Τα ορυκτά ίχνη προκαλούν τις θεωρίες της ανθρώπινης εξέλιξης
- 31 Αυγούστου 2017
- Πανεπιστήμιο Ουψάλα
- Τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα ανθρώπινα ίχνη από την Κρήτη μπορούν να δοκιμάσουν την καθιερωμένη αφήγηση της πρώιμης ανθρώπινης εξέλιξης. Τα αποτυπώματα είναι περίπου 5,7 εκατομμυρίων ετών και έγιναν σε μια εποχή που η προηγούμενη έρευνα βάζει τους προγόνους μας στην Αφρική - με πόδια που μοιάζουν με πιθήκους.
ΠΛΗΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΑ
Πίστωση: Andrzej Boczarowski
Τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα ανθρώπινα ίχνη από την Κρήτη μπορούν να δοκιμάσουν την καθιερωμένη αφήγηση της πρώιμης ανθρώπινης εξέλιξης. Τα αποτυπώματα είναι περίπου 5,7 εκατομμυρίων ετών και έγιναν σε μια εποχή που η προηγούμενη έρευνα βάζει τους προγόνους μας στην Αφρική - με πόδια που μοιάζουν με πιθήκους.
Από την ανακάλυψη των απολιθωμάτων του Australopithecus στη Νότια και Ανατολική Αφρική κατά τα μέσα χρόνια του 20ού αιώνα, η προέλευση της ανθρώπινης γραμμής θεωρείται ότι βρίσκεται στην Αφρική. Οι πιο πρόσφατες ανακαλύψεις απολιθωμάτων στην ίδια περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των εμβληματικών αποτυπώσεων Laetoli της Τανζανίας, ύψους 3,7 εκατομμυρίων ετών, που παρουσιάζουν ανθρώπινα πόδια και όρθια μετακίνηση, έχουν εδραιώσει την ιδέα ότι οι ανθρωπιές (πρώιμα μέλη της ανθρώπινης γενεαλογίας) προέρχονται όχι μόνο από την Αφρική παρέμεινε απομονωμένη εκεί για αρκετά εκατομμύρια χρόνια πριν διασκορπιστεί στην Ευρώπη και την Ασία. Η ανακάλυψη περίπου 5,7 εκατομμυρίων ετών ανθρωποειδών ίχνη από την Κρήτη, που δημοσιεύθηκε online αυτή την εβδομάδα από μια διεθνή ομάδα ερευνητών, ανατρέπει αυτή την απλή εικόνα και προτείνει μια πιο περίπλοκη πραγματικότητα.
Τα ανθρώπινα πόδια έχουν ένα πολύ χαρακτηριστικό σχήμα, διαφορετικό από όλα τα άλλα χερσαία ζώα. Ο συνδυασμός μιας μακράς σόλας, πέντε μικρής μπροστινής πορείας χωρίς δάκτυλα και ενός hallux ("big toe") που είναι μεγαλύτερο από τα άλλα δάκτυλα των ποδιών είναι μοναδικός. Τα πόδια των στενότερων συγγενών μας, οι μεγάλοι πίθηκοι, μοιάζουν περισσότερο με ένα ανθρώπινο χέρι με ένα hallux που μοιάζει με αντίχειρα και που κολλάει στο πλάι. Τα ίχνη της Laetoli, τα οποία πιστεύεται ότι έγιναν από τον Australopithecus , είναι αρκετά παρόμοια με αυτά των σύγχρονων ανθρώπων, εκτός από το ότι η φτέρνα είναι στενότερη και η σόλα δεν διαθέτει σωστή καμάρα. Αντίθετα, ο 4,4 εκατομμυρίων ετών Ardipithecus ramidus από την Αιθιοπία, η παλαιότερη ανθρωπόμορφη γνωστή από εύλογα απολιθωμένα απολιθώματα, έχει ένα πόδι που μοιάζει με πιθήκους. Οι ερευνητές που περιέγραψαν τον Αρδιπύχη υποστήριξε ότι είναι ένας άμεσος πρόγονος των μεταγενέστερων ανθρωποειδών, υπονοώντας ότι ένα ανθρώπινο-σαν πόδι δεν είχε εξελιχθεί ακόμη εκείνη τη στιγμή.
Τα νέα αποτυπώματα, από τον Τράχηλο της Δυτικής Κρήτης, έχουν μια σαφώς ανθρώπινη μορφή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα δάχτυλα των ποδιών. Το μεγάλο δάκτυλο είναι παρόμοιο με το δικό μας σχήμα, μέγεθος και θέση. συνδέεται επίσης με μια ξεχωριστή «μπάλα» στη σόλα, η οποία δεν υπάρχει ποτέ στους πίθηκους. Το πέλμα του ποδιού είναι αναλογικά μικρότερο από ότι στις εκτυπώσεις Laetoli, αλλά έχει την ίδια γενική μορφή. Εν ολίγοις, το σχήμα των εκτυπώσεων του Τραχείλου δείχνει σαφώς ότι ανήκουν σε μια πρώιμη ανθρωπότητα, κάπως πιο πρωτόγονη από τον ιχνηλάτη Laetoli. Κατασκευάστηκαν σε μια αμμώδη παραλία, πιθανώς ένα μικρό δέλτα του ποταμού, ενώ οι διαδρομές Laetoli έγιναν σε ηφαιστειακή τέφρα.
«Αυτό που προκαλεί αυτό το αμφιλεγόμενο είναι η ηλικία και η θέση των εκτυπώσεων», λέει ο καθηγητής Per Ahlberg στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, τελευταίος συγγραφέας της μελέτης.
Σε περίπου 5,7 εκατομμύρια χρόνια, είναι νεότεροι από την παλαιότερη γνωστή ορυκτή ανθρωπότητα Σαχελάνθρωπος από το Τσαντ και είναι σύγχρονη με τον Orrorin από την Κένυα, αλλά περισσότερο από ένα εκατομμύριο χρόνια παλαιότερη από τον Ardipithecus ramidus με τα πόδια που μοιάζουν με πιθήκους. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την υπόθεση ότι ο Ardipithecus είναι ένας άμεσος πρόγονος των μεταγενέστερων ανθρωποειδών. Επιπλέον, μέχρι το τρέχον έτος, όλες οι ορυκτές ανθρωπογενείς ηλικίας άνω των 1,8 εκατομμυρίων ετών (η ηλικία των πρώτων Homoαπολιθώματα από τη Γεωργία) προέρχονταν από την Αφρική, οδηγώντας τους περισσότερους ερευνητές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι αυτό ήταν όπου η ομάδα εξελίχθηκε. Ωστόσο, τα ίχνη του Trachilos είναι ασφαλώς χρονολογημένα, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό foraminifera (θαλάσσιων μικροοργανισμών) από τα υπέρ- και υποκείμενα κρεβάτια, συν το γεγονός ότι βρίσκονται ακριβώς κάτω από ένα πολύ χαρακτηριστικό ιζηματογενές πέτρωμα που σχηματίζεται όταν η Μεσόγειος θάλασσα στεγνώσει σύντομα, 5,6 εκατομμύρια χρόνια πριν . Με περίεργη σύμπτωση, νωρίτερα φέτος, μια άλλη ομάδα ερευνητών επανεξέθεσε το αποσπασματικό 7,2 εκατομμυρίων ετών γένος Graecopithecus από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ως ανθρωπόμορφο. Ο Graecopithecus είναι γνωστός μόνο από τα δόντια και τις γνάθες.
Την εποχή που έγιναν τα ίχνη του Τραχείλου, μια εποχή γνωστή ως αργά το Miocene, η έρημος της Σαχάρας δεν υπήρχε. περιβάλλοντα που μοιάζουν με savannah που επεκτείνονται από τη Βόρεια Αφρική μέχρι την ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, η Κρήτη δεν απομονώθηκε ακόμα από την ηπειρωτική Ελλάδα. Επομένως, δεν είναι δύσκολο να δει κανείς πώς οι πρώιμες ανθρωποκτονίες θα μπορούσαν να κυμανθούν στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Αφρική και να αφήσουν τα ίχνη τους σε μια μεσογειακή ακτή που θα αποτελούσε κάποια στιγμή μέρος της Κρήτης.
«Αυτή η ανακάλυψη αμφισβητεί την καθιερωμένη αφήγηση της πρώιμης ανθρώπινης εξέλιξης και είναι πιθανό να προκαλέσει πολλή συζήτηση. Το αν η ερευνητική κοινότητα των ανθρωπίνων προελεύσεων θα δεχτεί ορυκτά ίχνη ως απόδειξη της παρουσίας ανθρωπινών στο μυοκένιο της Κρήτης παραμένει προς συζήτηση », λέει ο Per Ahlberg.
Ιστορία Πηγή:
Υλικά που παρέχονται από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα . Σημείωση: Το περιεχόμενο μπορεί να επεξεργαστεί για στυλ και μήκος.
Βιβλιογραφία :
- Gerard D. Gierlińskia et αϊ. Πιθανά ίχνη ανθρωποειδών από τα τέλη του Μιoκαινού (περίπου 5.7 Ma) της Κρήτης; Πρακτικά του Συλλόγου Γεωλόγων , 2017 DOI: 10.1016 / j.pgeola.2017.07.006
Cite This Page :
Πανεπιστήμιο Ουψάλα. "Τα ορυκτά αποτυπώματα προκαλούν θεωρίες της ανθρώπινης εξέλιξης." ScienceDaily. ScienceDaily, 31 Αυγούστου 2017. <www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170831134221.htm>.
https://www.sciencedaily.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου