Ενδιαφέροντα γεγονότα για τη βανίλια
Η βανίλια είναι μια αρωματική ουσία που προέρχεται από ορχιδέες του γένους Βανίλια, κυρίως από το μεξικάνικο είδος, την επίπεδη φύλλα βανίλιας (V. planifolia).
Σύμφωνα με την κοινή πεποίθηση, οι άνθρωποι του Totonac , που κατοικούν στην ανατολική ακτή του Μεξικού , ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν βανίλια. Μετά την ήττα τους από τους Αζτέκους, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον έλεγχο των εξωτικών καρπών.
Οι Αζτέκοι ονόμαζαν το φρούτο tlilxochitl , ή "μαύρο λουλούδι" , μετά το ώριμο φρούτο, το οποίο φθάνει και μαυρίζει λίγο μετά τη συλλογή του.
Ο Ισπανός κατακτητής Hernán Cortés πιστώνεται με την εισαγωγή της βανίλιας και της σοκολάτας στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1520.
Ο Thomas Jefferson πιστώνεται με την εισαγωγή βανίλιας στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του 1700. Ενώ υπηρετούσε ως Πρεσβευτής στη Γαλλία, έμαθε τη χρήση φασολιών βανίλιας και όταν επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες έφερε μαζί του φασόλια βανίλιας.
Σήμερα, τα φασόλια βανίλιας καλλιεργούνται σε διάφορες διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Αυτό παράγει φασόλια βανίλιας με μοναδικά περιφερειακά χαρακτηριστικά και ιδιότητες, το καθένα ιδιαίτερα κατάλληλο για διαφορετικές χρήσεις.
Το κύριο είδος που συγκομίζεται για βανίλια είναι το V. planifolia . Αν και είναι εγγενές στο Μεξικό, τώρα αναπτύσσεται ευρέως σε όλες τις τροπικές περιοχές. Η Ινδονησία και η Μαδαγασκάρη είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί στον κόσμο.
Η βανίλια μεγαλώνει ως αμπέλου , ανεβαίνει σε ένα υπάρχον δέντρο (που ονομάζεται επίσης δάσκαλος), πόλο ή άλλη υποστήριξη. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ξύλο (σε δέντρα), σε φυτεία (σε δέντρα ή πόλους), ή σε "shader", σε αυξανόμενες παραγγελίες παραγωγικότητας.
Πολλά λουλούδια ανοίγουν μερικές φορές και διαρκούν μια μέρα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας εποχή, η οποία διαρκεί περίπου δύο μήνες. Λόγω της φινετσάτης δομής τους, τα άνθη μπορούν να γονιμοποιούνται φυσικά μόνο από ορισμένες μικρές μέλισσες και κολιμπρίδες. σε περιοχές έξω από την περιοχή των επικονιαστών, τα άνθη επικονιάζονται τεχνητά με μια ξύλινη βελόνα αμέσως μόλις ανοίξουν. Τα λουλούδια διαφέρουν σε χρώμα από ανοιχτό πράσινο σε κίτρινο έως κρεμώδες λευκό.
Ο καρπός , μια μακρά κάψουλα, φτάνει το μήκος του περίπου 20 cm (8 ίντσες) σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες, αλλά μπορεί να διαρκέσει εννέα μήνες για να ωριμάσει. Μόλις γίνουν χρυσά πράσινα στη βάση, τα άγρια λοβούς συλλέγονται.
Interestingly, fresh vanilla beans have no taste or aroma. They must undergo an extensive curing process that results in the release of vanillin with its distinct aroma and flavor. The traditional method begins with subjecting the harvested beans to a process of nightly sweating and daily exposure to the sun for about 10 days, until they become deep chocolate brown in color.
This processing and the need for manual pollination make vanilla one of the most expensive spices. Vanilla is the second-most expensive spice after saffron because growing the vanilla seed pods is labor-intensive.
Παρά το βάρος, η βανίλια εκτιμάται ιδιαίτερα για τη γεύση της και θεωρείται το πιο δημοφιλές άρωμα και γεύση του κόσμου, η βανίλια είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο άρωμα και γεύση για τρόφιμα, ποτά όπως φαίνεται από τη δημοτικότητά της ως γεύση παγωτού.
Η αρωματοποίηση της βανίλιας στα τρόφιμα μπορεί να επιτευχθεί με την προσθήκη εκχυλίσματος βανίλιας ή με το μαγείρεμα της βανίλιας στο υγρό παρασκεύασμα.
Αν και η βανίλια είναι ένας πολύτιμος αρωματικός παράγοντας από μόνος του, χρησιμοποιείται επίσης για να ενισχύσει τη γεύση άλλων ουσιών, στις οποίες η γεύση της είναι συχνά συμπληρωματική, όπως η σοκολάτα , η κρέμα, η καραμέλα, ο καφές και άλλοι.
Η πιο συνηθισμένη γεύση του παγωτού είναι η βανίλια και έτσι οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι η "προεπιλεγμένη" γεύση.
Η μυρωδιά της βανίλιας είναι γνωστό ότι επηρεάζει άμεσα τον εγκέφαλο και προκαλεί ηρεμία.
Το φυσικό εκχύλισμα βανίλιας περιέχει πολυάριθμα αντιοξειδωτικά , όπως το βανιλικό οξύ και η βανιλίνη. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα σας από βλάβες από επιβλαβή συστατικά, όπως οι ελεύθερες ρίζες και οι τοξίνες.
Ορισμένες έρευνες έχουν επισημάνει τη βανίλια ως βοήθημα απώλειας βάρους , λόγω των ιδιοτήτων που καταστέλλουν την όρεξη.
Η βανίλια χρησιμοποιείται επίσης στην παρασκευή αρωμάτων, αρωματοθεραπείας και προϊόντων υγιεινής και ομορφιάς λόγω των πολλών επιδράσεων της στα μαλλιά και το δέρμα.
Η πλειοψηφία της βανίλιας στον κόσμο είναι το είδος V. planifolia, πιο γνωστό ως βανίλια Bourbon ή βανίλια της Μαδαγασκάρης .
Η λέξη "βανίλια" , που προέρχεται από τη βιναλιά , το υποτιμητικό της ισπανικής λέξης vaina (η ίδια η βηίνα σημαίνει θήκη ή κορμός), μεταφράζεται απλώς ως "μικρό κορμό".
Ο όρος γαλλική βανίλια δεν είναι ένας τύπος βανίλιας, αλλά συχνά χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει παρασκευάσματα που έχουν ισχυρό άρωμα βανίλιας και περιέχουν κόκκους βανίλιας.
Κατ 'αναλογία, ο όρος "βανίλια" χρησιμοποιείται μερικές φορές ως συνώνυμο για το "απλό".
Interesting facts about vanilla | Just Fun Facts |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου