Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΡΠΔΑΚΙΝΑ

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα ροδάκινα

Ροδάκινα
Τα ροδάκινα είναι ένας ευρέως δημοφιλής νόστιμος, ζουμερός καρπός.
Επιστημονικά το ροδάκινο είναι γνωστό ως prunus persica .
Το ροδάκινο προέρχεται από την περιοχή της Βορειοδυτικής Κίνας , αλλά σήμερα μπορεί να βρεθεί σε πολλά μέρη του κόσμου .
Τα ροδάκινα αναπτύσσονται σε αρκετά περιορισμένη κλίμακα σε ξηρά, ηπειρωτικά ή εύκρατα κλίματα, αφού τα δέντρα έχουν απαίτηση ψύξης (περίοδος ψυχρού καιρού μετά από την οποία θα ανθίσει ένα δέντρο με φρούτα).
Υπάρχουν πάνω από 2000 ποικιλίες ροδάκινων στον κόσμο.
Η μέση διάρκεια ζωής μιας ροδακινιάς είναι περίπου 12 χρόνια .
Το ροδάκινο μεγαλώνει σε ύψος 3-10 m (10-33 πόδια) και έχει διάμετρο 15 εκατοστών (6 ίντσες). Υπό καλλιέργεια, όμως, συνήθως κρατούνται μεταξύ 3 και 4 μέτρων (10 και 13 πόδια) με κλάδεμα.
Ροδακινιές
Τα φύλλα είναι λογχοειδή, μήκους 7-16 cm (2,8-6,3 ίντσες), πλάτους 2-3 cm (0,79-1,18 ίντσες), κωνοειδούς.
Φύλλα ροδάκινων
Τα λουλούδια παράγονται νωρίς την άνοιξη πριν από τα φύλλα. Είναι μοναχικά ή ζευγαρωμένα, διαμέτρου 2,5-3 cm (περίπου 1 ίντσα), ροζ, με πέντε πέταλα.
Άνθη ροδάκινου
Ο καρπός έχει κίτρινη ή υπόλευκη σάρκα, λεπτό άρωμα και δέρμα που είναι είτε βελούδινο (ροδάκινα) ή λείο (νεκταρίνια) σε διαφορετικές ποικιλίες. Είναι δυνατό να βρεθούν φλαμίνικες ποικιλίες σε σχήμα δίσκου, αλλά ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι σφαιρικός, με μια μικρή κορυφή (γνωστή ως «ράμφος») στο ένα άκρο.
Ροδάκινα-2
Ο ενιαίος, μεγάλος σπόρος είναι κόκκινος-καφέ, ωοειδής, μήκους περίπου 1,3-2 εκατοστών (0,5-0,8 ίντσες) και περιβάλλεται από ξύλινο φλοιό. Ο σπόρος κρατά όλο το γενετικό υλικό που απαιτείται για την ανάπτυξη και αν οι
περιβαλλοντικές συνθήκες είναι σωστές, αρχίζει να φυτρώνει.
Σπόρους ροδάκινου
Τα ροδάκινα καταναλώνονται ευρέως φρέσκα ως επιδόρπια φρούτα .
Οι χαμηλά όξινοι λευκοι καρποί  είναι τα πιο δημοφιλή είδη στην Κίνα, την Ιαπωνία και τις γειτονικές χώρες της Ασίας, ενώ οι Ευρωπαίοι και οι Βορειοαμερικανοί έχουν ευνοήσει ιστορικά τις όξινες, κίτρινες σάρκες .
Εκτός από το χρώμα, τα ροδάκινα διακρίνονται επίσης από το πώς χωρίζονται οι κοιλότητες τους από τη σάρκα. Clingstone -
η σάρκα κολλάει στο λάκκο. Freestone - ο λάκκος διαχωρίζεται εύκολα από τη σάρκα.
Τα οφέλη για την υγεία  από τα ροδάκινα περιλαμβάνουν την ανακούφιση από υποκαλιαιμία, καρκίνο, παχυσαρκία, χοληστερόλη, αίματος στάση και νευροεκφυλιστικές ασθένειες . Βοηθά στη διατήρηση της υγιούς όρασης, της φροντίδας του δέρματος, του νευρικού συστήματος, των υγιεινών οστών και των δοντιών. Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και βοηθά στην αποτοξίνωση, καθώς και τη βελτίωση της πέψης και της κυτταρικής υγείας. Έχει έναν πλούτο από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, που είναι πολύτιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ροδάκινα-3
Τα ροδάκινα αποθηκεύουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών ουσιών που είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία του σώματος . Τα ροδάκινα είναι μια πλούσια πηγή της βιταμίνης Α, βήτα-καροτίνη, και βιταμίνη C. Επίσης, είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ, βιταμίνης Β1, βιταμίνης Β2, βιταμίνης Β3, βιταμίνης Β-6, το φυλλικό οξύ, και παντοθενικό οξύ. Τα ροδάκινα προσφέρουν επίσης ένα πλούσιο θησαυρό σε μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, και χαλκό. Τα ροδάκινα έχουν χαμηλές θερμίδες, δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά ή χοληστερόλη και αποτελούν καλή πηγή διαιτητικών ινών.
Ένα μέτριο ροδάκινο, που ζυγίζει 100 γραμμάρια (3,5 oz), περιέχει 39 θερμίδες.
ροδάκινο
Οι άνθρωποι καταναλώνουν τα ροδάκινα ωμά ή με τη μορφή χυμών , καθώς και διάφορα επιδόρπια , όπως πίτες, τάρτες, κομπόστες, μαρμελάδες και παγωτό .
Το ροδάκινο και τα νεκταρίνια είναι τα ίδια είδη , παρόλο που θεωρούνται εμπορικά διαφορετικά φρούτα.
Το ροδάκινο είναι μέλος της οικογένειας των τριαντάφυλλων και είναι ένας στενός συγγενής αμυγδάλων.
Τα ροδάκινα, μαζί με τα κεράσια , τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα είναι πέτρινα φρούτα . Ονομάζονται "πέτρινα φρούτα" λόγω των σκληρών κοιλοτήτων που περιβάλλουν τους σπόρους τους.
Ροδάκινα-4
Η επιστημονική ονομασία persica , μαζί με τη λέξη "ροδάκινο" και οι συγγενείς της σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, απορρέουν από μια πρώιμη ευρωπαϊκή πεποίθηση ότι τα ροδάκινα ήταν ιθαγενή στην Περσία (σύγχρονο Ιράν).
Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι αναφέρθηκαν στο ροδάκινο ως malum persicum "περσικό μήλο" , που αργότερα έγινε   French pêche, γαλλικό ψωμί, εξ ου και το αγγλικό  “peach”."ροδάκινο".
Η επιστημονική ονομασία, Prunus persica , σημαίνει κυριολεκτικά "περσικό δαμάσκηνο" , καθώς είναι στενά συνδεδεμένη με το δαμάσκηνο.
Ροδάκινα-6
Μέχρι πρόσφατα πιστεύονταν ότι η καλλιέργεια ξεκίνησε γύρω στο 2000 π.Χ. Παρ 'όλα αυτά, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η εξημέρωση πραγματοποιήθηκε ήδη από το 6000 π.Χ. στην επαρχία Zhejiang της Κίνας.
Από την Κίνα επεκτάθηκε δυτικά μέσω της Ασίας στις μεσογειακές χώρες και αργότερα σε άλλες περιοχές της  Ευρώπης. Οι Ισπανοί εξερευνητές πήραν το ροδάκινο στον Νέο Κόσμο και ήδη από το 1600 βρέθηκαν τα φρούτα στο Μεξικό.
Για αιώνες η καλλιέργεια και η επιλογή νέων ποικιλιών ροδάκινων περιοριζόταν σε μεγάλο βαθμό στους κήπους των ευγενών και η μεγάλη εμπορική καλλιέργεια ροδάκινων δεν ξεκίνησε μέχρι τον 19ο αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες .
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ροδακίνων παγκοσμίως και αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής.
Ροδάκινα-5
Το βαρύτερο ροδάκινο ζυγίζει 810 γρ . Και είναι μια ποικιλία Autumnstar που συλλέχθηκε από τον Robert Hogue (Καναδάς) στο Roseridge Orchards, στην Kelowna, Βρετανική Κολομβία, στον Καναδά, όπως ζυγίστηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2016.
Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες έχουν ζωγραφίσει νεκρή φύση με φρούτα ροδάκινου τοποθετημένα σε περίοπτη θέση. Ο Caravaggio, ο Vicenzo Campi, ο Pierre-Auguste Renoir, ο Claude Monet, ο Édouard Manet, ο Henri Fantin-Latour, ο Severin Roesen, ο Peter Paul Rubens, ο Van Gogh είναι μεταξύ των πολλών διασήμων καλλιτεχνών που ζωγράφιζαν ροδάκινα και ροδακινιές σε διάφορα περιβάλλοντα.
Ο Renoir ενθάρρυνε τους μαθητές να βελτιώσουν τις δεξιότητες ζωγραφικής τους αναπαράγοντας τις υφές και τα χρώματα των ροδάκινων.
Στην Κίνα, το ροδάκινο είναι σύμβολο της καλής τύχης, της προστασίας και της μακροζωίας .
Ο Αύγουστος είναι εθνικός μήνας ροδάκινων στις ΗΠΑ (από το 1982!).
Η Γεωργία είναι το κράτος της ροδακινιάς, αλλά η Καλιφόρνια παράγει περίπου το 50% των ροδάκινων των ΗΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί αυτοί που σκάβουν παγίδες για τους άλλους, είναι οι ίδιοι που καταλήγουν στον πάτο τους

  Γιατί αυτοί που σκάβουν παγίδες για τους άλλους, είναι οι ίδιοι που καταλήγουν στον πάτο τους -Κική Γιοβανοπούλου- 25 Αυγούστου 2024 The W...