Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Είναι η ώρα των Πολύμαθων;

Είναι η ώρα των Πολυμαθών;

Φωτεινή Μαστρογιάννη
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πολυάριθμα άρθρα στον Τύπο για τους πολυμάθαιους. Η εξειδίκευση επικρατεί σε όλους τους επιστημονικούς τομείς που έχουν κατακερματιστεί.
Για παράδειγμα, η οικονομική επιστήμη σήμερα χωρίζεται σε υποτομείς όπως η διοίκηση επιχειρήσεων, η χρηματοδότηση, η λογιστική, η μακροοικονομία κλπ.
Θα μπορούσε να προταθεί ότι αυτή η εμμονή στην εξειδίκευση είναι επίσης ο λόγος για την πτώση των δραστηριοτήτων που δεν συνδέονται με αυτήν. Για παράδειγμα, το πιάνο και τα γαλλικά δεν υπάρχουν ως απαραίτητη εκπαίδευση για την αστική τάξη, ανήκουν στο παρελθόν. Οι άνθρωποι μαθαίνουν ξένες γλώσσες κυρίως ως μέσο για να βρουν μια καλύτερη αμειβόμενη δουλειά και όχι επειδή ενδιαφέρονται για αυτούς και για τον εθνικό πολιτισμό που εκπροσωπούν. Η μάθηση για να παίξει ένα μουσικό όργανο θεωρείται χόμπι και δεν αποτελεί μέρος της βασικής εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει για όλα όσα σχετίζονται με την τέχνη και τον πολιτισμό και η έλλειψή του έχει φέρει αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία και την ποιότητα διαβίωσης.
Το να είσαι πολυμάθιος σήμερα μοιάζει λίγο με αυτό του Αριστοτέλη ή του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Η αντίληψή του είναι διαφορετική, αφού σημαίνει τη γνώση πολλών επιστημονικών αντικειμένων αλλά όχι το βάθος που απαιτείται από την εξειδίκευση. Οι Polymaths, ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν, "τιμωρήθηκαν" από τις επιχειρήσεις και τους κυνηγούς. Θεωρήθηκαν ότι δεν ήταν "εστιασμένα" σε έναν τομέα, δεν μπορούσαν να ταξινομηθούν. Οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς είναι ορατές και αρνητικές, ιδίως στον αγώνα τους να βρουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω της πρόσληψης ταλέντων και πολυμαθών είναι πραγματικά ταλέντα.
Αυτή η συζήτηση για την επιστροφή των πολυματών είναι εκπληκτική επειδή είναι αυτονόητο ότι υπερβολική εξειδίκευση αποτρέπει την παγκόσμια θεώρηση των πραγμάτων, οι άνθρωποι γίνονται μονοδιάστατοι και επίμονοι σε αυτό που γνωρίζουν. 
Οι Polymaths έχουν αυτή τη συνολική άποψη και μπορούν να βρουν λύσεις πιο εύκολα. Στην πράξη, αυτό είναι προφανές σε επιστημονικούς τομείς όπως το μάρκετινγκ που απαιτεί καλή γνώση της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας, των μαθηματικών, της οικονομίας, της πληροφορικής και των στατιστικών, διαφορετικά δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία.
Ομοίως, η έλλειψη πολυμάχων μπορεί να παρατηρηθεί στις αποφάσεις για την οικονομία που δεν λαμβάνουν υπόψη τα ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά στοιχεία της κοινωνίας στα οποία επιβάλλονται οικονομικά μέτρα και έτσι δεν υπάρχει στρατηγική σκέψη.
Η έλλειψη πολυματικών είναι εκπληκτική στην εποχή μας, όπου με μια απλή αναζήτηση στα ερωτήματα του Διαδικτύου απαντώνται και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την εκμάθηση διαφορετικών θεμάτων - από ξένες γλώσσες μέχρι προγραμματισμό υπολογιστών. Η έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης και η μακρόχρονη εκμάθηση μηχανών θα εξαλείψουν σίγουρα όλες τις συνήθεις επαναλαμβανόμενες εργασίες, όπως η εισαγωγή δεδομένων κλπ. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ύπαρξη ενός polymath είναι ένας τρόπος επιβίωσης στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης και θα είναι ευκολότερο να βρούμε μια δουλειά. Συγκεκριμένα, θεωρώντας ότι ένα polymath προσφέρει ευελιξία, δεδομένου ότι οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σε πολλές διαφορετικές θέσεις εργασίας.
Φωτεινή Μαστρογιάννη
Κατά συνέπεια, η ύπαρξη ενός πολυμαχισμού γίνεται πιό καταναγκαστική, ωστόσο, δεν διαθέτει το στοιχείο αναζήτησης και περιέργειας που είχε ο Αριστοτέλης και Λεονάρντο ντα Βίντσι ή το στοιχείο μιας βασικής αστικής κουλτούρας, αντίθετα θα αποτελούσε μέσο επαγγελματικής επιβίωσης εκτός εάν οι polymaths θα είναι μια μεσοπρόθεσμη μετάβαση πριν την πλήρη κυριαρχία των μηχανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μίλτος Σαχτούρης – Ὀρυχεῖο

  Μίλτος Σαχτούρης – Ὀρυχεῖο Σοῦ γράφω γεμάτη τρόμο μέσα ἀπὸ μιὰ στοὰ νυχτερινὴ φωτισμένη ἀπὸ μίαν ἐλάχιστη λάμπα σὰ δαχτυλίθρα ἕνα βαγόνι π...