Όπως συμβαίνει σε όλους τους οργανισμούς, το σώμα μας με το πέρασμα του χρόνου φθείρεται. Οι αρθρώσεις είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στη φθορά, λόγω της τριβής και της πίεσης στις οποίες υποβάλλονται συνεχώς. Οι αρθρώσεις είναι τα σημεία εκείνα όπου δύο οστά συναντώνται. Αποτελούνται από τους συνδέσμους, τους τένοντες και τους χόνδρους που έρχονται σε επαφή και τους γύρω μύες.
Η άρθρωση του γονάτου είναι η μεγαλύτερη άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα. Δέχεται τεράστια πίεση, καθώς επιτρέπει την κίνηση στα πόδια, ενώ παράλληλα στηρίζει και σηκώνει όλο το πάνω μέρος του σώματος. Με τον καιρό, οι χόνδροι στις άκρες των οστών, που συμμετέχουν στην άρθρωση του γόνατου, μπορεί να αλλοιωθούν από τη φθορά.
Επιπλέον, υπάρχουν θύλακες με αρθρικά υγρά που λιπαίνουν την άρθρωση και την κρατάνε λειτουργική. Αυτοί οι θύλακες μπορεί να ερεθιστούν ή να εμφανιστεί φλεγμονή όταν τραυματιστούν, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση θυλακίτιδας.
Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι που οδηγούν στον πόνο στις αρθρώσεις:
- Οστεοαρθρίτιδα – είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν ο χόνδρος μεταξύ των οστών καταστραφεί.
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα – είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει τις αρθρώσεις προκαλώντας τους οίδημα.
- Θυλακίτιδα – είναι η φλεγμονή που παρουσιάζεται στους θύλακες αρθρικών υγρών που βρίσκονται είτε μπροστά είτε ακριβώς πίσω από την επιγονατίδα.
- Ανοσοφλεγμονώδεις καταστάσεις
- Τραυματισμός / Καταπόνηση
- Μόλυνση
- Τενοντίτιδα – φλεγμονή των τενόντων
- Ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα) – είναι μια μορφή αρθρίτιδας στην οποία το ουρικό οξύ συσσωρεύεται σχηματίζοντας κρυστάλλους ουρικού οξέος που εγκαθίστανται στην άρθρωση.
Ευτυχώς για τα γόνατά μας, υπάρχουν φυσικές θεραπείες που μειώνουν τη φλεγμονή και απαλύνουν τον πόνο.
Η ακόλουθη συνταγή ενδείκνυται για τον πόνο στην άρθρωση του γόνατου και ανακουφίζει τρίβοντας με την παρακάτω αλοιφή την περιοχή. Περιέχει αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά συστατικά, που η αποτελεσματικότητά τους έχει αποδειχθεί. Ας δούμε ένα ένα τα συστατικά.
1. Πιπέρι Καγιέν
Το πιπέρι καγιέν χρησιμοποιήθηκε από τους ιθαγενείς της Αμερικής εδώ και χιλιετίες για την ανακούφιση του πόνου. Η καψαϊκίνηείναι το δραστικό συστατικό της πιπεριάς αυτού του φυτού και ανακουφίζει από τον πόνο μέσω διάφορων μηχανισμών δράσεως.
Αρχικά, η καψαϊκίνη μπλοκάρει τη νευρομεταφερόμενη χημική «ουσία Ρ» και την εμποδίζει να φτάσει στον εγκέφαλο. Δεύτερον, όταν εφαρμόζεται τοπικά, διεισδύει και απορροφάται από το δέρμα αδρανοποιώντας τις νευρικές ίνες που ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα του πόνου. Μέσω του δέρματος, η καψαϊκίνη εμποδίζει τις νευρικές ίνες να διαβιβάζουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο. Τέλος, η καψαϊκίνη αποτρέπει τον πόνο από το να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές.
Μια μελέτη έδειξε ότι εφαρμόζοντας στο σημείο του πόνου έμπλαστρο με συγκέντρωση 8% καψαϊκίνης με μία και μόνο ωριαία εφαρμογή, είχε σαν αποτέλεσμα ο πόνος να μειωθεί για διάστημα 12 εβδομάδων (1).
Η καψαϊκίνη στο πιπέρι καγιέν είναι επίσης αποτελεσματική για εφαρμογή σε φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος, όπως στην ψωρίαση και το έκζεμα.
2. Μηλόξυδο
Είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία και έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Το μηλόξυδο είναι ένα ισχυρό αντι-φλεγμονώδες και μπορεί να ανακουφίσει από τη δυσκαμψία της άρθρωσης. Το οξικό οξύ στο μηλόξυδο διαπερνά το δέρμα και μπορεί να βοηθήσει στο να διαλυθούν οι κρύσταλλοι ουρικού οξέος που συγκεντρώνονται στην άρθρωση. Επίσης το οξικό οξύ έχει βρεθεί ότι παρέχει αποτελεσματική ανακούφιση στην περίπτωση της τενοντίτιδας, καθώς και σε άλλες φλεγμονές των αρθρώσεων (2). Επιπλέον, το μη φιλτραρισμένο μηλόξυδο περιέχει συστατικά και μέταλλα που θρέφουν τα οστά, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, και φωσφόρο.
3. Ελαιόλαδο
Είναι γνωστές οι αντι-φλεγμονώδεις και μαλακτικές ιδιότητες του ελαιολάδου, ενώ παράλληλα αποτελεί το ιδανικό έλαιο βάσης διάλυσης των άλλων λιποδιάλυτων συστατικών.
4. Τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι ένα ισχυρό αντι-φλεγμονώδες, ενώ παράλληλα αναστέλλει την υπερβολική ανοσοαπόκριση που οδηγεί σε φλεγμονή. Σε μια έρευνα του 2014 κατά την οποία εφαρμόστηκε τοπικά τζίντζερ στις αρθρώσεις ασθενών με οστεοαρθρίτιδααποδείχθηκε πως υπήρξε ανακούφιση από τον πόνο μέσα σε μια εβδομάδα και συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, δηλαδή για 24 εβδομάδες.
«Η τοπική χρήση του τζίντζερ για θεραπευτικούς σκοπούς βρέθηκε πως σχετίζεται με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τονώνοντας τη φυσική κατάσταση, μειώνοντας τον πόνο, αυξάνοντας την ευεξία, ενώ παράλληλα έχει ολική επίδραση εναντίον της οστεοαρθρίτιδας. Η μη επεμβατική τοπική χρήση του τζίντζερ οδηγεί στην αποφυγή της χρήσης επικίνδυνων συμβατικών φαρμάκων και χειρουργικών επεμβάσεων. Επομένως, έχει τη δυνατότητα να καθυστερεί και, ενδεχομένως, να αναιρεί την εφαρμογή τέτοιων επεμβατικών θεραπειών» (3).
Φυσική συνταγή για τις αρθρώσεις και τα γόνατα που σταματά τον πόνο
Φτιάξτε αυτή την αλοιφή και εφαρμόστε τη σε κάθε άρθρωση που αισθάνεστε ενοχλήσεις για τη μείωση της φλεγμονής και την ανακούφιση από τον πόνο. Μπορείτε να πειραματιστείτε με τις δόσεις των συστατικών. Μερικές φορές η εντριβή μπορεί να γίνεται δύσκολα λόγω της θερμότητας, έτσι προσθέτοντας λίγο περισσότερο ελαιόλαδο μειώνουμε το κάψιμο και κάνουμε την αλοιφή πιο ευχάριστη στην εφαρμογή της, όπως αναφέρει το destora.
Τα συστατικά στα οποία αναφερθήκαμε μπορούν να μειώσουν επίσης τη φλεγμονή και όταν καταναλώνονται με τις τροφές.
Συστατικά:
- 2 κουταλιές της σούπας πιπέρι καγιέν σε σκόνη
- 1 φλιτζάνι ωμό και αφιλτράριστο μηλόξυδο μηλίτη ή ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ελαφρά θερμασμένο
- ένα κομμάτι ρίζας τζίντζερ περίπου ενός εκατοστού, καλά τριμμένο
Οδηγίες:
- Προσθέστε το τριμμένο τζίντζερ και το πιπέρι καγιέν σε ένα μπολ στο οποίο έχετε ρίξει από πριν το μηλόξυδο ή το ελαιόλαδο.
- Ανακατέψτε καλά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη αλοιφή.
- Απλώστε την αλοιφή στην πληγείσα περιοχή δύο φορές την ημέρα και αφήστε τη να κάτσει για 20 λεπτά κάθε φορά.
- Ξεπλύντε το σημείο με χλιαρό νερό και αφήστε το να στεγνώσει.
- Αποθηκεύστε την αλοιφή που περίσσεψε στο ψυγείο για να την χρησιμοποιήσετε αργότερα. Κάθε φορά πριν τη χρησιμοποιήσετε ανακινήστε την καλά.
https://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου