Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΟΠΛΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ Β, ΚΟΡΕΑΣ

Ο Ηλεκτρομαγνητικός Παλμός ως εναλλακτικό όπλο μαζικής καταστροφής της Βόρειας Κορέα

Με αφορμή την από καιρού πυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, αξίζει να δούμε μια ακόμη καταστρεπτική πτυχή των πυρηνικών όπλων. Θα μπορούσε το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν να χρησιμοποιήσει όπλο ηλεκτρομαγνητικού παλμού κατά των ΗΠΑ ή άλλων χωρών της περιοχής;

Υπάρχουν 4 τύποι όπλων μαζικής καταστροφής:
α) Πυρηνικά
β) Χημικά
γ) Βιολογικά


δ) Ραδιολογικά (βρώμικες βόμβες)

Οι πρώτοι 3 τύποι έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τον 1ο (χημικά) και 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο (βιολογικά-πυρηνικά). Υπάρχει όμως και μία ακόμη κατηγορία που αν και επισήμως δεν εντάσσεται στα ΟΜΑΚΑ, είναι εξίσου καταστροφικά. Πρόκειται για πυρηνικά όπλα που εφόσον πυροδοτηθούν σε κατάλληλες συνθήκες, μπορούν να προκαλέσουν ηλεκτρομαγνητικό παλμό με καταστρεπτικές συνέπειες. 

Ο ΗΜΠ υφίσταται ως φυσικό φαινόμενο αλλά μπορεί να παραχθεί και τεχνητά. Το 1962, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, ο στρατός των ΗΠΑ πυροδότησε μια ατομική βόμβα ισχύος 1,4 μεγατόνων σε ύψος 240 χιλιομέτρων πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε ένα πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το νησί Johnson. Η έκρηξη έλαβε χώρα όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά. Το αναπάντεχο ήταν το μέγεθος του ΗΜΠ που προκάλεσε προβλήματα στο ηλεκτρικό και τηλεφωνικό δίκτυο της Χαβάης, περίπου 1500 χλμ. μακριά από το σημείο της έκρηξης. 

Οι επιπτώσεις του ΗΜΠ ήταν εντελώς αναπάντεχες και οδήγησαν τους Αμερικάνους στο συμπέρασμα ότι μία παρόμοια έκρηξη πάνω από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ θα μπορούσε να αχρηστεύσει την οποιαδήποτε δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων για αντεπίθεση.

Έκτοτε και λόγω της προόδου της τεχνολογίας, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η χρήση ηλεκτρονικών μέσων τα οποία είναι ευαίσθητα σε περίπτωση επίθεσης. 
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χώρες όπως η Βόρεια Κορέα που διαθέτουν πυρηνικά όπλα ή το Ιράν που φιλοδοξεί πολύ σύντομα να αποκτήσει. Αυτές οι χώρες διαθέτουν και χιλιάδες πυραύλους που ενδεχομένως στο μέλλον θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές. Ένας πύραυλος τύπου SCUD ενώ δε διαθέτει επαρκές βεληνεκές να χτυπήσει τις ΗΠΑ θα μπορούσε άνετα να φορτωθεί σε κοντέινερ φορτηγού πλοίου και να εκτοξευτεί 200 μίλια από τις ακτές. Εάν αυτός ο πύραυλος εκραγεί στο κατάλληλο ύψος θα μπορούσε να εκπέμψει ΗΜΠ σε ακτίνα 1000 χλμ. και να καταστρέψει όλα τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα. Κάτι τέτοιο θα βύθιζε τη χώρα στο σκοτάδι και θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες σχεδόν σε όλο το φάσμα των ανθρωπινών δραστηριοτήτων. Είναι γνωστό στις ΗΠΑ ότι οι Ιρανοί έχουν εκτοξεύσει πύραυλο SCUD από πλοίο στη Κασπία Θάλασσα που εξερράγη στο μέγιστο ύψος του. Αυτή η ενέργεια θεωρείται ότι ήταν προσομοίωση επίθεσης με ΗΜΠ. 

Το Αμερικανικό Κογκρέσο έχει συστήσει στο παρελθόν επιτροπές για τη μελέτη πιθανής επίθεσης με όπλα ΗΜΠ. Από αυτές, προέκυψαν 2 αναφορές: μία το 2005 και μια το 2008.

Στη πρώτη αναφέρεται ότι η Βόρεια Κορέα έχει στρατολογήσει Ρώσους επιστήμονες για να δουλέψουν πάνω πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας καθώς και στις δυνατότητες διεξαγωγής ΗΜΠ πολέμου. Η δεύτερη αναφορά δίνει περισσότερο έμφαση στις επιπτώσεις μίας τέτοιας επίθεσης και υπολογίζει ότι εάν αυτό συνέβαινε μέσα σε 12 μήνες το 90% του πληθυσμού της χώρας θα έχανε τη ζωή του από τη πείνα, τις αρρώστιες και τη γενική κοινωνική αναταραχή. 

Αν ένα πυρηνικό όπλο πυροδοτηθεί σε ύψος μεταξύ 40 χιλιομέτρων και 500 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της γης, η ακτινοβολία από την έκρηξη αλληλεπιδρά με τα μόρια του αέρα για να παράγει ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας που εξαπλώνονται στιγμιαία στο μαγνητικό πεδίο της γης, δημιουργώντας έναν αόρατο ηλεκτρομαγνητικό παλμό
Είναι γνωστό ότι εδώ και 50 χρόνια οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν συσκευές όπως ο Κλωβός Φαραντέι για να προστατεύουν ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα, κυρίως στρατιωτικό εξοπλισμό, από μια ενδεχόμενη επίθεση. Το υπόλοιπο δίκτυο και κρίσιμες υποδομές όμως παραμένουν απροστάτευτα. Η ίδια επιτροπή εκτιμά ότι το συνολικό κόστος για τη προστασία του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας ανέρχεται στο ποσό των 2 δις δολαρίων. Αν και το κόστος σε σχέση με την απόδοση σε περίπτωση επίθεσης είναι χαμηλό, οι ΗΠΑ δεν έχουν προχωρήσει στη θωράκιση του δικτύου τους. 

Ποια η σημερινή σημασία ενός όπλου ΗΜΠ 

Πρόσφατα η Βόρεια Κορέα δοκίμασε πυρηνικό όπλο (άγνωστο μέχρι στιγμής αν πρόκειται για ατομικό ή θερμοπυρηνικό), με ισχύ περίπου 100 κιλοτόνων ΤΝΤ. Παράλληλα, έχει αναπτύξει βαλιστικούς πυράυλους που θεωρητικά μπορούν να φτάσουν στις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Αν και η αξιοπιστία αυτών των πυραύλων μένει να αποδειχθεί, ειδικά όσον αφορά το βεληνεκές, την ακρίβεια, τη δυνατότητα επανεισόδου της κεφαλής στην ατμόσφαιρα κτλ, εάν αποφασιστεί να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά κεφαλής (ακόμη εξετάζεται ένα η Β. Κορέα μπορεί να σμικρύνει κεφαλή για να χωρέσει σε πύραυλο), που θα «σκάσει» στα 500 χιλιόμετρα ύψος πάνω από τις ΗΠΑ, το σενάριο αλλάζει. Ήδη δημοσιεύματα του εξωτερικού, κρούουν το κώδωνα του κινδύνου. Προφανώς οι επιτελείς του Πενταγώνου έχουν σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο και δεν αποκλείεται να δούμε «προληπτικό χτύπημα» κατά τις Β. Κορέας και για τον λόγο αυτό. 

Σημειώνουμε πως η δύσκολη φάση επανεισόδου ένος βλήματος στη γήινη ατμόσφαιρα -για την οποία η Β. Κορέα πιθανότατα δεν έχει ακόμη αναπτύξει ικανό όχημα επανεισόδου-  ξεκινά περίπου στα 100 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια. Μια κεφαλή όμως που θα πυροδοτηθεί σε μεγαλύτερο ύψος, για παράδειγμα στα 500 χιλιόμετρα, δεν θα αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα. Ακόμη κι αν ο φορέας ενός όπλου ΗΜΠ δεν έφτανε τις ΗΠΑ, η έκρηξή του πάνω από την Ιαπωνία θα έφερνε την τελευταία στην «λίθινη» εποχή. Ακόμη και έκρηξη πάνω από την κορεατική χερσόνησο θα έκανε ανυπολόγιστες ζημιές στην προηγμένη Ν. Κορέα, ενώ αντίθετα θα επηρρέαζε ελάχιστα την Βόρεια. Η Βόρεια Κορέα ήδη έχει δοκιμάσει πύραυλο που «πέρασε» πάνω από την Ιαπωνία, συνεπώς η δυνατότητα αυτή είναι πραγματικότητα. 



http://koukfamily.blogspot.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ερχεται «Ημέρα Καριέρας» στον Βόλο με περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας

  Ερχεται «Ημέρα Καριέρας» στον Βόλο με περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας Περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας είναι «ανοιχτές» και περιμ...