«ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ»
ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΥ ΣΤΟΝ «ΖΗΝΩΝΑ»
Την Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, στην φιλόξενη αίθουσα του «Ζήνωνα» στον Πειραιά, μίλησε η Έλενα Π. Μητροπέτρου, Δρ. Γεωμυθολογίας και Αρχαιολόγος, με θέμα: «Οι τρεις Κατακλυσμοί της Ελληνικής Παράδοσης», ενώπιον εκλεκτού και
πολυπληθούς ακροατηρίου.
πολυπληθούς ακροατηρίου.
Την ομιλήτρια παρουσίασε η Πρόεδρος του «Ζήνωνα», Αγγελική Μπουλιέρη.
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας, που συνοδευόταν από σπάνιο οπτικό υλικό, είναι:
Η Γεωμυθολογία αναζητεί το πραγματικό γεωλογικό γεγονός, που υπόκειται σε έναν μύθο, στον οποίο έδωσε την αφορμή να δημιουργηθεί. Κατ’ αυτό τον τρόπο συντελεί ώστε η μυθολογία να επιστρέψει στην ιστορία. Συνδυάζει τις επιστήμες της γεωλογίας, της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της φιλολογίας, της αστρονομίας και ως εκ τούτου είναι άκρως διεπιστημονική.
Εφαρμόζοντας λοιπόν τους κανόνες της γεωμυθολογίας συνάγουμε το συμπέρασμα ότι και οι τρεις κατά σειρά κατακλυσμοί της ελληνικής παράδοσης, του Δευκαλίωνα, του Ωγύγου και του Δαρδάνου, συσχετίζονται με γεωλογικά φαινόμενα της ευρύτερης περιαιγαιακής περιοχής, που συνέβησαν μετά το 18.000 Π.Α.Σ. (Πριν Από Σήμερα), που άρχισε η τήξη των παγετώνων. Και συγκεκριμένα:
α) Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα έχει σχέση με τον Κορινθιακό κόλπο και την Θεσσαλία και έγινε μετά το 13.000 Π.Α.Σ. Έχουν γίνει γεωλογικές έρευνες στον Κορινθιακό κόλπο, αλλά θα πρέπει να συνεχιστούν και να συνδυαστούν με αντίστοιχες αρχαιολογικές. Επίσης είναι αναγκαίο να γίνουν ανάλογες έρευνες και στην περιοχή της Θεσσαλίας, τόσο στην πεδιάδα όσο και στα όρη της, Όλυμπο και Όσσα.
β) Ο κατακλυσμός του Ωγύγου έχει σχέση σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς κυρίως με την Αττική και δευτερευόντως με τη Βοιωτία. Εμείς τον τοποθετούμε μεταξύ των ετών 14.500 και 12.500 Π.Α.Σ. Είναι ενδεχόμενο οι διαδοχικές μεταβολές του ακτογραμμών του Σαρωνικού κόλπου και ο σχηματισμός της Παλαιοαίγινας και των σημερινών νησιών να έδωσαν το έναυσμα για την δημιουργία του μύθου του κατακλυσμού του Ωγύγου στην ευρύτερη περιοχή.
γ) Και τέλος, οι δύο φάσεις του κατακλυσμού του Δαρδάνου, που έγιναν το 14.500 Π.Α.Σ. (τα νερά της Μαύρης Θάλασσας πλημμύρισαν το Αιγαίο) και το 7.600 Π.Α.Σ. (τα νερά του Αιγαίου πλημμύρισαν την Μαύρη Θάλασσα), έχουν επιβεβαιωθεί γεωλογικά. Εκείνο, που χρειάζεται ακόμη, είναι να γίνουν γεωλογικές, αρχαιολογικές, αρχαιοζωολογικές και αρχαιοφυτολογικές έρευνες σε όλες τις Παραευξείνιες και Περιαιγαιακές περιοχές και να συνεκτιμηθούν με την συνεργασία θετικών και θεωρητικών επιστημών αρχαιοαστρονομικά, γεωαρχαιολογικά και μυθολογικά δεδομένα και πληροφορίες για τεκμηρίωση της έκτασης των φάσεων αυτών και της επίπτωσής τους στους παλαιολιθικούς, μεσολιθικούς και νεολιθικούς πολιτισμούς των περιοχών αυτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου