Η Τρίαινα του Παράκας στο Περού
Οι γραμμές της Nazca στο νότιο Περού είναι από τα πιο γνωστά γεωγλυφικά στη γη, αλλά δεν είναι και οι μοναδικές στην έρημο της. Περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Nazca βρίσκεται ένα άλλο απομονωμένο και κάπως λιγότερο δημοφιλές μέρος που ονομάζεται Paracas Candelabra. Είναι επίσης γνωστό και ως "Τρίαινα των Άνδεων" λόγω της ομοιότητάς της με ένα διακλαδισμένο κηροπήγιο.
Το γεωγέφυλλο είναι χαραγμένο στην κεκλιμένη όψη ενός λόφου στο κόλπο Pisco στις ακτές του Περού.
Ο σχεδιασμός του στο έδαφος είναι σε βάθος δύο ποδιών με πέτρες που πιθανώς τοποθετήθηκαν αργότερα γύρω του. Είναι 181 μέτρα ψηλό και αρκετά μεγάλο ώστε να είναι ορατό από χιλιόμετρα στη θάλασσα.
Το Paraque Candelabra γενικά αποδίδεται στο Πολιτισμό Paracas της πρώτης χιλιετίας π.Χ., και σύμφωνα με ραδιοχρονολόγηση χρονολογείται στο 200 π.Χ.
Η συνολική μορφή του γεωγλυπτού είναι μιας τρίαινας που ενδεχομένως να αντιπροσωπεύει τον κεραυνό του θεού Viracocha, μία μυθολογική μορφή στη Νότια Αμερική. Κάποιοι λένε επίσης ότι μοιάζει περισσότερο με κάκτο.
Ο Φράγκος Ιωσήφ, ένας συγγραφέας με εμμονή σε εναλλακτικές θεωρίες, βρήκε μία ομοιότητα με ένα παραισθησιογόνο φυτό που ονομάζεται ιμσόν (Datura stramomium) στο Paracas Candelabra. Η θεωρία του είναι ότι οι προϊστορικοί κάτοικοι της περιοχής του Paracas ταξίδεψαν βόρεια στην Καλιφόρνια για να το συλλέξουν και το γεωγλιφικό χρησιμοποιήθηκε ώστε να τους βοηθήσει στην πλοήγηση. Η ιδέα ότι το γεωγέφυλο χρησιμοποιήθηκε ως βοήθημα ναυσιπλοΐας είναι παλιά. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι χρησιμοποιήθηκε από τους ναυτικούς για να προσδιορίσουν τη χερσόνησο.
Το Paraque Candelabra είναι σίγουρα ένα αίνιγμα. Μαζί με τις γραμμές Nazca δείχνει πόσο λίγα καταλαβαίνουμε σήμερα σχετικά με αυτές τις τοποθεσίες και τους προ-Κολομβιανούς πολιτισμούς εν γένει
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου