πολίτες για το Χριστό», είπε στο δικαστήριο, σε άπταιστα τουρκικά και αγνοώντας την παρουσία δύο διερμηνέων, κατά την πρώτη ακροαματική διαδικασία τον Απρίλιο.

«Ουδέποτε κινήθηκα μυστικά κατά την διαμονή μου στην Τουρκία. Η κυβέρνηση μάς παρακολουθεί διαρκώς και δεν έχω κάνει ποτέ κάτι ενάντια στην Τουρκία», τόνισε.
Ο δικαστής εξήγησε στον Μπράνσον πως δεν δικάζεται για την εκτέλεση του ιεραποστολικού του έργου αλλά για ένα μεγάλο κατηγορητήριο εις βάρος του.
Οι εισαγγελείς αναρωτήθηκαν γιατί ταξίδεψε εκατοντάδες χιλιόμετρα από το ποίμνιό του στις ακτές του Αιγαίου προς την τουρκική ενδοχώρα και τις νοτιοανατολικές περιοχές όπου δρα το PKK.
Ενοχοποιητικά στοιχεία συνιστούν τα μηνύματα στα τηλέφωνά του, οι ταξιδιωτικές λεπτομέρειες, οι μαρτυρίες από την ενορία του και οι τρεις μυστικοί μάρτυρες κατηγορίας που αναφέρονται στο κατηγορητήριο με τα κωδικά ονόματα «Προσευχή», «Φωτιά» και «Μετεωρίτης».
Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει στοιχεία από GPS που καταγράφει ταξίδια στο Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη του τουρκικού Κουρδιστάν καθώς και μία συνάντηση, το 2010, με άνδρα που περιγράφεται από έναν από τους μυστικούς μάρτυρες ως «στρατιώτης των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων».
Ο Μπράνσον αντιτείνει πως τα ταξίδια στις κουρδικές περιοχές έγιναν προκειμένου να βοηθηθούν οι πρόσφυγες από τη Συρία που είχαν βρει καταφύγιο εκεί: «Δεν αποδέχομαι την κατηγορία πως έδρασα σύμφωνα με τους στόχους του PKK. Θέλαμε να καθοδηγήσουμε τους Σύρους πρόσφυγες που έρχονταν στη Σμύρνη», τόνισε.
2018 08 17T114535Z 1704279726 RC1512849DE0 RTRMADP 3 TURKEY SECURITY USA
Η αστυνομική παρουσία έξω από το σπίτι του Μπράνσον όπου βρίσκεται σε κατ’οίκον περιορισμό, είναι διαρκής – REUTERS/Osman Orsal
Στο κατηγορητήριο συγκαταλέγεται και ο ισχυρισμός από τον μάρτυρα με το κωδικό όνομα «Προσευχή» πως ο Μπράνσον συνδέεται με φερόμενα βασικά μέλη του δικτύου του Γκιουλέν – παρότι ο μάρτυρας απέτυχε να παράσχει συγκεκριμένα στοιχεία γι’αυτές τις διασυνδέσεις.
Ο Μπράνσον δεν βρισκόταν στη χώρα τη στιγμή της απόπειρας πραξικοπήματος αλλά επέστρεψε άμεσα μετά από αυτό, σύμφωνα με τον δικηγόρο του. «Προετοιμαζόμαστε για κάποια γεγονότα που θα συνταράξουν τους Τούρκους – προλειαίνοντας το έδαφος για την επιστροφή του Χριστού… Πιστεύω πως η κατάσταση θα χειροτερεύσει. Στο τέλος θα νικήσουμε», έγραφε ο Μπράνσον σε γραπτό του μήνυμα που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο. Το μήνυμα έχει ημερομηνία 21 Ιουλίου 2016 και παραλήπτη έναν άλλο πάστορα. Ο Μπράνσον δεν αρνείται την ύπαρξή του αλλά επιμένει πως το περιεχόμενό του παρερμηνεύτηκε.

«Δεν τον γνωρίζαμε»

Στη συνοικία Αλσαντσάκ της Σμύρνης όπου ζούσε ο Μπράνσον, περίοικοι και γείτονες περιγράφουν τον ίδιο και τη σύζυγό του ως «ήσυχους και διακριτικούς ανθρώπους».
«Γνωρίζω τους πάντες σ’αυτή τη γειτονιά και δεν είχα ιδέα πως αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν εδώ», λέει η ιδιοκτήτρια καταστήματος, δύο δρόμους από το σπίτι του Μπράνσον ενώ ο φαρμακοποιός της περιοχής τον περιγράφει ως ένα «φιλήσυχο άνθρωπο».
Η νέα ακροαματική διαδικασία είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.
https://www.pentapostagma.gr/