Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΑΚΟΥΣ ΚΟΜΟΔΟ

Ενδιαφέροντα γεγονότα για τους δράκους Κομόδο


δράκος του Κομόντο
Ο δράκος του Komodo ( Varanus komodoensis ), γνωστός και ως οθόνη Komodo , είναι το μεγαλύτερο ζωντανό είδος σαύρας .
Είναι ένας τύπος σαύρας παρακολούθησης , ένα αρχαίο είδος ερπετού με προγόνους που χρονολογούνται από περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια.
Οι δράκοι Komodo ζουν μόνο σε πέντε νησιά στη νοτιοανατολική Ινδονησία : τα τέσσερα νησιά της Ινδονησίας στο Εθνικό Πάρκο Komodo ( Komodo , Rinca, Gili Montang, Gili Dasami) και το νησί Flores. Τα νησιά είναι ηφαιστειακής προέλευσης, ανθεκτικά και λοφώδη, και καλύπτονται τόσο με δάση όσο και με βοσκότοπους από σαβάνα.
Ενηλίκων δράκοι Komodo ζουν κυρίως σε τροπικά δάση σαβάνας . Προτιμούν τις ανοικτές πεδινές περιοχές με ψηλά χόρτα και θάμνους, αλλά βρίσκονται και σε άλλα ενδιαιτήματα, όπως παραλίες, κορυφογραμμές κορυφών και ξηρές κοίτες ποταμών. Τα νεαρά δράκοντα Κομοντό είναι δένδρα και ζουν σε δασικές περιοχές έως ότου είναι οκτώ μηνών.
Ο μέσος χρόνος ζωής του δράκους Komodo είναι περίπου 30 χρόνια στη φύση .
komodo-δράκος-2
Σύμφωνα με τα Guinness World Records, ένας μέσος ενήλικος άνδρας θα ζυγίζει 79 έως 91 κιλά και θα μετρά 2,59 μ . Ενώ ένας μέσος θηλυκός θα ζυγίζει 68 έως 73 κιλά και το μέτρο 2,29 m (7,5 ft).
Το μεγαλύτερο επαληθευμένο άγριο δείγμα ήταν μήκους 3,13 μ (10,3 πόδια) και ζύγιζε 166 κιλά (366 λίμπρες λίβρες), περιλαμβανομένων των 
τροφίμων χωρίς δίαιτα.
Τα δράκοντα Komodo είναι γκρίζα, καφέ ή κοκκινωπά χρώματα , ανάλογα με τη θέση τους. Τα εύρωστα σώματα τους είναι ομοιόμορφα καλυμμένα σε τραχύ κλίμακα . Έχουν ισχυρά άκρα και ισχυρή, μυϊκή ουρά .
Τα κεφάλια των δράκων του Komodo έχουν ένα στρογγυλεμένο ρύγχος και αυτιά. Τα κρανία τους είναι εύκαμπτα και έχουν περίπου 60 οξεία, οδοντωτά δόντια σχεδιασμένα να κόβουν και να σχίζουν τη σάρκα.
Έχουν μια αδέξια, πίσω-και-εμπρός περπάτημα , και κίτρινο γλώσσες τους κτυπήστε μέσα και έξω συνεχώς .
komodo-δράκος-3
Οι δράκοι Komodo είναι σε θέση να τρέχουν σε ταχύτητες μέχρι 20 km / h (12,4 mph), αλλά τα ελαστικά γρήγορα.
Είναι εξαιρετικοί κολυμβητές , κολυμπούν από το ένα νησί στο άλλο και μπορούν να βουτήξουν ακόμα και σε βάθη 4,5 μ. (15 πόδια).
Είναι μοναχικά πλάσματα που συναντιούνται μόνο για να αναπαράγονται και να τρώνε.
Οι δράκοι του Komodo είναι κυρίως ενεργοί κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά έχουν δείξει κάποια νυκτερινή συμπεριφορά.
Περνούν την ημέρα τους περιαγωγής τους σειρές σπίτι , η οποία μπορεί να είναι τόσο μεγάλη όπως 1,9 τετραγωνικά χιλιόμετρα (0,7 τετραγωνικά μίλια). Δεν υπερασπίζονται αυτές τις σειρές σπιτιών, έτσι οι σειρές μπορούν να επικαλύπτονται, αλλά αν το φαγητό βρίσκεται σε μια 
κοινή περιοχή, ο κυρίαρχος δράκος παίρνει για να φάει πρώτα.
komodo-δράκος-4
Ο δράκος του Komodo χρησιμοποιεί τη γλώσσα του για να ανιχνεύει, να δοκιμάζει και να μυρίζει τα ερεθίσματα , όπως και με πολλά άλλα ερπετά, με τη βορειοδυτική αίσθηση χρησιμοποιώντας το όργανο του Jacobson, αντί να χρησιμοποιεί τα ρουθούνια. Με τη βοήθεια ενός ευνοϊκού ανέμου και της συνήθειάς του να κουνάει το κεφάλι του από τη μια πλευρά στην άλλη καθώς περπατάει, ένας δράκος του Komodo 
μπορεί να ανιχνεύσει το φορτίο από 4 έως 9,5 χλμ. (2,5 έως 5,9 μίλια).
Τα δράκοντα Κομοδό είναι σαρκοφάγα (κρέατα-τρώγοντες), και πρώτα θα καθαρίσουν το μανιτάρι πριν σκοτώσουν για φαγητό.
Οι δράκοι Komodo είναι ειδικευμένοι κυνηγοί . Συνήθως καταδιώκουν και γλιστρούν επάνω σε ένα θύμα, σπρώχνοντάς το με εκπληκτική ταχύτητα. Πιάζουν το θήραμα στα δυνατά τους σαγόνια, βυθίζοντας τα οδοντωτά δόντια τους σε αυτό. Τα κοόδοδα έχουν ένα μεγάλο αριθμό βακτηριδίων στο σάλιο τους, το οποίο βοηθάει να σκοτωθεί το θύμα καθώς εισέρχεται στο αίμα μέσω των πληγών του δαγκώματος. Το θηράκι που ξεφεύγει από το πιάσιμο του δράκου του Komodo συνήθως πεθαίνει αργότερα ούτως ή άλλως, από τα βακτήρια στο αίμα τους.
komodo δράκος τρώει
Είναι τέτοιοι άγριοι κυνηγοί που μπορούν να φάνε πολύ μεγάλη λεία, όπως μεγάλα βουβάλια νερού, άλογο, ελάφια , κατσίκες, χοίρους και ακόμη και ανθρώπους. Θα τρώνε επίσης άλλα ερπετά (συμπεριλαμβανομένων των μικρότερων δράκων Komodo), πουλιά, αυγά πουλιών, μικρά θηλαστικά και πιθήκους .
Μερικές φορές καταναλώνουν ανθρώπινα πτώματα, σκάβοντας σωμάτια από ρηχούς τάφους. Αυτή η συνήθεια των επιδρομών των 
τάφων προκάλεσε τους κατοίκους του Komodo να μεταφέρουν τους τάφους τους από αμμώδη σε πηλό έδαφος και να συσσωρεύουν βράχους 
πάνω τους για να αποτρέψουν τις σαύρες.
Οι άντρες συμμετέχουν σε μια τελετουργική μάχη για να ζευγαρώσουν με θηλυκά . Παλεύουν σε μια όρθια θέση για να προσπαθήσουν να ρίξουν τον ηττημένο στο έδαφος, συχνά τραβώντας αίμα.
Το ζευγάρωμα συμβαίνει μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου, με τα αυγά που έχουν τεθεί τον Σεπτέμβριο . Τα θηλυκά κάνουν πολλές φωλιές / τρύπες καμουφλάζ για να αποτρέψουν άλλους δράκους να τρώνε τα αυγά. Οι συμπλέκτες περιέχουν κατά μέσο όρο 20 αυγά, τα οποία έχουν περίοδο επώασης 7-8 μηνών . Γεννιούνται εντελώς ανυπεράσπιστοι και είναι ευάλωτοι στη θήρευση.
komodo dragon αυγά
Οι νέοι δράκοι Komodo περνούν πολλά από τα πρώτα τους χρόνια στα δέντρα, όπου είναι σχετικά ασφαλείς από τους θηρευτές, συμπεριλαμβανομένων των ενήλικων κανιβαλιστών, καθώς οι νεανικοί δράκοι αποτελούν το 10% της διατροφής τους. Οι νεαροί τρέφονται με ακρίδες, σκαθάρια, μικρά γκέκο, αυγά, πουλιά και τελικά μικρά θηλαστικά.
Οι δράκοι Κομοδό είναι οι κορυφαίοι κυνηγοί στην περιοχή τους, και οι ενήλικες δεν υποφέρουν από θλίψη από κανένα είδος. Οι νεαροί δράκοι του Komodo πέφτουν μερικές φορές θύματα θηρευτικών θηλαστικών, πτηνών και άλλων δράκων του Komodo.
Ο δράκος του Komodo είναι ευπαθές είδος και βρίσκεται στην κόκκινη λίστα της IUCN . Το Εθνικό Πάρκο Komodo ιδρύθηκε το 1980 για να προστατεύσει τους πληθυσμούς δράκων του Komodo σε νησιά όπως το Komodo, το Rinca και το Padar. Αργότερα, τα καταφύγια Wae Wuul και Wolo Tado άνοιξαν στον Flores για να βοηθήσουν με τη διατήρηση του δράκου Komodo.
Το World Animal Foundation εκτιμά ότι ο αριθμός των δράκων του Komodo στην άγρια ​​φύση είναι 6.000.
komodo δράκους
Οι δράκοι Komodo είναι από καιρό μεγάλα αξιοθέατα του ζωολογικού κήπου, όπου το μέγεθος και η φήμη τους καθιστούν δημοφιλή εκθέματα. Ωστόσο, είναι σπάνιες στους ζωολογικούς κήπους επειδή είναι ευαίσθητοι σε λοίμωξη και παρασιτικές ασθένειες, αν συλλαμβάνονται από το φυσικό περιβάλλον και δεν αναπαράγονται εύκολα.
Στην άγρια ​​φύση, υπάρχουν τέσσερις φορές περισσότεροι αρσενικοί δράκοι Komodo καθώς υπάρχουν γυναίκες.
Οι δράκοι Komodo έχουν τη μικρότερη γκάμα σπιτιών οποιουδήποτε μεγάλου αρπακτικού στον κόσμο!
Ένας δράκος του Komodo μπορεί να φάει ένα επιβλητικό 80 τοις εκατό του σωματικού βάρους του σε μία μόνο τροφή.
Οι δράκοι του Komodo τρώνε πολύ γρήγορα. Έχουν δει καταναλώνοντας 2,5 κιλά κρέατος σε ένα λεπτό.
Τα δόντια του δράκου του Komodo μοιάζουν με δόντια καρχαρία και έχουν συγκριθεί με τα δόντια μιας εξαφανισμένης γάτας σπαθί-οδοντωτή.
Ένας δράκος του Komodo περνά μέσα από τέσσερις ή πέντε σειρές δοντιών σε μια ζωή.
Το 2013, ένας δράκος 2 μέτρων (6,5 πόδια) μακρύ Komodo δράκος περιπλανήθηκε σε ένα γραφείο πάρκο και κομμάτι δυο ινδονησιακούς 
δασοφύλακες πάρκο.
http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-komodo-dragons/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η βυθισμένη πόλη της Λακωνίας που αποκαλύπτει τα μυστικά της Αρχαίας Ελλάδας

Η βυθισμένη πόλη της Λακωνίας που αποκαλύπτει τα μυστικά της Αρχαίας Ελλάδας Δημοσιεύτηκε στις 04 Οκτ 2024 - 15:18 Ανακαλύψτε την ιστορία κα...