Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους καρχαρίες

αγκαλιάζοντας καρχαρία
Ο καρχαρίας ( Cetorhinus maximus ) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο, μετά τον καρχαρία φάλαινα .
Παρά το μεγάλο μέγεθος και την απειλητική εμφάνισή τους, οι καρχαρίες που υπάρχουν δεν είναι όλοι  επιθετικοί και είναι 
αβλαβείς για τον άνθρωπο .
Ο καρχαρίας μπορεί να βρεθεί σε όλους τους εύκρατους ωκεανούς του κόσμου . Προτιμά τις θερμοκρασίες 8 έως 14,5 ° C (46,4 έως 58,1 ° F), αλλά έχει επιβεβαιωθεί ότι διασχίζει τα πολύ θερμότερα νερά στον ισημερινό.
Ο καρχαρίας που συναντάται συχνά είναι κοντά στη στεριά , συμπεριλαμβανομένων των κόλπων με στενά ανοίγματα.
Η ακριβής διάρκεια ζωής του καρχαρία είναι άγνωστη, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι περίπου 50 χρόνια .
Οι συνήθεις καρχαρίες φθάσουν τυπικά 6-8 μέτρα (20-26 πόδια) σε μήκος και ζυγίζει περίπου 5,2 τόνους (5.1 μακρά τόνους? 5.7 μικρών τόνων).
φλοιός-καρχαρία-2
Μερικά δείγματα εξακολουθούν να ξεπερνούν τα 9-10 μέτρα (30-33 πόδια), αλλά μετά από χρόνια αλιείας μεγάλης κλίμακας, δείγματα αυτού του μεγέθους έχουν γίνει σπάνια.
Το μεγαλύτερο δείγμα με ακρίβεια μετρήθηκε σε ένα δίχτυ ρέγγας στον κόλπο του Fundy , Καναδά, το 1851. Το συνολικό μήκος του ήταν 12,27 μέτρα (40,3 πόδια) και ζύγιζε 19 τόνους (19 μεγάλους τόνους, 21 μικρούς τόνους).
Ο καρχαναίος καρχαρίας έχει κωνικό ρύγχος, τεράστια βράγχια, σκουρόχρωμους βραχίονες , και μια ουρά σε σχήμα ημισελήνου .
Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του καρχαρία είναι το στόμα του , το οποίο μπορεί να έχει πλάτος πάνω από 1 μέτρο (3 πόδια)!
φλοιός-καρχαρία-3
Τα δόντια είναι μικρά και πολυάριθμα (περίπου εκατό ανά σειρά) με μία κωνική ακμή συνήθως καμπύλη 
προς τα πίσω και παρόμοια και στις δύο σιαγόνες.
Το χρώμα είναι γκριζωπό καφέ έως μαύρο σκούρο, συχνά με κηλίδες ελαφρύτερου χρώματος και απαλό με κηλίδες 
στην κοιλιά.
Οι καρχαρίες Basking αποτελούν έναν από τους τρεις μόνο καρχαρίες που φιλτράρουν - οι άλλοι είναι ο  φαλαινοκαρχαρίας και ο καρχαρίας megamouth.
Οι καρχαρίες καρχαρίες τρέφονται  με το ζωοπλαγκτόν - πολύ μικρά ψάρια και ασπόνδυλα.
Για να συλλάβει τρόφιμα, ο καρχαρίας αυτός ( baskin ) κολυμπά με το στόμα του ανοιχτό,  ενώ τα gillrakers στραγγίζουν το ζωοπλαγκτόν από το νερό.
φλοιός-καρχαρία-4
Ένας καρχαρίας τυπικά θα κολυμπήσει με το στόμα του ανοιχτό για λίγα λεπτά, στη συνέχεια κλείστε το στόμα του για να καταπιεί το φιλτραρισμένο πλαγκτόν πριν αρχίσετε ξανά τη διαδικασία.
Ο καρχαρίας πρέπει να πάρει μια τεράστια ποσότητα νερού για να πάρει αρκετό φαγητό. οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ένας αρκετά 
μεγάλος καρχαρίας θα φιλτράρει περίπου 1.500.000 λίτρα νερού ανά ώρα!
Όπως και άλλοι καρχαρίες , πιθανότατα χρησιμοποιούν την αίσθηση της όσφρησης για να βρουν φαγητό .
Οι καρχαρίες κυνηγούν αργούς κολυμβητές , που δεν υπερβαίνουν τα 5 km / h (3 mph).
Αν και ο καρχαρίας είναι μεγάλος και αργός, μπορεί να παραβιάσει , να πηδάει εξ ολοκλήρου από το νερό. Αυτή η 
συμπεριφορά θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια απομάκρυνσης παρασίτων ή συναγωνισμών.
Βρίσκονται από την επιφάνεια μέχρι τουλάχιστον 1.000 μέτρα βάθος (3.280 πόδια).
πλήθος-καρχαρία-5
Παρόλο που συνήθως είναι μοναχικοί , οι καρχαρίες μερικές φορές συναντώνται σε μικρές ομάδες και πολύ περιστασιακά σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις 100 ατόμων ή περισσότερο.
Πρόκειται για μεταναστευτικό είδος, αν και οι εποχιακές του κινήσεις δεν είναι γνωστές. Βρίσκονται στα βόρεια ύδατα εφόσον ο πληθυσμός του πλαγκτόν είναι άφθονος και κινείται νότια το χειμώνα.
Οι καρχαρίες βασανισμού είναι ωοθηκοειδή . τα αυγά τους εκκολάπτονται εσωτερικά και οι νέοι γεννιούνται ζωντανοί όταν αναπτύσσονται πλήρως. Η κυοφορία θεωρείται ότι εκτείνεται σε διάστημα ενός έτους (ίσως δύο έως τριών ετών), με ένα μικρό, αν και άγνωστο, αριθμό νέων . Μόνο μία έγκυος θηλυκή είναι γνωστό ότι έχει πιαστεί. πού έφερε έξι αγέννητους νέους.
Ο καρχαρίας υποκρύπτεται και αναβιώνει τους χλοοτάπητες το χειμώνα, το μόνο γνωστό παράδειγμα ενός ετήσιου molt στα ψάρια .
Αυτό το είδος έχει το μικρότερο βάρος για τον εγκέφαλο σε βάρος κάθε καρχαρία , αντανακλώντας τον σχετικά παθητικό τρόπο ζωής του.
Ο καρχαρίας που κατακλύζεται παρατίθεται ως ευάλωτος στον Κόκκινο Κατάλογο της IUCN.
πλήθος-καρχαρία-6
Σύμφωνα με την IUCN, οι πληθυσμοί καρχαριών καρχαριών πέφτουν σε παγκόσμια κλίμακα και έχουν παραμείνει για αρκετό καιρό.
Εκτός από τα άμεσα αλιεύματα, τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα σε δίχτυα τράτας αποτελούσαν μια από τις πολλές απειλές για τη συγκράτηση καρχαριών.
Ο καρχαρίας είναι ανεκτικός στα σκάφη και τους δύτες που τον πλησιάζουν , και μπορεί ακόμη και να κυκλώσει δύτες, καθιστώντας το ένα σημαντικό πόλο έλξης για τουρισμό κατάδυσης σε περιοχές όπου είναι κοινός.
Ιστορικά , ο καρχαρίας είναι ένας βασικός τύπος αλιείας λόγω της αργής ταχύτητας κολύμβησης, της χαλαρής φύσης και των προηγουμένως άφθονων αριθμών. Εμπορικά , τέθηκε σε πολλές χρήσεις: η σάρκα για φαγητό και ιχθυάλευρα, το δέρμα για γενική χρήση δέρματος και το μεγάλο ήπαρ του για το λάδι
Αν και οι βασκικοί καρχαρίες είναι τώρα ένα προστατευόμενο είδος σε πολλές χώρες, εξακολουθούν να θηρεύονται σε μέρη όπως η Κίνα και η Ιαπωνία για τα πτερύγιά τους , τα οποία είναι από τα πιο πολύτιμα στο εμπόριο για τη σούπα καρχαρία. 
Το 2015, ένας καρχαρίας  6,3 μέτρων (21 πόδια) αλιεύθηκε από μια μηχανότρατα σε θάλασσες κοντά στο Πόρτλαντ της Νοτιοανατολικής Αυστραλίας. Ολόκληρος ο καρχαρίας δόθηκε στο Μουσείο Βικτώριας για έρευνα.
Εκτός από το κυνήγι από τον άνθρωπο, οι φάλαινες δολοφόνοι είναι η μόνη πραγματική απειλή για τον καρχαρία .
Interesting facts about basking sharks | Just Fun Facts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πώς ο καφές αντισταθμίζει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής

  Πώς ο καφές αντισταθμίζει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής Bigstock Μιχάλης Θερμόπουλος Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024 08:00 Ανησυχείτε ότι ο ...