Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον ξιφία






Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον ξιφία


ξιφίας
Οι ξιφίες ( Xiphias gladius ), επίσης γνωστοί και ως broadbills, είναι μεγάλα, άκρως μεταναστευτικά, αρπακτικά ψάρια που χαρακτηρίζονται από ένα μακρύ, επίπεδο ρύγχος που καταλήγει σε ένα μακρύ, χαρακτηριστικό για το είδος, σπαθί.
Είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειάς  των Xiphiidae .
Ο ξιφίας ζει σε ζεστούς και εύκρατους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων, του Ινδικού , του Ατλαντικού , και του Ειρηνικού Ωκεανού.
Βρίσκονται συνήθως κοντά στα νερά της επιφάνειας σε βάθος περίπου 550 μέτρων (1.800 πόδια). αν και έχουν καταγραφεί και αρκετά  βαθιά, μέχρι και 2.878 μέτρα (9.442 πόδια).
Η διάρκεια ζωής  του είναι περίπου 9 χρόνια . Ο γηραιότερος ξιφίας που βρέθηκε σε μια πρόσφατη μελέτη ήταν ένας θηλυκός ηλικίας 16 ετών και ένας αρσενικός 12 ετών.
Αυτά τα καταπληκτικά πλάσματα με το ξίφος τους όπως σχηματίζεται είναι πολύ δημοφιλή ψάρια και περιζήτητα  μεταξύ των ψαράδων σε όλο τον κόσμο. Κατατάσσονται στην υψηλότερη βαθμίδα από την άποψη της αντοχής σε σύγκριση με άλλα ψάρια..
ξιφία-2
Ο ξιφίας συνήθως φτάνει τα 3 μέτρα (9,8 πόδια) σε μήκος , και το μέγιστο αναφερθέν είναι 4,55 μέτρα μήκος και 650 κιλά (1,430 λίβρες) σε βάρος. Οι θηλυκοί ξιφίες μεγαλώνουν περισσότερο από τους αρσενικούς.
Το παγκόσμιο ρεκόρ αλιείας για τον ξιφία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ψαρέματος ήταν ένα δείγμα 536 χιλιογράμμων (1,182 λιβρών) που αφαιρέθηκε από τη Χιλή το 1953.
Ο ξιφίας , ένα επίμηκες, χωρίς διαβαθμίσεις ψάρι, έχει ένα ψηλό ραχιαίο πτερύγιο, και ένα μακρύ σπαθί, που χρησιμοποιείται για το κυνήγι της τροφής και εκτείνεται από το ρύγχος του. Το σπαθί είναι επίπεδο και όχι στρογγυλεμένο πλατύ και ρυχό και έχει ως εκ τούτου την ονομασία broadbill. Ο ξιφίας διακρίνεται επίσης από την έλλειψη πυελικών πτερυγίων και δοντιών.
Οι ξιφίες είναι κατασκευασμένοι για ταχύτητα και να κόβουν το νερό με τα αεροδυναμικά τους σώματα, επιτρέποντάς τους να φτάνουν ταχύτητες έως και 97 χλμ. / Ώρα(60 μίλια / ώρα) καθιστώντας τους μεταξύ των ταχύτερων ψαριών στον ωκεανό.
ξιφία-3
Ενώ οι ξιφίες είναι ψυχρόαιμα ζώα αλλά έχουν ειδικά όργανα δίπλα στα μάτια τους για να τα θερμαίνουν καθώς  επίσης και τον εγκέφαλό τους.
Η θέρμανση των ματιών βελτιώνει σημαντικά την όραση και στη συνέχεια βελτιώνει την ικανότητά τους να πιάσουν λεία.
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το "σπαθί" δεν χρησιμοποιείται σαν δόρυ, αλλά αντ 'αυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κοπεί το θήραμά τους και να τραυματίσει το ζώο θήραμα, για να κάνει ευκολότερη την αλίευση.
Οι ξιφίες είναι σαρκοφάγα και τρώνε ένα ευρύ φάσμα πελαγικών ψαριών, όπως το σκουμπρί, οι μπαρακούντες, ο μερλούκιος, ο ψαρόβαρκος, η ρέγγα , αλλά παίρνουν επίσης τα βενθοπελαγικά ψάρια, τα καλαμάρια και τα καρκινοειδή. Τα μεγάλα θηράματα κόβονται συνήθως με το σπαθί, ενώ μικρά καταπίνονται ολόκληρα.
Οι ξιφίες τροφοδοτούνται καθημερινά, πιο συχνά τη νύχτα, όταν φτάνουν κοντά στα επιφανειακά νερά σε αναζήτηση μικρότερων ψαριών.
Αυτό το άκρως μεταναστευτικό είδος συνήθως μετακινείται προς ψυχρότερες περιοχές για να τροφοδοτηθεί το καλοκαίρι.
ξιφία-4
Οι ξιφίες δεν είναι ομαδικά ψάρια . Θα κολυμπήσουν μόνοι τους ή σε πολύ χαλαρές συγκεντρώσεις, χωρισμένες μέχρι και 10 μέτρα από ένα γειτονικό ξιφία. Συχνά εντοπίζονται στην επιφάνεια, αερίζοντας το πρώτο ραχιαίο πτερύγιο τους.
 Οι ξιφίες είναι  ωοτόκοι , πράγμα που σημαίνει ότι αποθέτουν ωάρια. Ο θηλυκός ξιφίας μπορεί να αποθέσει μεταξύ 1.000.000 και 30.000.000 αυγών ταυτόχρονα!
Όπως και πολλά ανοιχτά ωοτοκικά οστεά ψάρια, οι ξιφίες ξεκινούν σαν εξαιρετικά μικροσκοπικές προνύμφες, που δεν έχουν μήκος πάνω από λίγα χιλιοστά και ζυγίζουν μόνο μερικές εκατοντάδες ενός γραμμαρίου.  Οι ξιφίες μεγαλώνουν γρήγορα και κατά τη διάρκεια της ζωής τους μπορούν να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος κατά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο φορές!
Οι πλήρως ενήλικοι ξιφίες έχουν λίγους φυσικούς θηρευτές. Μεταξύ των θαλάσσιων θηλαστικών, οι φάλαινες δολοφόνων μερικές φορές κυνηγούν τον ενήλικα ξιφία. Το mako shortfin, ένα εξαιρετικά γρήγορο είδος καρχαρία, κυνηγά μερικές φορές τον ξιφία.  Makos shortfin έχουν βρεθεί με σπασμένα σπαθιά στα κεφάλια τους, αποκαλύπτοντας τον κίνδυνο από αυτού του είδους το θήραμα.
ξιφίας-5
Εκτός από τον ρόλο στις θαλάσσιες τροφικές αλυσίδες, οι ξιφίες είναι γνωστές για την ψυχαγωγική αλιεία και την κουζίνα , και η ομορφιά, η χάρη και η συμπεριφορά τους προσθέτουν στο μυστήριο και το θαύμα της φύσης.
Εμπορικά, οι ξιφίες συλλέχθηκαν με μια ποικιλία μεθόδων σε μικρή κλίμακα μέχρι την παγκόσμια επέκταση της αλιείας με παραγάδια. Τα αλιευτικά με παραγάδια μπορούν να στοχεύουν σε μια ποικιλία ψαριών, αλλά η παρεμπίπτουσα αλιεία παραμένει σημαντικό πρόβλημα.
Η ψυχαγωγική αλιεία έχει αναπτύξει μια εξειδίκευση που ονομάζεται swordfishing .
Με μια πυκνή, κρεμώδη υφή και ήπια γλυκιά γεύση, ο ξιφίας κάνει για ένα πλούσιο γεύμα . Προσφέρει ένα εντυπωσιακό θρεπτικό γαγητό που περιλαμβάνει πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες. Ενώ η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά παρέχει ποικίλα οφέλη για την υγεία, ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση ξιφία ως κανονικό μέρος της διατροφής σας επειδή περιέχει υψηλά ποσοστά σε υδράργυρο.
Δεδομένου ότι οι ξιφίες είναι μεγάλα ζώα, το κρέας συνήθως πωλείται ως μπριζόλες , οι οποίες είναι συχνά ψημένες στη σχάρα.
Οι ξιφίες αναφέρονται ως "λιγότερο ανησυχητικοί" στην κόκκινη λίστα της IUCN .
Ο ξιφίας έχει χρησιμοποιηθεί από τους αστρονόμους ως ένα άλλο όνομα για τον αστερισμό του Dorado
http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-swordfish/

http://justfunfacts.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καταγγελίες για αλλοιωμένα τρόφιμα στον Βόλο

Καταγγελίες για αλλοιωμένα τρόφιμα στον Βόλο https://foodsafetytrainingcertification.com/ Τι αναφέρει η Ένωση Καταναλωτών Δημοσιεύθηκε  12/0...