Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΡΑΝΧΑΣ

Ενδιαφέροντα γεγονότα για τα piranhas


piranhas
Το πιράνχα είναι ένα άγριο ψάρι γλυκού νερού.
Τα Πιράνχας ζουν σε λίμνες και ποτάμια στη Νότια Αμερική.
Χρειάζονται ζεστό νερό για να επιβιώσουν και δεν τρώνε όταν η θερμοκρασία του νερού είναι μικρότερη από 12 ° C (54 ° F) βαθμούς Φαρενάιτ.
Ο συνολικός αριθμός των ειδών piranha είναι άγνωστος και αμφισβητούμενος και εξακολουθούν να περιγράφονται νέα είδη. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται σε λιγότερα από 30 έως περισσότερα από 60 .
Ζουν έως και 25 χρόνια στην άγρια ​​φύση και 10-20 χρόνια σε αιχμαλωσία .
piranhas-2
Τα Piranhas είναι κανονικά περίπου 15 έως 25 εκατοστά (6 έως 10 ίντσες) μακρύ , μολονότι ορισμένες δείγματα έχουν αναφερθεί ότι είναι έως και 50 εκατοστά (20 ίντσες) σε μήκος .
Το Piranhas έχει χρώμα από κίτρινο έως χάλυβα-γκρι  και μπλε έως μερικώς κόκκινο  ή έως σχεδόν μαύρο.
Το στόμα του πιράνχα είναι επενδεδυμένο με μία μόνο σειρά από  τριγωνικά δόντια σανξυράφιΈχουν ένα ξεχωριστό  προγναθισμό, που σημαίνει ότι η κάτω σειρά των δοντιών είναι συνεχώς εκτεθειμένη.
piranha δόντια
Δεν είναι ασυνήθιστο για τα πιράνχας να χάσουν δόντια καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αλλά, ενώ οι καρχαρίες αντικαθιστούν τα δόντια τους ξεχωριστά, τα piranhas αντικαθιστούν τα δόντια στα τεταρτημόρια πολλές φορές καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής τους.
Τα περισσότεροι πιράνχας είναι ντροπαλά και μη επιθετικά , εκτός αν κυνηγούν ή προστατεύουν τους νέους τους.
Τα μαύρα πιράνχας και τα κόκκινα  θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα και επιθετικά προς τον άνθρωπο .
Παρά τη σαρκοβόρα φύση του piranha, το piranha είναι πραγματικά ένα παμφάγο και θα φάει σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να βρει.
piranhas σίτιση
Μια τυπική δίαιτα piranha αποτελείται από έντομα , ψάρια , καρκινοειδή, σκουλήκια, μανιόκα, σπόρους, φρούτα και άλλο φυτικό υλικό.
Θα τρώνε επίσης ό, τι κρέας διασχίζει το μονοπάτι τους , και επειδή κυνηγούν σε ομάδες, μπορούν να επιτεθούν σε μεγάλα ζώα.
Τα Piranhas σπάνια επιτίθεται στους ανθρώπους. Οι θανατηφόρες επιθέσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Αυτά τα πάντα πεινασμένα ψάρια τείνουν να έχουν στυλ επίσκεψης που εμφανίζεται μαζικά, με μεγάλες ομάδες πίρανχας να τρέφονται ταυτόχρονα.
Τα κοπάδια των πιράνων μπορούν να βρεθούν σε αριθμούς μέχρι 1000.
piranhas-3
Διάφορες ιστορίες υπάρχουν σχετικά με τα πιράνχας , όπως ότι μπορούν να εξαφανίσουν ένα ανθρώπινο σώμα ή βοοειδές σε δευτερόλεπτα. Αυτοί οι μύθοι αναφέρονται συγκεκριμένα στά κοκκινωπά πιράνχας.
Τα πειράματα έχουν δείξει ότι τα πιράνχαςς έχουν μια εκπληκτικά οξεία αίσθηση οσμής , η οποία τα βοηθά στην εύρεση φαγητού  στα συχνά σκοτεινά νερά του φυσικού τους οικοτόπου.
Τα πιράνχας έχουν το τυπικό αναπνευστικό σύστημα που έχουν τα περισσότερα ψάρια . Παίρνουν νερό μέσα από τα βράγχια τους και στη συνέχεια απορροφούν οξυγόνο από το νερό. Το οξυγόνο στη συνέχεια πηγαίνει στην κυκλοφορία του αίματος. Αφού απορροφηθεί το οξυγόνο το διοξείδιο του άνθρακα εκπνέεται μέσω των βράγχιων.
piranhas-4
Το θηλυκό αποθέτει περίπου 5.000 αυγά, τότε το αρσενικό θα γονιμοποιήσει τα αυγά . Το αρσενικό θα προστατεύσει  τα αυγά και θα κινείται κοντά σε αυτά. Τα πιράνχας  αναπαράγονται από τα αυγά μετά από μερικές ημέρες. Έχουν δύο περιόδους ωοτοκίας, μία τον Απρίλιο  έως τον Μάιο και μία δεύτερη στα τέλη  του καλοκαιριού .
Πολλά ζώα κυνηγούν τα πιράνχας (ιδιαίτερα τα νεαρά πιράνχας), συμπεριλαμβανομένων και των άλλων πιράνχας, μεγαλύτερων ψαριών, καϊμάν, φιδιών, χελώνων , πουλιών, βίδρας και ανθρώπων.
Η λέξη piranha μεταφράζεται κυριολεκτικά ως " δόντι ψαριού " στην αυτόχθονη βραζιλιάνικη γλώσσα του Tupi.
piranhas-5
Οι ντόπιοι της Νότιας Αμερικής χρησιμοποιούν δόντια piranha για εργαλεία και όπλα .
Όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Θεόδωρος Ρούσβελτ επισκέφθηκε τη Βραζιλία το 1913, πήγε σε μια εκστρατεία κυνηγιού μέσα στο τροπικό δάσους του Αμαζονίου. Ενώ στέκεται στην όχθη του ποταμού Αμαζονίου, είδε ένα θέαμα που δημιούργησαν οι ντόπιοι ψαράδες. Αφού απόκλεισαν  ένα μέρος του ποταμού και έτσι μείναν νηστικά τα πιράνχας για αρκετές μέρες, έσπρωξαν μια αγελάδα στο νερό, όπου της αποσπάσθηκε γρήγορα η σάρκα και σκελετοποιήθηκε από μια σχολή ορδή πιράνχας.
Τα Piranhas μπορούν να αγοραστούν ως κατοικίδια ζώα σε ορισμένες περιοχές, αλλά είναι παράνομα σε πολλές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι παράνομο να εισαγάγετε piranhas στις Φιλιππίνες και οι παραβάτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν  από έξι μήνες έως τέσσερα χρόνια στη φυλακή.
Το πιο συνηθισμένο piranha ενυδρείου είναι το Pygocentrus nattereri , το κόκκινο-bellied piranha .
Οι ταινίες έχουν συχνά απεικονίσει τα piranhas ως επιθετικά, ακόρεστα αρπακτικά.
Το Piranha (1978) και το Piranha II : Το The Spawning (1981) διαιώνιζαν την απειλητική εικόνα του piranha, δείχνοντας δολοφονικά ψάρια που κυνηγούν και τρώνε ανθρώπους. Στην ταινία Piranha 3D του 2010, ανακαλύπτεται ένα προηγουμένως άγνωστο piranha.
Τα απολιθωμένα τεκμήρια βάζουν τους προγόνους του piranha στα ποτάμια της ηπείρου πριν από 25 εκατομμύρια χρόνια, αλλά τα σύγχρονα γένη piranha μπορεί να έχουν περάσει μόνο για 1,8 εκατομμύρια χρόνια.
Οι Piranhas έχουν επίσης ανακαλυφθεί στη Λίμνη Kaptai στο νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές και στον ποταμό Λιτζιάνγκ της Κίνας . Διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο τα piranhas έχουν μετακινηθεί σε τέτοιες απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου από τον αρχικό τους βιότοπο.
http://justfunfacts.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βόλος: Τα δέντρα… έργα τέχνης στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου (φωτό)

  Βόλος: Τα δέντρα… έργα τέχνης στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου (φωτό)   22/09/2024 - 10:25 Η μητέρα φύση δημιουργεί πάντα τις πιο όμορφες ...