Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους
πιθήκους Proboscis
Η μαϊμού προβοσκίδα ή μαϊμού με τη μεγάλη μύτη είναι ένα είδος πιθήκου του Παλαιού Κόσμου.
Ο πίθηκος proboscis βρίσκεται μόνο στο νησί Borneo στη Νοτιοανατολική Ασία. Βρίσκεται και στα τρία έθνη που διαιρούν το νησί Βόρνεο: Μπρουνέι , Ινδονησία και Μαλαισία .
Ο πίθηκος προβόσκις κατοικεί στα μικτά δάση του Δίτερο Κάρπ-Κεραγκά, στα δάση μαγκρόβια και στα πεδινά δάση κοντά σε γλυκά νερά και ποτάμια.
Η διάρκεια ζωής είναι έως και 20 χρόνια σε άγρια κατάσταση και έως 30 χρόνια σε αιχμαλωσία .
Ο πίθηκος proboscis είναι ένα μεγάλο είδος , ένα από τα μεγαλύτερα είδη μαϊμού που προέρχονται από την Ασία.
Τα αρσενικά έχουν μήκος σώματος 66 έως 76,2 cm (26 έως 30 ίντσες ) και τυπικά ζυγίζουν 16 έως 22,5 kg (35 έως 50 lb), με μέγιστο γνωστό βάρος 30 kg (66 lb).
Τα θηλυκά έχουν μήκος κεφαλής-σώματος 53,3 έως 62 cm (21 έως 24,4 ίντσες ) και τυπικά ζυγίζουν 7 με 12 κιλά (15 έως 26 λίβρες), με μέγιστη γνωστή μάζα 15 κιλά (33 λίβρες).
Η γούνα του μαϊμού πιθήκου είναι χρώματος φωτεινού πορτοκαλί, κοκκινωπό καφέ, κιτρινωπό καφέ ή κόκκινο όπως το τούβλο στο πίσω μέρος. Το underfur είναι ανοιχτό γκρι, κιτρινωπό ή γκριζωπό έως ανοιχτό πορτοκαλί. Και τα χέρια, τα πόδια και η ουρά
είναι γκρίζα.
είναι γκρίζα.
Τα πρόσωπά τους είναι χρώματος κρέμας με μικρά, ευφυή καφέ μάτια .
Οι πιθηκίνες Proboscis είναι πιο κομψές λόγω της μεγάλης μύτης που στα αρσενικά μπορεί να υπερβαίνει τα 10,2 cm (4,0 in) σε μήκος και να κολλάει κάτω από το στόμα. Τα θηλυκά έχουν μια πολύ μικρότερη μύτη που δεν έχει το μεγάλο βολβώδες άκρο. Παρ 'όλα αυτά, η μύτη του θηλυκού εξακολουθεί να είναι αρκετά μεγάλη για ένα πρωτεύον.
Οι θεωρίες για το εκτεταμένο μήκος της μύτης τους υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι σεξουαλική επιλογή από τα θηλυκά, με το μέγεθος της μύτης να αυξάνει τον όγκο της κλήσης.
Οι πιθηκίνες Proboscis είναι ημερόβιες , προτιμώντας να είναι ενεργές από αργά το απόγευμα μέχρι το σκοτάδι.
Ο πίθηκος proboscis είναι σε μεγάλο βαθμό δενδρόβιος και κινείται τετράπλευρα και με άλματα . Είναι γνωστό ότι πηδάει από τα κλαδιά και κατεβαίνει στο νερό.
Οι πιθήκες Proboscis είναι ίσως το πιο υδάτινο από τα πρωτεύοντα . Έχουν ιστούς των ποδιών , μια προσαρμογή που τους επιτρέπει να κολυμπούν σε μεγάλες αποστάσεις.
Οι πίθηκοι Proboscis τρώνε φύλλα και καρπούς . Προτιμούν τα φρούτα, τους σπόρους, τα νεαρά φύλλα και τους βλαστούς του μαγγρόβιου. Μπορούν επίσης να τρώνε μερικά ασπόνδυλα όπως κάμπιες και προνύμφες.
Οι πιθήκους Proboscis φαίνονται αστείοι λόγω των τεράστιων στομαχιών τους .
Έχουν πολύπλοκα στομάχια που βασίζονται για την πέψη σε πλήθος συμβιωτικών βακτηρίων. Περιστασιακά, μαζεύουν το γάλα τους για να επιτρέψουν πιο αποτελεσματική πέψη και πρόσληψη τροφής.
Μπορούν να διασχίσουν ποτάμια με κολύμπι μόνοι τους ή μπορούν να περάσουν πηδώντας από ένα δέντρο σε ένα πλάτωμα στην άλλη πλευρά σε στενά σημεία, αν είναι σε μια ομάδα.
