Στρατηγική παραδοχή του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η νέα περικοπή στις συντάξεις, συνολικά κατά 1,8 δισ. ευρώ περίπου, από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Παρά τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί και τις δηµόσιες συζητήσεις που διεξάγονται τις τελευταίες εβδοµάδες γύρω από την ενδεχόµενη αναστολή ή ακόµα και την ακύρωση του συγκεκριµένου µέτρου, οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να έχει επιλέξει εδώ και καιρό να µη διεκδικήσει καµία αλλαγή στη συγκεκριµένη συµφωνία.
Το Μέγαρο Μαξίµου, µε άλλα λόγια, δεν σκοπεύει να σπαταλήσει πολιτικό και διπλωµατικό κεφάλαιο προκειµένου να γλυτώσει µεγάλη µερίδα των συνταξιούχων από µια νέα µείωση στις απολαβές τους µε το ξεκίνηµα της νέας χρονιάς. Ο βασικός λόγος για την επιλογή αυτή είναι καθαρά εκλογικός: η προσεκτική ανάγνωση των ποιοτικών στοιχείων των τελευταίων εκλογικών αναµετρήσεων δείχνει ότι η µάχη για την ψήφο των συνταξιούχων είναι εξαρχής χαµένη για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόµα και στην τελευταία εκλογική αναµέτρηση, την οποία κέρδισε µε επτά µονάδες διαφορά, στις ηλικίες άνω των 65 φέρεται µε βάση τις αναλύσεις πως ηττήθηκε από τη Ν.∆. Πόσο µάλλον στην προσεχή εκλογική αναµέτρηση, στην οποία οι περισσότερες δηµοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά διψήφια διαφορά υπέρ της Νέας ∆ηµοκρατίας…
Συνεπώς, η κυβέρνηση προτιµά να διαπραγµατευτεί και να διεκδικήσει παροχές και ρυθµίσεις για άλλες ηλικιακές και κοινωνικές κατηγορίες, στις οποίες εκτιµά ότι έχει επιρροή και µπορεί να αυξήσει τα ποσοστά της. Ενα τέτοιο παράδειγµα είναι το επίδοµα στέγασης, το οποίο εκτιµάται από το υπουργείο Εργασίας ότι θα δοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 σε πάνω από 1,3 εκατ. ωφελουµένους.  
ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ
Στις τελευταίες κάλπες, της 20ής Σεπτεµβρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε µε 35,46% έναντι 28,09% της Νέας ∆ηµοκρατίας. Με βάση την έρευνα της εταιρείας Metron Analysis που δηµοσιεύθηκε µετά τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε µεγάλο προβάδισµα στις νεότερες ηλικίες, ενώ η Νέα ∆ηµοκρατία φάνηκε να είναι ανταγωνιστική µόνο στους ηλικιωµένους ψηφοφόρους.
Ειδικότερα, στην κατηγορία 18-24 ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε στην κάλπη του Σεπτεµβρίου του 2015 της Ν.∆. µε 41% έναντι 17%! Στις ηλικίες 25-34 ετών το προβάδισµά του ήταν 34% έναντι 19% της Ν.∆., ενώ από 35-54 ετών το 36% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και το 26% Ν.∆. Ενώ λοιπόν σε όλες τις παραπάνω ηλικιακές κατηγορίες η ψαλίδα ανοίγει πολύ περισσότερο από το τελικό εθνικό ποσοστό, στους ψηφοφόρους 55 ετών και άνω η ψαλίδα όχι µόνο κλείνει, αλλά η Ν.∆. είχε προβάδισµα δύο µονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, µε 37% έναντι 35%. Στην ίδια ηλικιακή κατηγορία, η ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-∆ΗΜ.ΑΡ.) συγκέντρωσε -µε βάση πάλι τη Metron Analysisποσοστό 9%.
Συνεπώς, σε µια εκλογική αναµέτρηση στην οποία Ν.∆. και ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη συγκέντρωσαν αθροιστικά 34%, στην ηλικιακή οµάδα των 55 ετών και άνω το αθροιστικό ποσοστό τους ήταν 48%. Σύµφωνα δε µε το exit poll της εταιρείας Kapa Research, η Νέα ∆ηµοκρατία στις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015 «κέρδισε» τον ΣΥΡΙΖΑ στο ηλικιακό γκρουπ των άνω των 65 ετών µε διαφορά εννιά µονάδων, 40,9% έναντι 31,7%.
Με αυτά τα δεδοµένα λοιπόν κατά νου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε προ ηµερών ότι «δεν είναι της ώρας αυτά να τα συζητήσουµε», µιλώντας για τις επικείµενες περικοπές στις συντάξεις στην κλειστή συζήτηση µε την Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ. ∆εν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Οικονοµικών δείχνει τις πραγµατικές προθέσεις της κυβέρνησης επί του θέµατος.
«Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ώρα για αυτήν τη συζήτηση», είχε πει πριν από έναν µήνα περίπου σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» και είχε προσθέσει ότι «ούτε εµείς ζητήσαµε ούτε κανένας άλλος» να ανασταλεί η εφαρµογή του µέτρου κατά ένα εξάµηνο όπως φηµολογείτο, ενώ έδωσε και «ένα δίκιο» στο ∆ΝΤ που ζητούσε να δοθεί έµφαση στο κοινωνικό κράτος και όχι στο ύψος των συντάξεων.  
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 9 Ιουνίου 2018
https://www.pentapostagma.gr/