Η Επιστήμη της Νοημοσύνης των Φυτών (Μέρος Β)
Ο Michael Pollan, ειδικός στον χώρο πού συναντώνται η φύση και ο πολιτισμός, και συγγραφέας του «Η Βοτανική της Επιθυμίας: Η Άποψη του Κόσμου με τα Μάτια Ενός Φυτού» (=Botany of Desire: A Plant's-Eye View Of The World) και πολλών άλλων μεγαλύτερων bestsellers σχετικά με τις τροφές και τις αγροτικές επιχειρήσεις, λέει ότι η νέα έρευνα στη νευροβιολογία των φυτών δείχνει ότι τα φυτά έχουν εκπληκτικές ικανότητες να αισθάνονται και να αντιδρούν στον κόσμο.
Ο Pollan λέει ότι τα φυτά έχουν όλες τις ίδιες αισθήσεις με τους ανθρώπους και άλλες επιπλέον. Σύμφωνα με τον Pollan, οι ερευνητές έπαιξαν μια ηχογράφηση μιας κάμπιας που μασάει ένα φύλλο σε κάποια φυτά. Τα φυτά αντέδρασαν με την έκκριση αμυντικών χημικών ουσιών. «Ακούγεται με κάποιο τρόπο να είναι, για αυτό, ένας τρομακτικός ήχος μιας κάμπιας που μασάει τα φύλλα του».
«Έχουν τρόπους να παίρνουν όλα τα αισθητήρια δεδομένα που συγκεντρώνουν στην καθημερινή τους ζωή... να τα ενσωματώσουν και να συμπεριφέρονται με τον κατάλληλο τρόπο σε απάντηση. Και το κάνουν αυτό χωρίς εγκέφαλο, που κατά κάποιο τρόπο είναι αυτό που είναι το απίστευτο, γιατί υποθέτουμε αυτόματα ότι χρειάζεσαι έναν εγκέφαλο για να επεξεργαστείς πληροφορίες».
Ο κορυφαίος επιστήμονας, Stefano Mancuso, είναι ένας από τους κύριους ιδρυτές της μελέτης της νευροβιολογίας των φυτών που διερευνά τη σηματοδότηση και την επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα βιολογικής οργάνωσης. Ο Mancuso υποστηρίζει στο τελευταίο του βιβλίο «Brilliant Green» (= Πανέξυπνο Πράσινο) ότι τα φυτά είναι όχι μόνο ευφυή και αισθανόμενα, αλλά θα πρέπει να εξετάσουμε τα δικαιώματά τους, ειδικά υπό το φως της έκτης μαζικής εξαφάνισης. (Σήμερα βιώνουμε την έκτη μαζική εξαφάνιση ζώων και φυτών κατά τα τελευταίο μισό δισεκατομμύριο χρόνια και τη χειρότερη απώλεια των ειδών που πεθαίνουν, από την απώλεια των δεινοσαύρων πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.)
«Νοημοσύνη είναι η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και τα φυτά είναι εκπληκτικά καλά στην επίλυση των προβλημάτων τους», λέει ο Mancuso. Οι άνθρωποι έχουν πέντε βασικές αισθήσεις, αλλά οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι τα φυτά έχουν τουλάχιστον 20 διαφορετικές αισθήσεις, συμπεριλαμβανομένων, σύμφωνα με τον Mancuso, των πρόσθετων αισθήσεων που μπορούν να μετρήσουν την υγρασία, να ανιχνεύσουν τη βαρύτητα και να ανιχνεύσουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία. «Τα φυτά είναι καταπληκτικά στην επικοινωνία: μοιράζονται πολλές πληροφορίες με γειτονικά φυτά ή με άλλους οργανισμούς όπως έντομα ή άλλα ζώα».
«Τις τελευταίες αρκετές δεκαετίες η επιστήμη έχει δείξει ότι τα φυτά είναι προικισμένα με αισθήματα, δημιουργούν περίπλοκες κοινωνικές σχέσεις και μπορούν να επικοινωνούν με τον εαυτό τους και με τα ζώα», γράφει ο Mancuso και ο συντάκτης Alessandro Viola, οι οποίοι υποστηρίζουν επίσης ότι τα φυτά παρουσιάζουν συμπεριφορές παρόμοιες με τον ύπνο και το παιχνίδι.
Ιστορία της έρευνας στην επικοινωνία των φυτών
Οι άνθρωποι μελετούν τα φυτά εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ένας από τους πρώτους ερευνητές ήταν ο Charles Darwin ο οποίος πραγματοποίησε πολλά πειράματα με τον γιο του Francis στη νοημοσύνη των φυτών και μπόρεσε να αποδείξει ότι τα φυτά μπορούν να αντιληφθούν το φως, την υγρασία, τη βαρύτητα, την ατμοσφαιρική πίεση και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ήταν επίσης ο πρώτος επιστήμονας που αναγνώρισε ότι τα φυτά είναι αισθανόμενα όντα. Και ότι εξαιτίας αυτού μπορούν να καθορίσουν τη βέλτιστη πορεία για την ανάπτυξη των ριζών τους. Ο Δαρβίνος σκέφτηκε ότι οι ρίζες των φυτών ήταν το ισοδύναμο του ανθρώπινου εγκεφάλου και έγραψε στο τελευταίο του βιβλίο «Η Δύναμη της Κίνησης Στα Φυτά» το 1880: «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η άκρη της ρίζας δρα σαν τον εγκέφαλο ενός από τα κατώτερα ζώα...., λαβαίνοντας εντυπώσεις από τα αισθητήρια όργανα και κατευθύνοντας τις διάφορες κινήσεις τους ».
Το 1973, το βιβλίο των Peter Tompkins και Christopher Bird, «Η Μυστική Ζωή Των Φυτών», έγινε παγκόσμιο bestseller, αναδεικνύοντας μια νέα συνειδητοποίηση και ευαισθησία προς τα φυτά.
Στο βιβλίο, αναφέρουν πολυάριθμα πειράματα με φυτά, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς που εκτελείται από έναν πρώην πράκτορα της CIA και εμπειρογνώμονα στην τεχνολογία ανιχνευτών ψεύδους που συνδέει τον ανιχνευτή ψεύδους με τα φυτά και στη συνέχεια δοκιμάζει μια ποικιλία διαφορετικών σεναρίων. Ένα συγκεκριμένο πείραμα που διεξήχθη ήταν να ανάψουν ένα σπίρτο κοντά σε ένα φυτό. Ανακάλυψε ότι μόλις το σπίρτο άναψε, το φυτό μπήκε σε στρες, όπως έδειξε η δραστηριότητα της συσκευής ανιχνευτή ψεύδους. Στην πραγματικότητα παρατήρησε ότι το φυτό μπήκε σε στρες μόλις ο επιστήμονας έκανε τη σκέψη να κάψει τα φύλλα του φυτού.
Άλλα πειράματα όπου συνέδεσαν πολλαπλά φυτά σε διαφορετικούς κλειστούς χώρους, ήταν αξιοσημείωτα, καθώς όταν άναψε ένα σπίρτο κοντά στο πρώτο φυτό, όλα τα άλλα φυτά στα κλειστά δωμάτια μπήκαν σε στρες. Από αυτό, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι τα φυτά είναι σε θέση να αντιληφθούν τις σκέψεις και είναι σε θέση να επικοινωνούν τηλεπαθητικά μεταξύ τους. Ήταν μάλιστα σε θέση να επιλέξουν από μια ομάδα ανθρώπων, το άτομο που ήταν υπεύθυνο για την καταστροφή ενός άλλου φυτού.
Της Azriel ReShelKate Minogianni "Ξυπνώντας τον Ονειρευτή. Αλλάζοντας το Όνειρο"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου