Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Αν γνωρίζω ότι κάποιο ενήλικο ή ανήλικο άτομο κακοποιείται συστηματικά, πώς μπορώ να βοηθήσω;


  • Αν γνωρίζω ότι κάποιο ενήλικο ή ανήλικο άτομο κακοποιείται συστηματικά, πώς μπορώ να βοηθήσω;

Αποτέλεσμα εικόνας για Κακοποιηση ατόμων

Μπορείτε επώνυμα ή και ανώνυμα στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης (100) να το καταγγείλετε ή να ενημερώσετε άμεσα το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ή τις εισαγγελικές αρχές ή να τηλεφωνήσετε στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης(197)
  • «Ν. 3500/2006 Περί Ενδοοικογενειακής Βίας. Ποινικές συμπεριφορές ––Υποχρεώσεις και Ενέργειες αστυνομικών Υπηρεσιών- Παροχή αγωγής στα θύματα»
Ποιες συμπεριφορές θεωρούνται ως ποινικά αδικήματα σύμφωνα με το ν. 3500/2006.
Α) Πλημμελήματα:
- αρ. 6 § 1 ενδοοικογενειακή απλή σωματική βλάβη και εντελώς ελαφριά σωματική βλάβη που προξενείται από συνεχή συμπεριφορά,
- 6 § 2 εδάφιο α΄ ενδοοικογενειακή επικίνδυνη σωματική βλάβη,
- 6 § 3 εδάφιο α΄ ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη σε βάρος εγκύου ή σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ανίκανο να αντισταθεί,
- 6 § 3 εδάφιο β΄ ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη τελεσθείσα ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας,
- 7 § 1 ενδοοικογενειακή παράνομη βία,
- 7 § 2 ενδοοικογενειακή παράνομη απειλή,
- 9 § 1 ενδοοικογενειακή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας,
- 9 § 2 ενδοοικογενειακή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανηλίκου,
- 10 παρακώλυση απονομής της δικαιοσύνης.
Β) Κακουργήματα:
- ενδοοικογενειακή βαριά σωματική βλάβη (αρ. 6 § 2 εδάφιο β΄) με επιβαρυντική περίσταση αν ο υπαίτιος επεδίωκε ή γνώριζε και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της πράξης του (αρ. 6 § 2 εδάφιο γ),
- βασανιστήρια (αρ. 6 § 4 εδάφιο α΄) με επιβαρυντική περίσταση όταν το θύμα είναι ανήλικος (αρ. 6 § 4 εδάφιο β΄),
- βιασμός εντός του γάμου (αρ. 8 § 1),
- κατάχρηση σε ασέλγεια εντός του γάμου (αρ. 8 § 2) και
- κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια (αρ. 24).
Διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
- για την ενδοοικογενειακή απλή σωματική βλάβη του αρ. 6 § 1 η έννοια της σωματικής κάκωσης ή βλάβης της υγείας του είναι η προβλεπόμενη στο εδάφιο α' της παρ. 1 του άρθρου 308 του Ποινικού Κώδικα και για την εντελώς ελαφριά σωματική βλάβη που προξενείτε από συνεχή συμπεριφορά του υπαιτίου, η έννοια της ελαφράς κάκωσης ή βλάβης της υγείας του προσδιορίζεται από το αρ. 308 § 1 εδάφιο β΄.
- για την ενδοοικογενειακή επικίνδυνη σωματική βλάβη (6 § 2 εδάφιο α΄) αναγωγή γίνεται για την έννοια στο αρ. 309 ΠΚ, η διαφορά που πρέπει να προσεχθεί στην εν λόγω αξιόποινη πράξη σε σχέση με το 309 είναι ότι αρκεί γι’ αυτή η δυνατότητα να προκληθεί κίνδυνος ζωής ή βαριάς σωματικής βλάβης στο θύμα και δεν απαιτείται όπως στο αρ. 309 ΠΚ αυτός να προκύπτει από τον τρόπο τέλεσης της πράξης. Με το εδάφιο β΄ της § 2 άρθρο 6 τιμωρείται υπό τις προϋποθέσεις του αρ. 310 § 1 ΠΚ η ενδοοικογενειακή επικίνδυνη σωματική βλάβη που προκάλεσε τη βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του θύματος. Με την πρόβλεψη του αρ. 6 § 2 γ΄ τυποποιείται η βαριά σκοπούμενη ενδοοικογενειακή βλάβη όπως στο αρ. 310 § 3 ΠΚ με διαφορά ως προς τη διαβάθμιση του δόλου του δράστη (αρκεί και ο ενδεχόμενος). Με την πράξη του αρ. 6 § 4 εδάφιο α΄ τυποποιείται ως διακεκριμένη παραλλαγή σωματικής βλάβης ο βασανισμός του θύματος και η πρόκληση ψυχικής βλάβης, ιδίως με πράξεις εγκλεισμού ή απομόνωσής του για τις έννοιες αυτές λήφθησαν υπόψη οι προβλέψεις του αρ. 137 Α § 2, 3 ΠΚ.
- για τα εγκλήματα του αρ. 7 Ν.3500/2006 ενδοοικογενειακή παράνομη βία (7 § 1) και ενδοοικογενειακή παράνομη απειλή (7 § 2) πρέπει να επισημανθεί ότι συνιστούν διακεκριμένες παραλλαγές των άρθρων 330 και 333 ΠΚ, όμως σε σχέση με το αρ. 330 ΠΚ διευρύνεται η έννοια της βίας ως μέσο τελέσεως του εγκλήματος (αρκεί και βία κατά πραγμάτων), ενώ σε σχέση με το 333 περιορίζεται η έννοια της απειλής (απειλή με σπουδαίο και άμεσο κίνδυνο αντί απλώς απειλή σωματικής βίας ή άλλης παράνομης πράξης ή παράλειψης). Με το αρ. 9 αντιμετωπίζονται οι ενδοοικογενειακές προσβολές της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε αντίθεση με το άρθρο 337 ΠΚ, η σοβαρότητα της επίθεσης κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας δεν αναφέρεται στη βαναυσότητα της προσβολής, αλλά στη βαναυσότητα του τρόπου με τον οποίο διαπράχθηκε (ιδιαίτερα ταπεινωτικός λόγος ή έργο).
Ποια πρόσωπα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Περί ενδοοικογενειακής βίας.
- Ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει συγκατοίκηση οι σύζυγοι, γονείς, συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού εξ αίματος και εξ αγχιστείας και τα εξ υιοθεσίας τέκνα τους (αρ. 1 § 2 περ. α΄Ν.3500/2006).
- Εφόσον συνοικούν οι συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι τετάρτου βαθμού και πρόσωπα των οποίων επίτροπος, δικαστικός συμπαραστάτης ή ανάδοχος γονέας έχει ορισθεί μέλος ανάδοχης οικογένειας καθώς και κάθε ανήλικο πρόσωπο που συνοικεί στην οικογένεια(αρ. 1 § 2 περ. β΄Ν.3500/2006).
- Εφόσον συνοικούν οι μόνιμοι σύντροφοι και τα τέκνα, κοινά ή ενός εξ αυτών.(α. 1 § 2 περ. γ΄Ν.3500/2006).
- Οι τέως σύζυγοι (αρ. 1 § 2 περ. γ΄Ν.3500/2006), καθ’ όλο το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης των οικογενειακών τους διαφορών και για πράξεις που πηγάζουν ακριβώς και μόνο από τις οικογενειακές διαφορές των τέως συζύγων.
Ενέργειες και Υποχρεώσεις Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας οφείλουν σε περίπτωση καταγγελίας κάποιας από τις αξιόποινες πράξεις των αρ. 6, 7, 9, 10 του νόμου αυτού κατά την επιταγή του αρ. 17 § 1 Ν.3500/2006 και του αρ. 36 ΚΠΔ να μην θεωρούν απαραίτητη την υποβολή εγκλήσεως, καθώς κανόνας για τη δίωξη των εγκλημάτων αυτών αποτελεί η αυτεπάγγελτη δίωξη. Επίσης κατά την επιταγή του αρ. 17 § 2 για τα πλημμελήματα των άρθρων αυτών εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία.
Ειδική πρόβλεψη περιλήφθηκε πρόσφατα με το αρ.28 § 1 Ν.4055/2012 το οποίο τροποποίησε το αρ. 46 ΚΠΔ και προβλέπεται πλέον ρητά στο εδάφιο δ΄ της § 2 αυτού ότι «δεν απαιτείται κατάθεση παραβόλου για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας».
Ο αστυνομικός που επιλαμβάνεται στο πλαίσιο προανάκρισης, σύμφωνα με το αρ. 243 § 2 ΚΠΔ, υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας επέχει υποχρέωση εχεμύθειας κατ’ αρ. 22 Ν.3500/2006 και απαγορεύεται να ανακοινώνει με οποιονδήποτε τρόπο το ονοματεπώνυμο του θύματος και του κατηγορουμένου, τη διεύθυνση κατοικίας τους, καθώς και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία είναι δυνατόν να αποκαλύψουν την ταυτότητα τους. Η παράβαση της υποχρέωσης αποτελεί πλημμέλημα με απειλούμενη ποινή φυλάκιση μέχρι δυο ετών (αρ. 22 § 2 Ν.3500/2006).
Στο άρθρο 21 προβλέπεται η αρωγή των θυμάτων, αλλά και η υποχρέωση των αστυνομικών αρχών να ενημερώνουν το θύμα για τη δυνατότητα παροχής αρωγής αλλά και τους αρμόδιους για την παροχή αυτής φορείς. Προς τον σκοπό αυτό, ο αστυνομικός θα πρέπει να ενημερώνει το θύμα κατ’ αρχάς για τα δικαιώματα που ο Ν.3500/2006 του απονέμει, δηλαδή ότι πρόκειται για αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα και ποιες συμπεριφορές συνιστούν εγκλήματα κατά τον νόμο αυτό. Επίσης να το ενημερώνει για τη σχετική προβλεπόμενη διαδικασία (αυτόφωρη διαδικασία, ποινική διαμεσολάβηση κ.λπ.) και για τη δυνατότητα που παρέχεται στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία ζητούν τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, στα οποία προσφέρεται το ευεργέτημα της πενίας, με μόνη την απόδειξη του περιστατικού βίας, αν αδυνατούν να καταβάλουν, έστω και προσωρινά, τις απαιτούμενες δικαστικές δαπάνες (άρθρο 22 Ν.3500/2006), απευθυνόμενα στη γραμματεία του κατά τόπου αρμόδιου Πρωτοδικείου.
Παροχή αρωγής στα θύματα
Όσον αφορά την αρωγή, ο Νόμος προβλέπει για τα θύματα, την ύπαρξη:
- Υποστηρικτικών υπηρεσιών, στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί (π.χ. τηλεφωνική γραμμή SOS15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, τηλεφωνική γραμμή 197 του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης) για να λάβει ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική.
- Κοινωνικών Υπηρεσιών που παρέχουν στέγη (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (τηλεφωνική γραμμή 197) και ξενώνες κακοποιημένων γυναικών- ΓΓΙΦ) αν το θύμα διατρέχει κάποιο κίνδυνο ή κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να αλλάξει διαμονή


NZZIM HIKMET, Τουρκία (1902-1963)

NZZIM HIKMET, Τουρκία (1902-1963)

Germain
ΠΑΝΩ ΑΠ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Σύννεφο, πάνω από τη θάλασσα
στη θάλασσα ένα ασημένιο καράβι
ένα κίτρινο ψάρι μέσα στην θάλασσα
βαθιά στο βουνό γαλάζια φύκια
στην ακροθαλασσιά, τον άνδρα
γυμνός
ακίνητος
λογλογισε
να γίνει σύννεφο ή πλοίο
αλουμινίου ή ψαριού;
Όχι αγόρι μου
αυτό που πρέπει να γίνει κανείς
είναι η θάλασσα
με το σύννεφο της, το καράβι
το ψάρι της και τα φύκια
Ν Â ZIM ΧΙΚΜΕΤ Τουρκία (1902-1963)

Μετάφραση Μανώλη Αλυγιζάκη // Μεταφράστηκε από Μανόλης Αλιγίζακης

πάνω στη ΘΑΛΑΣΣΑ, ΣΚΛΗΡΗ ...
Από τη θάλασσα, ένα σύννεφο 
Μέσα στη θάλασσα, ένα ασημένιο πλοίο 
Στη θάλασσα, ένα κίτρινο ψάρι 
Στον πυθμένα της θάλασσας, μπλε φύκια
Κοντά στην ακτή, ένας άνθρωπος 
γυμνός 
ακίνητος 
σκέψης
Να είναι ένα σύννεφο 
ή ένα πλοίο; 
Να είσαι ψάρι 
ή άλγη;
Όχι, το αγόρι μου: 
Αυτό που πρέπει να είναι, είναι η θάλασσα 
με το σύννεφο και το σκάφος του, τα ψάρια και τα άλγη του.
NZZIM HIKMET, Τουρκία (1902-1963)
Μετάφραση στα αγγλικά: Germain Droogenbroodt - Stanley H. Barkan
https://vequinox.wordpress.com/

Τι είναι το zero waste;

Τι είναι το zero waste;

Δύο λέξεις που συναντούμε όλο και πιο συχνά στο διαδίκτυο, ένα κίνημα στο οποίο συμμετέχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Τι είναι όμως το zero waste;
Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Μηδενικής Παραγωγής Απορριμμάτων: “Η μη παραγωγή απορριμμάτων είναι ένας στόχος ηθικός, οικονομικός, αποτελεσματικός και ένα όραμα να κατευθύνει τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και τις καθημερινές συνήθειες τους και να μιμηθοὐν τους βιώσιμους φυσικούς κύκλους, όπου όλα τα υλικά που απορρίπτονται είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να γίνονται πόροι για κάποιον άλλο (αειφορία).

Zero Waste σημαίνει σχεδιασμός και διαχείριση προϊόντων και διαδικασιών για την συστηματική μείωση και την εξάλειψη του όγκου καθώς και της τοξικότητας των αποβλήτων και των υλικών, τη διατήρηση και την επαναχρησιμοποίηση όλων των πόρων, χωρίς να γίνεται καύση ή ταφή αυτών.

Η εφαρμογή του Zero Waste (Μη παραγωγή Απορριμμάτων) θα εξαλείψει όλα τα απορρίμματα στο έδαφος, το νερό και τον αέρα που αποτελούν απειλή για την υγεία (ευημερία) του πλανήτη, των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών”. (πηγή: www.zwia.org)

Εφαρμόζοντας την φιλοσοφία του zero waste, κάνουμε μια συνειδητή προσπάθεια να μειώσουμε δραματικά τον όγκο των απορριμάτων που παράγουμε σαν άτομα, σαν νοικοκυριά αλλά και σαν επιχειρήσεις, βοηθώντας έτσι ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το επόμενο λογικό ερώτημα φυσικά είναι πώς μπορούμε να παράγουμε λιγότερα σκουπίδια, καθώς οι κοινωνίες μας είναι με τέτοιο τρόπο δομημένες ώστε ο μέσος δυτικός άνθρωπος να παράγει καθημερινά τεράστιο όγκο απορριμάτων. Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο καταλήγουν στις χωματερές 2,1 δισ. τόνοι σκουπιδιών, νούμερα που κάθε χρόνο αυξάνονται δραματικά (πηγή: theworldcounts.com)

Παρόλα αυτά είναι αρκετά απλό να κάνει κάποι@ zero waste, ειδικά όταν καταλάβουμε το πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε όλοι και όλες αυτό που μας αναλογεί. Οι αρχές της μηδενικής παραγωγής απορριμάτων είναι απλές, πρακτικές και εφικτές.

Έχουν γίνει γνωστές σαν…τα R του zero waste

Refuse: Αρνούμαστε τα έξτρα διαφημιστικά δωράκια, τα διαφημιστικά φυλλάδια κάθε είδους, τα δωρεάν στυλό, μπρελόκ, αναπτήρες κ.α. μικροπράγματα που μας προσφέρονται στην καθημερινότητα μας σαν προωθητικές ενέργειες κυρίως, είτε εταιρειών, είτε καταστημάτων, είτε υπηρεσιών κλπ. Τις περισσότερες φορές τα αντικείμενα αυτά καταλήγουν κατευθείαν στα σκουπίδια, ενώ άλλα, όπως στυλό και μπρελόκ, υπάρχουν ήδη στο σπίτι μας – και μάλιστα σε αφθονία.

Reduce: Τι πιο λογικό κι εφικτό, από να μειώσουμε την κατανάλωση μας; Ζούμε σε μια καταναλωτική κοινωνία με άμεση πρόσβαση σε κάθε είδους αγαθά και έχουμε μετατρέψει τις αγορές σε χόμπι ή ακόμη ακόμη σε… θεραπεία (shopping thepary!).

Στην εποχή της γρήγορης μόδας, των διαδικτυακών αγορών, των πάμφθηνων εισαγόμενων προϊόντων και του πλαστικού, ο μέσος όρος ζωής των αντικειμένων που αγοράζουμε δεν ξεπερνά τον ένα χρόνο ενώ η μέση δυτική γυναίκα έχει πάνω από 50 προϊόντα περιποίησης. Μειώνοντας την κατανάλωση μας, κάνοντας δηλαδή μόνο μελετημένες και στοχευμένες αγορές, βοηθούμε σημαντικά την μείωση του όγκου των αντικειμένων που καταλήγουν αργά ή γρήγορα στην χωματερή.

Reuse: Το μέσο νοικοκυριό στον δυτικό κόσμο, έχει υπερβολικά πολλά πράγματα! Μια καλή ιδέα είναι να επαναχρησιμοποιούμε τα αντικείμενα μας, είτε δίνοντας τους νέα υπόσταση είτε φτιάχνοντας κάτι εντελώς καινούργιο από αυτά. Φυσικά όλα τα χρηστικά αντικείμενα που είναι επαναχρησιμοποιούμενα, παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην μείωση της παραγωγής σκουπιδιών. 

Μερικά μόνο παραδείγματα επαναχρησιμοποιούμενων αντικειμένων είναι οι υφασμάτινες τσάντες αγορών, τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού, τα μεταλλικά πλενόμενα καλαμάκια, το κύπελλο περιόδου για γυναίκες.

Repair: Η επιδιόρθωση συσκευών, ρούχων και χρηστικών αντικειμένων, κάνει πραγματικά μεγάλη διαφορά! Σε χώρες του εξωτερικού υπάρχουν repair caffes, όπου οι άνθρωποι συναντιούνται φέρνοντας αντικείμενα που χρειάζονται επιδιόρθωση, ενώ ταυτόχρονα άλλοι προσφέρονται να τα επιδιορθώσουν.

Ταυτόχρονα στη Σουηδία οι πολίτες επιβραβεύονται για κάθε αντικείμενο ή συσκευή που επιλέγουν να επιδιορθώσουν αντί να αντικαταστήσουν. Στις μέρες μας, είναι εύκολο να πετάξουμε κάτι που χάλασε αντί να το επιδιορθώσουμε, όμως είναι ώρα να δώσουμε περισσότερη αξία στα υπάρχοντα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε μέχρι να ολοκληρώσουν πραγματικά τον κύκλο ζωής τους!

Recycle: Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, όμως δεν είναι – ό,τι ανακυκλώνεται μπαίνει αποκλειστικά και μόνο στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης και δεν είναι σκουπίδι! Πλαστικό, γυαλί, χαρτί ανακυκλώνονται και στις περισσότερες περιοχές μπορούμε να βρούμε κάδους για τα υλικά αυτά. Έτσι δίνουμε την ευκαιρία πολύτιμα υλικά να ξεκινήσουν ένα νέο κύκλο ζωής. Δείτε εδώ τι μπαίνει στους μπλε κάδους και κάντε άμεσα αυτήν την σημαντική αλλαγή!

Rot: Η κομποστοποίηση είναι η φυσική ανακύκλωση οργανικών υλικών, όπου με φυσική διαδικασία τα οργανικά υπολείμματα όπως φλούδες φρούτων και λαχανικών, γίνονται πάλι χώμα (χούμος, εδαφοβελτιωτικό). Το 35% των οικιακών απορριμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν και πλέον υπάρχουν οικιακοί κομποστοποιητές που μπορούμε να έχουμε ακόμα και στο μπαλκόνι.

Σε λίγες εβδομάδες, η οργανική ύλη μετατρέπεται σε χώμα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε γλάστρες και παρτέρια, ή ακόμα να προσφέρουμε σε όσους κάνουν αστικούς λαχανόκηπους (και όχι μόνο). Πολλοί δήμοι στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει προγράμματα κομποστοποίησης, είτε με καφέ κάδους για όλους τους δημότες, είτε προσφέροντας οικιακούς κάδους κομποστοποίησης για όσους δημότες δηλώσουν ενδιαφέρον.

Ένα R που κανείς σχεδόν δεν αναφέρει… Rethink
Είναι ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, να σκεφτούμε ξανά τις επιλογές στην καθημερινότητα μας. Την κάθε μας επιλογή, την κάθε μας αγορά. Να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο που έχουν οι δικές μας, ατομικές πράξεις, στον πλανήτη.

Καθημερινά χιλιάδες θαλάσσια ζώα πεθαίνουν λόγω των σκουπιδιών που καταλήγουν στις θάλασσες: οι θαλάσσιες χελώνες τρώνε τις νάιλον σακούλες που τις μπερδεύουν για μέδουσες, τα κήτη καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες πλαστικού κάθε είδους στην προσπάθεια τους να τραφούν και έτσι πεθαίνουν από ασιτία, μιας και τα στομάχια τους έχουν γεμίσει πλαστικό…

Παρόμοια τύχη έχουν και τα θαλασσοπούλια αλλά και άλλου είδους πτηνά. Αρκεί να σκεφτούμε πως κάθε είδους πλαστικού που έχουμε χρησιμοποιήσει στη ζωή μας, υπάρχει σε κάποια γωνιά του πλανήτη ακόμα- το πλαστικό είναι ένα είδος που χρειάζεται εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστεί και δεν εξαφανίζεται ποτέ, παράγίνεται αμέτρητα μικρά κομμάτια που γεμίζουν πλέον τις θάλλασες, τις αμμουδιές και όχι μόνο (microplastics)…

Παράλληλα το greenwashing και ο πράσινος καπιταλισμός έχουν κάνει την εμφάνιση τους. Κάθε λογής αντικείμενα παρουσιάζονται σαν οικολογικά και φιλικά στο περιβάλλον. Ο σκοπός μας όμως δεν είναι να αγοράσουμε περισσότερα αντικείμενα, υποθετικά οικολογικά.

Ο στόχος μας είναι να ερευνούμε την κάθε μας αγορά, να αναρωτιόμαστε από που ταξίδεψε το καθετί μέχρι να φτάσει στο ράφι – είτε είναι προϊόν, είτε τρόφιμο. Είναι απαραίτητο να το αγοράσουμε ή μπορούμε να το δανειστούμε από κάπου ή ακόμα να το αγοράσουμε μεταχειρισμένο; Αν πρέπει να το αγοράσουμε, για πόσο καιρό θα μας εξυπηρετήσει το προϊόν αυτό;

Η εποχή του instant gratification είχε -και εξακολουθεί να έχει- ένα τεράστιο περιβαλλοντογικό κόστος. Καλούμαστε λοιπόν, πλέον να επανεξετάσουμε τις συνήθειες και τις πρακτικές μας για να μπορέσουμε να παραδώσουμε έναν βιώσιμο πλανήτη και στις επόμενες γενιές…

Κάνε τώρα μια αλλαγή…

Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε όλοι και όλες άμεσα:
Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες στα ψώνια, αντί για σακούλες μιας χρήσης
Μπουκάλι νερού , αντί για εμφιαλωμένο νερό και φίλτρο νερού αν είναι απαραίτητο
Δικό μας θερμός για καφέ, αντί για ποτήρι μιας χρήσης στα take away.
Μεταλλικό ή μπαμπού καλαμάκι, αντί για πλαστικό καλαμάκι
Οδοντόβουρτσα από μπαμπού, αντί για πλαστική οδοντόβουρτσα
Φυσική λούφα, αντί για πλαστικό σφουγγάρι
Σαπούνι, αντί για κρεμοσάπουνο και αφρόλουτρο
Περισσότερες ολόκληρες τροφές, αντί για συσκευασμένες .
Να αγοράζουμε σε δικά μας δοχεία το δυνατόν περισσότερα χύμα τρόφιμα όπως όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, ρὐζι, βότανα, μπαχαρικά

Γιατί να το κάνω;

Υπάρχουν μικρές αλλαγές, που κάνουν μεγάλη διαφορά. Πλέον ο πλανήτης μας βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, όπου η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη. Με κάποιον τρόπο, όλες και όλοι συνεχώς καταναλώνουμε και αυτό απαιτεί διαρκώς πόρους από τον πλανήτη μας– έναν πλούτο που στην πραγματικότητα κλέβουμε από τις επόμενες γενιές.

Είναι όμορφο το να ζούμε συνειδητά, να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις των επιλογών μας τόσο στον πλανήτη, όσο στους ανθρώπους, τα ζώα, τα παιδιά που θα έρθουν στον κόσμο.

Έχουμε όλοι και όλες τη δυνατότητα να συνεισφέρουμε για έναν πιο καθαρό πλανήτη, λιγότερα σκουπίδια, λιγότερες χωματερές, με τις καθημερινές μας επιλογές. Γιατί, η αλλαγή είναι στο χέρι μας!

nikihelios.com
https://www.apenantioxthi.com/

Τα ρούχα σας ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα

Τα ρούχα σας ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα

Προσπαθείτε να κάνετε το σωστό. Είστε ευσυνείδητοι , κάνετε ανακύκλωση. Ψωνίζετε με επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, πίνετε από ξαναγέμισμένα μπουκάλια νερού και σταματάτε να χρησιμοποιείτε εκείνες τις μάσκες προσώπου και τις οδοντόκρεμες που περιέχουν πλαστικές μικρο-ίνες. Αλλά ήδη γνωρίζουμε ότι η παραγωγή ρούχων συνδέεται μεπεριβαλλοντικά προβλήματα , όπως η ρύπανση του νερού και της ατμόσφαιρας, για να μην αναφέρουμε τη χρήση της γης, των υδάτων και των φυτοφαρμάκων που σχετίζονται με τις αναπτυσσόμενες φυσικές ίνες. Τώρα, μια αυξανόμενη έρευνα δείχνει ότι η ενδυμασία που γίνεται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από συνθετικά υφάσματα είναι η πηγή ενός ακόμη μεγάλου προβλήματος: ενός τύπου μικροπλαστικών γνωστών ως μικροϊνών, που ρίχνονται κατά τη διάρκεια της κανονικής πλύσης και κατά τη διάρκεια του ξεπλύματος.Κατασκευασμένα από πολυεστέρα ή 
άλλα δημοφιλή συνθετικά , αυτές οι ίνες παραμένουν στο
περιβάλλον, όπως και η πλαστική συσκευασία που καλύπτει τόσες πολλές από τις παραλίες του κόσμου και συνδέονται με χημικούς ρύπους στο περιβάλλον, όπως DDT και PCB. Επιπλέον, τα κλωστοϋφαντουργικά αυτά προϊόντα από τα οποία απορρίπτονται συχνά υποβάλλονται σε επεξεργασία με  συνθετικές βαφές που είναι επιβλαβείς για τους οργανισμούς που τις καταναλώνουν.Ακόμα χειρότερα, όλοι φαίνεται να καταναλώνουμε μικροΐνες σε τρόφιμα και ποτά.
Ήδη από το 2004, όταν μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Plymouth στο Ηνωμένο Βασίλειο έθεσε ως στόχο να τεκμηριώσει και να ποσοτικοποιήσει την εμφάνιση μικροπλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον. Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης, οι ερευνητές πήραν επίσης δείγματα επιφανειακών υδάτων και συνέκριναν τα περιεχόμενα των μικροϊνών από δείγματα που είχαν ληφθεί πριν από δεκαετίες. Παρατήρησαν την αύξηση του ινώδους συνθετικού υλικού με την πάροδο του χρόνου, που αντιστοιχούσε στην αύξηση της παραγωγής συνθετικών ινών από τη δεκαετία του 1970. 
Είναι σαφές ότι οι μικροΐνες είναι σχεδόν παντού. Και είναι σαφές ότι τα ρούχα μας παίζουν μεγάλο ρόλο. Γνωρίζουμε ότι οι μικροΐνες, όπως και άλλες μορφές μικροπλαστικών, συνδέονται με τις τοξίνες που συναντούμε στο περιβάλλον και οι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν σαφή βλάβη στους μικρούς οργανισμούς που τις καταναλώνουν.

https://www.apenantioxthi.com/

Cosmote : Ανακοίνωση για συνδρομητές καρτοκινητής και την διάρκεια ισχύος της ανανέωσης

Cosmote : 

Ανακοίνωση για συνδρομητές καρτοκινητής και την διάρκεια ισχύος της ανανέωσης

Cosmote: Ανακοίνωση μείωσης διάρκειας ισχύος καρτών ανανέωσης έως €12 και λοιπών αλλαγών για συνδρομητές καρτοκινητής
H Cosmote ανακοινώνει ότι από 3/9/2018 επέρχονται οι παρακάτω αλλαγές για τους συνδρομητές καρτοκινητής τηλεφωνίας Cosmote (WHAT’S UP, COSMOΚΑΡΤΑ, FROG & Cosmote Mobile Internet με κάρτα):
Α. Σε κάθε χρηματική ανανέωση υπολοίπου («Ανανέωση») με ποσό μικρότερο των 12€, μειώνεται η διάρκεια ισχύος του χρηματικού υπολοίπου της σύνδεσης του συνδρομητή από 3 μήνες σε 2 μήνες από την ημερομηνία Ανανέωσης. Σε περίπτωση που εντός του ανωτέρου διαστήματος των 2 μηνών δεν πραγματοποιηθεί νέα Ανανέωση, το τυχόν υπολειπόμενο ποσό κατά την ημερομηνία συμπλήρωσης των 2 μηνών θα μηδενίζεται.
– Για Ανανεώσεις με ποσό μεγαλύτερο ή ίσο των 12€ η διάρκεια ισχύος του χρηματικού υπολοίπου της σύνδεσης του συνδρομητή παραμένει 3 μήνες από την ημερομηνία ανανέωσης.
– Για τους συνδρομητές που έχουν προβεί σε Ανανέωση πριν από την 3/9/2018, η διάρκεια ισχύος του χρηματικού υπόλοιπού τους παραμένει στους 3 μήνες από την ημερομηνία της τελευταίας Ανανέωσης.
– Μετά την 3/9/2018, στη περίπτωση πολλαπλών Ανανεώσεων χρόνου ομιλίας, το συνολικό εναπομένον χρηματικό υπόλοιπό του συνδρομητή θα λήγει τη μεταγενέστερη ημερομηνία που προκύπτει από τις Ανανεώσεις.

Β. Σε κάθε Ανανέωση με ποσό μικρότερο των 12€ το χρονικό διάστημα μετά το πέρας του οποίου, και εφόσον ο συνδρομητής δεν έχει πραγματοποιήσει ανανέωση χρηματικού υπολοίπου κατά τη διάρκεια αυτού, ενεργοποιείται αυτόματα φραγή εισερχομένων και εξερχομένων κλήσεων, γραπτών μηνυμάτων (SMS) και δεδομένων μειώνεται από 4 μήνες σε 3 μήνες (90 ημέρες).
– Για Ανανεώσεις με ποσό μεγαλύτερο ή ίσο των 12€ η ημερομηνία φραγής της σύνδεσης παραμένει 4 μήνες από την ημερομηνία Ανανέωσης.
– Για τους συνδρομητές που έχουν προβεί σε Ανανέωση πριν από την 3/9/2018, η ημερομηνία φραγής της σύνδεσης παραμένει στους 4 μήνες από την ημερομηνία της τελευταίας Ανανέωσης.
– Μετά την 3/9/2018, στη περίπτωση πολλαπλών Ανανεώσεων η ημερομηνία φραγής της σύνδεσης θα γίνεται τη μεταγενέστερη ημερομηνία φραγής που προκύπτει από τις Ανανεώσεις.
Γ. Για τους συνδρομητές καρτοκινητής τηλεφωνίας WHAT’S UP που είναι εγγεγραμμένοι στηνΦοιτητική Προσφορά του προγράμματος:
– Στο πακέτο «1.000’ προς όλα τα δίκτυα + 400ΜΒ για ένα μήνα» αυξάνεται η ενσωματωμένη χρήση από 400ΜΒ Internet σε 600ΜΒ, ενώ αυξάνεται η χρέωσή του από 6€ σε 7€. Τα λοιπά χαρακτηριστικά του πακέτου παραμένουν ως έχουν.
– Στο πακέτο «1.200’ και 100SMS προς όλα τα δίκτυα + 1GΒ για ένα μήνα» αυξάνεται η ενσωματωμένη χρήση από 1GB Internet σε 1.200ΜB και από 100SMS σε 1.200SMS, ενώ αυξάνεται η χρέωσή του από 8€ σε 8,5€. Τα λοιπά χαρακτηριστικά του πακέτου παραμένουν ως έχουν.
Οι συνδρομητές που έχουν ενεργοποιήσει τα παραπάνω πακέτα έως και την 3/9/2018, θα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αυτά με τις υφιστάμενες παροχές έως τη λήξη τους ή μέχρι την εξάντληση των παροχών τους.
Δ. Παύει η εμπορική διάθεση των παρακάτω πακέτων:
– «SMS CHOICE 250» και «SMS CHOICE 500» για τους συνδρομητές καρτοκινητής WHAT’S UP, COSMOΚΑΡΤΑ, FROG
–  «SMS THEM ALL 600 PLUS 120MB» και «SMS THEM ALL 600 PLUS 250MB» για τους συνδρομητές καρτοκινητής WHAT’S UP
– «SMS 100 PLUS 120MB» και «SMS 100 PLUS 250MB» για τους συνδρομητές καρτοκινητής COSMOKAPTA
– «NATIONAL SMS 100 PLUS 250MB» και «INTERNATIONAL SMS 100 PLUS 250MB» για τους συνδρομητές καρτοκινητής FROG
Οι συνδρομητές που έχουν ενεργοποιήσει τα παραπάνω πακέτα έως και την 2/9/2018, θα μπορούν να κάνουν χρήση των διαθέσιμων SMS και όγκου δεδομένων των πακέτων μέχρι τη κατανάλωση ή τη λήξη τους, όποιο εκ των δύο συμβεί πρώτο.
Ε. Για τους συνδρομητές καρτοκινητής COSMOΚΑΡΤΑ:
– Το πακέτο ομιλίας «350΄ λεπτά προς όλα τα δίκτυα» μετονομάζεται σε «πακέτο 350΄ & 50 SMS προς όλους» παρέχοντας επιπλέον 50 SMS ενσωματωμένη χρήση, ενώ αυξάνεται η χρέωση του πακέτου από 8€ σε 8,5€.
– Η διάρκεια των μηνυμάτων του πακέτου είναι 30 ημέρες.
– Τα γραπτά μηνύματα που δεν καταναλώνονται εντός της διάρκειας ισχύος τους δεν μεταφέρονται.
– Σε περίπτωση ενεργοποίησης πολλαπλών πακέτων καταναλώνονται πρώτα τα γραπτά μηνύματα (SMS) του πακέτου που λήγει πρώτο.
– Τα δωρεάν SMS αφορούν αποστολή μηνυμάτων σε Εθνικά δίκτυα εξαιρουμένων των σύντομων κωδικών και σύντομων κωδικών δικτύου.
– Η κατανάλωση των διαθέσιμων SMS του πακέτου είναι δυνατή και κατά την περιαγωγή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– H χρήση των δωρεάν SMS του πακέτου είναι δυνατή όταν υπάρχει διαθέσιμο χρηματικό υπόλοιπο.
– Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του πακέτου παραμένουν ως έχουν.
Οι συνδρομητές καρτοκινητής WHAT’S UP, COSMOΚΑΡΤΑ, FROG & Cosmote Mobile Internet με κάρτα έχουν δικαίωμα να καταγγείλουν τη σύμβαση τους αζημίως εντός ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση της παρούσας.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε από κινητό την Εξυπηρέτηση Πελατών της Cosmote στο 13888 (χρέωση 0,19€/κλήση) ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα cosmote.gr
Η καρτοκινητή FROG είναι προϊόν Cosmote.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών FROG στο 1299 από κινητό FROG (χρέωση 0,190 €/κλήση) ή στο (+30) 697 100 1299 από σταθερό ή άλλο κινητό τηλέφωνο.
Οι παραπάνω τιμές συμπεριλαμβάνουν Φ.Π.Α. 24%.

Πηγή : Cosmote 
https://www.safer-internet.gr/

Δεν είναι αθλιότητα, είναι διεστραμμένος υπολογισμός

Δεν είναι αθλιότητα, είναι διεστραμμένος υπολογισμός

Posted on 31 Ἰουλίου 2018
 
 
 
 
 
 
 

Είναι τόσο διεστραμμένοι; Είναι τόσο ψυχικά διαταραγμένοι; Μιλώ για τα κοράκια της δήθεν ενημέρωσης που προβάλλουν τα καμένα κορμάκια των παιδιών! Όχι. Δεν πρόκειται περί αυτού. Δεν πρόκειται περί ψυχικής διαταραχής αλλά για έναν απόλυτα διεστραμμένο υπολογισμό. Η υπερπροβολή και η σκύλευση έχουν ως στόχο τα μυαλά. Γιατί πρέπει να καούν κι αυτά. Γιατί έτσι λειτουργεί η «βιομηχανία της συνείδησης» και η θυγατρική της που είναι η «βιομηχανία των συγκινήσεων». Η δεύτερη έχει στόχο την πλήρη χειραγώγηση όχι μόνο του μυαλού αλλά και της ψυχής των ανθρώπων, δημιουργώντας «αυτόματους κοινωνικούς διακόπτες» διαρκούς επιτήρησης, οι οποίοι καθορίζουν την πολιτική θερμοκρασία της κοινωνίας.

Πρέπει, με άλλα λόγια, να υπερθερμανθούν τα μυαλά και να πυρποληθούν οι ψυχές, ή να καταψυχθούν, αν είναι ανάγκη.

Τα μέσα μαζικής προπαγάνδας λειτουργούν κυριολεκτικά ως θερμοστάτες της κοινωνικής θερμοκρασίας που άλλοτε δημιουργούν συνθήκες υπερθέρμανσης και άλλοτε συνθήκης κατάψυξης. Γι’ αυτό είναι αναγκαίος ο έλεγχος των “κοινωνικών διακοπτών”(ΜΜΕ) που θερμαίνουν ή καταψύχουν συνειδήσεις και συγκινήσεις. Αυτοί που τους ελέγχουν διαχειρίζονται και τον πολιτικό χρόνο, που είναι ο ψυχρός χρόνος της υπομονής(λέγεται και πολιτική «ανοχή») και ο θερμός χρόνος της οργής και της σύγκρουσης. Σήμερα, στην Ελλάδα ισχύει η δεύτερη εκδοχή. Η σύγκρουση είναι γεγονός. Όλα, συνεπώς, θα τεθούν στην υπηρεσία της ανόδου της θερμοκρασίας και ως καύσιμο θα χρησιμοποιηθούν τα πάντα, ακόμα και οι άνθρωποι, ακόμα και οι φωτογραφίες από τα καρβουνιασμένα σώματα των άτυχων μικρών παιδιών στο Μάτι (οι άθλιοι!). Αυτό στους υποψιασμένους θα προκαλέσει απέχθεια, αλλά στους πολλούς θα εντείνει την οργή. Αυτός είναι ο στόχος!

Πρέπει, συνεπώς, να αντιμετωπίσουμε, εκτός από τους διαχρονικούς “εμπρηστές” της φύσης και τους εμπρηστές των συνειδήσεων –να δημιουργήσουμε, όπως γράφαμε προ ημερών, αντιπυρική ζώνη και στα μυαλά-, να διεκδικήσουμε τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού χρόνου μέσω του εκδημοκρατισμού των θεσμών-θερμοστατών, δηλαδή των μίντια, κυρίως της τηλεόρασης, αλλά και των κοινωνικών δικτύων. Είναι αναγκαία μία δημοκρατική «χρονοπολιτική», που θα λαμβάνει υπόψη την άνιση χρονικότητα των κοινωνικών ρυθμών στις διάφορες κοινωνικές κατηγορίες. Γιατί οι ετεροχρονίες και οι ανισότητες τσακίζουν την κοινωνική συνοχή και είναι ο λόγος της μη συναίσθησης του κοινού συμφέροντος αλλά και η αιτία της πολυδιάσπασης της «μεγάλης οργής», που καταλήγει στον εμφύλιο των «κάτω»(κοινωνικός αυτοματισμός) και στην ενίσχυση του φασιστικού φαινομένου.

http://artinews.gr/%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82.html

Γκρεμίστε τώρα τις μάντρες

Γκρεμίστε τώρα τις μάντρες

[ ARti news / Ελλάδα / 27.07.18 ]

Κλειστή πόρτα με ένα ταμπελάκι που ανέφερε ότι απαγορεύεται η είσοδος βάση του νόμου περί «διάταξης οικιακής ειρήνης», βρήκαν οι πυροσβέστες–ερευνητές, στο οικόπεδο όπου βρέθηκαν απανθρακωμένες οι σοροί 28 πολιτών που δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα.

Ως αποτέλεσμα οι πυροσβέστες σκαρφάλωσαν στις μάνδρες και τους τοίχους προκειμένου να μπουν στο οικόπεδο και να συνεχίσουν το έργο της έρευνας, εν μέσω δεκάδων αγνοουμένων που έχουν αναφερθεί από τους οικείους τους μετά την πυρκαγιά.

*Η φωτογραφία είναι από το fb του Ν. Τσαμτσίκα

http://artinews.gr/%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%82.html

Και μια μεγάλη αλήθεια… οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν

  Και μια μεγάλη αλήθεια…  οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν – Joanna Sou – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 «Αν δεν φτιάξεις αυτά τα δύο πρ...