Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα φουντούκια


Ενδιαφέρουσες πληροφορίες 

για τα φουντούκια


φουντούκια
Το φουντούκι είναι το καρύδι της φουντουκιάς και ως εκ τούτου περιλαμβάνει οποιοδήποτε από τα καρύδια που προέρχονται από είδη του γένους Corylus, ειδικά τα καρύδια της κοινής φουντουκιάς (Corylus avellana).
Είναι επίσης γνωστή ως cobnut ή φουντουκιού παξιμάδι ανάλογα με τα είδη.
Υπάρχουν 14 έως 18 είδη φουντουκιού. Τα καρύδια όλων των φουντουκιών είναι βρώσιμα.
Το 1995, η απόδειξη της μεγάλης κλίμακας επεξεργασίας μεσολιθικών καρπών, ηλικίας περίπου 9000 ετών , βρέθηκε σε μεσαία κοιλότητα στο νησί Colonsay στη Σκωτία. Τα στοιχεία συνίστανται σε ένα μεγάλο, ρηχό λάκκο γεμάτο από υπολείμματα εκατοντάδων χιλιάδων καμένων φουντουκιών.
Τα φουντούκια έχουν μια πλούσια ιστορία και πολλοί μύθοι τα περιβάλλουν . Οι αναφορές σε αυτά αφθονούν στα αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά γραπτά , μυθολογία και στη Βίβλο, όπου αναφέρονται για τη διατροφική και θεραπευτική τους δύναμη.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι φουντουκιών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής.
Τα φυτά κυμαίνονται σε ύψος από 3 έως 36 μέτρα (10 έως 120 πόδια) 
φουντουκιών
Τα φύλλα πέφτουν το χειμώνα (είναι φυλλοβόλα), στρογγυλεμένα, 6-12 εκατοστά (2,5-5) σε ταξινόμηση μακρά και απέναντι, μαλακά τριχωτά στις δύο επιφάνειες και με διπλό περιθώριο.
φύλλα φουντουκιού
Τα λουλούδια παράγονται πολύ νωρίς την άνοιξη, πριν από τα φύλλα, και είναι ενός γένους, με μονό φύλο που επικονιάζονται  με τον αέρα. Τα αρσενικά catkins (ταξιανθίες) είναι ανοικτά κίτρινα και 5-12 cm (2-5 in) μακριά, ενώ τα θηλυκά catkins είναι πολύ μικρά και σε μεγάλο βαθμό αποκρύπτονται στα μπουμπούκια με ορατά μόνο τα φωτεινά κόκκινες 1-3 mm (0.004-0.12 in) μακριές μορφές ( ύπερους ).
φουντουκιές
Ο καρπός είναι ένα καρύδι, που παράγεται σε συστάδες από ένα έως πέντε μαζί, κάθε καρύδι κρατείται σε ένα κοντό φύλλο involucre ("φλοιός") που περικλείει περίπου τα τρία τέταρτα του καρύδι. Το παξιμάδι είναι περίπου σφαιρικό έως οβάλ, 15-20 mm (0.6-0.8 in) μακρύ και 12-25 mm (0.5-1.0 inch) ευρύ, κίτρινο-καφέ με μια χλωμό ουλή στη βάση. Το παξιμάδι πέφτει έξω από το involucre όταν είναι ώριμο, περίπου 7-8 μήνες μετά την επικονίαση.
φουντούκια στο δέντρο
Τα φουντούκια συγκομίζονται ετησίως στα μέσα του φθινοπώρου . Καθώς το φθινόπωρο πλησιάζει, τα δέντρα πέφτουν τα καρύδια και τα φύλλα τους. Οι περισσότεροι εμπορικοί καλλιεργητές περιμένουν τα καρύδια να πέσουν μόνοι τους, αντί να χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό για να τα κουνήσουν από το δέντρο. Η συγκομιδή των φουντουκιών γίνεται είτε με το χέρι είτε με χειροκίνητη ή μηχανική σβάρνιση των πεσόντων καρύων.
Μετά τη συγκομιδή, τα ξηροί καρποί ξηραίνονται, καθαρίζονται και αποστέλλονται στη μονάδα πυρόλυσης όπου ταξινομούνται, ραγίζονται, ξεφλουδίζονται, βαθμονομούνται, επιλέγονται και στη συνέχεια συσκευάζονται.
Ο πυρήνας γλυκιάς γεύσης, με κρέμα, είναι μικρός και στρογγυλός, με αιχμηρή άκρη. Το λεπτό, σκούρο καφέ δέρμα του είναι ελαφρώς πικρό, έτσι μερικοί άνθρωποι θέλουν να το αφαιρέσουν πριν το φαγητό.
φουντούκια-2
Υπάρχουν 628 θερμίδες σε 100 γραμμάρια (3,5 ουγκιές) φουντούκια.
Τα φουντούκια περιέχουν βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη.
Ιδιαίτερα σε υψηλές ποσότητες είναι πρωτεΐνες, διαιτητικές ίνες, υγιή λίπη, βιταμίνη Ε, θειαμίνη, φώσφορος, μαγγάνιο και μαγνήσιο. Αρκετές βιταμίνες Β όπως η ριβοφλαβίνη, η θειαμίνη, η νιασίνη, η πυριδοξίνη και το παντοθενικό οξύ έχουν αξιοσημείωτο περιεχόμενο. Σε μικρότερες αλλά σημαντικές ποσότητες είναι η βιταμίνη Κ, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και το κάλιο.
Ορισμένα από τα οφέλη για την υγεία των φουντουκιών είναι η ικανότητά τους να εξισορροπούν τα επίπεδα χοληστερόλης, να αυξάνουν την καρδιακή υγεία, να μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τους θρόμβους, να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να βοηθούν στην απώλεια βάρους, να βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη, να βελτιώνουν την πεπτική λειτουργία, να βελτιστοποιούν το μεταβολισμό του σώματος, την υγεία, την πρόληψη του καρκίνου, την αύξηση της γνωστικής λειτουργίας, την προστασία από ιικές και μυκητιακές λοιμώξεις και την αύξηση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
φουντούκια-3
Οι κύριες χώρες παραγωγής φουντουκιών είναι: η Τουρκία , η Ιταλία , οι ΗΠΑ , το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία . Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Όρεγκον αντιπροσώπευε το 99% της παραγωγής του έθνους.
Τα φουντούκια χρησιμοποιούνται σε γλυκίσματα για να παρασκευάζουν πραλίνες, τρούφες σοκολάτας, προϊόντα πάστα φουντουκιού και συνδυασμό με σοκολάτα.
Η Ferrero SpA , η εταιρεία κατασκευής των Nutella και Ferrero Rocher , χρησιμοποιεί το 25% της παγκόσμιας προσφοράς φουντουκιών. Τα φουντούκια που χρησιμοποιούνται στη Nutella προέρχονται από την Τουρκία και την Ιταλία, τα οποία καλλιεργούνται κυρίως από μικρούς κατόχους.
nutella
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το βούτυρο φουντουκιού προωθείται ως μια πιο θρεπτική διαφορά από το αντίστοιχο του φυστικοβούτυρου, αν και έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Στην Αυστρία και ιδιαίτερα στη Βιέννη, η πάστα φουντουκιού είναι ένα σημαντικό συστατικό των παγκοσμίως διάσημων αδικοπραξιών (όπως οι αμαρτίες της Βιεννέζικης φουντουκιού) που παρασκευάζονται εκεί.
Το φουντούκι είναι δημοφιλές ως γεύση καφέ , ειδικά με τη μορφή φουντουκιού latte.
Τα λικέρ φουντουκιού με βάση τη βότκα , όπως το Frangelico , αυξάνονται επίσης στη δημοτικότητα.
frangelico
Οι Hazels προσφέρουν επίσης πολλές αξίες για το οικοσύστημα . Παρέχουν μια θρεπτική τροφή για ζώα, όπως σκίουροι και πουλιά, που χρησιμεύουν επίσης ως παράγοντες διασποράς για την αναπαραγωγή των φυτών.
Μια σειρά από ποικιλίες του κοινού φουντουκιού και φιλέτου καλλιεργούνται ως διακοσμητικά φυτάσε κήπους.
Οι μαντεμένιες ράβδοι κατασκευάστηκαν από κλαδιά δέντρων φουντουκιού σε σχήμα Υ για να εντοπίσουν υπόγειες πηγές, θαμμένο θησαυρό και μεταλλεύματα και μεταλλεύματα.
Στους αρχαίους ρωμαϊκούς χρόνους, ήταν ένα έθιμο να δωρίσουν φυτά φουντουκιών για να φέρουν την ευτυχία. Ήταν το ίδιο στη Γαλλία, όπου το φυτό δόθηκε ως γαμήλιο δώρο για να συμβολίσει τη γονιμότητα.
Οι γιατροί της Ελλάδας θα συνιστούσαν θρυμματισμένα φουντούκια για να θεραπεύσουν το βήχα και το κοινό κρυολόγημα.
http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-hazelnuts/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το έγκλημα του «κακού χωριού»: Η γυναίκα που έμεινε πέντε χρόνια στη φυλακή για έναν στυγερό φόνο που δεν έκανε ποτέ

  Το έγκλημα του «κακού χωριού»:   Η γυναίκα που έμεινε πέντε χρόνια στη φυλακή για έναν στυγερό φόνο που δεν έκανε ποτέ × Από το ένα σοκ στ...