Μιλώντας για παραβίαση πανεπιστημιακού ασύλου, το μυαλό μας πάει στα τραγικά γεγονότα του Πολυτεχνείου (1973 – Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών) και όχι άδικα αφού κάθε χρόνο γίνονται διάφορες εκδηλώσεις εις μνήμη των γεγονότων. Εμείς σήμερα θα ασχοληθούμε με την παραβίαση πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά όχι με το Πολυτεχνείο, αλλά με μια περίπτωση που ταιριάζει στο ιστολόγιο μας, δηλαδή που να αφέθηκε στο περιθώριο.
Τα “Γαλβανικά”, όπως έμειναν στην ιστορία, ήταν η πρώτη παραβίαση πανεπιστημιακού ασύλου και έγιναν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τον Δεκέμβριο του 1896. Ο Ιούλιος Γαλβάνης, καθηγητής Ιατρικής, ζήτησε από τους φοιτητές να παρουσιάσουν στην σχολή ένα ιατρικό περιστατικό. Το πρόβλημα σ’ αυτό που ζήτησε, ήταν ότι οι φοιτητές που φοιτούσαν στην σχολή ήταν πολύ περισσότεροι από τους ασθενείς του νοσοκομείου, έτσι δεν επαρκούσαν για όλους, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να καθυστερούν να πάρουν το πτυχίο τους.
Οι μαθητές ζήτησαν από τον Γαλβάνη να μην εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο και αυτός του απάντησε “Δεν θα μου υποδείξετε το καθήκον μου. Το γνωρίζω εγώ. Σεις θορυβείτε μόνον αιωνίως, και ούτε εννοείτε να μάθετε γράμματα, ούτε έχετε ιδέαν από επιστήμην”. Οι μαθητές αντέδρασαν αποδοκιμάζοντας τον καθηγητή έτσι τους απάντησε “Είσθε ανάξιοι να κατέχητε τας φοιτητικάς έδρας και ατιμάζετε την Ελλάδα και το Ελληνικόν πανεπιστήμιον”.
Η σύγκλητος υπερασπίστηκε τον καθηγητή Ιατρικής έτσι ακολούθησαν οι φοιτητικές ταραχές που κράτησαν από τις 9 μέχρι 19 Ιανουαρίου του 1897. Τα άσχημα γεγονότα έληξαν με την επέμβαση της χωροφυλακής, του στρατού καθώς και με την βοήθεια του Μητροπολίτη Αθηνών Προκόπιου που συνεργαζόταν με μια ομάδα καθηγητών του πανεπιστημίου με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωργίου Μιστριώτη.
Προτού κλείσω το θέμα για τα Γαλβανικά και αναφερθώ στο έργο του καθηγητή θα πρέπει να αναφέρω πως οι ιστορικοί θεωρούν πως οι ταραχές που έγιναν στα πανεπιστήμιο, μπορεί να είχαν σαν αφορμή το λεκτικό επεισόδιο με τον Γαλβάνη αλλά τα πραγματικά αίτια ήταν η αναταραχή που είχε προκαλέσει το Κρητικό ζήτημα εκείνη την περίοδο.
Συνοψίζοντας να αναφέρω πως ο Ιούλιος Γαλβάνης (1838 – 1911) ήταν ένας διακεκριμένος Έλληνας χειρούργος και πανεπιστημιακός, που δυστυχώς έμεινε στην ιστορία για τις αναταραχές στο πανεπιστήμιο που προκλήθηκαν εξαιτίας του. Σπούδασε σε Ελλάδα και Γαλλία και ήταν από τους πρώτους που εφάρμοσε νέες χειρουργικούς μεθόδους εκτοξεύοντας μάλιστα τη φήμη του. Υπήρξε και διευθυντής του χειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” μετά από προτροπή της βασίλισσας Όλγας. Άφησε την τελευταία του πνοή στο Σούνιο το 1911.
https://perithorio.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου