Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Ωφέλιμα βότανα κατάλληλα για υγιεινή διατροφή

ωφέλιμα βότανα για υγιεινή διατροφή


Ωφέλιμα βότανα κατάλληλα για υγιεινή διατροφή


Τα βότανα έχουν αποδειχθεί άκρως ωφέλιμα για την υγεία από αρχαιοτάτων χρόνων. Πριν αρκετούς αιώνες τα χρησιμοποιούσαν καθαρά για φαρμακευτική χρήση και την καταπολέμηση ασθενειών. Στις μέρες μας η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά άλματα και χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά για να τονώσουν τον οργανισμό και να παράσχουν περισσότερη ευεξία. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και θεραπευτικές ουσίες, με αποτέλεσμα να δίνουν μια ώθηση ενέργειας στο σώμα και να βελτιώνουν τη λειτουργία του οργανισμού.
Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή, θα καταφέρετε την πρόληψη αρκετών ασθενειών. Για να το πετύχετε, χρειάζεται γνώση των παραπάνω και βασικές πληροφορίες για τα ωφέλιμα βότανα, που δρουν αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας μας.
Προσθέστε φρέσκα μυρωδικά στα φαγητά και εκτός από πλούσια αρώματα, θα καταφέρετε να έχετε αρκετά οφέλη στην υγεία. Υπάρχουν αρκετά βότανα που μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση. Αυτό που χρειάζεται, είναι να εκμεταλλευτείτε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ευεργετικές τους ιδιότητες, για να καρπωθείτε τα θρεπτικά συστατικά στην βελτίωση της κλινικής εικόνας.

Αντιμετωπίστε την υπέρταση με μαϊντανό

Είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α,Β,C και αντιοξειδωτικών. Πολύτιμο για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, αντισηπτικό του αίματος και γενικά του κυκλοφορικού συστήματος. Επίσης και συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Περιέχει την ουσία απιγενίνη, που ανήκει στην κατηγορία των φλαβονοειδών. Πρόκειται για ουσία αρκετά αποτελεσματική στην καταστολή ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Βάλτε στις διατροφικές σας συνήθειες, προσθέτοντας απλώς μερικά ψιλοκομμένα φύλλα του φυτού, στις σαλάτες. Θα δώσουν περισσότερη γεύση και αρκετή υγεία. Μπορεί επίσης να συμβάλλει κατά του άσθματος και των πνευμονικών παθήσεων, του βραχνιάσματος και να φανεί ευεργετικός για το συκώτι.
μαϊντανός
Δεν πρέπει να καταναλώνετε από εγκύους γιατί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αποβολή του εμβρύου.

Ο κόλιανδρος απομακρύνει τη χοληστερίνη στο αίμα

Έχει πλούσιες αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Αυξάνει την καλή χοληστερίνη και μειώνει την κακή, καθώς επίσης μπορεί να συμβάλλει στη μείωση σακχάρου στο αίμα. Τα φύλλα του περιέχουν πλούσιες ποσότητες βιταμίνων Α, C, K, όπως και ριβοφλαβίνη, θειαμίνι, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και κάλιο. Περιέχει μικρότερες ποσότητες βιταμίνης Β6, νιασίνης, ψευδάργυρου και φωσφόρου. Είναι από τα ιδανικά ωφέλιμα βότανα, που δεν πρέπει να λείπουν από καμία διατροφή.
κολιανδρος
Φέρει και τις ονομασίες κινέζικος μαϊντανός ή κορίανδρος.  Χρησιμοποιείται κατά κόρων στην Ινδική και Ταϋλανδέζικη κουζίνα, παρέχοντας πολύ καλά γευστικά αποτελέσματα, αν συνδυαστεί με τζίντζερ.

Αντιμετωπίστε την αρθρίτιδα με τσουκνίδα

Πρόκειται ίσως για το πιο παρεξηγημένο βότανο. Αν έρθει σε επαφή με το δέρμα όσο είναι φρέσκο, δημιουργεί έντονο ερεθισμό στην περιοχή λόγω των μικρών βελονών που διαθέτει. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο όταν είναι σε αποξηραμένη μορφή ή βράσει σε νερό. Έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες σε περιπτώσεις ρευματισμών και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας σιδήρου. Έχει ακόμη θεραπευτικές ιδιότητες για κοψίματα, ρευματισμούς και δρα ενάντια στην παχυσαρκία. Τέλος, είναι το κατάλληλο βότανο για υγιή μαλλιά και απομάκρυνση της πιτυρίδας.
τσουκνίδα
Για να το χρησιμοποιήσετε στη διατροφή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και καλό είναι να φοράτε γάντια. Μπορείτε να φτιάξετε νόστιμες πίτες, αν συνδυαστεί με φρέσκα μυρωδικά και χόρτα που βλαστίζουν το χειμώνα. Φτιάξτε με τα φύλλα του φυτού νοστιμότατο ρύζι ή ριζότο,όπως το περίφημο τσουκνιδοπίλαφο που προέρχεται από τη μακεδονική κουζίνα.

Το δενδρολίβανο προάγει την υγεία της καρδιάς

Δρα προληπτικά σε προβλήματα καρδιαγγειακής υγείας και στην επούλωση πληγών. Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό. Βοηθά στην ανάπτυξη της τρίχας, γιαυτό χρησιμοποιείται σε σκευάσματα σαμπουάν. Φτιάξετε αφέψημα με τα φύλλα του και χρησιμοποιήστε το για εντριβές σε πρηξίματα και αρθρώσεις. Συμβάλλει στη δυσπεψία και ενισχύει τη λειτουργία της μνήμης. Τα φύλλα και τα άνθη του χρησιμοποιούνται κατά του άσθματος, της γρίπης και του κοκκίτη. Με τα αιθέρια έλαια του φυτού μπορείτε να διώξετε το σκόρο.
δεντρολίβανο
Χρησιμοποιήστε σε συνταγές με κρέας για να δώσετε περισσότερη γεύση.

Φύλλα δάφνης για καταρροή

Η κινεόλη είναι μια ουσία που περιέχεται στα φύλλα δάφνης και διευκολύνει την ενόχληση που προκαλεί η ιγμορίτιδα. Τα αιθέρια έλαια του βοτάνου μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και συσσώρευσης υγρού στα ιγμόρεια. Τα φύλλα του φυτού χρησιμεύουν στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας, τη πρόληψη καρδιακών παθήσεων και τη τόνωση του ανοσοποιητικού. Για εξωτερική χρήση χρησιμοποιείστε στη θεραπεία της αρθρίτιδας και των ρευματισμών.
φύλλα δάφνης
Στην Ελλάδα το δέντρο της δάφνης, είναι αρκετά γνωστό κυρίως για τη χρήση του στα φαγητά. Με πιο διαδεδομένη τη προσθήκη στις φακές. Μπορείτε να το προσθέσετε ακόμη και σε σούπες ή σάλτσες για να δώσετε περισσότερη γεύση.

Σκόρδο – το φυσικό αντιβιοτικό

Ωφέλιμα βότανα για τον οργανισμό χωρίς να συμπεριλάβουμε το σκόρδο δε θα μπορούσαν να υπάρξουν στο votanonkipos.gr. Έτσι στη λίστα μας έχουμε ακόμη μια τροφή που παρέχει πλούσια θρεπτικά συστατικά και θεραπευτικές ιδιότητες. Πρόκειται για ένα δυνατό απολυμαντικό της φύσης και θεωρείται αρκετά αντικαρκινικό. Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Τονώνει τη λειτουργία του εντέρου και δρα κατά της φαρυγγίτιδας και λαρυγγίτιδας. Αν γίνει εξωτερική χρήση ως κατάπλασμα, μπορεί να συμβάλλει επουλωτικά στις πληγές με πύον.
σκορδο
Χρησιμοποιείται αρκετά στη μεσογειακή διατροφή, προσθέστε σε κόκκινες σάλτσες και ζυμαρικά.

Κανέλα για το κυκλοφορικό

Είτε είναι σε σκόνη, είτε σε ξυλάκι, η κανέλα είναι ένα γνωστό μπαχαρικό που χρησιμοποιείται σε αρκετές συνταγές για να δώσει περισσότερη γεύση. Από εκεί αντλούμε τις αντιβιοτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καταναλώνοντας στα γεύματα μας. Είναι κατάλληλη για το στομάχι και την αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών, όπως διάρροια και δυσπεψία. Τονώνει το κυκλοφορικό σύστημα και είναι εξαιρετική για τη ρύθμιση σακχάρου στο αίμα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης. Η πλούσια αντιοξειδωτική της δράση θα μας χαρίσει τόνωση του οργανισμού και περισσότερη υγεία. Επάξια κερδίζει μια θέση στην κατηγορία με τα πιο ωφέλιμα βότανα και γιαυτό πρέπει άμεσα να τη βάλετε στις διατροφικές σας συνήθειες.
κανέλα
Συνδυάζεται με πληθώρα φαγητών, ακόμη και γλυκά.

Τζίντζερ για καλή λειτουργία του εντέρου

τζιντζερ
Δείχνει να έχει ευεργετικές ιδιότητες στην ανακούφιση πεπτικών προβλημάτων, όπως διάρροια και ναυτία. Έχει αποδειχθεί ότι καταπολέμα τις φλεγμονές και μειώνει τους πόνους στις αρθρώσεις. Είναι από τα ωφέλιμα βότανα με ιδιαίτερη και πικάντικη γεύση που μπορεί να νοστιμίσει σάλτσες, γλυκά, ακόμα και δροσιστικά κοκτέιλ.
https://www.votanonkipos.gr/
Το διάβασα στο : https://greek1.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράξενες και ενδιαφέρουσες αλήθειες για τον καφέ

  Παράξενες και ενδιαφέρουσες αλήθειες για τον καφέ Διεθνής μέρα του καφέ σήμερα Διεθνής μέρα του καφέ σήμερα και είναι γεγονός ότι αυτός απ...