Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Η ασπρόμαυρη ματιά του André Κertész


Η ασπρόμαυρη ματιά του André Κertész


Ο πατέρας μου πάντα έλεγε ότι δεν κάνουν τα πινέλα τον ζωγράφο, αλλά τα χρώματα που έχει ο ίδιος μέσα του. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο παράδειγμα αυτού του δόγματος από τον ούγγρο αυτοδίδακτο φωτογράφο André Κertész. O André γεννήθηκε στην Βουδαπέστη το 1894 και ασχολήθηκε από πολύ μικρή ηλικία με την φωτογραφία, τέχνη ανεξερεύνητη και αρκετά δαπανηρή εκείνη την εποχή. Λίγο μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετανάστευσε στο Παρίσι, όπου το ταλέντο του άρχισε να αναγνωρίζεται, και το 1936 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αμερική. Η καλλιτεχνική του πορεία από εκεί και έπειτα απογειώθηκε με πολλές συνεργασίες και ατομικές εκθέσεις. Πέθανε το 1985 στην Νέα Υόρκη πλήρης ημερών και διεθνώς καταξιωμένος ως ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ου αώνα.



Αυτό που κάνει το φωτογραφικό πλάνο του André τόσο ξεχωριστό είναι η απλότητά του. Δεν χρησιμοποιεί γνωστά μοντέλα ούτε βρίσκεται στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή για να απαθανατίσει την αλλαγή της ιστορίας. Φωτογραφίζει απλές καθημερινές στιγμές, εικόνες οικείες σε όλους μας, όπως ένα πιρούνι ή μια πλατεία. Είναι όμως τόσο έξυπνη η γωνία λήψεις τους που το τελικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Παίζει με τις σκιές και φυσικά έχει το ασπρόμαυρο φιλμ, που τόσο αγάπησε και τίμησε στις φωτογραφίες του, με το μέρος του.

Fun Fact: Η εικόνα με το πιρούνι, η οποία έχει τίτλο The Fork, βρίσκεται στο εξώφυλλο της γαλλικής έκδοσης του Un homme qui dort από την σειρά folio των εκδόσεων Gallimard. Όλοι οι σπουδαίοι άνθρωποι συναντιούνται κάποια στιγμή, έστω και μέσω των έργων τους.
https://stylerivegauche.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Nick Cave – Για τον κυνισμό και την ελπίδα στους ανθρώπους

  Nick Cave – Για τον κυνισμό και την ελπίδα στους ανθρώπους Αγαπητέ Valerio Έχετε δίκιο που ανησυχείτε για τα αυξανόμενα συναισθήματα κυνισ...