Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στο Αρμενικό Προεδρικό Μέγαρο
«Μαύρα σύννεφα» στις σχέσεις Αρμενίας-Τουρκίας από τα γεγονότα που διαδέχονται το ένα το άλλο το τελευταίο διάστημα προμηνύοντας «θύελλα» και σε αυτό το μέτωπο για την Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή ο Αρμένιος πρόεδρος κηρύσσει «άκυρα» όλα τα πρωτόκολλα ειρήνης και φιλίας με τον Ερντογάν.
Σήμερα ο Πρόεδρος της Αρμενίας Serzh Sargsyan δήλωσε επίσημα ότι τα πρωτόκολλα ειρήνης Αρμενίας-Τουρκίας είναι άκυρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε ο προεδρικός εκπρόσωπος Βλαντιμίρ Χάκοβιαν στο Yerkir Media.
Υπενθυμίζουμε ότι τα πρωτόκολλα αυτά αφορούν διαδικασία από το 2008, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Αρμενίας, όταν είχε ξεκινήσει μια νέα φάση εξομάλυνσης των αρμενικοτουρκικών σχέσεων, με αποτέλεσμα οι Αρμένιοι και Τούρκοι Υπουργοί Εξωτερικών να υπογράψουν το «Πρωτόκολλο για την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Δημοκρατίας της Αρμενίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας, «και» Πρωτόκολλο για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Δημοκρατίας της Αρμενίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας «στις 10 Οκτωβρίου 2009 στη Ζυρίχη.
Ωστόσο, μετά την υπογραφή της, η Τουρκία άλλαξε απότομα τη θέση της και απέρριψε την εφαρμογή των συμφωνιών για την εξομάλυνση των σχέσεων εντός εύλογου χρονικού πλαισίου και χωρίς προϋποθέσεις, συνδέοντας την επικύρωση των Πρωτοκόλλων στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας με τη διευθέτηση του θέματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Έτσι ο Ερντογάν άνοιξε ένα ακόμη «μέτωπο» αυτό με την Αρμενία για ικανοποιήσει όχι μόνο του ‘αδερφούς» Αζέρους, και αμβλύνοντας τις οθωμανικές βλέψεις της Τουρκίας προς την Αρμενία .
Νέες ειδικές ομάδες ασφάλειας και επιτήρησης της Τουρκίας έχουν μετακινηθεί πριν λίγες ημέρες στο συνοριακό σημείο που συνορεύει με την Αρμενία στον ποταμό Arpacay, περίπου 10 χιλιόμετρα σε έκταση .
Συγκεκριμένα ενισχύονται τα σύνορα της Τουρκίας με την Αρμενία με δυνάμεις του τουρκικού στρατού ενώ αυξήθηκαν και οι περίπολοι που διεξάγονται στους 15 βαθμούς κάτω από το μηδέν.
Πριν τρεις –τέσσερις ημέρες τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες μονάδες της 25ηςΤαξιαρχίας διεξήγαγαν ασκήσεις στην περιοχή Καρς , η ιστορία του οποίου είναι « μεγάλη» και εγκυμονεί κινδύνους για την Άγκυρα.
Το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι έχουν εντείνει την στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή με πρόσχημα την μετακίνηση Κούρδων ανταρτών (ΡΚΚ) από τον Πόντο, οι οποίοι μετακινούνται από και προς την Αρμενία , σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο.
Στην περιοχή τα τουρκικά παρατηρητήρια στα σύνορα με την Αρμενία σαρώνουν με θερμικές κάμερες τα πάντα αναζητώντας αντάρτες.
Η 25η Ταξιαρχία συνόρων και ειδικά τον 4ο Τάγμα με εκατοντάδες στρατιώτες και ΤΟΜΑ ενισχύει την άμυνα της περιοχής με την Αρμενία , με την διενέργεια περιπολιών σε μια περιοχή περίπου 10 χιλιόμετρων την ημέρα .
Οι Τούρκοι περιπολούν και επιβλέπουν τα πάντα και είναι πάντοτε σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα στο όριο συναγερμού.
Το Καρς είναι περιοχή που διαχωρίζει την Τουρκίας από την Αρμενία, και παρακολουθείται από κάμερες 24 ώρες την ημέρα με ειδικές δυνάμεις έτοιμες να επέμβουν ανά πάσα στιγμή .
Όσο για την περιοχή του Κάρς , υπενθυμίζουμε την ιστορική Συνθήκη της Μόσχας ή Καρς πιο γνωστή (1921) , που αφορά την ρωσο-τουρκική συνθήκη «φιλίας και αδελφοσύνης», η οποία υπεγράφη στις 16 Μαρτίου, 1921 στην Μόσχα μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του Κεμάλ και των Μποσλσεβίκων .
Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή , η τότε νεοσυσταθείσα ΕΣΣΔ θα αποσύρονταν εθελοντικά από την περιοχή Καρς, Αρνταχάν καθώς και από το Όρος Αραράτ υπέρ της Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζουμε, ο ελληνικός στρατός πολεμούσε την μάχη του Σαγγαρίου στην οποία δεν μπόρεσε να διασπάσει το μέτωπο των τουρκικών δυνάμεων , οι οποίες λάμβαναν συνεχώς όπλα και πυροβόλα από την ΕΣΣΔ .
Σύμφωνα με την συμφωνία αυτή, η Ρωσία θα την παρέτεινε γραπτώς κάθε 25 χρόνια.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αυτά τα εδάφη ως μέρος της Τουρκίας εξακολουθούν να είναι έρημα, ειδικά μετά την Γενοκτονία των Αρμενίων το 1853 -1923 και την γενοκτονία των Ποντίων.
Με αυτά ως δεδομένα, η Τουρκία ανέκαθεν θεωρούσε ότι υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής των κατεχομένων εδαφών από την συμφωνία και μετά , και ως εκ τούτου δεν προσπάθησε να προσελκύσει επενδύσεις ενώ δεν υπάρχει καμία σύγχρονη υποδομή.
Πρόκειται για μία επιστροφή μιας περιοχής , στην περίοδο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και των άλυτων ζητημάτων που άφησε αυτός πίσω του ( Στενά-Μ.Θάλασσα-Μ.Ανατολή) ,τα οποία δεν λύθηκαν δυστυχώς , ούτε και στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο .
Η Τουρκία επιθυμεί την ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας της περιόδου εκείνης , ενώ η Ρωσία θέλει την κάθοδο στο Αιγαίο και την Μεσόγειο.
Η ζώνες επιρροής της Γιάλτας του 1945 δεν υπάρχουν πια ελέω της δύσης και η κατάσταση ευρίσκεται και πάλι σε συνθήκες που ομοιάζουν με τις παραμονές του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.
Δείτε επίσης : https://youtu.be/ZEenhcOt4IA
https://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου