Ενδιαφέροντα γεγονότα για το σαφράν (κρόκος)
Το σαφράν είναι ένα καρύκευμα που προέρχεται από το λουλούδι του Crocus sativus , κοινώς γνωστό ως «κρόκος σαφράν».
Ο εξημερωμένος κρόκος σαφράν , Crocus sativus , είναι ένα φθινόπωρινό- ανθισμένο πολυετές φυτό άγνωστο στην άγρια φύση. Πιθανότατα κατάγεται από την ανατολικής μεσογειακή φθινοπωρινή Crocus cartwrightianus, η οποία είναι επίσης γνωστή ως "άγριο σαφράν" και προέρχεται από την Κρήτη ή την ηπειρωτική Ελλάδα. Μια προέλευση του από τη Νοτιοδυτική Ασία, αν και συχνά ύποπτη, έχει απορριφθεί από τη βοτανική έρευνα.
Η καταγραμμένη του ιστορία πιστοποιείται σε μια ασιατική βοτανική πραγματεία του 7ου αιώνα π.Χ. που συντάχθηκε στο πλαίσιο του Ashurbanipa.
Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν σαφράν σαν άρωμα και ο κρόκος αναφέρεται στην κινεζική ιατρική από το 1550.
Οι Ευρωπαίοι εισήγαγαν σαφράν στην Αμερική, όταν μέλη της μετανάστευσης της Εκκλησίας Schwenkfelder έφυγαν από την Ευρώπη με ένα κορμό που περιείχε τα φυτά
Τα καλλιεργημένα λουλούδια σαφράν ανθίζουν το φθινόπωρο και έρχονται κάθε χρόνο, έτσι είναι γνωστό ως πολυετές φυτό .
Κατά την άνθηση , τα φυτά έχουν ύψος 20-30 cm (8-12 ίντσες) και φέρουν μέχρι τέσσερα λουλούδια.
Μια τριπλή ομάδα 25-30 mm (1.0-1.2 in) σε μήκος , αναδύεται από κάθε λουλούδι. Κάθε ακίδα τερματίζεται με ένα ζωντανό κοτσυρό στίγμα, το οποίο είναι το μακρινό άκρο ενός carpel.
Αυτό που χρησιμοποιούμε για αυτό το ξεχωριστό κίτρινο χρώμα, τη μυρωδιά των γλυκών βοτάνων και την πικρή γεύση είναι στην πραγματικότητα το στίγμα (το μέρος του φυτού όπου γεννιέται η γύρη).
Το Saffron, το ακριβότερο μπαχαρικό του κόσμου , είναι δαπανηρό, καθώς πάνω από 225.000 στίγματα πρέπει να παραληφθούν με το χέρι για να παράγουν κιλό 0,45 (1 λίβρα).
Η κοστολόγηση του έχει σχέση με τη συγκομιδή του . Χρησιμοποιείται μόνο μια μικρή ποσότητα από κάθε λουλούδι σαφράν και όλη η συγκομιδή γίνεται με το χέρι.
Η παγκόσμια παραγωγή σε βάση μάζας κυριαρχείται από το Ιράν , το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 90% της ετήσιας συγκομιδής.
Το αποξηραμένο σαφράν αποτελείται από 65% υδατάνθρακες, 6% λίπος, 11% πρωτεΐνη (τραπέζι) και 12% νερό .
Το σαφράν περιέχει αρκετές φυτικές χημικές ενώσεις που είναι γνωστό ότι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, πρόληψη ασθενειών και ιδιότητες προαγωγής της υγείας.
Αυτό το νέο μπαχαρικό είναι μια εξαιρετική πηγή ορυκτών όπως ο χαλκός, το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών που βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.
Ως μπαχαρικό, το σαφράν είναι γνωστό για το τι κάνει για να δώσει στα πιάτα μια πικάντικη γεύση, αλλά πιό πολύ μετρά το όφελος που παρέχει στον οργανισμό μας με την κατανάλωση.
Χρησιμοποιείται για το χρωματισμό και τη γεύση πολλών μεσογειακών και ανατολικών πιάτων , ιδιαίτερα του ρυζιού και των ψαριών, καθώς και των αγγλικών, σκανδιναβικών και βαλκανικών ψωμιών.
Η πρώτη γνωστή εικόνα του σαφράν στο προελληνικό πολιτισμό είναι πολύ μεγαλύτερη και προέρχεται από την εποχή του Χαλκού. Μια συγκομιδή σαφράν εμφανίζεται στις τοιχογραφίες της Κνωσού της Μινωικής Κρήτης, που απεικονίζουν τα λουλούδια που συλλέγονται από νεαρά κορίτσια και πιθήκους.
Φυσικά, μία από τις πρώτες χρήσεις του σαφράν μπορεί να ήταν η βαφή υφασμάτων , δεδομένου ότι ένας κόκκος μπορεί να χρωματίσει 40 λίτρα νερού (περίπου 10 γαλόνια) με χαρακτηριστική κίτρινη απόχρωση. Περισσότερο από ένα σιτάρι χρησιμοποιείται, ωστόσο, για να χρωματίσει το λαμπερό πορτοκαλί ρόμπα που φορούν οι βουδιστές ιερείς στην Ινδία. Μπορούν να συλλεχθούν τρία "σπειρώματα" από κάθε λεπτό κρόκο, το οποίο, ειρωνικά, είναι λεβάντας-μωβ χρώματος.
Τα αρχαία αρωματοπωλεία στην Αίγυπτο , οι γιατροί στη Γάζα, οι κάτοικοι της Ρόδου και οι έλληνες heteerae courtesans χρησιμοποίησαν σαφράν στα αρωματισμένα νερά τους, αρώματα και ποτπούρ, μασκάρα και αλοιφές, θεϊκές προσφορές και ιατρικές θεραπείες.
Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι λένε για τους μαύρους ναυτικούς που ξεκινούν μακρινά και επικίνδυνα ταξίδια στην απομακρυσμένη γη της Κιλικίας, όπου ταξίδευαν για να προμηθευτούν αυτό που πίστευαν ότι ήταν ο πιο πολύτιμος σαφράν του κόσμου.
Στα γραπτά του Galen και του Ιπποκράτη , ο κρόκος αναφέρθηκε ως ιατρική θεραπεία για βήχα, κρυολογήματα, παθήσεις του στομάχου, αϋπνία, αιμορραγία της μήτρας, οστρακιά, καρδιακό πρόβλημα και μετεωρισμός.
Στη Γαλλία , η καλλιέργεια σαφράν πιθανότατα ξεκίνησε τον 13ο αιώνα .
Ένας βαθμός αβεβαιότητας περιβάλλει την προέλευση της αγγλικής λέξης "σαφράν" . Μπορεί να προέρχεται από τον παλαιό γαλλικό όρο σαφράν του 12ου αιώνα, ο οποίος προέρχεται από τη λατινική λέξη safranum ή από την αραβική, az-za'faran, που έχει άγνωστη προέλευση.
Όταν αγοράζετε το μπαχαρικό, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει ένα γνήσιο προϊόν. Πολλά ψεύτικα ή νοθευμένα προϊόντα σαφράν είναι στην αγορά. Για να διαπιστώσετε εάν το σαφράν σας είναι γνήσιο , βυθίστε ένα μικρό κομμάτι σε ζεστό νερό ή γάλα. Εάν χρωματιστούν αμέσως, έχετε ένα ψεύτικο στα χέρια σας. Το αυθεντικό σαφράν θέλει περίπου 10 με 15 λεπτά από το μούσκεμα πριν αλλάξει το χρώμα του νερού.
Interesting facts about saffron | Just Fun Facts |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου