Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Οι φοβερές μαύρες τρύπες πέρα από την Ανδρομέδα

Οι φοβερές μαύρες τρύπες πέρα από την Ανδρομέδα

Μια ομάδα τηλεσκοπίων έχει βρει ένα ζευγάρι τεράστιων μαύρων οπών σε τροχιά, και είναι πολύ πιο μακριά από όσο νομίζαμε ότι ήταν. - Το παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra στο διάστημα και άλλα στη Γη, όπως το τηλεσκόπιο Gemini-North στη Χαβάη, μελέτησαν μια πηγή φωτός που φαινόταν να προέρχεται από τον γαλαξία της Ανδρομέδας, 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.


Οι αστρονόμοι δεν ήταν σίγουροι για το τι προκαλούσε το φως, που ονομαζόταν J004527.30 + 413254.3 ή J0045 + 41 για σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι χρησιμοποίησαν αυτά τα τηλεσκόπια για να το δουν πιο προσεκτικά.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο The Astrophysical Journal (και διατίθενται στο arXiv ), ήταν εξαιρετικά εκπληκτικά. Διαπίστωσαν ότι αυτή η πηγή φωτός δεν ήταν ένα μόνο αντικείμενο, αλλά ήταν στην πραγματικότητα η πρώτη απόδειξη για δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες σε τροχιά γύρω από το ένα το άλλο. Αρχικά, οι αστρονόμοι είχαν σκεφτεί ότι το J0045 + 41 ήταν ένα ζευγάρι αστεριών που περιστρέφονταν κάθε 80 μέρες.

Επιπλέον, δεν ήταν καθόλου στον γαλαξία της Ανδρομέδας. Ήταν στην πραγματικότητα 1.000 φορές περισσότερο, που βρίσκονται 2.6 δισεκατομμύρια έτη φωτός από εμάς. Η ένθετη εικόνα που δείχνει παραπάνω είναι περίπου 172 έτη φωτός.

"Ψάχναμε για ένα ειδικό είδος αστέρι στο M31 [Andromeda] και πίστευα ότι είχαμε βρει ένα", δήλωσε ο Trevor Dorn-Wallenstein του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Seattle, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, σε δήλωση . "Ήμασταν έκπληκτοι και ενθουσιασμένοι που βρήκα κάτι πολύ ξένο!"

Πιστεύεται ότι οι δύο μαύρες τρύπες έχουν περίπου 200 εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου μαζί. Και μοιάζει να διαχωρίζονται μόνο μερικές εκατοντάδες φορές από την απόσταση από τη Γη έως τον Ήλιο, που είναι λιγότερο από το ένα εκατοστό του φωτός.

"Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουν βρεθεί τέτοιες ισχυρές ενδείξεις για ένα ζευγάρι γκρίζων μαύρων οπών σε τροχιά", δήλωσε στη δήλωση η συν-συγγραφέας Emily Levesque του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το ζεύγος μπορεί να έχει σχηματιστεί ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης δύο γαλαξιών, που το καθένα περιέχει μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Είναι πιθανό να συγκρουστούν και να συγχωνευθούν σε μια ενιαία μαύρη τρύπα σε μόλις 350 χρόνια, ή όσο και 360.000 χρόνια.

Αν όμως το J0045 + 41 επιβεβαιωθεί ότι είναι δύο μαύρες τρύπες σε τροχιά, τότε πιθανόν να εκπέμπει βαρυτικά κύματα τώρα. Ωστόσο, το σήμα δεν θα είναι ανιχνεύσιμο, καθώς αυτές οι συγχωνεύσεις είναι πολύ πιο αργές από εκείνες που βλέπουν οι LIGO και Virgo, οι οποίες περιλαμβάνουν μαύρες οπές αστρικής μάζας.

A Quick Look at J0045+41 in M31

https://master-lista.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρινική καταρροή: Πώς να σταματήσετε το συνάχι

  Ρινική καταρροή: Πώς να σταματήσετε το συνάχι 27 Δεκ Η ρινόρροια (ρινική καταρροή) είναι βλέννα που στάζει ή “τρέχει” από τη μύτη μας. Ότα...