Ενδιαφέρουσες πληροφορίες
για τους φοίνικες
Τα φοινικόδενδρα είναι μια βοτανική οικογένεια πολυετών λιανών, θάμνων και δέντρων.
Υπάρχουν περίπου 2600 είδη φοινικόδεντρων.
Οι περισσότερες ποικιλίες είναι εγγενείς σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα .
Οι ποικιλιες ευδοκιμούν σε υγρά και ζεστά κλίματα , ωστόσο, μπορούν να βρεθούν σε πολλά διαφορετικά ενδιαιτήματα . Η ποικιλομορφία τους είναι η υψηλότερη στα δάση υγρών, πεδινών τόπων.
Οι περισσότερες ποικιλίες διακρίνονται από τα μεγάλα, σύνθετα, αειθαλή φύλλα τους, γνωστά ως τετράγωνα, τα οποία είναι διατεταγμένα στην
κορυφή ενός αδιαίρετου στελέχους.
κορυφή ενός αδιαίρετου στελέχους.
Η διάρκεια ζωής ενός φοίνικα είναι μέχρι 100 χρόνια , ανάλογα με το είδος.
Ο κορμός ενός φοίνικα είναι η δομή που κρατά την φυλλώδη βλάστηση πάνω από το έδαφος. Είναι μερικές φορές σαρκώδης και άλλοτε αρκετά ξυλώδης. Αλλά, δεν έχει κλασσικό φλοιό. Το μέγεθος του κορμού είναι εξαιρετικά μεταβλητό, από διάμετρο μικρότερη από 1,5 εκατοστά (μισή ίντσα) έως και 1,2 μέτρα (4 πόδια). Το χρώμα του κορμού είναι συνήθως καφέ, γκρι ή πράσινο.
Φυλλοβόλα φύλλα ονομάζονται φύλλα . Τα περιγράμματα περιγράφονται είτε σαν φύλλα με φτερά είτε σαν φύλλα με φύλλα.
Έχουν σχηματισμό σπειροειδούς και βρίσκονται στην κορυφή μιας φοινικόδρας στο στέμμα του δέντρου.
Έχουν σχηματισμό σπειροειδούς και βρίσκονται στην κορυφή μιας φοινικόδρας στο στέμμα του δέντρου.
Τα λουλούδια μεγαλώνουν σε μια ταξιανθία, ένα ειδικό κλαδί μόνο για τη μεταφορά του μεγάλου αριθμού μικροσκοπικών λουλουδιών. Τα λουλούδια είναι γενικά μικρά και λευκά και έχουν σχήμα αστεριού. Τα σέπαλα και τα πέταλα συνήθως αριθμούν τρία.
Τα πιο κοινά φρούτα που αναπτύσσονται από τους φοίνικες είναι οι καρύδες Άλλα φρούτα από τα φοινικόδεντρα περιλαμβάνουν τα μούρα acai, jubaea, φρούτα ροδάκινου και φουντούκι betel.
Το πιο ψηλό είδος φοίνικα είναι η παλάμη de cera ( Ceroxylon quindiuense ), γνωστή και ως φοίνικα κεριού . Είναι εγγενές στα υγρά δάση των Άνδεων της Κολομβίας και του Βόρειου Περού . Αυτό το είδος φοίνικα μπορεί να αυξηθεί σε ύψος 60 μέτρων (200 πόδια).
Το Dypsis minuta είναι ίσως το μικρότερο είδος φοινικόδεντρου στον κόσμο και πιθανότατα να μην υπερβαίνει τα 30 εκατοστά (12 ίντσες) σε ύψος . Αυτό το είδος είναι ενδημικό στη Μαδαγασκάρη .
Ο μεγαλύτερος σπόρος στον κόσμο είναι το κοκοφοίνικα, ο σπόρος ενός φοίνικα . Μπορεί να φθάσει περίπου τα 30 εκατοστά (12 ίντσες) μακριά και ζυγίζουν μέχρι 18 κιλά (40 λίβρες). Το coco de mer, ένας γιγαντιαίος σκούρος σπόρος, προστατεύεται από την κυβέρνηση των Σεϋχελλών λόγω της σπανιότητας του.
Το ρεκόρ για τους περισσότερους φοίνικες που φυτεύτηκαν σε 10 χρόνια είναι 42 εκατομμύρια και επιτεύχθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταξύ 1999 και 2009. Το πιστοποιητικό παρουσιάστηκε στα βραβεία Khalifa στο Εμιράτο Palace.
Η ανθρώπινη χρήση των φοίνικων είναι παλαιότερη ή μεγαλύτερης ηλικίας από τον ίδιο τον ανθρώπινο πολιτισμό , ξεκινώντας από την καλλιέργεια της ημερομηνίας φοίνικας από τους Μεσοποταμιούς και άλλους λαούς της Μέσης Ανατολής πριν από 5000 χρόνια.
Στο ύψος του αιγυπτιακού πολιτισμού , οι φοίνικες λατρεύονταν από πολλούς. Μια ένδειξη της σημασίας των παλαμών στην αρχαιότητα είναι ότι αναφέρονται σε περισσότερες από 30 φορές στη Βίβλο .
Σε πολλά μέρη του κόσμου οι παλάμες εξελίχθηκαν σε ένα πολύ σημαντικό μέρος των πολιτισμών, της ζωής και της γεωργίας.
Οι φοίνικες έχουν μεγάλη οικονομική σημασία , συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων καρύδας, έλαια, ημερομηνίες, σιρόπι φοινικιού, καρύδια ελαιών, κερί καρναούβης, μπαστούνι μπαστούνι, ραφία και ξύλο φοινικιού.
Ο κλάδος της παλάμης ήταν σύμβολο θριάμβου και νίκης σε προχριστιανικούς χρόνους. Οι Ρωμαίοι επιβράβευσαν τους
πρωταθλητές των αγώνων και γιόρτασαν τις στρατιωτικές επιτυχίες με τα παλάμη. Οι πρώτοι Χριστιανοί χρησιμοποίησαν τον
κλάδο της παλάμης για να συμβολίσουν τη νίκη των πιστών πάνω στους εχθρούς της ψυχής, όπως στο
φεστιβάλ της Κυριακής των Χριστουγέννων που γιορτάζει την θριαμβευτική είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ. Στον Ιουδαϊσμό, η παλάμη αντιπροσωπεύει την
ειρήνη και την αφθονία και είναι ένα από τα Τέσσερα είδη του Sukkot. Η παλάμη μπορεί επίσης να συμβολίζει το Δέντρο της
Ζωής στην Καμπάλα.
πρωταθλητές των αγώνων και γιόρτασαν τις στρατιωτικές επιτυχίες με τα παλάμη. Οι πρώτοι Χριστιανοί χρησιμοποίησαν τον
κλάδο της παλάμης για να συμβολίσουν τη νίκη των πιστών πάνω στους εχθρούς της ψυχής, όπως στο
φεστιβάλ της Κυριακής των Χριστουγέννων που γιορτάζει την θριαμβευτική είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ. Στον Ιουδαϊσμό, η παλάμη αντιπροσωπεύει την
ειρήνη και την αφθονία και είναι ένα από τα Τέσσερα είδη του Sukkot. Η παλάμη μπορεί επίσης να συμβολίζει το Δέντρο της
Ζωής στην Καμπάλα.
Για τους κατοίκους των ψυχρότερων κλίματος σήμερα, οι παλάμες συμβολίζουν τις τροπικές και τις διακοπές .
Οι παλάμες (φοινικιές ) εμφανίζονται στις σημαίες και τά σύμβολα αρκετών τόπων όπου είναι ιθαγενείς , συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Αϊτής, Γκουάμ, Σαουδική Αραβία, Φλόριντα και Νότια Καρολίνα.
Οι φραγκισκανό ιεραπόστολοι πιστώνεται με το να είναι οι πρώτοι που φυτεύουν τους φοίνικες στην Καλιφόρνια , ίσως σε σχέση με τις βιβλικές συσχετίσεις του δέντρου. Αλλά δεν ήταν μέχρι τη στροφή της Νότιας Καλιφόρνιας της τρέλας κηπουρικής του 20ού αιώνα, ότι η τάξη αναψυχής της περιοχής εισήγαγε την παλάμη ως το κύριο διακοσμητικό φυτό της περιοχής. Δεν παρείχε ούτε σκιά ούτε εμπορεύσιμα φρούτα, η παλάμη ήταν εξ ολοκλήρου διακοσμητική.
Από μια απολιθωμένη άποψη, οι φοίνικες επιστρέφουν τουλάχιστον πριν ογδόντα εκατομμύρια χρόνια στην Κρητιδική Περίοδο κατά τη διάρκεια των δεινοσαύρων. Τα απολιθώματα των φοινικών δέντρων έχουν βρεθεί από εκείνη την εποχή. Καθώς οι μάζες της γης έχουν μεταναστεύσει, βρίσκουμε ακόμη απολιθώματα παλάμες στις πιο απροσδόκητες τοποθεσίες. Τα πολύ παλιά απολιθώματα της παλάμης μπορούν να βρεθούν ακόμη και στις παγωμένες μάζες της γης στην Ανταρκτική. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ίσως οι φοίνικες ήταν μεταξύ των πρώτων από όλα τα ανθισμένα δέντρα.
Όπως και πολλά άλλα φυτά, οι παλάμες απειλούνται από ανθρώπινη παρέμβαση και εκμετάλλευση. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους φοίνικες είναι η καταστροφή των οικοτόπων, ιδίως στα τροπικά δάση, λόγω της αστικοποίησης, της κοπής ξύλου, της εξόρυξης και της μετατροπής σε γεωργικές εκτάσεις.
http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-palm-trees
/
/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου