Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

Το πραγματικό κόστος της τροφής

Πολλοί λένε ότι δεν αγοράζουν φρούτα και λαχανικά ή "υγιεινά τρόφιμα" επειδή είναι πολύ ακριβά. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα βιολογικά τρόφιμα"κοστίζουν περισσότερο" από τα επεξεργασμένα.Κι όμως το πραγματικό κόστος των φτηνών τροφίμων είναι σήμερα κρυμμένο καθιστώντας τα τρόφιμα μεγάλη εμπορικής κατανάλωσης (συχνά σκουπίδια) φαινομενικά φθηνότερα από ότι θα έπρεπε. Είναι γεγονός είναι, ότι ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται, οι περισσότεροι άνθρωποι στον αναπτυγμένο κόσμο δαπανούν λιγότερο από το 10% του συνολικού εισοδήματος του νοικοκυριού τους σε τρόφιμα. Το συνολικό κόστος έχει μειωθεί σημαντικά κατά το τελευταίο μισό αιώνα, από 40-50% των δαπανών των νοικοκυριών. Ο αντίκτυπος των φθηνών, άφθονων τροφίμων στο γενικό βιοτικό επίπεδο είναι, όπως μας λένε, ένα θετικό πράγμα. Ας πάρουμε όμως το παράδειγμα του φθηνού κοτόπουλου. Ένα προϊόν που κάποτε ήταν μια μηνιαία πολυτέλεια έχει γίνει τόσο φθηνό (η αγορά ενός φτηνού κοτόπουλου στο super market κοστίζει τον καταναλωτή 2 ευρώ το κιλό) ώστε οι
οικογένειες έχουν εύκολη πρόσβαση σε φθηνή πρωτεΐνη και ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτό είναι κακό; Αν πιστεύετε ότι ένα κοτόπουλο είναι κοτόπουλο ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο εκτράφηκε, τότε μάλλον μπορεί να υποστηρίξετε ότι το φτηνότερο το κοτόπουλο είναι το καλύτερο. Ωστόσο, αν αυτό το φθηνό κοτόπουλο έχει εκτραφεί σε απάνθρωπες συνθήκες, χρησιμοποιώντας μια τόσο εντατική μέθοδο παραγωγής ώστε τα ζώα να παράγουν τεράστιες ποσότητες τοξικής ρύπανσης, να τρέφονται συνήθως με αντιβιοτικά και να ζουν τρομερά δυστυχισμένες ζωές, τότε ξαφνικά αυτό το φτηνό κοτόπουλο φαίνεται να μην είναι τόσο φθηνό. Είναι μάλλον προϊόν ενός συστήματος που έχει τόσο τεράστιες και καταστρεπτικές συνέπειες για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, και το μακροπρόθεσμο κόστος του υπερβαίνει κατά πολύ τη βραχυπρόθεσμη εξοικονόμηση στο ταμείο του super market.
Δεν περιλαμβάνονται τα κρυμμένα έξοδα για την υγεία όπως η παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας και θέματα δημόσιας υγείας που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις, του διαβήτη και του. Για να μην αναφέρουμε τις απλήρωτες εξωτερικές παραμέτρους όπως οι χαμηλοί μισθοί για τους εργαζομένους στον τομέα των τροφίμων που συχνά σημαίνουν κυβερνητικές επιδοτήσεις. Δεν συνυπολογίζονται τα περιβαλλοντικά αποτελέσματα της χημικής έντασης και έντασης πετρελαίου γεωργίας, το κόστος για τη διάβρωση του εδάφους, το πραγματικό κόστος του νερού και το της κόστος άρδευσης , των φυτοφαρμάκων, το αποτέλεσμα της απορροής των αποβλήτων που δημιουργεί νεκρές θαλάσσιες ζώνες  από την απορροή αζώτου. 

Η πραγματικότητα είναι ότι η «αξία» και οι «χαμηλές τιμές» των φτηνών φαγητών που βλέπουμε στο super market δεν είναι όλη η αλήθεια. Πληρώνουμε σήμερα με την προσωπική μας υγεία και τους φόρους μας για την συντήρηση του συστήματος υγείας μας και τα παιδιά μας θα πληρώσουν αύριο με υποβαθμισμένο περιβάλλον, βρώμικο νερό και μεγάλα προβλήματα υγείας.
Εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι αυτές οι πολύ πραγματικές δαπάνες υπερβαίνουν κατά πολύ τα οφέλη από το "φθηνό" τρόφιμο. υπολογίζονται σε USD 4.8 τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο . Αυτά τα χρήματα δεν καταβάλλονται στο ταμείο των super market, αλλά οι καταναλωτές σήμερα και οι μελλοντικές γενιές αύριο θα πληρώσουν αυτό το τεράστιο οικονομικό βάρος μέσω των φόρων και των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη. 

Σήμερα έχει ήδη αρχίζει να ζυμώνεται η ιδέα ότι χρειαζόμαστε ακριβή υπολογισμό του κόστους στην παραγωγή τροφίμων μας οι καταναλωτές να μπορούν να κάνουν επιλογές που περιλαμβάνουν το πραγματικό κόστος του τρόπου με τον οποίο καλλιεργούνται τα τρόφιμα και πώς αυτός επηρεάζει την υγεία μας. Οι αγρότες και οι παραγωγοί τροφίμων θα πρέπει να επιβραβεύονται για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος μας, να παράγουν θρεπτικά συστατικά, να παρέχουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και να βελτιώνουν την τοπική τους οικονομία. Αντίθετα συστήματα παραγωγής τροφίμων που μολύνουν το νερό, καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα, εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και παράγουν τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να λογοδοτούν για τα πραγματικά αποτελέσματα της παραγωγής τους.

Στην Ελλάδα, μόνο το 60% των τροφίμων που καταναλώνουμε παράγεται εδώ, και η εξάρτησή μας από τις εισαγωγές για το υπόλοιπο 40% συμβάλλει στην αύξηση των τιμών των τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ΟΗΕ έχει ήδη προβλέψει αύξηση της τιμής του φαγητού κατά 40% κατά την επόμενη δεκαετία και καθώς μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο με ολοένα και πιο απαιτητικές καιρικές συνθήκες, η εξάρτησή μας από ένα σύστημα παγκόσμιων εξαγωγών φαίνεται να μεγαλώνει. Σε μια εποχή κατά την οποία πρέπει να επιδιώξουμε την αύξηση της ποικιλομορφίας και της ικανότητας της εθνικής παραγωγής, τη μετάβαση προς συστήματα που είναι ανθεκτικά στο κλίμα και την οικοδόμηση της επισιτιστικής ασφάλειας, σπαταλούμε τεράστια ποσά χρημάτων για την επιδότηση ενός συστήματος το οποίο θα καθίσταται όλο και πιο δαπανηρό. Αν και τα τρόφιμα που παράγονται βιομηχανικά είναι σχεδιασμένα να είναι φτηνά, είναι στην πραγματικότητα πολύ ακριβά από την άποψη της χρήσης των πόρων, των ζημιών που προκαλεί στο περιβάλλον μας, της τρομερής απώλειας βιοποικιλότητας και του κόστους θεραπείας των ασθενειών σε όλο και πιο άρρωστο πληθυσμό. 

Δεδομένου του αυξανόμενου κόστους των τροφίμων, υποστηρίζουμε την επείγουσα στροφή προς τα συστήματα παραγωγής τροφίμων, τα οποία μπορούν να σχεδιαστούν για να προσφέρουν μια σειρά από περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Αυτή τη στιγμή η βιομηχανική γεωργική παραγωγή επιχορηγείται και δε δίνει προτεραιότητα σε συστήματα που παρέχουν μακροπρόθεσμα οφέλη. Τα μεγάλα, εντατικά συστήματα λαμβάνουν περισσότερες επιδοτήσεις άμεσης πληρωμής μέσω της ΚΑΠ ή των κρατικών επιδοτήσεων για τα γεωργικά προϊόντα, περισσότερες επιδοτήσεις ενέργειας για τη στήριξη της βαριάς χρήσης πετρελαίου και δεν πληρώνουν κανένα κόστος καθαρισμού για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις της παραγωγής στο περιβάλλον . Όταν τα συστήματά αυτά για την παραγωγή τροφίμων μολύνουν το περιβάλλον ή βλάπτουν την υγεία μας, εμείς, οι φορολογούμενοι, είμαστε υπεύθυνοι για την πληρωμή του λογαριασμού. Είτε μέσα από το κόστος για τις υπηρεσίες υγείας μας και την έκρηξη χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή ή στους λογαριασμούς νερού μας όταν πληρώνουμε για την απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων από το πόσιμο νερό μας, Το πρόβλημα είναι ότι το πρόσθετο κόστος είναι συχνά λιγότερο ορατό από το άμεσο, απ΄τό αντίκτυπο που αισθανόμαστε στις τσέπες μας κατά την αγορά των τροφίμων της εβδομάδας.. Πρέπει επειγόντως να διασφαλίσουμε ότι το πραγματικό, μακροπρόθεσμο κόστος του τρόπου παραγωγής του φαγητού μας είναι ορατό για τον καταναλωτή και ο πραγματικός υπολογισμός των αληθινών δαπανών μπορεί να μας βοηθήσει να το κάνουμε αυτό.


Αντί να είναι μια μέθοδος που ενσωματώνει το πραγματικό κόστος στην τιμή λιανικής ενός προϊόντος, η λογιστική πραγματικού κόστους απαιτεί μια σειρά κινήτρων, φόρων, αναδιανομής επιδοτήσεων και πολιτικών πρωτοβουλιών για την τόνωση της ανάπτυξης αειφόρων γεωργικών πρακτικών και θα εξασφαλίσει ότι εκείνα που ρυπαίνουν ή βλάπτουν την υγεία μας, θα πληρώνουν περισσότερα από αυτά που περιορίζουν τη χρήση τους. Απλά πράγματα, όπως οι φόροι στα αζωτούχα λιπάσματα, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενθάρρυνση των αγροτών να χρησιμοποιούν λιγότερο και τα κεφάλαια θα μπορούσαν να συμβάλουν άμεσα σε ένα πρόγραμμα για την προώθηση της χρήσης των όσπριων ως εναλλακτική λύση για τον εμπλουτισμό των χωραφιών με άζωτο. Σε ευρύτερο επίπεδο, η πολιτική θα μπορούσε να προχωρήσει σε πολύ πιο ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται οι επιδοτήσεις. Ίσως τα δισεκατομμύρια ευρώ που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να διασφαλίσουν ότι οι μέθοδοι παραγωγής θα είναι περισσότερο βιώσιμες μακροπρόθεσμα; . 

Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενα ευμετάβλητα κλίματα, όπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού πεινάνε, ενώ το ένα τρίτο των τροφίμων μας απορρίπτεται, απλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε όπως κάναμε μέχρι σήμερα. Τα αειφόρα και ανθεκτικά συστήματα είναι ο μόνος τρόπος για να προσαρμόσουμε μελλοντικά την παραγωγή τροφίμων μας και με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσουμε ότι η πρόσβαση σε ποιοτικά, φρέσκα και υγιεινά τρόφιμααποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους και όχι προνόμιο όσων μπορούν να πληρώσουν .

http://www.apenantioxthi.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις 20-26 Ιανουαρίου 2025

Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις 20-26 Ιανουαρίου 2025 ATHINAIS ASTROLOGY , STAR SIGNS GynaikaEimai 20 Ιανουαρίου 2025 ΚΡΙΟΣ –   Την εβδ...