Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

6 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ

6 μυστικά για τις κάρτες των τραπεζών που όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν

Χρησιμοποιούμε πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες κάθε μέρα για να βγάλουμε χρήματα από τα ΑΤΜ, να πληρώσουμε για τα ψώνια μας ή να μεταφέρουμε χρήματα σε φίλους μας.

Ωστόσο, αν και τις χρησιμοποιούμε καθημερινά υπάρχουν ακόμα αρκετά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τις πιστωτικές κάρτες.

1. Τι σημαίνουν οι αριθμοί πάνω στις κάρτες

Οι περισσότερες τραπεζικές κάρτες έχουν έναν 16ψήφιο αριθμό (μερικές φορές 13ψήφιο ή 19ψήφιο). Το πρώτο ψηφίο είναι ο αναγνωριστικός αριθμός του συστήματος (4-VISA, 5-MasterCard). Τα επόμενα 5 ψηφία αντιπροσωπεύουν την τράπεζα που εξέδωσε την κάρτα. Οπότε, με μόλις 6 ψηφία μπορείτε να μάθετε πληροφορίες, όπως ο τύπος της κάρτας, το σύστημα και την τράπεζα που εξέδωσε την κάρτα. Δείτε και μόνοι σας.

Τα επόμενα 9 ψηφία είναι χρήσιμα μόνο για την τράπεζα επειδή ταυτοποιούν τον κάτοχο της κάρτας.
2. Ο έλεγχος των ψηφίων και η μαγεία των αριθμών

Ο αριθμός της κάρτας καθορίζεται από τα ψηφία 9 έως 15, τα οποία φτιάχνονται από έναν ειδικό αλγόριθμο. Οι πιθανότητες 7 αριθμοί να είναι ίδιοι σε 2 κάρτες είναι πολύ χαμηλές, γιατί ο αριθμός των συνδυασμών 7 ψηφίων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σήμερα.

Το τελευταίο ψηφίο υπολογίζεται με βάση τον αλγόριθμο Luhn. Αποτρέπει τα ακούσια λάθη που μπορεί να εμφανιστούν, αν οι αριθμοί πληκτρολογηθούν χειροκίνητα. Μπορείτε εύκολα να ελέγξετε τον αλγόριθμο Luhn στην κάρτα σας.
3. Μια τραπεζική κάρτα κάτω από φώτα UV

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι τραπεζικές κάρτες προστατεύονται με τον ίδιο τρόπο με τα χαρτονομίσματα. Για παράδειγμα, με υδατογραφήματα που είναι ορατά κάτω από υπεριώδες φως. Στις κάρτες VISA θα δείτε ένα «V», στη MasterCard υπάρχουν τα γράμματα «M» και «C» και στην American Express θα δείτε έναν αετό.
4. Πιστωτική ή χρεωστική

Μια τραπεζική κάρτα μπορεί να είναι πιστωτική ή χρωστική. Η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι σε ποιον ανήκουν τα χρήματα του λογαριασμού: στην τράπεζα ή στον πελάτη.

Συνήθως, οι πιστωτικές κάρτες εκδίδονται μετά τις χρεωστικές. Να θυμάστε ότι οι τράπεζες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να βγάλουν κάποια πιστωτική στο όνομά σας, χωρίς την άδειά σας.

Οι κάρτες υπερανάληψης αποτελούν συνδυασμό πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Μια κάρτα υπερανάληψης σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε περισσότερα χρήματα από αυτά που έχετε στο λογαριασμό σας, αλλά το όριο είναι συνήθως χαμηλότερο από ό,τι σε μια πιστωτική κάρτα.
5. Μια τεχνική υπερανάληψη 

Υπάρχει ένας όρος που ονομάζεται «τεχνική υπερανάληψη» και είναι όταν χρεώνεται στον λογαριασμό ένα ποσό μεγαλύτερο από το κανονικό όριο. Μπορεί να εμφανιστεί όταν πληρώνετε σε άλλο νόμισμα ή αν κάνετε κατάθεση στον λογαριασμό σας από άλλη τράπεζα και μετά κάνετε κατευθείαν ανάληψη. 

Μην ανησυχείτε, γιατί η τεχνική υπερανάληψη εξαφανίζεται αμέσως μόλις μπουν τα χρήματα στον λογαριασμό και δεν υπολογίζονται οι τόκοι. 
6. Η άλλη πλευρά της κάρτας

Στην άλλη πλευρά της κάρτας υπάρχει ένα άλλο μέτρο ασφάλειας: ο κωδικός CVV (για κάρτες VISA) και ο κωδικός CVC (για MasterCard). Και στις δύο περιπτώσεις, το CV αντιπροσωπεύει την επαλήθευση της κάρτας. Αυτός ο κωδικός επαληθεύει την κάρτα σας. 

Το CVV σας επιτρέπει να κάνετε συναλλαγές χωρίς να έχετε την κάρτα στα χέρια σας, όπως στις ηλεκτρονικές αγορές. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον κωδικό μπορείτε να κάνετε συναλλαγές εξ αποστάσεως. 

Κανόνες ασφαλείας στην χρήση τραπεζικών καρτών 

Αν ψωνίζετε από το διαδίκτυο, κάντε το μόνο από ασφαλείς ιστοσελίδες. Ελέγξτε αν η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί πρωτόκολλο https για οικονομικές συναλλαγές. Αυτό θα προστατεύσει τα δεδομένα σας.
Διατηρήστε τις πληροφορίες της κάρτας σας ασφαλείς. Αυτό ισχύει τόσο για το PIN όσο και για το CVV. Να θυμάστε ότι χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να πάρουν τις πληροφορίες της κάρτας σας.

Αν χρειάζεται να κάνετε ανάληψη από ΑΤΜ, ακολουθήστε τους κανόνες ασφαλείας.
Ελέγξτε αν υπάρχει κάποια επιπλέον κάμερα ή κάτι περίεργο στο πληκτρολόγιο.
Αν χάσετε την κάρτα σας ή την κλέψει κάποιος, καλέστε αμέσως την τράπεζα για να την μπλοκάρει. Αν υποψιάζεστε ότι κάποιος έχει τα στοιχεία της κάρτας σας, ενημερώστε την τράπεζα.

Οι περισσότερες τράπεζες έχουν 24ωρη εξυπηρέτηση πελατών. Μπορείτε να τηλεφωνήσετε και να ρωτήσετε ό,τι θέλετε. 

πηγή
http://koukfamily.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δήμoς Νοτίου Πηλίου: Αναγκαία η διατήρηση δρομολογίων του “Μουτζούρη”

Δήμoς Νοτίου Πηλίου: Αναγκαία η διατήρηση δρομολογίων του “Μουτζούρη” Τη διατήρηση των δρομολογίων του Τρένου Πηλίου ζητά ο αντιδήμαρχος Του...