Προέλευση των λαχανικών
Αν ακόμη πιστεύετε ότι οι ντομάτες , το καρπούζι, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα αγγούρια , τα κολοκυθάκια είναι γηγενή φυτά της ελληνικής χλωρίδας τότε κάνετε ένα τεράστιο λάθος. Η ιστορία των λαχανικών ξεκινάει πολύ παλιά, όταν οι τροφοσυλλέκτες εξήλθαν από την Αφρική και άρχισαν να εξαπλώνονται σε όλο τον πλανήτη.
Καρπούζι
Κρεμμύδι
Πατάτα
Κολοκύθια
Καρπούζι
Τα πρώτα καρπούζια εμφανίστηκαν στη Νότιο Αφρική πριν από περίπου 5.000 χρόνια. Έχουν εξαπλωθεί από εκεί και από το 2000 έτος π.Χ. καλλιεργήθηκαν και έγιναν ένα καθημερινό φαγητό στην αρχαία Αίγυπτο. Η δημοτικότητά του στις καυτές περιοχές της ερήμου μπορεί να αποδοθεί στην υψηλή ποσότητα νερού που περιέχει το καρπούζι. Ακόμα και η Αγία Γραφή αναφέρει το καρπούζι ως τροφή των αρχαίων Ισραηλιτών που ήταν σκλάβοι στην Αίγυπτο εκείνη την εποχή. Τα καρπούζια μεταφέρθηκαν στην Αμερική από Ευρωπαίους αποίκους και από το δουλεμπόριο από την Αφρική. Αργότερα, τον 17ο αιώνα, καλλιεργήθηκαν στη Μασαχουσέτη, το Περού, τη Βραζιλία, τον Παναμά και πολλές βρετανικές και ολλανδικές αποικίες. Καθώς τα καρπούζια είναι 91% νερό και 6% ζάχαρη, τρώγονται ως επιδόρπια, αλλά δεν είναι μόνο ζαχαρούχα γλυκά. Έχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο που τους καθιστά μία πολύ υγιεινή διατροφή.
ΝτομάταΗ ιστορία της ντομάτας φτάνει 2.500 χρόνια πριν, όταν οι άνθρωποι της αρχαίας αυτοκρατορίας των Αζτέκων είδαν την αξία της και την ενσωμάτωσαν στη ζωή τους, την ιατρική και την κουζίνα τους. Σήμερα, η ντομάτα αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στον κόσμο . Η ακριβής προέλευση της ντομάτας δεν είναι γνωστή, αν και θεωρείται ότι εξελίχθηκε από το προϊστορικό φυτό Nighshade πριν από εκατομμύρια χρόνια στη Νότια Αμερική (μαζί με τη πατάτα, τον καπνό και τις πιπεριές τσίλι) και σιγά-σιγά έφτασε στο βορρά έως ότου έφθασε στα εδάφη της Αμερικής μεταξύ Μεξικού και βόρειας Κόστα Ρίκα. Κατά τη διάρκεια του 500 π.Χ., ένας από αυτούς τους πολιτισμούς κατόρθωσε να εξημερώσει τη ντομάτα και να την ενσωματώσει στην κουζίνα τους. Αυτός ο πολιτισμός ήταν Αζτέκοι. Από εκείνη την στιγμή, η ντομάτα εξαπλώθηκε αργά σε όλη την κεντρική και τη Νότια Αμερική, και χρησιμοποιήθηκε ως τροφή, αλλά κάπου και ως παραισθησιογόνο… Η πρώτη ευρωπαϊκή επαφή με την ντομάτα ήρθε με τον Χριστόφορο Κολόμβο που την εντόπισε το 1493, αλλά ήταν ο Ισπανός κατακτητής Hernán Cortés, ο οποίος είδε για πρώτη φορά τις δυνατότητες αυτού του φυτού στην πόλη της πόλης Τζονοτσιτλάν των Αζτέκων και έφερε σπόρους πίσω στην Ευρώπη. Εκεί, βλέποντας ότι η ντομάτα θα μπορούσε να αναπτυχθεί χωρίς πρόβλημα σε ένα ζεστό μεσογειακό κλίμα, η ισπανική κυβέρνηση άρχισε να ενθαρρύνει την παραγωγή της τόσο στην Ευρώπη όσο και στις απομακρυσμένες αποικίες της. Ήδη από το 1540 η τομάτα άρχισε να παράγεται στα ισπανικά χωράφια και χρησιμοποιήθηκε τακτικά ως κοινό φαγητό στις αρχές του 17ου αιώνα. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν υιοθέτησαν την ντομάτα αμέσως. Για παράδειγμα, αν και οι Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν την τομάτα από το 1548 την χρησιμοποιούσαν μόνο ως επιτραπέζια διακοσμητικά φρούτα μέχρι τα τέλη του 17ου και τις αρχές του 18ου αιώνα. Τους άρεσε η ομορφιά τους και πειραματίστηκαν με επιλεκτική αναπαραγωγή, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν ντομάτες πολλών χρωμάτων και σχημάτων. Την ίδια μοίρα είχε και στην Αγγλία, όπου εισήχθη το 1597, αλλά παρέμεινε αντιληπτή ως ανθυγιεινή, δηλητηριώδης και ακατάλληλη για κατανάλωση τόσο στην Αγγλία όσο και στις αποικίες της Βόρειας Αμερικής. Αυτό άλλαξε στα μέσα του 18ου αιώνα μετά από πολλές προόδους στην παραγωγή από την Ισπανία και την Ιταλία. Το 2009, η παγκόσμια παραγωγή τομάτας ανήλθε σε 158,3 εκατομμύρια τόνους, . Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ήταν η Κίνα με το 24% της παγκόσμιας παραγωγής, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία, την Ινδία, την Αίγυπτο και την Ιταλία.
Κρεμμύδι
Τα κρεμμύδια είναι ένα από τα παλαιότερα καλλιεργημένα λαχανικά στην ιστορία μας, τα οποία προέρχονται από την κεντρική Ασία από όπου εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι, βοτανολόγοι και ιστορικοί δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν τον ακριβή χρόνο και τον τόπο των πρώτων καλλιεργειών τους (επειδή αυτό το λαχανικό είναι φθαρτό και η καλλιέργειά του αφήνει ελάχιστα ίχνη), ωστόσο κάποια γραπτά αρχεία μας επιτρέπουν να ζωγραφίσουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα για την προέλευσή του. Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι το κρεμμύδι πρώτα εξημερώθηκε στην Κεντρική Ασία και άλλα στη Μέση Ανατολή από τον πολιτισμό της Βαβυλώνας στο Ιράν και το Δυτικό Πακιστάν, αλλά πιστεύουν ότι η οργανωμένη καλλιέργεια ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, χιλιάδες χρόνια πριν δημιουργηθούν η γραφή και τα εξελιγμένα εργαλεία. Τα κρεμμύδια καλλιεργήθηκαν στην Αρχαία Αίγυπτο πριν από 5.500 χρόνια, στην Ινδία και την Κίνα πριν από 5.000 χρόνια, στη Σουμέρια πριν από 4.500 χρόνια. Η οργανωμένη καλλιέργεια κρεμμυδιού ξεκίνησε γύρω στα 3.500 π.Χ., οι αρχαίοι πολιτισμοί που τις χρησιμοποιούσαν σύντομα εξαρτώνται πραγματικά από αυτό το σπουδαίο λαχανικό. Τα κρεμμύδια ήταν εύκολο να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε είδος εδάφους, οποιοδήποτε είδος οικοσυστήματος και ήταν εύκολο να αποθηκευτούν, να στεγνώσουν και να διατηρηθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στην Αίγυπτο τα κρεμμύδια ήταν σύμβολα αιωνιότητας, ατελείωτης ζωής και ήταν μέρος τελετών ταφής. Τα κρεμμύδια ήταν επίσης σημαντικό μέρος της περίφημης αιγυπτιακής διαδικασίας μουμιοποίησης. Περιγράφηκε αρκετές φορές από τους Ισραηλίτες στη Βίβλο, ως μία από τις σημαντικότερες θεραπείες για διάφορες ασθένειες της καρδιάς, των αρθρώσεων, της πέψης και χρησιμοποιήθηκε έντονα στην Αρχαία Ελλάδα όχι μόνο από γιατρούς αλλά και από στρατιώτες και αθλητές που πίστευαν τα κρεμμύδια τους έδιναν δύναμη από τους θεούς (το κατανάλωναν ωμό, μαγειρεμένο, και σαν χυμό).Οι Ρωμαίοι κατανάλωναν επίσης μεγάλες ποσότητες κρεμμυδιού, μεταφέροντάς τους όπου κι αν πήγαν, από την Ιταλία στην Ισπανία, τα Βαλκάνια, την πλειοψηφία της Κεντρικής Ευρώπης και την Αγγλία. Σύμφωνα με ορισμένα αρχεία, τα κρεμμύδια ήταν τα πρώτα φυτά που φυτεύτηκαν ποτέ από τους πρώτους αποίκους που προσγειώθηκαν στη Βόρεια Αμερική.
Πατάτα
Η πατάτα αργά εξελίχθηκε στην σημερινή μορφή της στις νοτιοαμερικανικές ορεινές περιοχές των Άνδεων μεταξύ Περού και Βολιβίας. Ανθρώπινοι άποικοι έφτασαν σε αυτό το μέρος του κόσμου μας πριν από περίπου 15 χιλιάδες χρόνια και κατάφεραν να εξημερώσουν την άγρια πατάτα γύρω στις 8 χιλιετίες π.Χ. Από την πρώτη στιγμή που οι Ευρωπαίοι εξερευνητές πήραν τα χέρια τους στην πατάτα, είδαν τις δυνατότητες του φυτού που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που τρώμε και ασκούμε την ιατρική. Μετά από αιώνες επέκτασης, η πατάτα έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά στον κόσμο. . Πατάτα, ένα από τα φυτά της Νότιας Αμερικής και των βουνών των Άνδεων (νότιο Περού και βορειοδυτική Βολιβία) κατάφεραν να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους στους προγόνους μας, που την καλλιέργησαν, την και εξασφάλιζαν την διάδοση τους κατά τα τελευταία 10.000 χρόνια της ιστορίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1800, η πατάτα έγινε μια συνηθισμένη καλλιέργεια που χρησιμοποιήθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη . Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήταν η τελευταία μεγάλη χώρα που υιοθέτησε την πατάτα στην κουζίνα τους. Για πολλά χρόνια θεωρούσαν αυτή την καλλιέργεια για άλογα και άλλα ζώα. Μόνο μετά τις προσπάθειες του 1872 του διάσημου ανθρακωρύχου Luther Burbank (1849-1926), η αμερικανική βιομηχανία πατάτας κατόρθωσε να κερδίσει κάποια έλξη. Αιώνες μετά την εισαγωγή τους στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, οι πατάτες αντιπροσωπεύουν ένα από τα σημαντικότερα μέρη της παγκόσμιας κουζίνας και την τέταρτη μεγαλύτερη καλλιέργεια τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο (μετά τον αραβόσιτο, το ρύζι και το σιτάρι).
Καρότα
Το καρότο είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο λαχανικό ρίζας) που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο ως ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά τροφίμων. Λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας, της παρουσίας β-καροτίνης, των διαιτητικών ινών, των αντιοξειδωτικών, των μεταλλικών στοιχείων της ευελιξίας για επεξεργασία σε πολλούς τρόπους και της δυνατότητας να παραμείνουν εδώδιμα ακόμη και μετά από μήνες αξιόπιστης αποθήκευσης τόσο σε συνηθισμένα όσο και σε ψυγεία, αγκαλιάστηκε οπουδήποτε εμφανίστηκε μετά τη διεξαγωγή του από το σπίτι του στο Ιράν και το Αφγανιστάν. Η ιστορία των καρότων εκτείνεται τα τελευταία πέντε χιλιάδες χρόνια και λέει την απίστευτη ιστορία της εξημέρωσης της στα πεδία του αρχαίου Ιράν και του Αφγανιστάν, την επέκταση στην Αίγυπτο και την Κίνα, τη δημοτικότητα στη μεσαιωνική Ευρώπη και, τέλος, τη γέννηση του κοινού καρότου πορτοκαλιού στους επιστημονικούς κύκλους του 17ου αιώνα Κάτω Χώρες. Η παράδοση της χρήσης φαρμακευτικών καρότων μετακινήθηκε από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και τη Ρώμη την 1η χιλιετία π.Χ. Εκεί, τα πικρά και σκληρά για κατανάλωση καρότα χρησιμοποιήθηκαν ως θεραπευτική αγωγή για πολλές ασθένειες και χρησιμοποιήθηκαν ειδικά ως σεξουαλικά αφροδισιακά (η πιο γνωστή καταγεγραμμένη περίπτωση τέτοιας χρήσης συνέβη κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Caligula). Από το 13ο αιώνα τα καρότα ταξίδεψαν από την Περσία στην Ασία, φτάνοντας στην μακρινή Ιαπωνία. Την ίδια περίοδο, το ευρωπαϊκό καρότο άρχισε να καλλιεργείται σε κήπους και αγρούς της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το 1609, οι Άγγλοι άποικοι του Νέου Κόσμου άρχισαν να καλλιεργούν καρότα στην πόλη Jamestown της Βιρτζίνια (20 χρόνια αργότερα η παραγωγή μεταφέρθηκε στη Μασαχουσέτη.) Η Βραζιλία ήταν η πρώτη χώρα της Νότιας Αμερικής που έλαβε καρότα στα μέσα του 17ου αιώνα και όχι πολύ αργότερα το καρότο έφτασε στην Αυστραλία. Σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας καρότων στον κόσμο είναι η Κίνα. Το 2010, 33,5 εκατομμύρια τόνοι καρότων και γογγυλιών παράγονται παγκοσμίως, με 15,8 εκατομμύρια τόνους στην Κίνα, 1,3 εκατομμύρια τόνους στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1,3 εκατομμύρια τόνους στη Ρωσία, 1 εκατομμύριο τόνους στο Ουζμπεκιστάν και λιγότερο από ένα εκατομμύριο στην Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και Ουκρανία.
Το καρότο είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο λαχανικό ρίζας) που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο ως ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά τροφίμων. Λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας, της παρουσίας β-καροτίνης, των διαιτητικών ινών, των αντιοξειδωτικών, των μεταλλικών στοιχείων της ευελιξίας για επεξεργασία σε πολλούς τρόπους και της δυνατότητας να παραμείνουν εδώδιμα ακόμη και μετά από μήνες αξιόπιστης αποθήκευσης τόσο σε συνηθισμένα όσο και σε ψυγεία, αγκαλιάστηκε