Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το ρόδι
Το ρόδι ( Punica granatum ) είναι φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο στην οικογένεια Lythraceae.
Το ρόδι είναι εγγενές σε μια περιοχή από το σύγχρονο Ιράν μέσω του Αφγανιστάν και του Πακιστάν στη βόρεια Ινδία.
Σήμερα , καλλιεργείται ευρέως σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου, τη βόρεια και τροπική Αφρική, τη Νότια Ασία, την Κεντρική Ασία, τις ξηραντικές περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας και τμήματα της λεκάνης της Μεσογείου. Καλλιεργείται επίσης σε μέρη της Αριζόνα και της Καλιφόρνιας.
Το όνομα Ρόδι προέρχεται από το μεσαιωνικό λατινικό «μήλο» και το γράνατου «σπαρμένο» .( Punica granatum )
Ένας θάμνος ή μικρό δέντρο που αναπτύσσεται από 6 έως 10 μέτρα (20 έως 33 πόδια) ψηλό, η ροδιά έχει πολλαπλά ακανθώδη κλαδιά και είναι εξαιρετικά μακρόβια, με κάποια δείγματα στη Γαλλία να επιβιώνουν για 200 χρόνια.
Τα φύλλα είναι αντίθετα ή υποανάλληλα, γυαλιστερά, στενά επιμήκη, ολόκληρα, 3 έως 7 εκατοστά (1,2 έως 2,8 ίντσες) και 2 εκατοστά (0,8 ίντσες) πλάτος.
Τα λουλούδια είναι ανοιχτό κόκκινο και 3 εκατοστά (1,2 ίντσες) σε διάμετρο, με τρία έως επτά πέταλα.
Ο καρπός είναι μεταξύ πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ σε μέγεθος, 7 έως 12 εκατοστών (2,7 έως 4,7 ίντσες) σε διάμετρο με στρογγυλεμένο εξαγωνικό σχήμα και έχει παχύ κοκκινωπό δέρμα. Ο αριθμός των σπόρων σε ένα ρόδι μπορεί να κυμαίνεται από 200 έως περίπου 1.400.
Τα βρώσιμα μέρη είναι οι σπόροι και ο κόκκινος πολτός σπόρων που τα περιβάλλει.
Ο καρπός είναι συνήθως σε εποχιακός στο βόρειο ημισφαίριο από τον Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο και στο Νότιο Ημισφαίριο από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο.
Το ρόδι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φρούτα με μοναδική γεύση, γεύση και ιδιότητες προαγωγής της υγείας.
Αφού ανοίξει το ρόδι χαράζοντας το με ένα μαχαίρι και σπάζοντας το ανοιχτό, οι σπόροι διαχωρίζονται από τις φλούδες και τις εσωτερικές μεμβράνες λευκού χαρτοπολτού. Ο διαχωρισμός των σπόρων είναι ευκολότερος σε ένα μπολ με νερό επειδή οι σπόροι βυθίζονται και ο μη βρώσιμος πολτός επιπλέει.
Η γεύση διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία του ροδιού και την κατάσταση ωριμότητάς του. Μπορεί να είναι πολύ γλυκιά ή μπορεί να είναι πολύ ξινή ή αψιά, αλλά τα περισσότερα φρούτα βρίσκονται κάπου μεταξύ τους, η οποία είναι η χαρακτηριστική γεύση, γεμάτη με νότες της τανίνης που περιέχουν.
Το χυμό του ροδιού μπορεί να τον πιούμε φρέσκο ή να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική. Ο χυμός είναι επίσης η πηγή του σιροπιού γρεναδίνης, που χρησιμοποιείται σε αρτύματα και λικέρ.
Ο χυμός ροδιού είναι από καιρό δημοφιλές ποτό στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και είναι πλέον ευρέως διανεμημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.
Υπάρχουν 83 θερμίδες σε 100 γραμμάρια ροδιού (3,5 ουγγιές) .
Αυτό το εκπληκτικό φρούτο έχει αντιοξειδωτικές, αντι-ιικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και λέγεται ότι είναι μια καλή πηγή βιταμινών, ιδιαίτερα βιταμίνης Α, C και Ε, καθώς και φολικού οξέος. Αυτό το καταπληκτικό φρούτο αποτελείται από τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά όπως και το κρασί ή το πράσινο τσάι.
Τα οφέλη για την υγεία από το ρόδι περιλαμβάνουν τη διατήρηση αποτελεσματικής και υγιούς κυκλοφορίας του αίματος, μια μεγάλη θεραπεία για καρδιακά προβλήματα, ιούς, διαταραχές στομάχου, οδοντικά προβλήματα, οστεοαρθρίτιδα, αναιμία και διαβήτη. Προλαμβάνει επίσης τον καρκίνο, τον διαβήτη, τη νόσο του Alzheimer.
Η αρχαία Αίγυπτος θεωρούσε το ρόδι ως σύμβολο της ευημερίας και της φιλοδοξίας. Αναφέρθηκε στα ημιτικά ονόματα του jnhm ή nhm. Σύμφωνα με τον Ebers Papyrus, ένα από τα παλαιότερα ιατρικά γραπτά γύρω στο 1500 π.Χ., οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν το ρόδι για τη θεραπεία των ταινιών και άλλων λοιμώξεων.
Το ρόδι αναφέρεται και στην Αγία Γραφή πολλές φορές.
Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο βασιλιάς Σολομών είχε ένα περιβόλι από ρόδια και όταν οι παιδιά του Ισραήλ, περιπλανώνταν στην έρημο, αναστέναζε για τις εγκαταλελειμμένες ανέσεις της Αιγύπτου, αλλά και τα δροσιστικά ρόδια που τα θυμούνται με νοσταλγία
Μερικοί εβραϊκοί μελετητές πιστεύουν ότι το ρόδι ήταν το απαγορευμένο φρούτο στον Κήπο της Εδέμ.
Σε μερικές καλλιτεχνικές απεικονίσεις, το ρόδι βρίσκεται στο χέρι της Μαρίας, μητέρας του Ιησού.
Η αρχαία πόλη της Γρανάδας στην Ισπανία μετονομάστηκε σε φρούτα κατά τη διάρκεια της μαυριτανικής περιόδου και σήμερα η επαρχία της Γρανάδας χρησιμοποιεί το ρόδι ως χρέωση σε εραλδική για τα χέρια της.
Αν και δεν είναι εγγενής στην Κορέα ή την Ιαπωνία , το ρόδι αναπτύσσεται ευρέως εκεί και έχουν αναπτυχθεί πολλές ποικιλίες. Χρησιμοποιείται ευρέως για μπονσάι λόγω των λουλουδιών του και για τον ασυνήθιστο στριμωγμένο φλοιό που μπορούν να επιτύχουν τα μεγαλύτερα δείγματα.
Το ρόδι εμφανίστηκε στα αρχαία νομίσματα της Ιουδαίας και, όταν δεν χρησιμοποιείται, οι χειρολαβές των κυλίνδρων του Τορά καλύπτονται μερικές φορές με διακοσμητικές ασημένιες σφαίρες παρόμοιες σε σχήμα με "ροδιές".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου