Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ LOVART'S ΞΕΧΩΡΙΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

Βιβλία που η ομάδα του LovArt’s ξεχώρισε αυτό το καλοκαίρι

Καλοκαιράκι: ήλιος, θάλασσα, ηλιοβασιλέματα, ταξίδια, βιβλία… Αναμφισβήτητα, το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που όλοι, λίγο πολύ, διαβάζουμε περισσότερο. Κάτι τα ζεστά βραδάκια στο μπαλκόνι, κάτι τα τακτικά κρασάκια και οι έξοδοι που μας χαλαρώνουν, δεν θέλει και πολύ το μυαλό για να  αναζητήσει μεθόδους για σκασιαρχείο. Και τα βιβλία, ως γνωστόν, είναι το καταλληλότερο μέσο για να μπορέσει κανείς να ξεφύγει και να ζήσει σε άλλες εποχές, σε άλλες χώρες και άλλες ζωές. Τα καλοκαίρια, επειδή απ’ τα χέρια μας περνάνε, όπως είπαμε, πολλά βιβλία, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να βρούμε κάτι που θα ερωτευτούμε. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, η ομάδα του LovArt’s Corner μάζεψε τα βιβλία που ερωτεύτηκε το καλοκαίρι, και σας τα παρουσιάζει με αγάπη για να παίρνετε κι εσείς ιδέες! Enjoy!

Νικολέτα Παπαδάκη
Οι γιοι της αράχνης (American Gods #2), Neil Gaiman
Μέσα στον Ιούλιο δανείστηκα το βιβλίο Οι γιοι της αράχνης (Anansi Boys). Δεν το κρύβω ότι το ξεκίνησα κάπως διστακτικά, διότι το βιβλίο ο Πόλεμος των Θεών (American Gods) μου άρεσε αλλά ταυτόχρονα με κούρασε αρκετά.
Ευτυχώς οι φόβοι μου διαψεύστηκαν. Ναι, ο Gaiman μας μεταφέρει και πάλι στον κόσμο του American Gods όμως εδώ σταματούν οι ομοιότητες.
Όσο κι αν μου άρεσε το American Gods, το Anansi Boys κέρδισε στα σημεία. Είναι απίστευτα ανάλαφρο και κεφάτο βιβλίο, το οποίο κυλάει νεράκι.
Η υπόθεση μου άρεσε πολύ, είναι έξυπνη, σπαρταριστή με πλοκή γρήγορη και έξυπνες ανατροπές. Ο ήρωας (Τσάρλι Νάνσι)είναι σκέτος goofy και αξιολάτρευτος. Επίσης ναι, έχει και φαντάσματα τα οποία λατρεύω στις ιστορίες. Όποιος διάβασε το Αmerican gods και δεν του άρεσε, ας μην βιαστεί να απορρίψει το Anansi boys, είναι από τα βιβλία που δεν αφήνεις εύκολα από τα χέρια σου.
Ο Κάφκα στην ακτή, Haruki Murakami
Την πρώτη θέση στις καλοκαιρινές μου αναγνώσεις κατέχει το Κάφκα στην ακτή.
Τι να πρωτοπώ; Σίγουρα μπορώ να μιλάω για ώρες.
Ο Μουρακάμι μέσα μου έχει λάβει τον τίτλο του άρχοντα του παράδοξου. Ένα παράδοξο το οποίο καταφέρνει να φαντάζει οικείο, σωστό, που σε πείθει ότι αυτός είναι ο κόσμος της λογικής (θα μου πείτε αυτό σημαίνει μαγικός ρεαλισμός αλλά αυτός ο συγγραφέας, το είδος το παίζει στα δάχτυλα).
Τι είναι το βιβλίο ο Κάφκα στην ακτή; Τι θέλει να μας πει ο Μουρακάμι;
Ένα εξαιρετικό έργο το οποίο μέσα από αναφορές σε άλλα έργα, μας δείχνει το στίγμα του. Ο συγγραφέας μας αφήνει ψίχουλα εδώ και εκεί για το τι θέλει να πει. Εμείς αρκεί να τα μαζέψουμε. Ταυτόχρονα είναι ένα μοντέρνο Bildungroman (μυθιστόρημα ενηλικίωσης).
Μπορεί εσείς να ανακαλύψετε πολλά περισσότερα στοιχεία από εμένα. Ένα είναι το σίγουρο ο Κάφκα είναι αριστοτεχνικά δομημένο, μαγευτικά αφηγημένο… εξαιρετικό μυθιστόρημα!

Κώστας Παπαδάτος
«Ζακυνθινά Παραμύθια» – Συλλογή
Οι φετινές διακοπές στον τόπο καταγωγής μου την αγαπημένη Ζάκυνθο, περιελάμβαναν εξαιρετικά αναγνώσματα τα οποία με συντρόφευσαν στις απογευματινές εξορμήσεις στις όμορφες παραλίες της. Ένα από τα βιβλία που ευχαριστήθηκα όσο κανένα άλλο, ήταν τα «Ζακυνθινά Παραμύθια». Μια συλλογή είκοσι πέντε ευθυμογραφικού χαρακτήρα ιστοριών, οι οποίες εσωκλείονται σε μια πολύ προσεγμένη έκδοση με κατατοπιστικότατο πρόλογο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Μερικοί τίτλοι αυτών είναι «Ο Μισοκωλάκης» (τόσο μα τόσο σουρεαλιστικό), «Η παπαδία όπου είχε ένα φίλο», «Ο πουπουλόκωλος» (παίζει πολύ η λέξη –κώλος- στο βιβλίο), «Οι τρεις τρίχες» και άλλα χαριτωμένα.
«Μια φορά και έναν καιρό, ήτουνα ένας παπάς και μια παπαδία. Ο παπάς δεν ευχαρίσταε την παπαδία κι εφτούνη εβρήκε ένα φίλο…».
Υ.Γ. Πολλά από αυτά τα παραμύθια τα ήξερα μισά. Ο λόγος; Η γιαγιά μου προσπαθούσε να τα διηγηθεί και πάντα μα πάντα την έπαιρνε ο ύπνος πριν τα ολοκληρώσει. Το αποτέλεσμα ήταν να την κοιτάζω με μάτια γουρλωμένα γεμάτα απορία και να αναρωτιέμαι ποιό μπορεί να είναι το τέλος της ιστορίας.
«To Ίχνος», Guillermo Del Toro-Chuck Hogan
«To Ίχνος» του Guillermo Del Toro και του Chuck Hogan είναι από τα αναγνώσματα εκείνα που σε πάει -τρείς και εξήντα- από το φόβο.
Η αρχή του κακού λαμβάνει χώρα στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης όπου προσγειώνεται η πτήση 753. Όλοι οι επιβάτες μυστηριωδώς, φαίνεται πως είναι νεκροί και μεταφέρονται σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Το πρώτο βράδυ εξαφανίζονται σταδιακά όλα τα πτώματα από τα νεκροτομεία και οι μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης. Απλά χαμός.
Υ.Γ. Ένα βιβλίο επιτέλους που τα βαμπίρ είναι ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ και δε μοιάζουν με μοντέλα που μόλις το έσκασαν από επίδειξη εσωρούχων της Yamamay ή της Victoria΄s Secret.
Το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Μαρία Παπαδάκη
Ο πυροσβέστης, Joe Hill
Φέτος το καλοκαίρι έπεσε στα χέρια μου “Ο Πυροσβέστης” του Hill. Ένα βιβλίο, πραγματικά τεράστιο! Στην αρχή δεν περίμενα πως θα μου άρεσε. Έλεγα από μέσα μου: μα από όλα τα βιβλία του κόσμου, να μου τύχει να πάρω τον πυροσβέστη; Έλα όμως που ξετρελάθηκα μαζί του!! Η οικογένεια μου, άκουγε θορύβους μέσα στην νύχτα και ψάχνοντας να βρει τι είναι με έβρισκαν να κάθομαι να διαβάζω τον πυροσβέστη μασουλώντας ότι έβρισκα μπροστά μου! Πιστεύω πως με αυτό το βιβλίο ο Joe Hill απέδειξε πως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον πατέρα του που είναι ένας ζωντανός θρύλος των βιβλίων τρόμου, Stephen King.
‘Ένα υπέροχο θρίλερ για μια παγκόσμια πανδημία αυτανάφλεξης και με πιθανό σωτήρα έναν πυροσβέστη, παίζει με τους φόβους του αναγνώστη και μας κρατά σε αγωνία από την αρχή ως το τέλος. Αν και πιστεύω πως θα τρομάξετε αν το πιάσετε στα χέρια σας λόγω του τεράστιου όγκου του, ανοίξτε απλά στην πρώτη σελίδα. Αυτό ήταν! Τώρα δεν θα μπορείτε να το αφήσετε από τα χέρια σας!
Έγκλημα στην οικογένεια του σερ Τζέιμς, Kate Saunders
Το δεύτερο βιβλίο που διάλεξα για να σας προτείνω είναι το “Έγκλημα στην οικογένεια του σερ Τζέιμς’. Καλοκαίρι χωρίς έγκλημα δεν πάει! Σε αυτό το βιβλίο πραγματικά αγάπησα την πρωταγωνίστρια του. Μου θύμισε ήρωες μιας άλλης εποχής, όπως την αγαπημένη μου Μις Μαρπλ με φόντο ένα υπέροχο Λονδίνο σε άλλη εποχή.
Η πάμπλουτη οικογένεια του σερ Τζέιμς κινδυνεύει και η μόνη που μπορεί να λύσει το μυστήριο είναι η χήρα ενός πάστορα, η Λετίσια Ροντ. Ο γιος της οικογένειας ερωτεύεται μια γυναίκα, η οποία δεν αρμόζει στο προφίλ τους καθότι και εννιά χρόνια μεγαλύτερη του και φτωχιά και άθλια. Όμως θα συμβεί ένα τραγικό γεγονός! Αρχίζουν να βρίσκονται δολοφονημένες γυναίκες στην οικογένεια τους. Τι να συμβαίνει άραγε; Όσο το διάβαζα είχα την αίσθηση πως μπροστά στα μάτια μου, έβλεπα ένα φιλμ νουάρ και ήταν πολύ ευχάριστη η έκπληξη που ένιωσα.

Μαρία Αλεξοπούλου 
Καταμεσής του θέρους είχα άπλετο χρόνο για να καταπιαστώ με την πασίγνωστη σειρά βιβλίων Vampire Academy της Richelle Mead .
Φιλί της σκιάς (VA), Richelle Mead
Tο VA ήταν το πρώτο βιβλίο βαμπιρισμού που έπιασα στα χέρια μου και το καταχάρηκα. Συνέχισα με τα Ματωμένα χείλη-το δεύτερο μέρος-που ήταν εξίσου συναρπαστικό με πρώτο. Όμως το τρίτο βιβλίο της σειράς , το Φιλί της σκιάς, rocked my world! Η Richelle Mead κατορθώνει σε αυτό το μυθιστόρημα να κάνει ένα αριστοτεχνικό χτίσιμο του σασπένς. Το μυστήριο που πυκνώνει ολοένα και πιο απειλητικά γύρω από την Ρόουζ, γύρω από την ακαδημία του Aγίου Βλαντιμίρ. Η Ρόουζ είναι ο καλύτερος γυναικείος χαρακτήρας που έχω συναντήσει στον λογοτεχνικό κόσμο. Ταυτίζομαι μαζί της. Δεν αμφισβητώ ποτέ τα κίνητρά της. Όμως σχεδόν όλες οι αναγνώστριες καρδιοχτυπούμε για τον Ντιμίτρι. Ο Ντιμίτρι Μπελικοφ είναι τόσο το στήριγμα της ηρωίδας μας όσο και η αχίλλειος πτέρνα της. Ο Ντιμίτρι παντρεύει την ευγένεια με περιποιητικότητα. Τα ίδια χέρια που παίζουν στα δάχτυλα κοντάρια, παραμερίζουν παράλληλα με προσοχή τα μαλλιά από το πρόσωπο της Ρόουζ. “I love you, Roza.” He kissed me again. “I’ll always be here for you. I’m not going to let anything happen to you.” Ax Ντίμκα!
Υπόσχεση αίματος (VA), Richelle Mead
Μόλις τελείωσα το τρίτο βιβλίο ξεκίνησα ευθύς αμέσως το τέταρτο βιβλίο της σειράς, την Υπόσχεση αίματος. Αν και ξεκίνησε χλιαρά μας αποζημιώνει η συγγραφέας. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου είναι τόσο έντονο, τόσο αιματοβαμμένο, τόσο Στριγκόι. Το μυθιστόρημα-όπως και τα προηγούμενα-σφύζει από δράση και αδρεναλινικά νταμπιροστριγκοκυνηγητά. Οι αιμοποσίες δεν ήταν ποτέ πιο hot! Ας δαγκάσει κάποιος και το δικό μας λαιμουδάκι , να πνίγουμε στις ενδορφίνες ή έστω να έρθει ο Άντριαν στα όνειρά μας και να μας αποκαλεί «Μικρό μου νταμπίρ». Ο Ντιμίτρι σ’ αυτό το έργο «εξελίσσεται», δεν έχει τη συστολή των προηγούμενων βιβλίων. Τουναντίον. “You’re burned into my mind forever. There is nothing, nothing in this world that will ever change that.”
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα από τα δύο βιβλία γιατί και τα δύο ήταν καλογραμμένα και ξεπέρασαν την καλπάζουσα φαντασία μου. Τα προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους αγαπούν τα fantasy βιβλία.

Χριστίνα Μαλιαρίτη 
Αυτό το καλοκαίρι πέρασαν απ’ τα χέρια μου 7 βιβλία και δυστυχώς μόνο τα τρία απ’ αυτά μου άρεσαν. Και τα τρία αυτά είναι τα πρώτα βιβλία μιας σειράς βιβλίων πολυαγαπημένης και πασίγνωστης. Πρόκειται για την σειρά Χάρι Πότερ.
Ο Χάρι Πότερ και η κάμαρα με τα μυστικά, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ
Αποτέλεσμα εικόνας για ο χάρι πότερ και η κάμαρα με τα μυστικάΤο δεύτερο βιβλίο της σειράς, Ο Χάρι Πότερ κι η κάμαρα με τα μυστικά ήταν μια πολύ ευχάριστη συντροφιά για το καλοκαίρι. Ο Χάρι επέστρεψε στο Χόγκουαρτς για να συναντήσει τους φίλους του, τον Ρον και την Ερμιόνη και να περάσει μαζί τους όμορφες στιγμές στο πανέμορφο κάστρο του Χόγκουαρτς. Σύντομα τα τρία παιδιά θα βρεθούν μπροστά σε ένα μυστηριώδες πλάσμα το οποίο μαρμαρώνει όποιους το αντικρίζουν και σε ένα παλιό ημερολόγιο που, όπως φαίνεται, ανήκει σε έναν πολύ καλό μαθητή που πριν πολλά χρόνια βοήθησε για να κλείσει η Κάμαρα με τα μυστικά με την οποία φαίνεται να συνδέονται οι μαρμαρώσεις. Ο μαγικός κόσμος του Χάρι Πότερ ξεδιπλώθηκε μπροστά μου με την Φιλοσοφική λίθο(το πρώτο βιβλίο της σειράς) και πήρε διαστάσεις με την Κάμαρα με τα μυστικά. Τα μαγικά ξόρκια έλυναν κάθε πρόβλημα που εμφανίζονταν μπροστά στους ήρωες ενώ το κάστρο του Χόγκουαρτς με τους ζωντανούς πίνακες και τα φαντάσματά του με έκανε να ονειρεύομαι σπουδές σ’ αυτή τη σχολή για μαγείες και ξόρκια. Η Ρόουλινγκ έφτιαξε ένα κόσμο με τόση προσοχή που πέτυχε να κάνει τους αναγνώστες-μικρούς και μεγάλους-να αναρωτιούνται αν είναι όντως αποκύημα της φαντασίας της συγγραφέως· σε αυτό εν μέρει οφείλεται, πιστεύω, και η τεράστια επιτυχία αυτού του έργου.
Ο Χάρι Πότερ και ο αιχμάλωτος του Αζκαμπάν, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ
Αποτέλεσμα εικόνας για ο χάρι πότερ και ο αιχμάλωτος του αζκαμπάνΤο 3ο βιβλίο, Ο Χάρι Πότερ και ο αιχμάλωτος του Αζγκαμπάν μου άρεσε εξ’ ίσου και ισχύουν τα ίδια με τα παραπάνω· είναι η συνέχεια των περιπετειών του Χάρι Πότερ στον κόσμο όπου η μαγεία κυριαρχεί, μόνο που εδώ η ωρίμανση των χαρακτήρων είναι φανερή, ο Χάρι και οι φίλοι του δεν είναι πια παιδιά. Επίσης, σε αυτό το βιβλίο η ιστορία είναι αρκετά πιο σκοτεινή και αρχίζει να ξεφεύγει απ’ την παιδική περιπέτεια. Φτάνει σε αυτό το επίπεδο όπου τα παιδιά μεγαλώνουν και αντικρίζουν την πραγματική έκταση του κινδύνου. Παρ’ όλ’ αυτά δεν διστάζουν και ρίχνονται την περιπέτεια ξανά, μόνο που αυτήν την φορά τα πράγματα είναι επικίνδυνα διαφορετικά.

https://wordpress64426.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε αυτόν τον μετεωρίτη οφείλουμε την άνθιση της ζωής στη Γη, σύμφωνα με τους επιστήμονες

  Σε αυτόν τον μετεωρίτη οφείλουμε την άνθιση της ζωής στη Γη, σύμφωνα με τους επιστήμονες Sotiris Lemonis Δεν υπάρχει ίσως καλύτερο παράδει...