Πάει καιρός από τότε που είχαμε αναφερθεί σε κάποια ταινία έτσι το σημερινό κείμενο θα έχει ως θέμα την αμερικάνικη κινηματογραφική ταινία “Freaks” (τέρατα – φρικιά) που προβλήθηκε στην μεγάλη οθόνη το 1932.
Το θρίλερ “Freaks” ήταν βασισμένο στο διήγημα του Tod Robbins, “Spurs” και δημοσιεύθηκε πριν τον “κώδικα ηθικής” (pre-Code – Hays Code) που ξεκίνησε να επιβάλλεται αυστηρά από την 1η Ιουλίου του 1934. Σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας ήταν ο Tod Browning.
Η υπόθεση της ταινίας έχει να κάνει με ένα άτομο που άφησε την εύπορη οικογένεια του στα 16 του χρόνια, προκειμένου να συμμετάσχει σε ένα περιοδεύον τσίρκο. Εκεί γνωρίζει πολλά άτομα με ιδιαίτερες γενετικές ανωμαλίες και παραμορφώσεις τα όποια ενσαρκώνονται από πραγματικά άτομα που έχουν αυτές τις παθήσεις. Στο τσίρκο, ένα από τα “φυσιολογικά άτομα” θα παντρευτεί ένα από τα φρικιά εφόσον μαθαίνει πως έχει μεγάλη κληρονομιά. Άμεσα μετά την παντρειά, συνωμοτεί να δολοφονήσουν το φρικιό ώστε να αποκτήσει την κληρονομιά του. Σκοπός του σκηνοθέτη, σε όλη την ταινία, ήταν δείξει προς τον έξω κόσμο πως αυτά τα άτομα, με τις γενετικές ανωμαλίες, μπορούσαν να είναι έμπιστα και ευγενικά. Ο λόγος σ’ αυτό το εγχείρημα ήταν η άδικη μεταχείριση που είχαν αυτοί οι άνθρωποι, την τότε εποχή, που εμφανίζονταν στα διάφορα freak shows.
Ο σκηνοθέτης πριν προβάλει την ταινία στην μεγάλη οθόνη αναγκάστηκε να αποκόψει διάφορες σκηνές από την ταινία, λόγω του αηδιαστικού περιεχομένου του, όπως έγραψαν και μετέπειτα, έτσι από 90 λεπτά μόνο τα 64 προβληθήκαν. Πολλές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία δεν αποδέχθηκε να προβάλει την ταινία λόγω του σκληρού περιεχομένου του.
Η ταινία προτού βγει καν στις οθόνες υπήρξε αντικείμενο αντιπαράθεσης έτσι τα έσοδα της ήταν πενιχρά. Εισέπραξε πολύ άσχημα σχόλια και κριτικές, από σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, έτσι απέτυχε παταγωδώς. Σήμερα, σχεδόν 90 χρόνια μετά, η ταινία είναι σημείο αναφοράς στις ταινίες θρίλερ έχοντας βαθμολογία πολύ ψηλή από τους διάφορους κριτικούς ταινιών. Η συνολική ταινία, συμπεριλαμβανομένων και των αποκοπών που έγιναν, δυστυχώς δεν διασώθηκε μέχρι τις μέρες μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου