Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Συμμετοχικά Συστήματα Πιστοποίησης ποιότητας βιολογικών προϊόντων (PGS)

Συμμετοχικά Συστήματα Πιστοποίησης ποιότητας βιολογικών προϊόντων (PGS)

"Τα Συμμετοχικά Συστήματα Πιστοποιήσης (PGS) είναι συστήματα διασφάλισης ποιότητας που επικεντρώνονται σε τοπικό επίπεδο, πιστοποιούν τους παραγωγούς με βάση την ενεργό συμμετοχή των ενδιαφερομένων και βασίζονται σε σχέσεις  εμπιστοσύνης, κοινωνικών δικτύων και 
ανταλλαγής γνώσεων".

Τα 
Συμμετοχικά Συστήματα Πιστοποιήσης (PGS) επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η βιολογική πιστοποίηση πριν από μερικές δεκαετίες. Ταυτόχρονα, πολλά PGS υπήρξαν για πάνω από 40 χρόνια. Η ανάπτυξη και η εξειδίκευση του τομέα της βιολογικής γεωργίας, συνοδευόμενη από την αύξηση του διεθνούς εμπορίου, απαιτούσε τη πιστοποίηση τρίτων να γίνει ο κανόνας στις περισσότερες ανεπτυγμένες βιολογικές αγορές. Ωστόσο, τα PGS δεν έχουν σταματήσει ποτέ να υπάρχουν και εξυπηρετούν βιολογικούς παραγωγούς και καταναλωτές που επιθυμούν να διατηρήσουν τοπικές οικονομίες και άμεσες, διαφανείς σχέσεις. 

Χιλιάδες βιολογικοί παραγωγοί και καταναλωτές έχουν πλέον πιστοποιηθεί μέσω πρωτοβουλιών PGS σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που οι λεπτομέρειες της μεθοδολογίας και της διαδικασίας ποικίλλουν, τα βασικά στοιχεία και τα χαρακτηριστικά παραμένουν σταθερά παγκοσμίως.

Οι αρχές των PGS αναπτύσσονται από την οικολογική φιλοσοφία.Τα Συμμετοχικά Συστήματα Πιστοποιήσης (PGS) προσυπογράφουν τα ίδια ιδεώδη που καθοδήγησαν τους πρωτοπόρους βιοκαλλιεργητές. Τα προγράμματα PGS απαιτούν ένα θεμελιωδώς οικολογικό επίπεδο προσέγγιση της γεωργίας που δεν χρησιμοποιεί συνθετικά χημικά εντομοκτόνα, λιπάσματα ή Γ.Τ.Ο. και στηρίζει περαιτέρω τους αγρότες και τους εργαζόμενους σε μια κουλτούρα μακροπρόθεσμων οικονομικών, βιωσιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η κύρια εστίαση της PGS στην τοπική αγορά προγράμματα ενθαρρύνει την οικοδόμηση κοινότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την υποστήριξη των τοπικών οικονομιών.

Τα προγράμματα PGS δίνουν υψηλή προτεραιότητα στη γνώση και την ικανότητα - όχι μόνο για τους παραγωγούς αλλά και για τους καταναλωτές. Σε αντίθεση με τα υπάρχοντα προγράμματα πιστοποίησης που ξεκινούν με την ιδέα ότι οι αγρότες πρέπει να αποδείξουν ότι είναι σύμφωνα με την πιστοποίηση, τα προγράμματα PGS χρησιμοποιούν ακεραιότητα που βασίζεται στην αρχή της εμπιστοσύνης. Χτίζουν από εκεί με μια απαράμιλλη διαφάνεια και ανοικτό πνεύμα, που διατηρούνται σε ένα περιβάλλον που ελαχιστοποιεί τις ιεραρχίες και τα διοικητικά επίπεδα.



Βασικά στοιχεία 

1. Κοινό όραμα 

Μια θεμελιώδης δύναμη του Συστήματος Συμμετοχικών Εγγυήσεων βρίσκεται στη συνείδηση και στο κοινό όραμα που έχουν οι αγρότες και οι καταναλωτές στις βασικές αρχές που καθοδηγούν το πρόγραμμα. 

2. Συμμετοχική 

Η συμμετοχική πιστοποίηση βασίζεται σε μια μεθοδολογία που προϋποθέτει έντονη συμμετοχή αυτών που ενδιαφέρονται για την παραγωγή και κατανάλωση αυτών των προϊόντων . Οι αρχές και οι κανόνες για τη βιολογική παραγωγή σχεδιάζονται και εφαρμόζονται με τη συμβολή όλων των ενδιαφερομένων - παραγωγών, συμβούλων και καταναλωτών. Η αξιοπιστία της ποιότητας παραγωγής είναι συνέπεια της συμμετοχής. 

3. Διαφάνεια 

Όλοι οι εμπλεκόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών, πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς λειτουργεί ολόκληρη η διαδικασία, τα κριτήρια που υπάρχουν και ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις.


https://www.apenantioxthi.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δήμoς Νοτίου Πηλίου: Αναγκαία η διατήρηση δρομολογίων του “Μουτζούρη”

Δήμoς Νοτίου Πηλίου: Αναγκαία η διατήρηση δρομολογίων του “Μουτζούρη” Τη διατήρηση των δρομολογίων του Τρένου Πηλίου ζητά ο αντιδήμαρχος Του...