Οι πίθηκοι Proboscis ζουν γενικά σε ομάδες που αποτελούνται από ένα ενήλικο αρσενικό, μερικά ενήλικα θηλυκά και τους απογόνους τους. Όλες οι αρσενικές ομάδες μπορεί επίσης να συνυπάρχουν. Μερικά άτομα είναι μοναχικά, κυρίως αρσενικά.
Πολλές από τις ομάδες θα συναντηθούν το βράδυ για ύπνο . Αυτές οι συγκεντρώσεις πολλαπλών ομάδων ονομάζονται ζώνες .
Μερικές φορές οι ομάδες συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και ταξιδεύουν μαζί, αλλά παίζουν μόνο με εκείνους της δικής τους ομάδας.
Η κοινωνική περιποίηση πραγματοποιείται συνήθως μεταξύ των θηλυκών. Η περιποίηση συνήθως διαρκεί 1 έως 5 λεπτά και εκτελείται και από τα δύο άτομα.
Οι πίθηκοι Proboscis είναι γνωστό ότι κάνουν διάφορες φωνητικές ενέργειες . Χειρονομίες γίνονται από τα αρσενικά ως απειλή ή προειδοποιούν στα αρπακτικά. Οι κραυγές γίνονται από τα θηλυκά και τα δύο φύλα των νεαρών για να δείξουν επιθετικότητα ή ενθουσιασμό, και κραυγές δίδονται κατά τη διάρκεια συναγωνιστικών συναντήσεων.
Τα αρσενικά ζευγαρώνουν με θηλυκά στην κοινωνική τους ομάδα .
Οι πίθηκοι Proboscis γεννούν έναν μόνο απόγονο μετά από μια κύηση 166-200 ημερών . Οι γεννήσεις συνήθως εμφανίζονται τη νύχτα ή νωρίς το πρωί. Το μωρό γεννιέται με μπλε χρώμα στο πρόσωπο, το οποίο μετατοπίζεται σταδιακά στο
χρώμα κρεμ των ενηλίκων.
χρώμα κρεμ των ενηλίκων.
Οι νέοι αρχίζουν να τρώνε στερεά τρόφιμα σε έξι εβδομάδες και απογαλακτίζονται σε ηλικία επτά μηνών. Τα βρέφη παραμένουν κοντά
στις μητέρες τους για περίπου ένα έτος. Η μητέρα θα επιτρέψει σε άλλα μέλη της ομάδας της να κρατήσουν το βρέφος της.
στις μητέρες τους για περίπου ένα έτος. Η μητέρα θα επιτρέψει σε άλλα μέλη της ομάδας της να κρατήσουν το βρέφος της.
Οι θηρευτές του μαϊμού πιθήκου περιλαμβάνουν κροκόδειλους , λεοπαρδάλεις , αετούς , σαύρες και πύθωνες .
Ο πληθυσμός του πιθήκου προβοσκίδας βρίσκεται σε παρακμή και το είδος έχει καταχωρηθεί ως απειλούμενο από το 2000 . Σύμφωνα με τον κόκκινο κατάλογο των απειλούμενων ειδών της IUCN, οι πίθηκοι proboscis περιορίζονται σε διάσπαρτους και αντιφατικά κατανεμημένους πληθυσμούς σε όλη τη γειτονική τους περιοχή.
Η κύρια απειλή για πιθήκους proboscis είναι η απώλεια ενδιαιτημάτων . λόγω της υλοτομίας και των φυτειών φοινικέλαιου · Επίσης, τα παραθαλάσσια ενδιαιτήματα που συχνάζουν πιθανοί πίθηκοι μετατράπηκαν σε αγροκτήματα γαρίδας και εγκαταστάθηκαν από ανθρώπους.
Σε ορισμένες περιοχές, θηρεύονται λόγω του είδουςτους που αντιμετωπίζεται ως λιχουδιά, καθώς και της χρήσης του στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
Ο πίθηκος proboscis προστατεύεται από το νόμο σε όλες τις περιοχές του Βόρνεο.
Πιστεύεται ότι υπάρχουν περίπου 7.000 πίθηκοι που έχουν απομείνει στο φυσικό περιβάλλον σήμερα .
Ο πίθηκος προβοσκίδων πηγαίνει επίσης από την ινδονησιακή ονομασία monyet belanda ("ολλανδική πίθηκος"), ή ακόμα και το orang belanda ("Ολλανδός"), καθώς οι Ινδονήσιοι παρατήρησαν ότι οι Ολλανδοί αποικιοκράτες είχαν συχνά μεγάλες κοιλιές και μύτες.
Interesting facts about proboscis monkeys | Just Fun Facts |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου