Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον σολομό

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες 

για τον σολομό

σολομός
Ο σολομός είναι το κοινό όνομα για διάφορα είδη ψαριών στην οικογένεια των σαλμονιδών.
Είναι ιθαγενείς σε παραπόταμους του Βόρειου Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού.
Υπάρχουν επτά είδη σολομού του Ειρηνικού . Πέντε από αυτά συμβαίνουν στα ύδατα της Βόρειας Αμερικής: chinook, coho, chum, sockeye, και ροζ. Ο σολομός Masu και amago εμφανίζεται μόνο στην Ασία. Υπάρχει ένα είδος σολομού του Ατλαντικού .
Ο σολομός Chinook / king είναι ο μεγαλύτερος σολομός και κυμαίνεται σε μέγεθος από 61 έως 91 εκατοστά (24 έως 36 ίντσες), αλλά μπορεί να έχει μήκος έως 1,5 μέτρα (58 ίντσες). κατά μέσο όρο 4,5 έως 22,7 kg (10 έως 50 lb), αλλά μπορεί να φτάσει τα 59 kg (130 lb).
Ο ροζ σολομός είναι ο μικρότερος μήκους μέχρι και 76 εκατοστά (30 ίντσες) και 5.4 κιλά (12 λίβρες), αν και είναι κατά μέσο όρο 1,3 έως 2,3 κιλά (3 έως 5 λίβρες).
Η εμφάνιση του σολομού ποικίλλει σημαντικά από είδος σε είδος . Μπορούν να είναι ασημένια, πρασινωπή καλυμμένα με μαύρες κηλίδες ή / και λωρίδες.
σολομός-2
Συνήθως, ο σολομός είναι αναδρομικός , που σημαίνει ότι εκκολάπτονται σε γλυκό νερό, μεταναστεύουν στον ωκεανό και στη συνέχεια επιστρέφουν στο γλυκό νερό για να αναπαραχθούν. Το ταξίδι που έκαναν οι σολομοί εκείνοι που επιβιώνουν αυτή την αναζήτηση για αναπαραγωγή είναι ένας από τους μεγαλύτερους θριάμβους της φύσης.
Ο σολομός πρέπει να κολυμπήσει εκατοντάδες μίλια για να επιστρέψει στο ρέμα όπου εκτοξεύτηκε . Ενώ πολλοί απλά δεν έχουν αρκετά αποθέματα λίπους για να κάνουν το ταξίδι, άλλοι πρέπει να πολεμούν μέσα από τα δίχτυα των ψαράδων, πάνω από τα φράγματα ισχύος, τους καταρράκτες και τα ρέματα και να παλεύουν τους αετούς , τις βίδρες και τις αρκούδες να φτάσουν στον προορισμό τους.
σολομό και αρκούδες
Τα σαλόνια αλλάζουν το χρώμα του σώματος στο δρόμο τους από τον ωκεανό στα ενδιαιτήματα γλυκού νερού κατά τη διάρκεια της εποχής ζευγαρώματος . Μπορούν επίσης να αναπτύξουν ένα χτύπημα, να αναπτύξουν δόντια που μοιάζουν με σκύλους ή να αναπτύξουν ένα kype (μια έντονη καμπυλότητα των γνάθων στον αρσενικό σολομό).
σολομό-3
Ο σολομός περνάει μεταξύ 1 και 7 ετών στον ωκεανό , ανάλογα με το είδος.
Επιστρέφουν στο ρεύμα όπου «γεννήθηκαν» επειδή «ξέρουν» ότι είναι ένα καλό μέρος για να γεννήσουν . δεν θα χάσουν χρόνο ψάχνοντας για ένα ρεύμα με καλό βιότοπο και άλλο σολομό.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο σολομός πλοηγείται χρησιμοποιώντας το μαγνητικό πεδίο της γης σαν πυξίδα . Όταν βρουν το ποτάμι από το οποίο προέρχονται, αρχίζουν να χρησιμοποιούν τη μυρωδιά για να βρουν το δρόμο τους πίσω στο σπίτι τους. Κατασκευάζουν την «τράπεζα μνήμης μυρωδιάς» όταν αρχίζουν να μεταναστεύουν στον ωκεανό ως νεαρά ψάρια.
σολομός-4
Χρησιμοποιούν όλη τους την ενέργεια για να επιστρέψουν στο σπίτι τους, για να φτιάξουν αυγά και να σκάψουν τη φωλιά . Οι περισσότεροι από αυτούς σταματούν να τρώνε όταν επιστρέφουν στο γλυκό νερό και δεν έχουν καμία ενέργεια που αφήνεται για ένα ταξίδι επιστροφής στον ωκεανό μετά την ωοτοκία. Αφού πεθαίνουν, τα άλλα ζώα τους τρώνε (αλλά οι άνθρωποι δεν το κάνουν) ή αποσυντίθενται, προσθέτοντας θρεπτικά συστατικά στο ρεύμα.
Σε αντίθεση με τον σολομό του Ειρηνικού, ο σολομός του Ατλαντικού δεν πεθαίνει μετά την ωοτοκία , οπότε οι ενήλικες μπορούν να επαναλάβουν το πρότυπο μετανάστευσης και ωοτοκίας αρκετές φορές, αν και οι περισσότεροι αναπαράγονται μόνο μία ή δύο φορές.
Για να βάλει το σπέρμα της , ο θηλυκός σολομός χρησιμοποιεί την ουρά του, για να δημιουργήσει μια ζώνη χαμηλής πίεσης, να σηκώσει χαλίκι που θα σκουπιστεί κατάντη, ανασκάπτοντας μια ρηχή κατάθλιψη, που ονομάζεται κόκκινο . Το κόκκινο μπορεί μερικές φορές να περιέχει 5.000 αυγά πουκαλύπτουν 2.8 τετραγωνικά μέτρα (30 τετραγωνικά πόδια). [Φωτογραφία παρακάτω: Αυγά σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης]
αυγά σολομού
Τα αυγά σολομού τοποθετούνται σε ρέματα γλυκού νερού συνήθως σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη. Τα αυγά εκκολάπτονται σε αβελβίνο ή σε σάκκο . Το τηγάνισμα γρήγορα εξελίσσεται σε parr με καμουφλάζ κάθετες ρίγες. Το parr παραμονή για έξι μήνες έως τρία χρόνια στο γενέθλιο ρεύμα τους πριν να γίνει smolts . Μόνο το 10% όλων των αυγών σολομού εκτιμάται ότι θα επιβιώσουν σε αυτό το στάδιο. Η χημεία του σώματος του smolt αλλάζει, επιτρέποντάς τους να ζουν σε αλμυρό νερό.
Ο νεαρός σολομός τρέφεται με χερσαία και υδρόβια έντομα , αμφίποδα και άλλα καρκινοειδή ενώ είναι νέος. οι ενήλικες τρώνε κυρίως άλλα ψάρια και επίσης καλαμάρια , χέλια και γαρίδες. Σε αντίθεση με όλους τους άλλους σολομούς, ο σολομός sockeye έχει μια διατροφή που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από πλαγκτόν.
Υπάρχουν διάφοροι θηρευτές σολομού στα διάφορα στάδια της ζωής τους. Άλλα ψάρια, μέλη του δικού τους είδους, φίδια και πουλιά τρώνε σολομό. Μόλις βρεθούν στον ωκεανό, ο σολομός είναι θύμα φάλαινας , δελφινιών , σφραγίδων , λιονταριών , άλλων ψαριών και, φυσικά, ανθρώπων. Οι αρκούδες και τα πουλιά συχνά παίρνουν το σολομό ωοτοκίας.
το δελφίνι τρώει σολομό
Πολλά είδη σολομού έχουν εισαχθεί σε μη φυσικά περιβάλλοντα όπως οι Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής και η Παταγονία στη Νότια Αμερική.
Ο σολομός καλλιεργείται εντατικά σε πολλά μέρη του κόσμου . Αποτελεί μείζονα παράγοντα για την παγκόσμια παραγωγή ιχθύων ψαριών που αντιπροσωπεύουν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. [Φωτογραφία παρακάτω: Αγρόκτημα σολομού]
εκμετάλλευση σολομού
Η καλλιέργεια σολομού είναι σημαντική στη Χιλή , τη Νορβηγία , τη Σκωτία , τον Καναδά και τις Νήσους Φερόε. είναι η πηγή για τους περισσότερους σολομούς που καταναλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.
Μια παραλλακτική μέθοδος της αποθεματοποίησης των ψαριών, που ονομάζεται ωκεάνια κτηνοτροφία , βρίσκεται υπό ανάπτυξη στην Αλάσκα . Εκεί, ο νεαρός σολομός απελευθερώνεται στον ωκεανό, μακριά από οποιαδήποτε άγρια ​​ρεύματα σολομού. Όταν έρθει η ώρα να αναπαραγάγουν, επιστρέφουν εκεί όπου απελευθερώθηκαν, όπου οι αλιείς μπορούν να τα πιάσουν.
Ο σολομός είναι ένα δημοφιλές φαγητό . Χαρακτηρισμένο ως λιπαρό ψάρι, ο σολομός θεωρείται υγιής λόγω της υψηλής πρωτεΐνης των ψαριών, των υψηλών λιπαρών οξέων ωμέγα-3 και της υψηλής βιταμίνης D.
τρόφιμα σολομού
Ο καπνιστός σολομός είναι ένα παρασκεύασμα σολομού, συνήθως ένα φιλέτο που έχει θεραπευτεί και ζεστό ή κρύο καπνιστό. Λόγω της μέτριας υψηλής τιμής, ο καπνιστός σολομός θεωρείται λεπτότητα.
Ο σολομός υπήρξε από πολύ καιρό στην καρδιά της κουλτούρας και των μέσων διαβίωσης των παράκτιων κατοίκων , τα οποία μπορούν να ανιχνευθούν μόλις τα 5.000 χρόνια όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπολείμματα Nisqually φυλών.
Ο σολομός είναι κεντρικός πνευματικά και πολιτισμικά στην ιθαγενή μυθολογία στην ακτή του Ειρηνικού , από τους λαούς Haida και Coast Salish έως τους λαούς Nuu-chah-nulth στη Βρετανική Κολομβία.
Ο σολομός είναι ένα σημαντικό πλάσμα σε πολλά σκέλη της κελτικής μυθολογίας και ποίησης , τα οποία συχνά συνδέονταν με τη σοφία και τη σεβασμό.
Στην ιρλανδική μυθολογία , ένα πλάσμα που ονομάζεται Σολομός της Γνώσης διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ιστορία The Boyhood Deeds of Fionn.
Ο σολομός παρουσιάζεται επίσης στην ουαλική μυθολογία . Στην ιστορία της πεζογραφίας Culhwch και Olwen, ο σολομός του Llyn Llyw είναι το παλαιότερο ζώο στη Βρετανία και το μόνο πλάσμα που γνωρίζει τη θέση του Mabon ap Modron.
Στη νορβηγική μυθολογία , αφού ο Loki εξαπάτησε τον τυφλό θεό Höðr να σκοτώσει τον αδελφό του Baldr, ο Loki πήδηξε σε ένα ποτάμι και μεταμορφώθηκε σε σολομό για να αποφύγει την τιμωρία από τους άλλους θεούς.
Interesting facts about salmon | Just Fun Facts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πατρικά – Ένα Μεσαιωνικό χωριό της Χίου

on Πατρικά – Ένα Μεσαιωνικό χωριό της Χίου Πατρικά – Ένα Μεσαιωνικό χωριό της Χίου Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα Μαστιχοχώρια της Χίου ...