Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΚΡΙΑ ΠΟΔΙΑ....ΕΝΑ ΑΡΑΧΝΟΕΙΔΕΣ ΠΡΟΤΥΠΟ----Daddy Longlegs Risk Life ... and Especially Limb ... to Survive | Deep Look



Δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγ 2017

Όταν τα αρπακτικά ζώα κάνουν επίθεση, ο Daddy Longlegs ( ο μπαμπάς με τα μακριά πόδια ) απελευθερώσει σκόπιμα τα άκρα του για να διαφύγει. Μπορει να χάσει έως και τρία πόδια  και  να τα καταφέρει μια χαρά. 

Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι ωραίο να ξεκολλήσεις  τα πόδια  από το σώμα. 

Ο Μπαμπά Longlegs δεν περιμένει τίποτα σπουδαίο για να συμβεί αυτό. Αυτά τα αραχνοειδή, που σχετίζονται με αράχνες, το απορρίπτουν σκόπιμα. Ένα απαλό τσίμπημα είναι αρκετό για να προκαλέσει ένα εσωτερικό σύστημα που αποβάλλει το πόδι. Αν αυτό πονάει /η όχι είναι προς συζήτηση, αλλά οι περισσότεροι επιστήμονες δεν το πιστεύουν, δεδομένου του αυτόματου χαρακτήρας του μηχανισμού άμυνας. 

Ονομάζεται αυτοτομία, η εθελοντική αποδέσμευση ενός μέρους του σώματος. 

Δύο από αποφύσεις τους έχουν εξελιχθεί σε κεραίες, και αφήνουν τα άλλα έξι πόδια για μετακίνηση. Ο μπαμπάς Longlegs έχει αυτό το χαρακτηριστικό κοινό με άλλα έντομα, έχουν δηλαδή αυτό που οι επιστήμονες καλούν η «εναλλακτική πύλη τρίποδο,» όπου τρία πόδια ακουμπούν το έδαφος σε οποιοδήποτε δεδομένο σημείο. 

Αυτόν τον κομψό διασκελισμό αρχικά πληγεί η απώλεια του ενός ποδιού. Στην περίπτωση αυτή στις αράχνες, το χαμένο πόδι δεν αναγεννάται. 

Αλλά επιμένουμε: Μια αράχνη που έχει χάσει ένα, δύο, ή ακόμα και τρία πόδια σύντομα μπορεί να ανακτήσει ένα εκπληκτικό βαθμό κινητικότητας με την εκμάθηση να περπατά με διαφορετικό τρόπο. Και σε δεδομένη στιγμή, ο Longlegs  μπαμπάς μπορεί να ανακτήσει μεγάλο μέρος της αρχικής κινητικότητας του με λιγότερα πόδια. 

Όλες αυτές οι προσαρμογές είναι καλύτερα κατανοητές, και μπορεί να έχουν εφαρμογές στους τομείς της ρομποτικής και τον σχεδιασμό της προσθετικής/ 

--- Είναι ο μπαμπάς Longlegs ένα είδος αράχνης; 

Όχι, αν και είναι αραχνοειδές, όπως είναι οι αράχνες. Η αράχνη είναι πιο στενά συνδεδεμένη με τους σκορπιούς. 

--- Πώς μπορώ να ξεχωρίσω μια αράχνη από  ένα αραχνοειδές; 

Οι Daddy Longlegs έχουν ένα τμήμα  σώματος (όπως ένα μπιζέλι), ενώ οι αράχνες έχουν δύο (όπως ένα φυστίκι). Επίσης, δεν θα βρείτε ένα  αραχνοειδές σε ιστό, αφού δεν κάνουν το μετάξι. 

--- Μπορεί ένα δάγκωμα από αραχνοειδές  να σας σκοτώσει; 

Τα αραχνοειδή δεν είναι δηλητηριώδη παρά τα όσα ίσως έχετε ακούσει για τα στόματά τους είναι πολύ μικρά, θα μπορούσε βέβαια να σας δαγκώσει, αλλά προτιμούν τα φρούτα. 

βαθιά ματιά: ένα νέο ultra-HD (4K) σύντομο τηλεοπτική σειρά που δημιουργήθηκε από KQED Σαν Φρανσίσκο και παρουσιάζονται με PBS Ψηφιακή Studios.  

 http://goo.gl/8NwXqt

Και πάντα με τη δυνατότητα εμφάνισης ελληνικών υποτίτλων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βικτωρία η ωχρά (ευθυμογράφημα του Νίκου Τσιφόρου)

  Βικτωρία η ωχρά (ευθυμογράφημα του Νίκου Τσιφόρου) Από το ιστολόγιο του Ν, Σαραντάκου  " Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία " ...