Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα άλογα

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα άλογα

άλογα
Τα άλογα είναι μεγαλοπρεπή ζώα που είναι τόσο ισχυρά όσο και όμορφα.
Έχουν ωοειδές σχήμα οπλές, μακριές ουρές, κοντές τρίχες, μακρύς λεπτό πόδι, μυϊκή και βαθιά κατασκευή κορμού, μακρύς πάχους λαιμούς και μεγάλες επιμήκεις κεφαλές. Η χαίτη είναι μια περιοχή από χοντροειδείς τρίχες, η οποία εκτείνεται κατά μήκος της ραχιαίας πλευράς του λαιμού τόσο σε οικιακά όσο και σε άγρια ​​είδη.
Οι άνθρωποι και τα άλογα έχουν συνεργαστεί για χιλιάδες χρόνια . Πριν από την εμφάνιση της μηχανής εσωτερικής καύσης, τα ιπποειδή ήταν η κύρια πηγή μεταφοράς και κινητήριας δύναμης. Σήμερα, τα άλογα εξακολουθούν να υπηρετούν στους ρόλους εργασίας, αλλά είναι εξίσου κοινά για τον αθλητισμό, την αναψυχή και το χόμπι.
Τα άλογα βρίσκονται σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου και σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική .
Η κατοίκηση αλόγων οδήγησε σε μεγάλες διαφορές στα χαρακτηριστικά των φυλών των αλόγων.
Υπάρχουν σήμερα περισσότερες από 300 φυλές ιπποειδών στον κόσμο, που αναπτύχθηκαν για πολλές διαφορετικές χρήσεις.
Η μέση διάρκεια ζωής ενός κατοικίδιου ίππου είναι 25 έως 30 έτη . Όχι συχνά, μερικά ζώα ζουν στα 40 και, περιστασιακά, πέραν αυτών. Το παλαιότερο επαληθεύσιμο ρεκόρ ήταν το "Old Billy", ένα άλογο του 19ου αιώνα που έζησε μέχρι την ηλικία των 62 ετών.
άλογα-2
Το μέγεθος μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη φυλή και την προοριζόμενη χρήση της , αλλά μπορεί να κυμαίνεται από 55 έως 1.000 κιλά (120 έως 2.200 λίβρες) σε μάζα και 76 έως 183 εκατοστά (30 έως 72 ίντσες ) ύψος .
Τα άλογα κυμαίνονται από το πολύ λεπτό και λεπτό (π.χ. Akhal Teke) σε μαζική και μυϊκή (π.χ. Ardenner) - μερικά είναι κατασκευασμένα για ταχύτητα, κάποια για δύναμη, κάποια για ευκινησία, κάποια για σταθερότητα, αλλά τα περισσότερα για κάποιο συνδυασμό αυτών.
Τα άλογα είναι άκρως κοινωνικά ζώα βοοειδών που προτιμούν να ζουν σε μια ομάδα . Υπάρχει επίσης μια ιεραρχία γραμμικής κυριαρχίας σε κάθε αγέλη. Θα δημιουργήσουν μια "εντολή δίωξης" για να καθορίσουν ποιο μέλος αγέλης κατευθύνει τη συμπεριφορά των άλλων, τρώει και πίνει πρώτα και ούτω καθεξής.
άλογα-3
Τα άλογα επικοινωνούν με διάφορους τρόπους , περιλαμβανομένων των φωνημάτων, όπως το σφυροκοπία, το σκασίλισμα ή το σφύριγμα. αγγίξει, μέσω αμοιβαίας περιποίησης ή κακοποίησης. μυρωδιά; και τη γλώσσα του σώματος.
Τα άλογα έχουν κόκαλα και συνδέσμους (τις ελαστικές ταινίες που συνδέουν τα κόκαλα στις αρθρώσεις) στα πόδια τους που μπορούν να κλειδώσουν μαζί με έναν ειδικό τρόπο. Αυτό επιτρέπει στα ζώα να χαλαρώσουν εντελώς ενώ στέκονται.
Ωστόσο, τα άλογα ξαπλώνουν όταν χρειάζονται ύπνο REM . Συνήθως, η ποσότητα του ύπνου REM που χρειάζονται είναι πολύ μικρή (περίπου 30 λεπτά την ημέρα), έτσι δεν χρειάζεται να ξαπλώνουν συχνά. Όταν τα άλογα ξαπλώνουν για ύπνο, άλλοι στο κοπάδι μένουν όρθιοι, ξύπνιοι ή σε ένα ελαφρύ κοροϊδάκι, παρακολουθώντας.
άλογα ύπνο
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα άλογα, είναι τυφλό χρώμα - βλέποντας μόνο σε αποχρώσεις του γκρι. Αυτό δεν είναι αληθινό. Τα άλογα βλέπουν χρώμα , αλλά μπορεί να μην το δουν τόσο ζωντανό όσο το κάνουμε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορούν να δουν μόνο δύο από τα τρία ορατά μήκη κύματος στο φάσμα του φωτός. Αυτό είναι κάπως παρόμοιο με τον τρόπο που βλέπουν οι άνθρωποι που είναι έγχρωμοι. Έτσι το άλογό σας δεν βλέπει το χρώμα κόκκινο, αλλά μπορούν να δουν μπλουζ και πράσινα. Έτσι, το υπέροχο κόκκινο μήλο ή το λαμπερό πορτοκαλί καρότο που προσφέρετε ως σπεσιαλιτέ μπορεί στην πραγματικότητα να φαίνεται καφετί ή πρασινωπό στο άλογό σας.
Τα άλογα έχουν τα μεγαλύτερα μάτια οποιουδήποτε χερσαίου θηλαστικού . Χρησιμοποιώντας και τα δύο μάτια τα άλογα βλέπουν σχεδόν 350 μοίρες και το άλογο έχει σχεδόν μια "σφαίρα όρασης" γύρω από το σώμα του με λίγα μικρά "τυφλά σημεία".
Ενώ οι άνθρωποι έχουν μόνο 3 μύες αυτιών, τα άλογα έχουν 10. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μετακινήσουν τα αυτιά τους κατά 180 μοίρες και να ξεχωρίσουν μια ειδική περιοχή για να ακούσουν .
άλογο
Σε αντίθεση με τα δόντια μας, τα δόντια του αλόγου συνεχίζουν να εκρήγνυνται ή να αναπτύσσονται καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους , ειδικά στα πρώτα τους χρόνια. Είναι επίσης συνεχώς φθαρεί λόγω της χρήσης άλογα μαρίνα χρήση για να μασήσει τη ζωοτροφή τους.
Τα αρσενικά και τα θηλυκά άλογα έχουν διαφορετικό αριθμό δοντιών: τα αρσενικά έχουν 44, ενώ τα θηλυκά έχουν 36-40.
Τα δόντια ενός αλόγου καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο στο κεφάλι τους από το μυαλό τους.
Όλοι γνωρίζουν ότι τα περισσότερα άλογα είναι εξοπλισμένα με πέταλα , αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι αυτά τα κυρτά κομμάτια μετάλλου δεν είναι μόνο για να προστατεύσουν την οπή. Τα σκληρά τμήματα των οπλών αλόγου είναι φτιαγμένα από κερατίνη - την ίδια ανθεκτική πρωτεΐνη που περιλαμβάνει κέρατα, καρφιά και τρίχες - και επομένως αφήνουν πολλά να είναι επιθυμητά όταν πρόκειται για πράγματα όπως έλξη. Το παπούτσι βελτιώνει την πρόσφυση της οπλής και παρέχει επιπλέον απορρόφηση κραδασμών, την οποία μπορείτε να αναγνωρίσετε ως ακριβώς τα ίδια οφέλη που σας δίνουν τα παπούτσια σας.
πέταλα
Τα άλογα είναι έξυπνα, αν και μερικά είναι αναμφισβήτητα πιο έξυπνα από άλλα. Έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν, αλλά και την ικανότητα να δουλεύουν τα πράγματα για τον εαυτό τους, όπως το άνοιγμα σταθερών μπουλονιών, η απελευθέρωσή τους από ατυχήματα στον τομέα, κλπ.
Ως φυτοφάγα ζώα, τα άλογα εξελίχθηκαν για να καταναλώσουν μια φυτική διατροφή . Κατά τη διάρκεια των χιλιετιών, οι συνεργασίες τους με τους ανθρώπους είχαν ως αποτέλεσμα διαφορετικά είδη ιπποειδών, ειδικά την ανάπτυξη σιτηρών για ενεργειακούς σκοπούς. Ενώ ο σύγχρονος ιδιοκτήτης αλόγων έχει περισσότερες επιλογές από ποτέ για τις εμπορικές ιπποτροφικές τροφές, ο χόρτο και τα βοσκοτόπια παραμένουν τα βασικά της διατροφής των ιπποειδών.
άλογο τρώει
Θεραπείες όπως τα μήλα και τα καρότα χαίρονται από τα άλογα και είναι καλό και για ένα άλογο. Πάντα τροφοδοτείτε ένα άλογο με τα σνακ επίπεδη στην παλάμη του χεριού σας, οπότε δεν θα πιάσει τυχαία ένα δάχτυλο. Λόγω των κινδύνων πνιγμού, κόψτε τα μήλα και σπάστε τα καρότα πριν τρώτε.
Όλα τα άλογα κινούνται φυσικά με τέσσερα βασικά βηματισμούς: 
 την απόσταση τεσσάρων-beat , η οποία κατά μέσο όρο 6,4 χιλιόμετρα ανά ώρα (4,0 mph) 
 το τρέξιμο δύο-beat ή σκούντημα στους 13 έως 19 χιλιόμετρα ανά ώρα (08.01 με 11.08 mph) 
 το Canter ή το βόδι , ένα βάδισμα τριών ρυθμών που είναι 19 με 24 χιλιόμετρα την ώρα (12 έως 15 μίλια την ώρα) 
 ο ποταμός είναι κατά μέσο όρο 40 έως 48 χιλιόμετρα την ώρα (25 έως 30 μίλια / ώρα), αλλά το παγκόσμιο ρεκόρ για ένα άλογο καλπάζει σε ένα κοντό , η απόσταση σπριντ είναι 70,76 χιλιόμετρα την ώρα (43,97 mph).
τα άλογα τρέχουν
Μετά από 11 μήνες κύησης, μια φοράδα γεννά ένα πουλάρι . Τα νεογέννητα στέκονται και οι νοσηλευτές μέσα σε λίγες ώρες μετά τη γέννηση. Θα περάσει τους επόμενους μήνες στην πλευρά της μητέρας του. Οι Broodmares και τα πουλάρια τους θα πρέπει να ξοδεύουν τα περισσότερα, αν όχι όλα, του χρόνου τους σε βοσκότοπους με άλλες μητέρες και μωρά. Τα πουλάρια μπορούν να ασκήσουν, να οικοδομήσουν οστά και μυς, ενώ μάθουν πώς λειτουργεί η ιππική κοινωνία. Ο απογαλακτισμός πραγματοποιείται μεταξύ των τεσσάρων και έξι μηνών.
κόρη και πουλάρι
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αλόγων είναι πιθανόν να είναι περίπου 60 εκατομμύρια , σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και εκτιμήσεις, αν και η προσπάθεια για μια τέτοια μέτρηση είναι αναμφισβήτητα το ισοδύναμο των ιπποειδών των γατών.
Οι πρόγονοι των αλόγων βρέθηκαν από τη βορειότερη Αφρική, σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη και ανατολικά μέσω της Ασίας. Στην ύστερη εποχή των παγετώνων βρίσκονταν επίσης σε όλη τη Βόρεια Αμερική, αλλά εξαφανίστηκαν εκεί μεταξύ 8.000 και 10.000 ετών πριν.
Τα περισσότερα άγρια ​​άλογα σήμερα, όπως ο αμερικάνικος μαντάνγκ (φωτογραφία κατωτέρω) ή το αυστραλιανό brumby, είναι στην πραγματικότητα άγρια ​​άλογα που προέρχονται από κατοικίδια ζώα που διέφυγαν και προσαρμόστηκαν στη ζωή στη φύση.
mustang άλογα
Το άλογο του Przewalski δεν μπορεί ποτέ να έχει εξημερωθεί και εδώ και πολύ καιρό θεωρείται μόνο το αληθινό άγριο άλογο που υπάρχει σήμερα στον κόσμο. Ωστόσο, μια μελέτη DNA του 2018 υποδεικνύει ότι τα σύγχρονα άλογα Przewalski μπορούν να κατέβουν από τα εξημερωμένα άλογα του Botai.
Τα άλογα έχουν ζήσει στη Γη για περισσότερα από 50 εκατομμύρια χρόνια.
Ο όρος "άλογο" προέρχεται από την παλιά αγγλική γλώσσα, η οποία σχετίζεται με το πρωτόκολλο ινδοευρωπαϊκής (PIE), η οποία είναι η πηγή του Latincurrere, "να τρέξει." Αυτό αντικατέστησε την αρχική ρίζα PIE ekwo από την οποία το Greekhippos και το Latin equus που προέρχονται και από το "άλογο". Αυτή η διπλή ετυμολογία οφείλεται ενδεχομένως στην απροθυμία των αρχαίων πολιτισμών να εκφράζουν την πραγματική ρίζα ή το όνομα ενός ζώου που είναι ιερό για την ινδοευρωπαϊκή θρησκεία.
άλογα-4
Η παλαιότερη αρχαιολογική μαρτυρία για την εξημέρωση του αλόγου προέρχεται από τις περιοχές στην Ουκρανία και το Καζακστάν, που χρονολογείται περίπου 3500-4000 π.Χ. .
Το 2000, ο νικητής Fusaichi Pegasus του Kentucky Derby πωλήθηκε στο Ashford Stud , το βορειοαμερικανικό τμήμα του παγκόσμιου επιβήτορα Coolmore Stud, για ένα ποσό που θεωρείται ότι κυμαίνεται μεταξύ 60 και 70 εκατομμυρίων δολαρίων , υπερβαίνοντας εύκολα την τιμή ρεκόρ των 40 εκατομμυρίων δολαρίων καταβλήθηκε για το Shareef Dancer το 1983.
Τα αραβικά άλογα θεωρούνται μερικά από τα ισχυρότερα δρομείς αντοχής στο ζωικό βασίλειο, ικανά να τρέχουν πάνω από 160 χιλιόμετρα (100 μίλια) χωρίς ανάπαυση.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1880, η Νέα Υόρκη καταλήφθηκε από 1.200.000 ανθρώπους και περίπου 170.000 άλογα για μεταφορά.
Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών με σωματικές και διανοητικές αναπηρίες επιτυγχάνουν ευεργετικά αποτελέσματα από τη σύνδεση με άλογα.
Η ομοιοπαθητική ή η ιπποφοβία είναι ένας ψυχολογικός φόβος για τα άλογα.
Interesting facts about horses | Just Fun Facts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις 27 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου 2024

  Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις  27 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου 2024 ATHINAIS ASTROLOGY , STAR SIGNS GynaikaEimai 28 Οκτωβρίου 2024 ΚΡΙΟΣ...