Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΤΥΧΙΑ : «Θα είμαι ευτυχισμένος/η όταν…»

Μια συνταγή για τη δυστυχία: «Θα είμαι ευτυχισμένος/η όταν…»

Περιμένετε η ζωή σας να απαλλαχτεί πλήρως από προβλήματα για να νιώσετε ευτυχισμένοι; Αν ναι, μάλλον θα περιμένετε πολύ, ίσως για πάντα.

Είναι συχνό φαινόμενο όταν είμαστε στρεσαρισμένοι να επαναλαμβάνουμε φράσεις όπως: «Όταν επιτέλους θα…, ή όταν το… θα τελειώσει, τότε θα είμαι χαρούμενος/η». Το πρώτο κενό μπορεί να είναι «το σπίτι μου», μια «τρυφερή σχέση» ή «μια καλύτερη δουλειά». Το δεύτερο κενό μπορεί να είναι επίσης οτιδήποτε, όπως «το διαζύγιο», «η ανακαίνιση», «η ασθένεια», «όταν θα σταματήσει το ποτό» κλπ.

Αλλά η ιδέα αυτή, ότι μόνο έτσι θα μπορέσετε να νιώσετε χαρά, αποτελεί από μόνο του ένα τεράστιο εμπόδιο στην ευτυχία. Αν και είναι σίγουρα φυσιολογικό να εύχεστε μια άσχημη περίοδος να τελειώσει, μπορεί να χάσετε ένα μεγάλο μέρος της πολύτιμης ζωής σας, ενδίδοντας στην ακραία μιζέρια και τη δυστυχία (και πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι μιλάμε για τις σχετικά προβλέψιμες κρίσεις της καθημερινότητας και όχι για καταστροφικά γεγονότα. Η αντιμετώπιση ενός τραύματος αποτελεί μια διαφορετική διαδικασία από την αντιμετώπιση του στρες).

Δεν προτείνουμε βέβαια να υποκριθείτε. Αλλά μέσα σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο, προτείνουμε να βρείτε μια κάποια ευτυχία, ακόμα και αν αυτή διαρκεί λίγα λεπτά κάθε φορά.

12 τρόποι για να νιώσετε λιγότερη δυστυχία – ακόμα και ευτυχία- στο εδώ και τώρα

1. Αναγνωρίστε τη στεναχώρια που βιώνετε:

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων, παραδόξως, θα αυξήσει την αίσθηση ψυχικής ευεξίας και θα μειώσει το στρες. Αν και δεν έχει γίνει ξεκάθαρο το γιατί αυτό το βήμα αποτελεί μια τόσο ισχυρή στρατηγική, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν βάζουμε μια ταμπέλα σε αυτά που νιώθουμε -«Αυτό είναι φθόνος», «Αυτό είναι μελαγχολία» κλπ.- τα συναισθήματα μετακινούνται από το συναισθηματικό κομμάτι του εγκεφάλου σας στο λογικό. Και μόλις ενεργοποιηθεί πιο λογική σας σκέψη, μπορείτε να βάλετε στη σειρά αυτά που νιώθετε και να τα δείτε αλλιώς.

2. Νιώστε ενσυναίσθηση για τον εαυτό σας:

Αν φέρεστε με ευγένεια και καλοσύνη σε εσάς, θα νιώσετε ανακούφιση. Δεν θα νιώθετε πια μόνοι, ακόμα και αν δεν έχετε γύρω σας άτομα που να μπορούν να σας στηρίξουν επαρκώς συναισθηματικά.

3. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι χαρούμενος, όταν αυτό είναι δυνατό:

Πείτε στον εαυτό σας ότι δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές που ποθείτε τόσο πολύ να έχετε στιγμές ανακούφισης, ξεκούρασης και χαράς στη ζωή σας.

4. Απολαύστε τους ευχάριστους και υγιείς περισπασμούς:

Μόλις δώσετε το ελεύθερο στον εαυτό σας να είναι χαρούμενος, θα νιώσετε ελεύθεροι να απολαύσετε τις μικρές απολαύσεις- ένα περπάτημα, μια κούπα καφέ, μια συζήτηση με έναν φίλο, μια επίσκεψη στο πάρκο. Η μουσική, τα βιβλία και οι ταινίες μπορούν να σας κάνουν να αποδράσετε και να νιώσετε αγαλλίαση. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είναι εντάξει να διασκεδάζετε, ακόμα και αν ένα άλλο κομμάτι της ζωής σας καταρρέει.

5. Εμμείνετε αυστηρά στο πρόγραμμα αυτοφροντίδας σας:

Ή ξεκινήστε ένα, αν δεν έχετε ήδη. Ασκηθείτε, τραφείτε σωστά, συνδεθείτε με φίλους και κοιμηθείτε αρκετά. Αντισταθείτε στους πειρασμούς του ποτού, της υπερφαγίας και της κατάχρησης γενικά.

6. Αναζητήστε δημιουργικές και ουσιαστικές δραστηριότητες:

Διοχετεύστε τα συναισθήματά σας σε ένα χόμπι ή σε μια δημιουργική δραστηριότητα. Η καταγραφή σε ένα ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε καλύτερα και ακόμα και να το νιώσετε θεραπευτικά.

7. Βάλτε τα σε ξεχωριστά κουτάκια:

Αν η πηγή της στεναχώριας σας είναι η δουλειά, κλείστε τα αποκλειστικά στο κουτάκι της δουλειάς στο μυαλό σας. Αφήστε τα εκεί, όταν είστε σπίτι, έτσι ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τον χρόνο σας εκεί. Όταν επιστρέψετε στην εργασία, ανοίξτε και πάλι το κουτί και αντιμετωπίστε τα προβλήματα εκεί όσο καλύτερα μπορείτε. Αυτό το διάλειμμα θα αποδειχθεί πολύτιμο για να οραματιστείτε νέες λύσεις.

8. Συνειδητοποιήστε ότι όλα αλλάζουν:

Τα γεγονότα αλλάζουν, τα συναισθήματα το ίδιο. Όπως κι αν νιώθετε τώρα, είναι πιθανό ότι θα είναι διαφορετικό στο μέλλον… ίσως ακόμα και το επόμενο λεπτό. Γιατί και αυτό θα περάσει.

9. Αλλάξτε ένα μικρό κομμάτι της κατάστασής σας:

Υπάρχει τρόπος να κάνετε ακόμα και μια τόσο δα μικρή αλλαγή, που θα βελτιώσει τη ζωή σας; Αν ναι, κάντε αυτό το βήμα. Και ύστερα θα έρθει κι άλλο.

10. Ζητήστε βοήθεια:

Μπορεί να πιστεύετε ότι παραδέχεστε την ήττα σας, ζητώντας βοήθεια. Αναπλαισιώστε αυτή την καταστροφική ιδέα. Αντιθέτως, αν το νιώσετε έστω και λίγο, επικοινωνήστε σε κάποιον το πρόβλημά σας. Βρείτε ακόμα και έναν ειδικό που θα γίνει ο σύμμαχός σας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

11. Βοηθήστε τους άλλους:

Αν και μπορεί να φανεί περίεργη αυτή η πρόταση, δεν είναι. Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν βοηθάμε τους άλλους, νιώθουμε κι εμείς χαρά και βεβαίως αποκομίζουμε και άλλα πολλά οφέλη στην υγεία μας. Μπορεί επίσης με αυτό τον τρόπο να συνειδητοποιήσετε ότι η κατάστασή σας μπορεί πάντα να είναι χειρότερη- γιατί ναι, θα μπορούσε.

12. Να είστε ευγνώμονες για όσα έχετε και μπορείτε να κάνετε:

Η ευγνωμοσύνη είναι η ξαδέλφη της ευτυχίας. Υπάρχουν φορές, όπου η αναζήτηση της ευτυχίας θα μπορούσε να αποτελεί έναν τρόπο αποφυγής του να έρθουμε αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα, αν νιώθετε δυστυχισμένοι, επειδή βρίσκεστε σε μια κακοποιητική σχέση, η αναζήτηση της ευτυχίας μέσα σε αυτή την κατάσταση θα ήταν μια ψεύτικη δικαιολογία. Καλέστε μια γραμμή βοήθειας και φύγετε αμέσως μόλις μπορέσετε.

Πηγή 

http://conspiracyfeeds.blogspot.gr/

Ελλάνια Διάνθη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολεία στη Μαγνησία πάνω σε ρέματα

  Σχολεία στη Μαγνησία πάνω σε ρέματα Σχολείο στην… Ουκρανία θύμισε το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, τα εργαστήρια του οποίου ισοπεδώθηκαν στον Daniel ...