οπουδήποτε εμφανίστηκε μετά τη διεξαγωγή του από το σπίτι του στο Ιράν και το Αφγανιστάν. Η ιστορία των καρότων εκτείνεται τα τελευταία πέντε χιλιάδες χρόνια και λέει την απίστευτη ιστορία της εξημέρωσης της στα πεδία του αρχαίου Ιράν και του Αφγανιστάν, την επέκταση στην Αίγυπτο και την Κίνα, τη δημοτικότητα στη μεσαιωνική Ευρώπη και, τέλος, τη γέννηση του κοινού καρότου πορτοκαλιού στους επιστημονικούς κύκλους του 17ου αιώνα Κάτω Χώρες. Η παράδοση της χρήσης φαρμακευτικών καρότων μετακινήθηκε από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και τη Ρώμη την 1η χιλιετία π.Χ. Εκεί, τα πικρά και σκληρά για κατανάλωση καρότα χρησιμοποιήθηκαν ως θεραπευτική αγωγή για πολλές ασθένειες και χρησιμοποιήθηκαν ειδικά ως σεξουαλικά αφροδισιακά (η πιο γνωστή καταγεγραμμένη περίπτωση τέτοιας χρήσης συνέβη κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Caligula). Από το 13ο αιώνα τα καρότα ταξίδεψαν από την Περσία στην Ασία, φτάνοντας στην μακρινή Ιαπωνία. Την ίδια περίοδο, το ευρωπαϊκό καρότο άρχισε να καλλιεργείται σε κήπους και αγρούς της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το 1609, οι Άγγλοι άποικοι του Νέου Κόσμου άρχισαν να καλλιεργούν καρότα στην πόλη Jamestown της Βιρτζίνια (20 χρόνια αργότερα η παραγωγή μεταφέρθηκε στη Μασαχουσέτη.) Η Βραζιλία ήταν η πρώτη χώρα της Νότιας Αμερικής που έλαβε καρότα στα μέσα του 17ου αιώνα και όχι πολύ αργότερα το καρότο έφτασε στην Αυστραλία. Σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας καρότων στον κόσμο είναι η Κίνα. Το 2010, 33,5 εκατομμύρια τόνοι καρότων και γογγυλιών παράγονται παγκοσμίως, με 15,8 εκατομμύρια τόνους στην Κίνα, 1,3 εκατομμύρια τόνους στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1,3 εκατομμύρια τόνους στη Ρωσία, 1 εκατομμύριο τόνους στο Ουζμπεκιστάν και λιγότερο από ένα εκατομμύριο στην Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και Ουκρανία.
ΑγγούριΤο αγγούρι είναι ένα δημοφιλές φυτό της οικογένειας κολοκυνθοειδών που κατάφερε να αιχμαλωτίσει την προσοχή μας από τη στιγμή που εμφανίστηκε στην αρχαία Ινδία. Από εκείνη την στιγμή πριν από 4000 χρόνια, το αγγούρι απλώθηκε πέρα από τα σύνορα της Ινδίας, μεταφέρθηκε στην Αρχαία Ελλάδα, στη Ρώμη, στην Ευρώπη, στον Νέο Κόσμο, στην Κίνα και τελικά έγινε τέταρτη καλλιέργεια λαχανικών στον κόσμο. Περίπου 2-3 χιλιετίες π.Χ., ο πρώιμος ινδικός πολιτισμός κατόρθωσε να εξιδανικεύσει το αγγούρι και να αρχίσει να το εγχέει στην πλούσια κουζίνα του. Με την πάροδο του χρόνου, οι ικανότητές της παραγωγής του επεκτάθηκαν και την 1η χιλιετία π.Χ. άρχισαν να φτάνουν στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Εκτός από το φαγητό, τα αγγούρια χρησιμοποιήθηκαν ευρέως ως πηγή φαρμάκων (τόσο καλλιεργημένα όσο και άγρια αγγούρια χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία πάνω από 40 διαφορετικά φάρμακα). Το 2010 η παγκόσμια παραγωγή αγγουριών ήταν 57,5 εκατομμύρια τόνοι, με την πλειοψηφία της παγκόσμιας παραγωγής και εξαγωγής να βρίσκεται στην Κίνα (40,7 εκατομμύρια τόνοι).
ΣκόρδοΗ ιστορία του σκόρδου εκτείνεται σε περίπου 9 χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης προόδου, ανάπτυξης και επέκτασης σε ολόκληρο τον κόσμο. Το σκόρδο είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά τρόφιμα γεύσης και καρυκεύματος που κατόρθωσε να εγχυθεί στην μαγειρική παράδοση πολλών πολιτισμών σε όλο τον κόσμο. Ξεκίνησε το ταξίδι της στην κεντρική Ασία, εξημερώθηκε κατά τη Νεολιθική εποχή, εξαπλώθηκε στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική το 3000 π.Χ., γεγονός που την επέτρεψε γρήγορα στην Ευρώπη. Προσφέροντας τη μοναδική διατροφική του αξία και μια ευρεία ποικιλία ιατρικών πλεονεκτημάτων . Το σκόρδο ταυτίστηκε γρήγορα ως ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα της φύσης. αναγνωρίστηκε από τους αρχαίους Ινδούς, οι οποίοι κατάφεραν να το εξημερώσουν περίπου πριν από 6 χιλιάδες χρόνια, ενσωματώνοντας τη γεύση και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες (ιδιαίτερα την πίστη στις αφροδισιακές δυνάμεις) στη διάσημη κουλτούρα τους. Περίπου το 3000 π.Χ., εμπορικά πλοία από την Ινδία έφτασαν στη Μέση Ανατολή, όπου εισήγαγαν το σκόρδο στις ισχυρές Βαβυλωνιακές αυτοκρατορίες, οι οποίες αγκάλιασαν αυτό το φυτό και το διέδωσαν σε γειτονικούς πολιτισμούς. Η άφιξη του σκόρδου στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη έδωσε μια μεγάλη ώθηση στη δημοτικότητά του. Μέχρι εκείνη την εποχή το σκόρδο χρησιμοποιήθηκε για σχεδόν τα πάντα - από φάρμακα φαγητού μέχρι θρησκευτικές τελετές και τελετές δεισιδαιμονίας. Υποστήριζαν ότι το σκόρδο μπορεί να διώχνει τους σκορπιούς, να θεραπεύει τα δαγκώματα σκυλιών, να θεραπεύει το άσθμα, να προστατεύσει από τη λέπρα και αν το κρεμούσε κάποιος στην εξώπορτα του σπιτιού, θα μπορούσε να σταματήσει την εξάπλωση της ευλογιάς! Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία του σκόρδου συνέβη κατά τη διάρκεια της επέκτασης του μουσουλμανικής αυτοκρατορίας. Αυτό επέτρεψε την εξάπλωση του σκόρδου στην κεντρική και τη δυτική Ευρώπη, όπου έγινε δεκτή ως εξαιρετική ιατρική θεραπεία.
Το 2010, η παγκόσμια παραγωγή σκόρδου έφτασε τα 17,6 εκατομμύρια τόνους με την Κίνα ως απόλυτο ηγέτη παραγωγής και εξαγωγής με 13,6 εκατομμύρια τόνους.
ΛάχανοΗ ιστορία του λάχανου ξεκίνησε κάπου στην Ευρώπη πριν από το 1000 π.Χ. Το λάχανο ήταν πρώτα ένα άγριο φυτό (όπως τα περισσότερα λαχανικά) αλλά καλλιεργήθηκε εγκαίρως και χρησιμοποιήθηκε ως τροφή από την αρχαιότητα τόσο από τους πλούσιους όσο και από τους φτωχούς. Είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες κάτι που το καθιστά πολύ υγιεινό για φαγητό. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πότε το λάχανο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά. Υπάρχουν επιστήμονες που θεωρούν ότι εμφανίστηκε στην Ευρώπη πριν από 3.000 χρόνια. Ενώ άλλοι πιστεύουν ότι καλλιεργήθηκε στη Βόρεια Κίνα από το 4000 π.Χ.. Μέχρι τη στιγμή της πρώιμης Ρώμης, το λάχανο έγινε κοινό φαγητό στην Αίγυπτο μαζί με άλλα λαχανικά. Ο Θεόφραστος (371 - 287 π.Χ.), ο οποίος θεωρείται "πατέρας της βοτανικής", αναφέρει το λάχανο στα κείμενά του, οπότε γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες γνώριζαν γι 'αυτούς τουλάχιστον από τον 4ο αιώνα π.Χ. Οι ιστορίες λένε ότι ο Διογένης δεν έτρωγε τίποτα παρά το λάχανο έπινε μόνο νερό. Στη Ρώμη, το λάχανο θεωρήθηκε πολυτέλεια και πολλοί το θεωρούσαν καλύτερο από όλα τα άλλα λαχανικά και έτρωγαν μεγαλύτερες ποσότητες λάχανου πριν από τη νύχτα του ποτού που τους επέτρεπε να πίνουν περισσότερο. Από την Ευρώπη, καλλιεργημένες ποικιλίες λάχανου εξαπλώθηκαν στην Ασία και την Αμερική. Στην Ινδία ήρθε μεταξύ του 14ου και του 17ου αιώνα και στην Ιαπωνία μέχρι τον 18ο αιώνα. Σήμερα, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λάχανου, ακολουθούμενη από την Ινδία και τη Ρωσία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής λάχανων.
ΦασόλιΤο φασόλι είναι ένα από τα πρώτα καλλιεργημένα φυτά. Τα παλαιότερα ευρήματα και αποδείξεις ότι χρησιμοποιήσαμε φασόλια για φαγητό είναι 9000 ετών και βρέθηκαν στην Ταϊλάνδη. Άγριες ποικιλίες φασολιών (φασόλια) βρέθηκαν στο Αφγανιστάν και στους πρόποδες των Ιμαλαΐων. Φασόλια βρέθηκαν επίσης στους τάφους των βασιλιάδων της αρχαίας Αιγύπτου, όπου έμειναν ως τροφή για τη μετά θάνατον ζωή. Τα πρώτα καλλιεργημένα φασόλια εμφανίστηκαν πριν από 4.000 χρόνια στο Αιγαίο, την Ιβηρία και τη και ήταν μεγάλα φασόλια. Την ίδια εποχή εμφανίστηκαν και στο Περού κάτι που αποδεικνύει ότι τα φασόλια εμφανίστηκαν σχεδόν παντού και ήταν μία από τις βασικές τροφές των πρώιμων λαών. Όταν οι πρώτοι άποικοι έφτασαν στο Νέο Κόσμο, οι ντόπιοι ιθαγενείςτους δίδαξαν να καλλιεργούν φασόλια με καλαμπόκι, έτσι ώστε τα φυτά φασολιών να μπορούν να αναρριχηθούν στις καλαμποκιές.
ΣπανάκιΟ τόπος προέλευσης του είναι η αρχαία Περσία ή το σημερινό Ιράν και οι γύρω χώρες. Από εκεί πέρασε στην Ινδία, αλλά δεν είναι γνωστό ποιος το έφερε εκεί. Οι Αρχαίοι Κινέζοι το πήραν από την Ινδία και του έδωσαν το όνομα "Περσικό λαχανικό". Εκεί βρίσκουμε την πρώτη γραπτή αναφορά για σπανάκι που λέει ότι ήρθε στην Κίνα μέσω του Νεπάλ το έτος 647. Οι Σαρακηνοί (ό πώς οι Ευρωπαίοι αποκαλούσαν τους μουσουλμάνους τον μεσαίωνα) έφεραν σπανάκι στη Σικελία το έτος 827. Το σπανάκι είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, ριβοφλαβίνης και βιταμίνης Β6, βιταμίνης Ε, ασβεστίου, καλίου, διαιτητικών ινών, μαγνησίου, μαγγανίου, φυλλικού οξέος και σιδήρου. 100 γραμμάρια σπανάκι έχουν μόνο 23 θερμίδες. Αν και έχει υψηλές ποσότητες σιδήρου (περισσότερο από το κρέας), περιέχει επίσης οξαλικά που ανασταλτική ουσία και εμποδίζει τον οργανισμό να απορροφά σίδηρο και ασβέστιο.
Κολοκύθια
Οι πρόγονοι των κολοκυθιών προέρχονται από την Αμερική. Ήταν γηγγενείς στο σημερινό Μεξικό και στα βόρεια μέρη της Νότιας Αμερικής 7.000 χρόνια πριν. Όταν άρχισε ο Ευρωπαϊκός αποικισμός της Αμερικής, μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη όπου ξεκίνησε η καλλιέργειά τους. Το κολοκυθάκι αγαπά το εύκρατο κλίμα και είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθεί εκεί. Τα κολοκυθάκια είναι χρήσιμα ως τρόφιμα επειδή περιέχουν φυλλικό οξύ, κάλιο και βιταμίνη Α.Συλλέγονται ενώ είναι μικρά επειδή έχουν καλύτερη γεύση τότε και οι σπόροι είναι μαλακοί.
https://www.apenantioxthi.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου