Πώς μπορείς να προστατέψεις το παιδί σου από ακατάλληλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο
Συμβουλές για γονείς – Τι μπορώ να κάνω αν το παιδί
μου δει κάτι που το αναστατώσει διαδικτυακά ;
Το διαδίκτυο είναι ένας υπέροχος κόσμος όπου μπορούν τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι να συναντήσουν πολλά θετικά υπάρχει όμως και η περίπτωση να δουν ή να βιώσουν σε απευθείας σύνδεση πράγματα και καταστάσεις που μπορεί να τα ανησυχήσουν ή να τα κάνουν να νιώσουν άβολα. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε… Από μια τρομακτική εικόνα ή ένα σχόλιο μισαλλόδοξου λόγου, κάτι ακατάλληλο για την ηλικία τους ή ακόμα και παράνομο περιεχόμενο.
Οι πιθανότητες να «σκοντάψουν» σε υλικό που μπορεί να τα αναστατώσει είναι πολλές καθώς αυτό μπορεί να γίνει είτε συνειδητά (επειδή ψάχνουν κάτι συγκεκριμένο αλλά ακατάλληλο) είτε τυχαία (πληκτρολογώντας λάθος μια διεύθυνση url, κατεβάζοντας ένα άγνωστο αρχείο, ακολουθώντας άγνωστους συνδέσμους κ.α).
Πώς μπορώ να προστατέψω το παιδί μου από τέτοιου είδους περιεχόμενο;
Η εγκατάσταση φίλτρου γονικού ελέγχου στις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιεί το παιδί μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητες το παιδί να συναντήσει επιβλαβές περιεχόμενο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάσετε και να παραλείψετε τη συζήτηση με το παιδί για το τι πρέπει να προσέχει στο διαδίκτυο, που είναι και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας .
Υπάρχουν διάφορα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποκλείσετε περιεχόμενο από τη συσκευή του παιδιού σας.
Πρώτον, μπορείτε να τοποθετήσετε φίλτρο γονικού ελέγχου στο οικιακό WiFi που θα καλύπτει όλες τις συσκευές που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από το συγκεκριμένο Wi-Fi.
Τα φίλτρα γονικού ελέγχου παρέχονται δωρεάν από τον παροχέα υπηρεσιών διαδικτύου. Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ
Υπάρχουν επίσης γονικοί έλεγχοι που παρέχονται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιεί το παιδί.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φίλτρο γονικού ελέγχου σε επίπεδο συσκευής.
Τι μπορώ να κάνω εάν το παιδί μου έχει δει κάτι που το έχει αναστατώσει στο διαδίκτυο
1.Διατηρήστε τη ψυχραιμία σας
Ψύχραιμα ρωτήστε το παιδί πως έφτασε να δει το ακατάλληλο περιεχόμενο γεγονός που θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε πως εμφανίστηκε το εν λόγω περιεχόμενο στην οθόνη. Τα παιδιά αξιολογούν υποσυνείδητα τις αντιδράσεις των ενηλίκων και αν εσείς παραμείνετε ψύχραιμοι και δεκτικοί θα τους δείξετε ότι μπορούν να απευθύνονται σε εσάς για βοήθεια.
2.Προσπαθήστε να μην αποδώσετε ευθύνες
Μπορεί το παιδί σας κατά λάθος να συνάντησε το ακατάλληλο περιεχόμενο ή μπορεί ακόμα και να έψαξε για αυτό. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να παραμείνετε ψύχραιμοι και υποστηρικτικοί. Η περιέργεια των παιδιών μπορεί να τα οδηγήσει σε λάθος μονοπάτια χωρίς να συνειδητοποιούν τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται. Το να του πάρετε τη συσκευή και να του περιορίσετε τη χρήση της τεχνολογίας είναι λάθος στην παρούσα φάση καθώς το παιδί θα λάβει λάθος μηνύματα και δε θα σας ξαναεμπιστευτεί.
3.Συζητήστε με το παιδί για αυτό που είδε και το αναστάτωσε
Μόλις το παιδί σας ηρεμήσει, εκφράστε του την ικανοποίησή σας από το γεγονός ότι σας εμπιστεύτηκε. Εν συνεχεία συζητήστε μαζί του για αυτό που είδε ακόμα και αν το ίδιο το παιδί θέλει να υποβαθμίσει το γεγονός. Η συζήτηση είναι σημαντική καθώς θα βοηθήσει το παιδί να τοποθετήσει στο μυαλό του στις πραγματικές διαστάσεις αυτό που είδε και το αναστάτωσε και να διερευνήσει το κατά πόσο ταιριάζει με τις οικογενειακές σας αξίες. Επίσης με αυτό τον τρόπο δίνετε την ευκαιρία στο παιδί να σας κάνει ερωτήσεις για να λύσει τυχόν απορίες του.
4.Να είστε ενήμεροι για το που μπορείτε να απευθυνθείτε για βοήθεια
Η χρήση του διαδικτύου όχι μόνο από τα παιδιά αλλά ακόμα και από τους ενήλικες εγκυμονεί κινδύνους. Ως γονείς θα πρέπει να είσαστε ενημερωμένοι για αυτούς ανεξάρτητα το πόσο καλά ή όχι γνωρίζετε να χειρίζεστε την τεχνολογία. Ένας καλός τρόπος ενημέρωσης είναι μέσω της ιστοσελίδας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4kids.gr όπου κανείς μπορεί να βρει απαντήσεις, συμβουλές ακόμα και συμβουλευτικούς οδηγούς σε ότι τον απασχολεί.
Αν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με μια συγκεκριμένη κατάσταση που αντιμετωπίζετε εσείς ή το παιδί σας στο διαδίκτυο τότε μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε με τη γραμμή βοήθειας Help-Line στο 210-6007686 ή στο info@help-line.gr.
Να θυμάστε πάντα ότι είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου οπότε είναι σημαντικό να καταγγέλλουμε οποιοδήποτε ακατάλληλο ή παράνομο περιεχόμενο συναντάμε online. Αυτό μπορείτε να το κάνετε εύκολα ακόμα και διατηρώντας την ανωνυμία σας μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr
Πηγή άρθρου : SaferInternet4Kids , UK Safer Internet Centre
Διαβάστε και αυτό !!!
Μια ακόμα πολύ χρήσιμη συμβουλή από την σελίδα μας , για να προστατέψετε το παιδί σας , κάντε εγκατάσταση κάποιο από τα προϊόντα της Bitdefender Greece . Προστατέψτε την οικογένειά σας από ηλεκτρονικές απειλές και με τον προηγμένο Γονικό Σύμβουλο μπορείτε να ελέγχετε διακριτικά τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες των παιδιών σας για να τα κρατήσετε ασφαλή. Φιλτράρετε το ακατάλληλο περιεχόμενο και ελέγξτε τον online χρόνο για κάθε λογαριασμό παιδιού
Περισσότερα διαβάστε πατώντας εδώ
Bitdefender Greece Facebook : https://www.facebook.com/BitdefenderGR/
Bitdefender Greece Facebook και κριτικές : https://www.facebook.com/pg/BitdefenderGR/reviews
Κάντε αυτό που σας αρέσει και είσαστε προστατευμένοι!
https://www.safer-internet.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου