Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΝΔΟΡΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑΣ



Ενδιαφέροντα γεγονότα για τους 

κόνδορες της  Καλιφόρνιας


california condor
Το Condor της Καλιφόρνιας ( Gymnogyps californianus ) είναι ένα όρνιο του Νέου Κόσμου.
Όταν οι Ευρωπαίοι έφθασαν στη Βόρεια Αμερική, οι κόνδορες  μπορούσαν να βρεθούν σε όλες τις ορεινές περιοχές κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού .
Λόγω της απώλειας οικοτόπων, των παράνομων πυροβολισμών και της δηλητηρίασης με μόλυβδο, μέχρι το 1985 ολόκληρος ο άγριος γνωστός πληθυσμός είχε μειωθεί σε μόλις εννέα πουλιά.
Ο τελευταίος ελεύθερος κόνδορας της Καλιφόρνιας αιχμαλωτίστηκε τον Απρίλιο του 1987.
Μετά από αρκετά χρόνια επιτυχημένου προγράμματος αιχμαλωσίας στο πάρκο Άγριων Ζώων του Σαν Ντιέγκο και στο 
Ζωολογικό Κήπο του Λος Άντζελες, οι δύο πρώτες κόνδορες επανεισάγονται στον άγριο τόπο της Καλιφόρνιας το 1991.
Το Condor της Καλιφόρνιας είναι ένα από τα πιο σπάνια είδη πουλιών παγκοσμίως: από τον Δεκέμβριο του 2016 υπάρχουν 446 κόνδορες, ​​με περισσότερους από 270 να πετούν ψηλά στην άγρια ​​φύση.
Καλιφόρνια Condor που φέρουν
Ωστόσο, καθώς συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται , αυτά τα πουλιά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλές απειλές από τον άνθρωπο.
Οι Καλιφόρνια Condors ζουν σε βραχώδεις θάμνους, κωνοφόρα δάση, και βελανιδιές στη σαβάνα . Βρίσκονται συχνά κοντά σε γκρεμούς ή μεγάλα δέντρα , τα οποία χρησιμοποιούν ως τόπους  για τη φωλιά τους.
Ο κόνδορας της Καλιφόρνιας είναι ένα από τα μακροβιότερα πτηνά του κόσμου , με μια διάρκεια ζωής  έως 60 έτη. .
Ένας ενήλικος κόνδορας της Καλιφόρνιας έχει ένα διακριτικό πορτοκαλί-κόκκινο σε ροζ-πορφυρό κεφάλι και το λαιμό που είναι γυμνό δέρμα εκτός από τα αραιά μαύρα φτερά στο μέτωπο.
Το σώμα είναι φτερωτό σε μαύρο χρώμα με μεγάλα λευκά μπαλώματα στην κάτω πλευρά των πτερυγίων. ένα μαύρο φτερό χτυπήσει το λαιμό . Τα πούπουλα είναι ομοειδή σε χρωματισμό και φτέρωμα.
california-condor-2
Ο Condor της Καλιφόρνιας είναι το μεγαλύτερο πουλί στη Βόρεια Αμερική.
Σε αντίθεση με τον συνηθισμένο κανόνα μεταξύ των πραγματικών αρπακτικών πτηνών, το θηλυκό είναι ελαφρώς μικρότερο από το αρσενικό.
Το συνολικό μήκος μπορεί να κυμαίνεται από 109 έως 140 cm (43 έως 55 in) και το πτερύγιο από 2,5 έως 3 m (8,2 έως 9,8 πόδια).
Το βάρος τους μπορεί να κυμαίνεται από 7 έως 14 κιλά (15 έως 31 lb), με εκτιμήσεις μέσου βάρους που κυμαίνεται από 8 έως 9 κιλά (18 έως 20 lb).
Έχουν αναφερθεί άξονες με φτερά μέχρι 3,4 μ. (11 πόδια), αλλά δεν έχει εξακριβωθεί το άνοιγμα των πτερυγίων πάνω από 3,05 μ (10,0 πόδια).
Οι  κόνδορες της Καλιφόρνιας έχουν το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών από κάθε πουλί  της Βόρειας Αμερικής . 
Αυτά ξεπερνούν το μήκος και το βάρος του σώματος μόνο από τον κύκνο  και τον εισαγόμενο σκούρο κύκνο. Ο αμερικανικός λευκός πελεκάνος και ο μαύρος γερανός έχουν και μακρύτερα σώματα από τον κοντρόρχο.
Καλιφόρνια-Condor-φέρουν-2
Οι κόνδορες είναι τόσο μεγάλοι που μπορούν να μπερδευτούν με ένα μικρό σε  μακρινή απόσταση αεροπλάνο, το οποίο ενδεχομένως να συμβαίνει συχνότερα από ότι με άλλα είδη πουλιών.
Κατά την πτήση, οι κινήσεις του  είναι αξιοσημείωτα χαριτωμένες .
Οι κόνδορες χτυπούν τα φτερά τους όταν απογειώνονται από το έδαφος, αλλά μετά από μια μέτρια ανύψωση, γλιστρούν σε μεγάλο βαθμό, μερικές δε φορές πηγαίνουν για χιλιόμετρα χωρίς κανένα χτύπημα  των φτερών τους.
Τα Condors της Καλιφόρνια μπορούν να φτάσουν σε ταχύτητες μέχρι και 90 χιλιόμετρα την ώρα (56 μίλια ανά ώρα), και μπορούν να πετάξουν σε υψόμετρα 4.600 μέτρων (15.000 πόδια).
Οι άγριοι ​​κόνδορες διατηρούν μια μεγάλη γκάμα οικοτόπων , και συχνά ταξιδεύουν ως και 250 χιλιόμετρα (160 μίλια) την ημέρα αναζητώντας την τροφή τους
Οι κόνδορες της Καλιφόρνια; είναι γύπες . Όπως όλοι οι γύπες, δεν είναι αρπακτικά ζώα.
Προτιμούν να χορτάσουν μεγάλα, χερσαία σφάγια θηλαστικών όπως ελάφια , κατσίκες, πρόβατα, γαϊδούρια, άλογα, χοίρους, κουτάρ , αρκούδες ή βοοειδή. Εναλλακτικά, μπορούν να τρέφονται με σώματα μικρότερων θηλαστικών , όπως κουνέλια ή κογιότ , υδρόβια θηλαστικά όπως φάλαινες και θαλάσσια λιοντάρια ή σολομό.
Ο κόνδορας παραμένει νηστικός συχνά από μερικές μέρες έως δύο εβδομάδες χωρίς να τρώει, και στη συνέχεια καταναλώνει 
σε 1-1,5 κιλά (2,2-3,3 λίβρες) κρέατος ταυτόχρονα.
Ο πιο πολύτιμος ρόλος τους είναι το καθάρισμα των νεκρών , σάπιων και ασθενών ζώων,  προστατεύοντας τους  ανθρώπων και τα ζώα από κακή επίδραση των ψοφιμιών στο περιβάλλον
Οι κόνδορες της Καλιφόρνιας έχουν ένα πολύ ανθεκτικό και αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα , έτσι ώστε να μην αρρωσταίνουν από κανένα από τα βακτήρια που μπορεί να έρθουν σε επαφή μαζί τους όταν τρώνε  ζώα σε αποσύνθεση.
Οι κόνδορες της Καλιφόρνιας είναι τακτοποιημένο πουλιά ? τους αρέσει να γελούν οι ίδιοι - το φτέρωμα προσεγγίζεται προσεκτικά και διατηρείται καλά διατεταγμένο. Το γυμνό κεφάλι και ο λαιμός καθαρίζονται μετά τη σίτιση , τρίβοντάς τα σε γρασίδι, βράχια ή κλαδιά.
Οι Condors της Καλιφόρνιας περνούν το περισσότερο χρόνο σε μια μέρα χωρίς να πετάξουν . Αυτήν τη φορά λαμβάνεται ως επί το πλείστον η προετοιμασία ή η ηλιοθεραπεία. Η ηλιοθεραπεία γίνεται ως επί το πλείστον είναι το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί, και ζεσταίνονται  με την άνοδο του ήλιου. Τα μαύρα πουλιά συλλαμβάνουν το φως του ήλιου και τη ζεστασιά με εκτεταμένα φτερά στραμμένα στον ήλιο.
california-condor-3
Οι κόνδορες της Καλιφόρνιας έχουν ένα πολύπλοκο κοινωνικό σύστημα . Είναι μονογαμικοί και παραμένουν γενικά ζευγάρια για όλη τους τη ζωή. Ωστόσο, αν ένα ζευγάρι δεν έχει επιτυχία, κάθε πουλί μπορεί να αναζητήσει έναν νέο σύντροφο. Οι Condors, όπως και τα άλλα είδη ορνιθοειδών, είναι κοινωνικά πουλιά που μοιράζονται το φαγητό τους και ξοδεύουν χρόνο για συντροφιά μεταξύ τους. Χρησιμοποιούν μια ποικιλία στάσεων του σώματος για να επικοινωνούν μεταξύ τους για να διατηρούν κοινωνικές ιεραρχίες.
Οι  κόνδορες  της Καλιφόρνιας δεν έχουν αληθινές  φωνητικό λάρυγγα ή syrinx όπως άλλα πουλιά, αλλά μπορούν να κάνουν ακατέργαστες, πρωτόγονες φωνητικές ενέργειες, όπως γκρίνια, συριγμούς ή ορισμένους άλλους ήχους.
Για να προσελκύσει έναν μελλοντικό σύντροφο, ο αρσενικός condor εκτελεί μια επίδειξη , στην οποία το αρσενικό στρέφει το κεφάλι του κόκκινο και εκσφενδονίζει τα φτερά του. Στη συνέχεια επεκτείνει τα φτερά του και προσεγγίζει σιγά-σιγά το θηλυκό. Εάν το θηλυκό χαμηλώσει το κεφάλι της για να δεχτεί το αρσενικό, τότε γίνονται  σύντροφοι για όλη τη ζωή .
Καλιφόρνια κοντό ζεύγος
Το ζευγάρι φτιάχνει μια απλή φωλιά σε σπηλιές ή σε σχισμές, ειδικά εκείνες με κοντινά δρομάκια και ανοιχτούς χώρους για προσγείωση. Η ενήλικη θηλυκή κάνει ένα και μοναδικό γαλαζοπράσινο αυγό κάθε φορά. Και οι δύο γονείς επωάζουν το αυγό και το φροντίζουν . Μπορούν να μεγαλώσουν μόνο ένα νεοσσό κάθε χρόνο.
Οι νεαροί είναι καλυμμένοι με γκριζωπά πούπουλα μέχρι να είναι σχεδόν τόσο μεγάλοι όσο οι γονείς τους. Μπορούν να πετάξουν μετά από πέντε έως έξι μήνες, αλλά συνεχίζουν να  ,μεγαλώνουν με τους γονείς τους έως ότου βρεθούν στο δεύτερο έτος τους, οπότε οι γονείς συνήθως μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους σε μια νέα φωλιά.
Αν και οι  ενήλικες δεν έχουν κίνδυνο από αρπακτικά ζώα (εκτός από τους ανθρώπους), τα αυγά και οι νεοσσοί μπορούν να κινδυνεύσουν στη φωλιά από κοράκια ή χρυσούς αετούς .
Με λίγους φυσικούς εχθρούς διαφορετικούς από τους ανθρώπους, οι Condors της Καλιφόρνιας είναι περίεργοι και τολμηροί.
california-condor-4
Οι κονσόρροι της Καλιφόρνιας έχουν το χαμηλότερο ποσοστό αναπαραγωγής οποιουδήποτε είδους πουλιών .
Όλα τα condors προέρχονται από μόνο 14 ιδρυτές.
Στις αρχές του 2007, ένας σύζυγος της Καλιφόρνιας έβαλε για πρώτη φορά στο Μεξικό αυγό από τουλάχιστον τη δεκαετία του 1930.
Το είδος παρατίθεται ως κριτικά απειλείται από την IUCN .
Ο Condor της Καλιφόρνιας είναι ένα σημαντικό πουλί σε πολλές ομάδες της Καλιφόρνιας Native American και παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλούς από τους παραδοσιακούς μύθους τους.
Ασυνήθιστα, αυτό το πουλί παίρνει διαφορετικούς ρόλους στην αφήγηση των διαφορετικών φυλών.
Η φυλή Wiyot της Καλιφόρνιας λέει ότι το condor δημιούργησε την ανθρωπότητα αφού ο Above Old Man κατέστρεψε την ανθρωπότητα με μια πλημμύρα.
Ωστόσο, άλλες φυλές, όπως ο Mono της Καλιφόρνιας, είδαν το κόνδορα ως καταστροφέα και όχι ως δημιουργό.
Ορισμένες φυλές τους σκότωναν τελετουργικά για να φτιάξουν τελετουργικά ρούχα από τα φτερά τους. Οι Σαμάνοι 
χόρευαν τότε φορώντας αυτά για να φτάσουν στον ανώτερο και κατώτερο πνευματικό κόσμο. Κάθε φορά που ένας shaman πέθανε, τα ρούχα του λέγεται ότι ήταν καταραμένα, έτσι έπρεπε να γίνουν νέα ρούχα για τον διάδοχό του.
Μερικές φυλές το ονομάζουν thunderbird επειδή πιστεύουν ότι το πουλί φέρνει κεραυνούς στους ουρανούς με το χτύπημα των τεράστιων φτερών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Wikipedia ή Facebook; Ξεχωρίστε την αλήθεια από τα παραμύθια

  Wikipedia ή Facebook; Ξεχωρίστε την αλήθεια από τα παραμύθια Αντικλείδι Μπορείτε να εμπιστευθείτε πλήρως ό,τι διαβάζετε στο διαδίκτυο; Πο...