Πάρε το βιβλίο σου και πάμε για καφέ
Μια από τις χαρές του μέσου βιβλιόφιλου είναι η ανάγνωση σε ανοιχτούς χώρους, μέσα μαζικής μεταφοράς και ήσυχα καφέ. Κάθε μέρος έχει την γλύκα του και, αν έχεις την τύχη να αποφύγεις τους πολυλογάδες, μπορείς να την περάσεις ζάχαρη με το βιβλιαράκι σου. Με τις νέες εκδόσεις τοποθετημένες ήδη στα ράφια και τον καιρό να σκοινοβατεί ανάμεσα στο καλοκαίρι και τον χειμώνα, είναι νομίζω ευκαιρία να περάσεις ένα αναγνωστικό διάλλειμα σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, άνετο και αναζωογονητικό. Παρακάτω θα σας παρουσιάσω μερικά από τα δικά μου αγαπημένα μέρη για ανάγνωση και για καφέ. Η λίστα δεν περιλαμβάνει γνωστά βιβλιοκαφέ και μεγάλες αλυσίδες εστίασης, αφενός γιατί είναι ήδη ονομαστά στέκια και οικία σε πολλούς από εσάς, αφετέρου γιατί ήθελα να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στις περιοχές.
Ο Κάστορας, με τον οποίο έχω μοιραστεί μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές μου, είναι αγαπημένο στέκι από τα πρώτα φοιτητικά χρόνια. Στις άνετες και όλες διαφορετικές καρέκλες του έχω αρχίσει τον Στόουνερ του John Williams, έχω ξαναδιαβάσει τον Γυάλινο Κώδων της Sylvia Plath και έχω τελειώσει την Καρδερίνα της Tartt. Κάπου εδώ φυσικά πρέπει να ευχαριστήσω τους φίλους, που παρά το στήσιμο που με κερνάνε σχεδόν σε κάθε μας έξοδο, αν μη τι άλλο φροντίζουν την αναγνωστική μου παραγωγικότητα. Και χωρίς όμως στήσιμο, το Beaver ενδείκνυται για βιβλίο, εργασία, ακόμα και μάθημα. Είναι λίγο πιο έξω από το πολύβουο Γκάζι, ταυτόχρονα όμως ολοκληρωτικά «μέσα» σε όλα όσα ζητάει ο θαμώνας: φιλικό προσωπικό, πρωτότυπο περιβάλλον και χαμηλές τιμές. Δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική με αυτό το μέρος, έχω ζήσει αξεπέραστες στιγμές στα πολύχρωμα τραπέζια του. Για το λόγο αυτό, σας συστήνω να πάρετε φίλους, λογοτεχνικούς ή μη, και να πάτε το συντομότερο.
♦ Μεγάλου Βασιλείου 46Α, Γκάζι
Στου (ή στη;) Ζωγράφου, πίσω από το πάρκο Άνοιξη, είναι κρυμμένο ένα από τα πιο ξεχωριστά καφενεία που έχω επισκεφτεί τον τελευταίο καιρό. Οι πράσινες ομπρέλες, τα σιδερένια τραπεζάκια, οι καρέκλες με τις κουρελούδες, τα πεζούλα, ακόμα και οι ηλικιωμένοι που περατζάρουν όλες σχεδόν τις ώρες της ημέρας θυμίζοντας σου να κατεβάσεις την φούστα σου έχουν ένα μερίδιο στην γοητεία του Σαρδανάπαλου. Ξεκινάς το πρωί πίνεις το καφεδάκι σου, το μεσημέρι τρως μια καρυδόπιτα, διαβάζεις λιγάκι ακόμα και το βράδυ κλείνεις το βιβλίο και απολαμβάνεις την ζωντανή μουσική του μαγαζιού. Ο Σαρδανάπαλος είναι ένα από εκείνα τα μέρη, που όσες φορές και αν πας, ποτέ δεν είναι αρκετές. Όσα ευχαριστώ δεν είναι επίσης αρκετά και για το άτομο που με πρωτοπήγε εκεί και μου έδειξε πως μέσα σε μια χιλιοπερπατημένη περιοχή υπάρχουν πάντα καινούργια δροσερά μέρη.
♦ Μπισκίνη και Αμφιτρίτης, Ζωγράφου
Σοκολάτες θα πιεις πολλές, και με το δίκιο σου εδώ που τα λέμε -χειμώνας έρχεται, αλλά πόσες από αυτές θα έχουν ονομασίες τραγουδιών από τα αγαπημένα σου συγκροτήματα; Μονάχα οι σοκολάτες του Dark Side! Δεν μπορείς να φανταστείς την χαρά μου, όταν κοιτάζοντας στο κατάλογο, είδα σοκολάτα με το όνομα Sweet Jane. Και πιο δίπλα, το Sympathy for the devil, και ακόμα πιο δίπλα, το Venus in furs και το Space Oddity. Ο κατάλογος του Dark Side είναι έρωτας με την πρώτη ματιά, αλλά η αληθινή αγάπη ξεκινάει με την πρώτη ανάσα πάνω από το φλιτζάνι. Στη πρώτη γουλιά έχεις ήδη νικηθεί. Αυτό το μέρος, αυτό το μικρό μαγαζάκι με τον γαλλικό αέρα και τα ακαταμάχητα γλυκίσματα θα μείνει για πάντα στην καρδιά σου. Πίσω στο βιβλιοφιλικό, κατά τα άλλα, θέμα μας, θα ομολογήσω ότι στο Dark Side έχω διαβάσει μονάχα ποιητικές συλλογές. Τώρα που χειμωνιάζει όμως θα τιμήσω και άλλα λογοτεχνικά είδη. Βιβλίο, σοκολάτα, και κόσμο στη Σόλωνος να πηγαινοέρχεται, υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία;
♦ Σόλωνος 49, Αθήνα
Τρία αγαπημένα μαγαζιά, τρεις περιοχές και εκατοντάδες βιβλία που έχουν διαβαστεί σε καρέκλες, σκαμπό, καναπέδες με καφέδες, σοκολάτες και ενίοτε ρούμι, αυτή είναι η Αθήνα που αγαπώ και που αξίζει να γνωρίσετε και εσείς, αν δεν το έχετε ήδη κάνει. Ελπίζω σύντομα να επιστρέψω και με άλλα αγαπημένα στέκια σε διαφορετικές τοποθεσίες. Μέχρι τότε, πάρε το βιβλίο σου και πάμε για καφέ!
Νικολέτα Παπαδάκη
https://stylerivegauche.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου