Γιατί έκαναν τον Κουφοντίνα… αγρότη:
Τα δύο σενάρια και το παρασκήνιο της απόφασης
Αλλαγή ατζέντας που βολεύει την κυβέρνηση ή φήμες που μιλούσαν για ενέργεια των ασύλληπτων τρομοκρατών; Ο,τι κι αν είναι η μεταγωγή του «πιστολέρο» της «17Ν» άλλαξε την ατζέντα. Προς το παρόν τουλάχιστον...
Η είδηση για τη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές του Βόλου, έχει κάνει από το πρωί το γύρο του διαδικτύου. Μια πληροφορία που ήρθε νωρίς από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και χωρίς καμιά ουσιαστική ενημέρωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, κάλυψε την επικαιρότητα, έσβησε για λίγο τις φωτιές από τα πρωτοσέλιδα για την εθνική τραγωδία.
Η αιτιολόγηση επίσημων και ανεπίσημων παραγόντων της κυβέρνησης και όχι μόνο, ότι μεταγωγές γίνονται κάθε μέρα, και το Συμβούλιο που αποφασίζει, συνεχίζει να εργάζεται ακόμη και σε περιόδους καταστροφής είναι καινοφανής. Και μάλλον δείχνει ότι επρόκειτο για μια προσχεδιασμένη απόφαση για τη μεταγωγή του αρχιτρομοκράτη της «17 Νοέμβρη».
Δεν μπορεί μια απόφαση για τον «πιστολέρο» της τρομοκρατικής οργάνωσης, καταδικασμένο 11 φορές σε ισόβια και με το βαρύ πολιτικό φορτίο που κουβαλά, να είναι απλά μια συνηθισμένη διαδικασία.
Δεν είναι ίδια η μεταγωγή του Κουφοντίνα με αυτήν ενός απλού κακοποιού που πάει σε μια άλλη φυλακή ή στα δικαστήρια.
«Η συγκεκριμένη απόφαση μεταγωγής ελήφθη από την αρμόδια Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών και στηρίχθηκε στη συνδρομή όλων των προϋποθέσεων του νόμου. Συνεπώς καλό είναι να γνωρίζει κάθε όψιμα ενδιαφερόμενος ότι τηρήθηκε απολύτως η νομιμότητα», αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Κανείς δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα της διαδικασίας, αλίμονο να γινόταν κάτι παράνομο. Εφόσον ο Κουφοντίνας έκανε την αίτηση και πληρεί τις προϋποθέσεις δεν μπορεί παρά να γίνει δεκτό το αίτημά του.
Και συνεχίζει ο κ. Κοντονής: «Οι μεταγωγές κρατουμένων δεν ανακοινώνονται, ούτε γίνονται με τυμπανοκρουσίες».
Ούτε μια ανακοίνωση ή διαρροή, όμως, για τον πλέον καταδικασμένο στην Ελλάδα δολοφόνο; Ούτε μια αναφορά ή νύξη για την τύχη ενός από τα βασικά στελέχη της «17Ν», ο οποίος μάλιστα μόλις προ λίγων εβδομάδων έκανε απεργία πείνας γιατί ζητούσε να παίρνει άδειες;
Και πώς μπορεί να είναι ίδια η μεταγωγή ενός τρομοκράτη, που δεν έχει μετανιώσει για τις πράξεις του, και που είναι γνωστό ότι για κάθε απόφαση που τον αφορά υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις, με τη μεταγωγή ενός αγνώστου κατάδικου;
Τα σενάρια
Η αλήθεια είναι ότι ξένισε πολλούς η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να ενεργοποιήσει μια απόφαση του αρμόδιου Συμβουλίου που είναι άγνωστο πότε ελήφθη. Διότι αν είχαν αποφασίσει πριν από ένα μήνα για τη μεταγωγή του Κουφοντίνα στο Βόλο και ενεργοποίησαν σήμερα την απόφαση, τότε έχει κάθε δικαίωμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συνδέει αυτό το γεγονός με την εθνική τραγωδία.
Το πρώτο σενάριο, λοιπόν, λέει ότι έγινε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, για στροφή της επικαιρότητας από τις φωτιές στο Μάτι και τους δεκάδες νεκρούς, σε μια υπόθεση που ήταν εκ προοιμίου σίγουρο ότι θα προκαλούσε αντιπαραθέσεις. Οι κοινωνοί αυτής της άποψης λένε ότι εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα. Το βαρύ κλίμα για το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό έπρεπε πάση θυσία να απομακρυνθεί.
Όχι γιατί δεν έχουν ευαισθησίες στην κυβέρνηση και δεν πονάνε για τους 88 και πλέον νεκρούς, αλλά γιατί η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες ήταν άκρως εκφυλιστική. Το αφήγημα της εξόδου από το μνημόνιο στις 21 Αυγούστου είναι ακόμη μακριά, το πακέτο των παροχών της ΔΕΘ ακόμη μακρύτερα, έπρεπε, λοιπόν, να αλλάξει η επικαιρότητα, τα πρωτοσέλιδα, τα θέματα που «τσάκιζαν» την κυβέρνηση στο διαδίκτυο.
Ο Κουφοντίνας… αγρότης είναι μια ωραία, καλοκαιρινή, λαϊκή απογευματινή παράσταση που τα έχει όλα. Ίντριγκα, πολιτική αντιπαράθεση, πολύ κουβέντα, ίσως για το τίποτα.
Το να συζητάς για το αν ο «Λουκάς» της «17Ν» θα κυκλοφορεί ελεύθερος στα χωράφια του Βόλου και θα φυτεύει τομάτες κι ότι μπορεί να αποφυλακιστεί νωρίτερα, είναι πολύ καλύτερο (για την κυβέρνηση) από το να είναι η επικαιρότητα γεμάτη από συγκλονιστικές ιστορίες νεκρών και διασωθέντων από το Μάτι. Και κυρίως από τις ατελείωτες συζητήσεις για τις εγκληματικές ευθύνες του κρατικού μηχανισμού.
Και είναι σίγουρο ότι ο στόχος αυτός, αν ισχύει το συγκεκριμένο σενάριο, επιτεύχθηκε από τα φώτα στράφηκαν στον Κουφοντινα. Μαζί με τα αυθαίρετα που θα γκρεμιστούν και με δύο – τρία άλλα μικρότερα θέματα, μπορεί η ατζέντα να είναι εντελώς διαφορετική τώρα που φεύγει και το τελευταίο κύμα όσων πάνε διακοπές.
Τρομοκρατικό χτύπημα;
Το δεύτερο σενάριο είναι σοβαρότερο αλλά δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά, και δεν θα μπορούσε να γίνει άλλωστε κάτι τέτοιο. Εχει να κάνει με φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες για συναγερμό της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ο λόγος; Κάποιες ενδείξεις ότι ασύλληπτοι πυρήνες τρομοκρατών θα έκαναν τρομοκρατικό χτύπημα ως ένδειξη διαμαρτυρίας και ως τρόπο καταγγελίας των όσων έγιναν στο Μάτι και κόστισαν τη ζωή τόσων ανθρώπων.
Οι αρχές εκτιμούν ότι κάποιοι τρομοκράτες έχουν επικοινωνία με τους καταδικασμένους και έγκλειστους στις φυλακές Κορυδαλλού Πυρήνες της Φωτιάς, αλλά και τους υπολοίπους (Κουφοντίνα, Μαζιώτη, Ρούπα, κ.λπ.)
Ενδεχομένως ο Κουφοντίντας να μην έχει καμιά σχέση με τους τρομοκράτες νέας γενιάς (οι οποίοι έχουν άλλα, πολύ πιο άγρια και ανεξέλεγκτα χαρακτηριστικά), όμως, η κυβέρνηση θα ήθελε να «σπάσει» τον πυρήνα που βρίσκεται στον Κορυδαλλό.
Και αυτό θα μπορούσε να γίνει με την απομάκρυνση του Κουφοντίνα ο οποίος προσφέρει ένα ιδεολογικό προκάλυμμα σε όσους τον θεωρούν «σύμβολο της ένοπλης πάλης».
Η απομάκρυνσή του από την Αθήνα, εξυπηρετεί και το «σπάσιμο» της… ομάδας Κορυδαλλού αλλά και δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αλλάξει την ατζέντα. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια δηλαδή.
in.gr
http://ameiniasopallineus.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου