Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον μηλίτη
Ο μηλίτης , ο σκληρός μηλίτης μήλων ή ο σκληρός μηλίτης είναι ένα αλκοολούχο ποτό φτιαγμένο από ζυμωμένο χυμό μήλου.
Ο μηλίτης είναι δημοφιλής και ευρέως διαδεδομένος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι επίσης δημοφιλής σε πολλές χώρες της Κοινοπολιτείας, όπως ο Καναδάς , η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία . Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις πρώην αποικίες του, ο μηλίτης είναι δημοφιλής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία , η Πορτογαλία , η Γαλλία , η Ιταλία και η Ισπανία .
Ιστορικά, τα πρώτα ρεκόρ της ζύμωσης των μήλων μπορούν να αναχθούν στους Ρωμαίους το 55 π.Χ. όταν έφθασαν στο Κεντ της Αγγλίας και διαπίστωσαν ότι οι χωρικοί έπιναν ένα αλκοολικό ποτό φτιαγμένο από μήλα.
Πολύ σύντομα, ο μηλίτης εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και σε όλη την Ευρώπη, έγινε δημοφιλής ανθρώπους από τις γερμανικές φυλές στους Νορμανδούς, οι οποίοι με την κατάκτηση της Αγγλίας τον 9ο αιώνα έφεραν τους οπωρώνες μήλων και την ίδια τη λέξη "μηλίτης"στην αγγλική γλώσσα.
Από τον 13ο έως τον 17ο αιώνα στην Ευρώπη η κατανάλωση μηλίτη ήταν ασφαλέστερη από το νερό με το 1/4 των μισθών των λαών να καταβάλλονταν πραγματικά στον μηλίτη. Πιστεύεται ότι ακόμα και μωρά βαφτίστηκαν μάλιστα επειδή ο μηλιτης ήταν συχνά πιο υγιεινός από το νερό.
Η ιστορία του μηλίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της καλλιέργειας μήλων στη χώρα. Τα μήλα ήταν μια από τις πρώτες γνωστές καλλιέργειες στον αγγλόφωνο Νέο Κόσμο. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες του 17ου και του 18ου αιώνα στην Αμερική από τις βρετανικές νήσους έπιναν σκληρό μηλίτη και τις παραλλαγές του. Το νερό δεν αποτελούσε αξιόπιστη πηγή ενυδάτωσης και ως εκ τούτου χρησιμοποιήθηκε ως υποκατάστατο υγιεινής μαζί με την μπύρα,
Ο χυμός οποιασδήποτε ποικιλίας μήλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει μηλίτη
Ο μηλίτης παράγεται από χυμό μήλου που έχει υποστεί δύο διαφορετικά είδη ζύμωσης :
• Η πρώτη ζύμωση διεξάγεται από ζύμες που είτε έχουν προστεθεί σκόπιμα είτε είναι φυσικά παρούσες στα φλούδια των μήλων. Αυτή η ζύμωση μετατρέπει τα σάκχαρα σε αιθανόλη και τις ανώτερες αλκοόλες (αλκοόλες fusel).
• Η δεύτερη ζύμωση , η μικρο-γαλακτική ζύμωση μετατρέπει το L (-) - μηλικό οξύ στο L (+) - γαλακτικό οξύ και το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή η ζύμωση διεξάγεται από βακτήρια γαλακτικού οξέος που υπάρχουν στον χυμό μήλου και επίσης στην περιοχή στην οποία πραγματοποιείται η ζύμωση. Η προσθήκη ζάχαρης ή επιπλέον φρούτων πριν από μια δεύτερη ζύμωση αυξάνει την περιεκτικότητα σε αιθανόλη του προκύπτοντος ποτού.
• Η πρώτη ζύμωση διεξάγεται από ζύμες που είτε έχουν προστεθεί σκόπιμα είτε είναι φυσικά παρούσες στα φλούδια των μήλων. Αυτή η ζύμωση μετατρέπει τα σάκχαρα σε αιθανόλη και τις ανώτερες αλκοόλες (αλκοόλες fusel).
• Η δεύτερη ζύμωση , η μικρο-γαλακτική ζύμωση μετατρέπει το L (-) - μηλικό οξύ στο L (+) - γαλακτικό οξύ και το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή η ζύμωση διεξάγεται από βακτήρια γαλακτικού οξέος που υπάρχουν στον χυμό μήλου και επίσης στην περιοχή στην οποία πραγματοποιείται η ζύμωση. Η προσθήκη ζάχαρης ή επιπλέον φρούτων πριν από μια δεύτερη ζύμωση αυξάνει την περιεκτικότητα σε αιθανόλη του προκύπτοντος ποτού.
Ο μηλίτης είναι έτοιμος μετά από μια περίοδο τριών μηνών ζύμωσης, αν και πιο συχνά ωριμάζει στις δεξαμενές μέχρι και τρία χρόνια.
Πιστεύεται ότι υπάρχουν περίπου 360 διακριτές ποικιλίες μηλίτη στη Βρετανία , αν και πολλές από αυτές περιορίζονται σε μερικά μόνο δέντρα σε μεμονωμένους οπωρώνες.
Εάν ο μηλίτης πρόκειται να εμφιαλωθεί , συνήθως προστίθεται επιπλέον ζάχαρη για λάμψη. Υψηλότερη ποιότητα μηλίτη μπορεί να γίνει με τη μέθοδο της σαμπάνιας, αλλά αυτό είναι ακριβό σε χρόνο και χρήμα και απαιτεί ειδικούς φελλός, μπουκάλια και άλλο εξοπλισμό. Ορισμένοι ζυθοποιίες στο σπίτι χρησιμοποιούν φιάλες μπύρας, οι οποίες λειτουργούν τέλεια και είναι φθηνές.
Η περιεκτικότητα σε αλκοολούχο ποτό ποικίλλει από 1,2% έως 8,5% ABV ή περισσότερο σε παραδοσιακά αγγλικά μηλίτη και 3,5% έως 12% μη ακίνδυνα μηρυκαστικά ABV .
Η γεύση του μηλίτη ποικίλει. Οι μηλίτες μπορούν να ταξινομηθούν από ξηρό σε γλυκό. Η εμφάνισή τους κυμαίνεται από θόλωμα με ιζήματα έως εντελώς διαυγή, και το χρώμα τους κυμαίνεται από σχεδόν άχρωμο έως κεχριμπαρένιο έως καφέ.
Κατά τον 19ο αιώνα ο μηλίτης διαφημίζεται ως θεραπεία για την ουρική αρθρίτιδα και άλλες ασθένειες .
Ο John Adams έζησε 90 ετών κάνοντας τον τρίτο μεγαλύτερο πρόεδρο. Ποιο ήταν το μυστικό του; Ο Αδάμ έπινε κάθε μέρα ένα μπισκότο μηλίτη. Πίστευε ότι προώθησε καλή υγεία και θα τον θεραπεύσει από τις ασθένειές του.
Ο μηλίτης είναι σχετικά χαμηλός σε περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνη C και βιταμίνη Α και περιέχει μέτρια ποσότητα υδατανθράκων. Ωστόσο, περίπου το 75 τοις εκατό των υδατανθράκων αποτελείται από σάκχαρα που αφομοιώνονται εύκολα από τους ανθρώπους.
Το 2014, μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια πίντα μηλίτη μαζικής αγοράς περιείχε πέντε κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη (20,5 g / 0,72 ουγκιές), σχεδόν το ποσό που συνιστά η ΠΟΥ ως ημερήσια δόση ζάχαρης για ενήλικες και 5-10 φορές το ποσό της ζάχαρη σε λάχανο ή αλά.
Η παμπ Oast House στο Μάντσεστερ, Ηνωμένο Βασίλειο, φιλοξένησε το μεγαλύτερο γευστικό γευστικό γεγονός στον κόσμο . Ένα εντυπωσιακό 255 άτομα εμφανίστηκαν για να δοκιμάσουν μια ποικιλία από τα ποτά της εγκατάστασης: τρία μηλίτη που παράγονται από την Aspall, για ένα συμβάν που δίνει οδηγίες στους μύλους του μηλίτη για τα διαφορετικά στυλ ζυθοποιίας και γεύσεις των ποτών που διατίθενται για γευσιγνωσία.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες , ο ορισμός του "μηλίτη" είναι συνήθως ευρύτερος από ό, τι στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν δύο τύποι, ο ένας είναι παραδοσιακός αλκοολικός σκληρός μηλίτης και ο άλλος γλυκός ή μαλακός μηλίτης, συχνά απλά ονομάζεται μηλίτης μηλίτης.
Στην Ιαπωνία , ο όρος "μηλίτης" αναφέρεται σε ένα αναψυκτικό παρόμοιο με το Sprite ή τη λεμονάδα.
Το Perry είναι ένα προϊόν παρόμοιο με το μηλίτη που παρασκευάζεται από ζυμωμένο χυμό αχλαδιού .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου