Κυριακή 15 Απριλίου 2018

.Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα μανιτάρια


Ενδιαφέρουσες πληροφορίες 

για τα μανιτάρια



μανιτάρια
Ένα μανιτάρι δεν είναι ούτε φρούτο ούτε λαχανικό. τεχνικά μανιτάρια δεν είναι καν φυτά.
Τα μανιτάρια είναι ένας τύπος μυκήτων . Οι μύκητες είναι ζωντανοί οργανισμοί που σχετίζονται μακρινά με τα φυτά και σχετίζονται περισσότερο με τα ζώα, αλλά μάλλον διαφορετικοί από τις δύο αυτές ομάδες.
Όλα τα μανιτάρια είναι μύκητες, αλλά δεν είναι όλοι οι μύκητες μανιτάρια.
Ένα μανιτάρι είναι η αναπαραγωγική δομή που παράγεται από κάποιους μύκητες . Είναι κάπως σαν τον καρπό ενός φυτού, εκτός από το ότι οι "σπόροι" που παράγει είναι στην πραγματικότητα εκατομμύρια μικροσκοπικά σπόρια που σχηματίζονται στα βράγχια ή τους πόρους κάτω από το καπάκι του μανιταριού.
Πολλά είδη μανιταριών είναι σημαντικοί αποσυνθέτες , μεταβολίζουν μη ζωντανή οργανική ύλη. Αυτό σημαίνει ότι καταρρέουν και "τρώνε" νεκρά φυτά. Ωστόσο, πολλά είδη έχουν μια ειδική, συμβιωτική, "μυκορριζική" σχέση με συγκεκριμένα είδη φυτών. Συχνά, ούτε το μανιτάρι ούτε το φυτό θα αναπτυχθούν χωρίς μυκορριζικό σύντροφο.
μανιτάρι
Κανείς δεν ξέρει πόσα είδη μανιταριών υπάρχουν στη φύση . Υπάρχουν περίπου 10.000 είδη που είναι γνωστά από τη Βόρεια Αμερική, αλλά όλοι συμφωνούν ότι υπάρχουν είδη που δεν έχουν ανακαλυφθεί. Ανάλογα με το ποιος πιστεύετε, τα γνωστά είδη είναι το ένα τρίτο έως το ένα πέμπτο του τι είναι πραγματικά εκεί έξω.
Σε γενικές γραμμές, τα μανιτάρια είναι : 50% βρώσιμο, αλλά αβλαβείς, 25% βρώσιμο, αλλά όχι απίστευτο, το 20% θα σας κάνει να άρρωστο, 4% θα είναι νόστιμο με εξαιρετική, 1% μπορεί να σας σκοτώσει.
Δημοφιλώς, ο όρος μανιτάρι χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των εδώδιμων σποριοφόρων. ο όρος toadstool συχνά προορίζεται για μη βρώσιμα ή δηλητηριώδη σπορόφωρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει επιστημονική διάκριση μεταξύ των δύο ονομάτων και μπορεί να εφαρμοστεί σωστά σε οποιαδήποτε καρποφόρο δομή μυκήτων.
μανιτάρια-2
Τα μανιτάρια αναπτύσσονται καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους αλλά είναι τα πιο φρέσκα το φθινόπωρο . Ενώ καλλιεργούνται μανιτάρια μπορεί να είναι διαθέσιμα οποιαδήποτε στιγμή, τα περισσότερα άγρια ​​μανιτάρια εμφανίζονται μόνο το φθινόπωρο.
Πολλά είδη μανιταριών φαινομενικά εμφανίζονται εν μία νυκτί, αυξάνονται ή επεκτείνονται γρήγορα . Αυτό το φαινόμενο είναι η πηγή αρκετών κοινών εκφράσεων στην αγγλική γλώσσα, συμπεριλαμβανομένων των "μανιταριών" ή "μανιταριών" (που επεκτείνονται ταχέως σε μέγεθος ή πεδίο) και "να εμφανίζονται σαν μανιτάρια" (να εμφανίζονται απροσδόκητα και γρήγορα). Στην πραγματικότητα, όλα τα είδη μανιταριών χρειάζονται αρκετές ημέρες για να σχηματίσουν αρχέγονα σώματα καρπών μανιταριών, αν και επεκτείνονται γρήγορα λόγω της απορρόφησης υγρών.
μανιτάρια-3
Τα βρώσιμα είδη μανιταριών βρέθηκαν σε συνδυασμό με αρχαιολογικούς χώρους 13 χιλιάδων ετών στη Χιλή . Ο Ötzi, η μούμια ενός άνδρα που έζησε μεταξύ 3400 και 3100 π.Χ. στην Ευρώπη, βρέθηκε με δύο είδη μανιταριών.
Τα βρώσιμα μανιτάρια καταναλώνονται για τη θρεπτική τους αξία και κατά καιρούς καταναλώνονται για την υποτιθέμενη φαρμακευτική τους αξία. Τα μανιτάρια που καταναλώνονται από εκείνους που ασκούν τη λαϊκή ιατρική είναι γνωστά ως φαρμακευτικά μανιτάρια.
Σε μια ποσότητα 100 γραμμαρίων (3,5 ουγκιές) , τα ακατέργαστα μανιτάρια παρέχουν 22 θερμίδες.
μανιτάρια-4
Τα μανιτάρια είναι το μόνο χορτοφαγικά τρόφιμα που μπορούν να κάνουν τη βιταμίνη D . Στην πραγματικότητα, περιέχουν μια «προ-βιταμίνη» ή πρόδρομο, που ονομάζεται εργοστερόλη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη D όταν εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου - παρόμοια με το πώς το δέρμα συνθέτει τη βιταμίνη σε απόκριση της έκθεσης στον ήλιο.
Τα μανιτάρια είναι επίσης μεγάλες πηγές πρωτεϊνών, ινών, βιταμινών Β (ειδικά νιασίνη), βιταμίνης C, ασβεστίου, μετάλλων και σεληνίου . Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που είναι μοναδικά για τα μανιτάρια, όπως η εργοθεϊνηίνη, η οποία σύμφωνα με τις μελέτες είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Τα οφέλη για την υγεία των μανιταριών περιλαμβάνουν την ανακούφιση από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του προστάτη και τον διαβήτη. Βοηθούν επίσης στην απώλεια βάρους και να αυξήσουν τη δύναμη του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
μανιτάρια-5
Οι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν φάει ή χρησιμοποιήσει τα μανιτάρια ιατρικά για αιώνες, που χρονολογούνται σε όλη την επιστροφή στην αρχαία Αίγυπτο . Ο θρύλος λέει ότι οι Φαραώ του άρεσαν τόσο πολύ τη γήινη γεύση τους, δήλωσαν τα τρόφιμα βασιλικών δικαιωμάτων και απαγόρευσαν στους κοινούς να τους αγγίξουν. Αυτοί οι άπληστοι Φαραώ κρατούσαν όλη την προμήθεια για τον εαυτό τους.
Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι και Έλληνες , ιδιαίτερα οι ανώτεροι τάφοι, χρησιμοποίησαν μανιτάρια για γαστρονομικούς σκοπούς. Οι γευσιγνώστες φαγητών χρησιμοποιήθηκαν από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες για να εξασφαλίσουν ότι τα μανιτάρια ήταν ασφαλή για φαγητό.
Η σπάνια ευρωπαϊκή λευκή τρούφα είναι το πιο ακριβό μανιτάρι στον κόσμο, με μια τιμή που μπορεί να ξεπερνά τα 2.200 ευρώ ανά 0,45 κιλά (1 λίβρα). Βρίσκονται στις περιοχές της Πιεμόντε, της Μάρκε και της Τοσκάνης της Ιταλίας , που αναπτύσσονται μεταξύ των ριζών λεύκας, οξιάς , φουντουκιού , βελανιδιάς και ιτιάς , οι άσπρες τρούφες είναι πολύ αρωματικές, με έντονη γεύση που έχει περιγραφεί ως γήινη, μυκήτο ή σκόρδο. Ανοιχτό καφέ ή κιτρινωπό χρώμα και λεία υφή, συνήθως ξυρίζονται ωμά πάνω από ένα πιάτο.
Περισσότερα από 75 είδη βιοφωταύγειας μανιτάρια υπάρχουν στη Γη , και αν και μερικά μπορεί να είναι αδύνατα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όλα γοητεύουν τη νύχτα.
μανιτάρια-6
Ένα δαχτυλίδι νεράιδα είναι ένας φυσικός δακτύλιος ή τόξο μανιταριών. Οι δακτύλιοι μπορεί να φτάσουν σε διάμετρο πάνω από 10 μέτρα (33 πόδια) και να σταθεροποιηθούν με την πάροδο του χρόνου καθώς ο μύκητας μεγαλώνει και αναζητά τρόφιμα υπόγεια.
Τα μανιτάρια με ψυχοδραστικές ιδιότητες έχουν διαδραματίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα ρόλο στις διάφορες παραδόσεις της ιθαγενούς ιατρικής σε πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Έχουν ιστορικό χρήσης μεταξύ των ιθαγενών λαών της Μεσοαμερικής για θρησκευτική κοινωνία, μαντεία και θεραπεία, από την προ-Κολομβιανή εποχή μέχρι σήμερα.
Το κοτόπουλο του δάσους είναι ένα πολύ καλαίσθητο μανιτάρι που βρίσκεται σε όλο τον κόσμο. Ονομάζεται "κοτόπουλο του δάσους" λόγω της αξιοσημείωτης ομοιότητάς του με το κοτόπουλο όταν μαγειρεμένα σωστά.
Πολύ πριν τα δέντρα υπερπηδήσουν τη γη, η Γη καλύφθηκε από γιγαντιαία μανιτάρια ύψους 7,3 μέτρων (24 πόδια) και 0,9 μέτρα (3 πόδια) πλάτος, αυτά τα γιγαντιαία σπίρτα έσπασαν το αρχαίο τοπίο.
Fly Τα μανιτάρια Agaric , τα οποία μοιάζουν με τα μανιτάρια Super Mario Bros., περιέχουν μια ψυχοδραστική χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει μικροψία / μακροπσία, παρά την ψευδαίσθηση ότι τα αντικείμενα γύρω σας είναι μεγαλύτερα ή μικρότερα από ό, τι στην πραγματικότητα.
Interesting facts about mushrooms | Just Fun Facts


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσύ που προτιμάς τη μοναξιά, πες μου αλήθεια… πώς τον έλεγαν;

  Εσύ που προτιμάς τη μοναξιά, πες μου αλήθεια… πώς τον έλεγαν; 15 Μαΐου 2024 Αυτόνομη, αυτάρκης, ανεξάρτητη. Δεν έχεις ανάγκη κανέναν, δεν ...