Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Η ΚΊΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΆΖΕΙ ΈΝΑ ΛΈΙΖΕΡ 10 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΦΟΡΈΣ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΌ ΑΠΌ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΉΛΙΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΔΙΑΣΧΊΣΕΙ ΤΟ ΔΙΆΣΤΗΜΑ

Η ΚΊΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΆΖΕΙ ΈΝΑ ΛΈΙΖΕΡ 10 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΦΟΡΈΣ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΌ ΑΠΌ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΉΛΙΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΔΙΑΣΧΊΣΕΙ ΤΟ ΔΙΆΣΤΗΜΑ 


Η ΚΙΝΑ κατασκευάζει ένα mega-λέιζερ που είναι τόσο ισχυρό που θα μπορούσε να σκίσει κυριολεκτικά το χώρο.
Οι φυσικοί στη Σαγκάη κατασκευάζουν αυτό που αποκαλούν "σταθμό ακραίου φωτός", ο οποίος θα μπορούσε να λειτουργήσει μόλις το 2023.
Ο τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα τόσο ισχυρό λέιζερ που μπορεί να παράγει 100 παλμούς λέιζερ πεταβάτ - δηλαδή 100 εκατομμύρια δισεκατομμύρια βατ.
Για το περιβάλλον, αυτό είναι 10.000 φορές η δύναμη όλων των παγκόσμιων ηλεκτρικών δικτύων σε συνδυασμό.
Αυτοί οι τεράστιοι ισχυροί παλμοί θα μπορούσαν να στοχεύουν σε απίστευτα ακριβή σημεία που μετράνε μόλις τρία μέτρα επάνω - δηλαδή 2000 φορές λιγότερο από το πάχος ενός τυποποιημένου μολυβιού.
Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές θα μπορούσαν να επιτύχουν μια ένταση λέιζερ 10 τρισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από το φως του ήλιου που χτυπά τη Γη.
Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό, αυτό το λέιζερ θα ήταν τόσο ισχυρό που «θα μπορούσε να σπάσει τον κενό χώρο».
Η ιδέα είναι να επιτευχθεί ένα φαινόμενο γνωστό ως "σπάσιμο του κενού", όπου τα ηλεκτρόνια σκίζονται μακριά από τα ποζιτρόνια (τους αντικατοπτριστές τους) στο κενό κενό του χώρου.
Αυτή τη στιγμή είναι δυνατή η μετατροπή της ύλης σε τεράστιες ποσότητες θερμότητας και φωτός, όπως αποδεικνύουν τα πυρηνικά όπλα. Αλλά η αντιστροφή της διαδικασίας είναι πιο δύσκολη - αν και ο Κινέζος φυσικός Ruxin Li πιστεύει ότι το λέιζερ του θα μπορούσε να το διαχειριστεί. "Αυτό θα ήταν πολύ συναρπαστικό. Θα σήμαινε ότι θα μπορούσατε να δημιουργήσετε κάτι από το τίποτα ", είπε.
Η ομάδα έχει ήδη δημιουργήσει μια λιγότερο ισχυρή εκδοχή που ονομάζεται Superintense της Σαγκάης Ultrafast Laser, η οποία είναι ικανή για έναν παλμό 5,3 petawatt.
Εάν το νέο λέιζερ τεθεί τελικά σε λειτουργία, θα μπορούσε να δώσει στους επιστήμονες έναν νέο τρόπο να επιταχύνει τα σωματίδια για προηγμένη έρευνα φυσικής.
Φυσικά είναι ..
"Ο τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα τόσο ισχυρό λέιζερ που μπορεί να παράγει 100 παλμούς λέιζερ πεταβάτ - δηλαδή 100 εκατομμύρια δισεκατομμύρια βατ."
και τι κάνεις με αυτό;
"Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές θα μπορούσαν να επιτύχουν μια ένταση λέιζερ 10 τρισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από το φως του ήλιου που χτυπά τη Γη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βικτωρία η ωχρά (ευθυμογράφημα του Νίκου Τσιφόρου)

  Βικτωρία η ωχρά (ευθυμογράφημα του Νίκου Τσιφόρου) Από το ιστολόγιο του Ν, Σαραντάκου  " Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία " ...