Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την
φτερωτή Νίκη της Σαμοθράκης
Η Νίκη της Σαμοθράκης , είναι ένα μαρμάρινο γλυπτό του 2ου αιώνα π.Χ. της ελληνικής θεάς Νίκης (Victory).
Η φτερωτή θεά της Νίκης που στέκονταν στην πλώρη ενός πλοίου ,αγνόησε το Ιερό των Μεγάλων Θεών στο νησί της Σαμοθράκης.
Οι Αρχαίοι Έλληνες θεοποιούσαν έννοιες όπως η ειρήνη, η τύχη, η εκδίκηση και η δικαιοσύνη από πολύ νωρίς. Η νίκη ήταν μία από τις πρώτες από αυτές τις ενσαρκώσεις .
Το άγαλμα αποτελεί παράδειγμα της κίνησης, της χειρονομίας και της πλούσιας υφής της ωραιότερης ελληνιστικής γλυπτικής .
Δημιουργήθηκε όχι μόνο για να τιμήσει τη θεότητα Νίκη, αλλά για να τιμήσει μια θαλάσσια μάχη . Παρέχει μια αίσθηση δράσης και θριάμβου, καθώς και απεικόνιση θριάμβου διάχυτη, σαν η θεά κατέβαινε να υψωθεί πάνω από τη πλώρη ενός πλοίου.
Η Ελληνιστική περίοδος είχε πολλές ναυτικές μάχες μεταξύ των βασιλείων που κληρονόμησαν οι διάδοχοι του
Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς πολέμησαν για τον έλεγχο του Αιγαίου . Οι στόλοι μάχης ήταν επομένως ζωτικής σημασίας στρατιωτικής ανωτερότητας.
Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς πολέμησαν για τον έλεγχο του Αιγαίου . Οι στόλοι μάχης ήταν επομένως ζωτικής σημασίας στρατιωτικής ανωτερότητας.
Αυτό το μνημείο ήταν πιθανώς ένα ex-voto ( ανάθημα ) που προσέφερε ο λαός της Ρόδου για τον εορτασμό μιας ναυτικής νίκης στις αρχές του δεύτερου αιώνα π.Χ.
Το άγαλμα δείχνει μια κυριαρχία της μορφής και της κίνησης που εντυπωσίασε τους κριτικούς και τους καλλιτέχνες με την ανακάλυψή του.
Το άγαλμα της νίκης της Σαμοθράκης αποτελείται από διάφορα κομμάτια μαρμάρου, σκαλισμένα χωριστά και στη συνέχεια
συναρμολογημένα.
συναρμολογημένα.
Συνολικά, η εργασία μετράει σε ύψος 5,57 μ. (18 πόδια 3 ιντσών) . Το άγαλμα, κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο της Πάρου, βρίσκεται 2,75 m (9 πόδια) ψηλά , συμπεριλαμβανομένων των φτερών. Η βάση (2.01 μ., 6 πόδια 7 ιντσών) και το βάθρο (36 εκ., 1 πόδι 2 ιντσών) είναι γλυπτά από γκρίζο- άσπρου μάρμαρο από τα λατομεία του Λάρτου στη Ρόδο. Το πιο σκούρο χρώμα έρχεται σε αντίθεση με το άσπρο μάρμαρο του αγάλματος, αν και έχει σχηματιστεί πατίνα πάνω σε όλη την επιφάνεια του μνημείου.
Η Νίκη βρέθηκε τον Απρίλιο του 1863 από μια γαλλική αποστολή με επικεφαλής τον ερασιτέχνη αρχαιολόγο Charles Champoiseau, αντιπρόεδρο της Αδριανούπολης (σύγχρονη Edirne). Τα περισσότερα απομεινάρια στάλθηκαν στο Παρίσι , όπου το ανακατασκευασμένο άγαλμα εγκαταστάθηκε στο Λούβρο το 1884 και τη τοποθέτηση του στη μεγάλη σκάλας Daru. (- Η επανατοποθέτησή του αγάλματος στο κεφαλόσκαλο στην περίφημη σκάλα Daru , το 1945, θεωρήθηκε «ως ισχυρό σύμβολο της ανακτημένης ελευθερίας».)
Από το 1884, έχει προβάλλει εμφανώς στο Λούβρο και είναι ένα από τα πιο γνωστά γλυπτά του κόσμου. Ο HW Janson το περιέγραψε ως "το μεγαλύτερο αριστούργημα της ελληνιστικής γλυπτικής".
Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς του Λούβρου και από τα τέλη του 19ου αιώνα παρουσιάστηκε με τον πιο δραματικό τρόπο, στο κεφάλι της σαρωτικής σκάλας Daru.
Μέχρι το φθινόπωρο του 1939, ο πόλεμος απείλησε να κατέβει στο Παρίσι, οπότε η Winged Victory ( Φτερωτή Νίκη ) μαζί με μερικά άλλα ανεκτίμητα κομμάτια, όπως η Venus de Milo ( Η Αφροδίτη της Μήλου ) και οι Σκλάβοι του Μιχαήλ Αγγέλου, απομακρύνθηκαν για φύλαξη σε διάφορα αγροτικά και εξοχικά μέρη στη γαλλική ύπαιθρο.
Το 1950, ένα μέρος του δεξιού χεριού της ανακαλύφθηκε και ενώθηκε με το δάκτυλο του αντίχειρα και το δαχτυλίδι που είχε ανακαλυφθεί από αυστριακούς αρχαιολόγους. Σήμερα, στο αρχαιολογικό μουσείο της Σαμοθράκης βρίσκεται ένα γύψινο αντίγραφο του αγάλματος, μαζί με πολύ λίγα θραύσματα που βρέθηκαν πρόσφατα.
Το 2013 ξεκίνησε μια προσπάθεια αποκατάστασης για τη βελτίωση της εμφάνισης του γλυπτού. Αυτή ήταν η πρώτη
λεπτομερής εξέταση των μεμονωμένων κομματιών του γλυπτού μέχρι σήμερα.
λεπτομερής εξέταση των μεμονωμένων κομματιών του γλυπτού μέχρι σήμερα.
Πολλά αντίγραφα υπάρχουν σε μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο, ένα από τα πιο γνωστά αντίγραφα βρίσκεται έξω από το καζίνο Palace Caesars στο Λας Βέγκας.
Το πρώτο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA, το οποίο ανατέθηκε το 1930 και σχεδιάστηκε από τον Abel Lafleur, βασίστηκε στο .γλυπτό της Φτερωτής Νίκης της Σαμοθράκης.
http://justfunfacts.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου