Νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται με αφετηρία τη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ακολουθεί πλέον μια πορεία καταβύθισης.
Η συμφωνία για το Μακεδονικό από την πρώτη στιγμή φάνηκε να είναι καταλύτης ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, το τσουνάμι που μπορεί να συμπαρασύρει τα πάντα μαζί του.
Αυτό που διαφαίνεται από τα πρόσφατα γκάλοπ είναι η αίσθηση ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο τις εθνικές ταπεινώσεις. Εχουν υπομείνει εδώ και οκτώ χρόνια απίστευτες θυσίες, πιέσεις από τους δανειστές, απώλεια της εθνικής κυριαρχίας ορισμένες φορές.
Οι απώλειες για την κυβέρνηση είναι σημαντικές και δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από τη συμφωνία για το χρέος καθώς και από τις φιέστες με τις γραβάτες.
Τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Καμμένος, με ομιλίες και δηλώσεις τους έχουν προετοιμάσει το έδαφος για επικείμενες «αποκαλύψεις» στο πεδίο της Δικαιοσύνης, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει ξεμείνει από πολιτικό αφήγημα. 
Η «καθαρή» έξοδος από τα μνημόνια «κάηκε» από τους ίδιους τους πολίτες που γύρισαν την πλάτη τους στη φιέστα της «γραβάτας» η οποία στήθηκε στο Ζάππειο μετά την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για εποπτεία και χρέος, ενώ η συμφωνία με τα Σκόπια, αποδοκιμάζεται από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.
Υπό τα δεδομένα αυτά, η μόνη σανίδα σωτηρίας που έχει μπροστά του ο κ. Τσίπρας, είναι η αναστολή στις περικοπές των συντάξεων, την οποία έχουν ψηφίσει με τον κ. Καμμένο, για την 1η Ιανουαρίου. Με το αίτημα αυτό, που πρόκειται να διατυπώσει η κυβέρνηση προς τους δανειστές, σχετίζουν έγκυροι πολιτικοί κύκλοι τη στήριξη που προσφέρει ο πρωθυπουργός στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αν ο κ. Τσίπρας πετύχει κάτι τέτοιο και έχοντας στο χέρι του και τη συμφωνία με το «Βόρεια Μακεδονία», δεν αποκλείεται την επομένη της λήξης του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, δηλαδή στις 21 Αυγούστου (με τη ρητορική «σας έβγαλα από τα μνημόνια, στα οποία σας έβαλαν τα κόμματα της διαπλοκής»), να προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών για τις αρχές του Φθινοπώρου, Σεπτέμβριο ή το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, αναφέρει δημοσίευμα του newpost.gr.
Το επιχείρημα για να στηριχθεί ένα τέτοιο σενάριο έχει να κάνει με τη διαχείριση μιας αξιοπρεπούς ήττας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εικάζεται ότι μπορεί να διατηρήσει το ποσοστό του περί το 20% που είναι σήμερα, με στόχο να επανέλθει την επόμενη διετία στα πράγματα, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα έχει να διαχειριστεί Σκοπιανό, ψηφισμένα μέτρα από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (συντάξεις, αφορολόγητο κλπ) και δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις που ξεκινούν από τις ευρωεκλογές και φθάνουν ως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.
Δημοσκοπική κατάρρευση
Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, αναδεικνύεται το Σκοπιανό ως μαύρη τρύπα για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, οδηγώντας ταυτόχρονα και σε πρωτοφανή συρρίκνωση τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου. Για πρώτη φορά, δε, διαμορφώνεται μια πλειοψηφία υπέρ των πρόωρων εκλογών (τις προκρίνει το 38%).
Η ΝΔ επανέρχεται στα υψηλότερα ποσοστά της (36,7% στην εκτίμηση ψήφου) από την ανάληψη της κομματικής ηγεσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διευρύνοντας την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 14,1 μονάδες (22,6 %). Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της Metron Analysis η διαφορά ανοίγει κατά 1,1%, πρωτίστως λόγω των απωλειών που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επανέρχεται στα χαμηλότερα ποσοστά της άνοιξης του 2017.
Με την παράλληλη συρρίκνωση των ΑΝΕΛ, εξάλλου, οι κυβερνητικές απώλειες είναι σαφώς μεγαλύτερες. Λόγω του Σκοπιανού, μάλιστα, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν ευνοείται από το πολωτικό κλίμα στο οποίο επίσης επένδυε, καθώς στη φάση αυτή κερδισμένοι, εκτός από τη ΝΔ, φαίνεται να είναι ακραίοι σχηματισμοί ή κόμματα που κινητοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα.
Το Σκοπιανό εξελίσσεται σε μπούμερανγκ για τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (το 72% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ και μόνο το 23% τη βλέπει θετικά), αλλά δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που εξηγεί την κυβερνητική καταβύθιση. Η οικονομία παραμένει το μεγάλο βαρίδι και η συμφωνία στο Eurogroup δεν ανατρέπει την εικόνα. Το 57% των ερωτηθέντων (έναντι 25%) αξιολογεί αρνητικά όσα συμφωνήθηκαν – και, συνακόλουθα, τους πανηγυρισμούς στο Ζάππειο.
Ετσι θα σπάσει η Β’ Αθηνών στα τρία -Πώς θα μοιραστούν οι 34 δήμοι
Να σπάσει η Β’ Αθηνών σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, κρατώντας τον ίδιο αριθμό εδρών, σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Παραπολιτικά, ο σχεδιασμός του Πάνου Σκουρλέτη περιλαμβάνει οι 44 έδρες της Β’ Αθηνών να μοιραστούν ως εξής:
18 έδρες στο Νότιο Τομέα
15 έδρες στον Βόρειο Τομέα
11 έδρες στον Δυτικό Τομέα
Ποιοι δήμοι θα υπαχθούν στους τρεις τομείς
Στο Νότιο Τομέα θα υπαχθούν οι δήμοι
Αγίου Δημητρίου,
Αλίμου,
Βύρωνα,
Γλυφάδας,
Δάφνης – Υμηττού,
Καισαριανής
Ελληνικού -Αργυρούπολης,
Ζωγράφου,
Ηλιούπολης,
Καλλιθέας,
Μοσχάτου – Ταύρου,
Νέας Σμύρνης και
Παλαιού Φαλήρου.
Στον Βόρειο Τομέα θα υπαχθούν οι δήμοι
Αγίας Παρασκευής,
Αμαρουσίου,
Βριλησσίων,
Γαλατσίου,
Ηρακλείου,
Κηφισιάς,
Μεταμόρφωσης,
Νέας Ιωνίας,
Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας,
Παπάγου – Χολαργού,
Πεντέλης,
Πεύκης – Λυκόβρυσης,
Φιλοθέης – Ψυχικού και
Χαλανδρίου.
Στον Δυτικό Τομέα θα υπαχθούν οι δήμοι
Αγίας Βαρβάρας,
Αγίων Αναργύρων – Καματερού,
Αιγάλεω,
Ιλίου,
Περιστερίου,
Πετρούπολης,
Χαϊδαρίου.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πέρα από το σπάσιμο της Β’ Αθηνών στα τρία, ο Πάνος Σκουρλέτης σχεδιάζει και την κατάτμηση της Περιφέρειας Αττικής στα δύο.
Συγκεκριμένα σχεδιάζει το σπάσιμο της Περιφέρειας Αττικής σε Ανατολικό και Δυτικό Τομέα. Ο συνολικός αριθμός των εδρών θα μειωθεί από 15 σε 14. Από αυτές, οι 10 θα πάνε στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής και οι 4 στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής θα υπαχθούν οι δήμοι
Αχαρνών,
Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης,
Κρωπίας,
Διονύσου,
Λαυρεωτικής,
Μαραθώνα,
Μαρκόπουλου – Μεσογαίας,
Παιανίας,
Παλλήνης,
Ραφήνας – Πικερμίου,
Σαρωνικού,
Σπάτων – Αρτέμιδος και
Ωρωπού.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής θα υπαχθούν οι δήμοι
Ασπρόπυργου,
Ελευσίνας,
Μάνδρας – Ειδυλλίας,
Μεγάρων και
Φυλής.
Το σχέδιο για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών στα τρία αναμένεται να έρθει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, για το σπάσιμο της Β’ Αθηνών στα τρία διευκρίνισε πως θα υπάρξει σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, τον «Κλεισθένη 1», που βρίσκεται προς επεξεργασία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες σύμφωνα πάντα με τον κ. Σκουρλέτη, θα γίνουν οριστικά τη 2η Κυριακή του Οκτωβρίου 2019.
https://www.pentapostagma.gr/