Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

5+1 Fantasy σειρές από Έλληνες που έχουν ολοκληρωθεί

5+1 Fantasy σειρές από Έλληνες που έχουν ολοκληρωθεί

του Μιχάλη Γεωργοστάθη
Τα χρόνια που έχω περάσει ως αναγνώστης βιβλίων Fantasy μου έχουν μάθει ότι ο κόσμος ρωτάει δύο ερωτήσεις:
1) Υπάρχουν Έλληνες που γράφουν Fantasy και, αφού τους δείξεις ένα βιβλίο που ανήκει σε σειρά ρωτάνε:
2) Η σειρά έχει ολοκληρωθεί; (το γνωστό και ως GOTSD – Game Of Thrones Stress Distorder)
Οπότε, στο άρθρο αυτό, θα μιλήσουμε για 5+1 σειρές fantasyγραμμένες από Έλληνες που έχουν ολοκληρωθεί.
books.jpg
1) Η Τριλογία των Λαξευτών – Βάσω Χρήστου
Μία παραδοσιακή fantasy τριλογία με τα όλα της, αλλά και με αρκετά ενδιαφέρουσες καινοτομίες.
Θυμίζει αρκετά Αμερικανίδες συγγραφείς του 1970 και 1980, όπως την Ούρσουλα ΛεΓκεν, την Άντρε Νόρτον και την Αν ΜακΚάφφρευ.
Έχουμε έναν ξένο πλανήτη, όπου έχουμε μία περίεργη μαγεία, παλίρροιες και μυθικούς εισβολείς από το παρελθόν και την κλασική εκλεκτή.
Και τα έχει όλα, τυράννους, τον καλό πρίγκιπα, ρομάντζο, περιπέτεια, αιχμαλωσίες, ταξίδια, ίντριγκες, μυστικά και αποκαλύψεις.
Αλλά έχει και ένα σύστημα μαγείας που έχει λογική σειρά και (σχεδόν) είναι επιστήμη, διαφορετική πρωταγωνίστρια αλλά βιβλίο, αλλά κοινός συμπρωταγωνιστής, στοιχεία επιστημονικής φαντασίας και ένα τέλος που συγκλονίζει. Όλα αυτά κάνουν την τριλογία οικεία αλλά ταυτόχρονα και αρκετά ιδιαίτερη για να κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη
2) Το δέντρο του Άρραϋ – Μανώλης Σιμιτσάκης 
Πρόσφατα ολοκληρωμένη τριλογία που μπλέκει το παραφυσικό με μία δική της μυθολογία. Η πρωταγωνίστρια, Μαρία, πεθαίνει και επιστρέφει στη ζωή. Και αυτό συμβαίνει επειδή, στον Άλλο Κόσμο κάτι πάει στραβά.
Η ιστορία μπλέκει το σύγχρονο κόσμο, το μεταφυσικό και αυτό που λέμε portal fantasy, δηλαδή πέρασμα από τον κόσμο μας σε άλλον, φανταστικό κόσμο.
Αν κρίνω από το πρώτο βιβλίο (το μόνο που έχω διαβάσει) η ιστορία και η κοσμοπλασία έχουν πολύ ψωμί.
3) Υπερβορέα – Μιχάλης Αντωνόπουλος
Πηγαίνουμε πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια πισω, στην μακρινή και ξεχασμένη δεκαετία του 1990. Η Υπερβορέα δεν είναι ούτε ακριβώς τριλογία ούτε ακριβώς Fantasy. Είναι κάτι σαν τρίπτυχο, τρία αυτοτελή βιβλία που έχουν κοινό θεματικό πυρήνα και που θα τα χαρακτήριζα περισσότερο Λαβκραφτικά, μπλέκοντας ιστορία, συνομωσιολογία, τρόμο και επιστημονική φαντασία.
Κυρίως θέμα της σειράς είναι οι έρευνες που έκαναν οι Ναζί για απόκρυφους θησαυρούς και πώς σύγχρονοι άνθρωποι ανακαλύπτουν τις έρευνες.
Έτσι, στο πρώτο βιβλίο, τους Αρνητές της Ουτοπίας έχουμε ένα μείγμα θρίλερ και παλπ περιπέτειας, με ερευνητές να ψάχνουν τα ίχνη μίας αποστολής που προσπάθησε να βρει τη μυθική Υπερβορέα (και παράλληλη αφήγηση της αποστολής), στο δεύτερο Η πάλη με τις σκιές έχουμε μία παλπ περιπέτεια τρόμου, με παραθεριστές εναντίων μυθικών πλασμάτων, ενώ το “Η Γη της Μετάπτωσης” κλείνει την τριλογία με μία καταραμένη αποστολή στην Ανταρκτική (που συνεχίζει τα “Βουνά της Τρέλας” του Λάβκραφτ) και που συνεχίζει ως μία αιματηρή πολεμική ιστορία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Είναι τα βιβλία με τα οποία ξεκίνησα την επαφή μου με το Ελληνικό φανταστικό και δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός, είναι όμως μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση στο παραδοσιακό φανταστικό.
4) Οι εξόριστοι της Σερανβέλ – Κώστας Βουλαζέρης
Από την πρώτη κιόλας σελίδα του πρώτου βιβλίου της τριλογίας, οι επιρροές από τον George R. R. Martin είναι ολοφάνερες. Τα βιβλία ακολουθούν τα πρότυπα του “σύγχρονου” φάνταζυ (της εποχής που εκδόθηκαν, το 2006) με πολλαπλές οπτικές γωνίες, ίντριγκες και πιο ρεαλιστική αφήγηση.
Μια οικογένεια εμπόρων μπλέκεται σε μία ίντριγκα και τα μέλη της πρέπει να τα βγάλουν πέρα – τουλάχιστον στο πρώτο βιβλίο που έχω διαβάσει.
Σίγουρα δεν πιάνει την κλίμακα του Game of Thrones, η πλοκή είναι πιο μαζεμένη και με μικρότερο αντίκτυπο στον κόσμο, όμως υπάρχει η δολοπλοκία, η πολιτική και η έμφαση στους χαρακτήρες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η σειρά είναι πρακτικά ένα one man project, με το συγγραφέα να κάνει την έκδοση όλη μόνος του, από τη συγγραφή, την επιμέλεια, τα εξώφυλλα, τη διανομή.
5) Εφιάλτες – Άρτεμις Βελούδου Αποκότου
Fantasy δεν είναι μόνο σπαθιά και δράκοι (αν και οι τελευταίοι λείπουν από αυτό το αφιέρωμα).
Οι Εφιάλτες ανήκουν στο υποείδος του Paranormal, είναι δηλαδή φανταστικό στο σύγχρονο κόσμο με έντονο το ρομαντικό στοιχείο.
Η τριλογία είναι ουσιαστικά ένα πολύ μεγάλο βιβλίο σπασμένο στα τρία, με το κάθε βιβλίο να ξεκινάει ακριβώς εκεί που σταματάει το προηγούμενο.
Πρωταγωνιστής είναι ο Ρέιμοντ, ένας κακομαθημένο (και βασανισμένο) πλουσιόπαιδο που, μετά την αποτοξίνωση, καταλήγει τιμωρία στην πόλη του Ντάνγουιτς της Αγγλίας. Εκεί γνωρίζει μία μυστηριώδη κοπέλα, την Ονόρα και μετά σκάνε φαντάσματα, δαίμονες, παραψυχολόγοι, μέντιουμ, Ιρλανδικοί μύθοι και πάει λέγοντας.
Η σειρά ισορροπεί ανάμεσα στο μυστήριο, τον τρόμο, την περιπέτεια και το ρομάντζο και στηρίζεται πολύ στις σχέσεις των χαρακτήρων της.
+1) Οι γιοι της Στάχτης – Ελευθέριος Κεραμίδας
Βιάζομαι λίγο, γιατί η σειρά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αν και το τρίτο βιβλίο αναμένεται σύντομα.
Σύγχρονο Fantasy σε κόσμο που θυμίζει Βυζάντιο, ακολουθεί τρεις άντρες, ο κάθε ένας σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου, καθώς οι πορείες τους συγκλίνουν.
Έχει μάχες, έχει δολοπλοκίες και βυζαντινισμούς, έχει μαγεία με δικό της χρώμα, έχει χαρακτήρες που σου μένουν, όλα αυτά που θα περίμενε κανείς από το είδος.
Όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει το πρώτο βιβλίο, το 2010, θεωρούσα ότι δεν υστερεί των βιβλίων του είδους που βλέπαμε από το εξωτερικό. Επειδή θα το ξαναδιαβάσω σύντομα. Δε νομίζω ότι θα αλλάξω γνώμη.
Φυσικά και αυτές δεν είναι οι μόνες σειρές Ελλήνων που έχουν ολοκληρωθεί. Η τριλογία των Δώδεκα της Βίβιαν Φόρτη, το Δράκων του Χρήστου Κασκαβέλη (ένα βιβλίο σπασμένο σε δύο τόμους) και σειρές ΕΦ όπως η Μεσσιανική Αυτοκρατορία του Κωνσταντίνου Ρωμοσιού έχουν ολοκληρωθεί επίσης, ενώ σταδιακά στη λίστα θα προστίθενται και άλλες σειρές.
Είναι όμως μία γεύση για όσους από εσάς θέλετε να έχετε την ολοκληρωμένη εμπειρία του Ελληνικού Φανταστικού.

Ο Μιχάλης Γεωργοστάθης είχε μικρός μία τραυματική εμπειρία με τη λογοτεχνία του φανταστικού,  αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να γράφει για/και fantasy, τρόμο και κόμιξ. Έργα του έχουν εκδοθεί σε ανθολογίες.
https://stylerivegauche.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάτρα: Ανήλικοι πιάστηκαν στα «πράσα» να κλέβουν μηχανάκι - Δείτε βίντεο ντοκουμέντο

Πάτρα:  Ανήλικοι πιάστηκαν στα «πράσα» να κλέβουν μηχανάκι  -  Δείτε βίντεο ντοκουμέντο Φωτογραφία flamis Επιχείρησαν να κλέψουν και βέσπα Δ...