Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η αστυνομία, στο ΑΤΜ της Δάφνης χτύπησαν τρία άτομα που φορούσαν μαύρα ρούχα και έκαναν γρήγορες κινήσεις. Αφού άρπαξαν τις κασετίνες με τα μετρητά, έφυγαν από το σημείο με μοτοσικλέτα και τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο, το οποίο μετέφερε τις φιάλες υγραερίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις Αρχές, υπάρχουν τρεις συμμορίες που χτυπούν τα ΑΤΜ. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι πρώτες απόπειρες ανατίναξης και ληστείας των ΑΤΜ ήταν αποτυχημένες, καθώς οι δράστες ουσιαστικά πειραματίζονταν με τις ποσότητες αερίου που θα πρέπει να χρησιμοποιούν ώστε να «ανοίγουν» τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης.
Πλέον, φαίνεται πως έχουν καταλήξει στη δοσολογία που χρειάζεται για να είναι πετυχημένη μία «ένεση» σε ΑΤΜ.
80 ανατινάξεις ΑΤΜ σε 5 μήνες
Οι τρεις συμμορίες τους τελευταίους πέντε μήνες, από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2017, έχουν προβεί σε τουλάχιστον 80 ανατινάξεις ΑΤΜ με τη μέθοδο Plofkraak (50 στην Αττική και 30 στην υπόλοιπη Ελλάδα), εκ των οποίων οι 40 το τελευταίο δίμηνο (25 στην Αττική, 15 στην υπόλοιπη Ελλάδα). Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση στην περιοχή της Αράχωβας για την σύλληψή τους, χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

Σε ποιες περιοχές έχουν χτυπήσει
Αυτές οι τρεις συμμορίες έχουν χτυπήσει σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως σε Καλύβια, Ίλιον, Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη, Κρυονέρι, Μενίδι, Σπάτα, Πειραιά, Σαλαμίνα, αλλά και στην επαρχία, όπως σε Οινόφυτα, Αταλάντη, Χαλκίδα, Νέα Πέραμο, Πολύδροσο Φωκίδας, Λουτρά Ωραίας Ελένης, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλο.
Πώς κάνουν τις «ενέσεις» αερίου στα ΑΤΜ
Η μέθοδος Plofkraak χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από Ρουμάνους διαρρήκτες σε ΑΤΜ, καθώς είχαν διακρίνει πως είναι μικρότερο ρίσκο από το να χτυπούν μέσα σε τράπεζα. Τη μέθοδο αυτή φαίνεται πως αντιγράφουν πλέον και άλλοι ληστές.
Οι δράστες συνδέουν φιάλες υγραερίου με λάστιχα ποτίσματος ή άλλα ειδικά λάστιχα. Τοποθετούν τη μία άκρη του λάστιχου μέσα στη σχισμή του ΑΤΜ από την οποία βγαίνουν τα χρήματα. Η άλλη άκρη είναι συνδεδεμένη με την μπουκάλα.
Στη συνέχεια, ανοίγουν τη στρόφιγγα του αερίου και το διοχετεύουν στο εσωτερικό του ΑΤΜ. Τελευταίο βήμα τους είναι να προκαλέσουν έκρηξη, συνήθως με ηλεκτρικά καλώδια που έχουν κολλήσει στο λάστιχο και τα οποία έχουν γυμνωθεί στις άκρες τους. Η ανάφλεξη που προκαλείται μέσω των καλωδίων (με τη βοήθεια μπαταρίας) έχει ως αποτέλεσμα την έκρηξη.
https://www.pentapostagma.gr/