Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΦΗΚΕΣ




Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις σφήκες


σφήκα
Οι σφήκες είναι έντομα που ανήκουν στη σειρά Hymenoptera.
Σχετίζονται με τις μέλισσες και τα μυρμήγκια .
Υπάρχουν περισσότερα από 120.000 είδη σφήκες.
Οι σφήκες ζουν σε όλο τον κόσμο και βρίσκονται  σχεδόν Σσε κάθε χώρα.
Η μεγαλύτερη κοινωνική σφήκα είναι ο ασιατικός γίγαντας hornet [φωτογραφία κατωτέρω], που φτάνει σε  μήκος μέχρι 5 εκατοστά (2,0 in) , μεταξύ των μεγαλύτερων μοναχικών σφηκών είναι μία ομάδα ειδών  γνωστή ως γεράκι ταραντούλα που φτάνει  επίσης μέχρι 5 εκατοστά (2,0 in) μήκους , μαζί με την γιγαντιαία scoliid της Ινδονησίας η οποία έχει άνοιγμα φτερών 11,5 εκατοστά (4,5 in).
Ασιατικό γίγαντα
Οι μικρότερες σφήκες είναι οι μοναχικές χάλκινες σφήκες στην οικογένεια Mymaridae, συμπεριλαμβανομένου και του μικρότερου γνωστού εντόμου στον κόσμο, με μήκος σώματος μόλις 0,139 mm (0,0055 in) και το μικρότερο γνωστό ιπτάμενο έντομο με μήκος μόνο 0,15 mm.
Χασίς Χαλκίδα
Οι σφήκες έχουν δαγκώματα ( σκληρά σαγώνια ) στο στόμα και κεραίες με 12 ή 13 τμήματα . Έχουν  κανονικές πτέρυγες . Στα είδη με κεντρί,  μόνο οι θηλυκές έχουν ένα τεράστιο κεντρί , το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση ενός τροποποιημένου ωοθηκτήρα (δομή ωοτοκίας) για τους αδένες που προκαλούν διάτρηση και δηλητήρια.
Έρχονται σε κάθε χρώμα που μπορείτε να φανταστείτε , από κίτρινο σε μαύρο, μεταλλικό μπλε και πράσινο και λαμπερό κόκκινο και πορτοκαλί.
Ορισμένα είδη σφήκας είναι παρόμοια με τις μέλισσες . Διακρίνονται από τις μέλισσες από τις κατώτερες κοιλότητες τους και τη στενή "μέση", ένας μίσχος, που χωρίζει την κοιλιά από τον θώρακα. Έχουν επίσης ελάχιστα έως και καθόλου μαλλιά στο σώμα τους (σε αντίθεση με τις μέλισσες) και δεν παίζουν μεγάλο ρόλο στην επικονίαση των φυτών. Τα πόδια τους είναι λαμπερά, λεπτα και έχουν σχήμα κυλίνδρων.
Wasp-2
Τα διάφορα είδη σφήκων εμπίπτουν σε μία από τις δύο κύριες κατηγορίες: μοναχικές σφήκες και κοινωνικές σφήκες . Οι ενήλικες μοναχικές σφήκες ζουν και λειτουργούν μόνες τους και οι περισσότεροι δεν κατασκευάζουν αποικίες. Όλες οι μοναχικές σφήκες είναι γόνιμες. Αντίθετα, υπάρχουν κοινωνικές σφήκες σε αποικίες που αριθμούν έως και αρκετές χιλιάδες άτομα. Στις κοινωνικές αποικίες με σφήκες υπάρχουν τρεις τάξεις: οι βασίλισσες ωοτοκίας (μία ή περισσότερες ανά αποικία), οι εργαζόμενοι ή τα σεξουαλικώς μη αναπτυγμένα θηλυκά και οι κηφήνες ή τα αρσενικά.
Οι κοινωνικές δομές αντιπροσωπεύουν   χιλιάδες είδη και περιλαμβάνουν κοινώς γνωστούς κατασκευαστές αποικιών, όπως τα κίτρινα σακάκια και τα αγκάθια.
Φωλιά φωλιά
Όλες οι σφήκες που δεν είναι παρασιτικές κατασκευάζουν φωλιές . Η συντριπτική πλειοψηφία των μοναχικών σφήνων κάνει τη φωλιά τους στο έδαφος. Οι κοινωνικές σφήκες δημιουργούν τις γνωστές φωλιές τους από ξύλινες ίνες που ξύνουν με τα σκληρά σαγώνια τους και μασώντας τες σε πολτό.
Μεγάλος αριθμός σφήκες (πάνω από 100.000 είδη) είναι ένας ειδικός τύπος παρασίτου . Είναι παρασιτοειδή που βάζουν τα αυγά τους μέσα ή πάνω στις κάμπιες άλλων ειδών εντόμων. Σε αντίθεση με τα αληθή παράσιτα, οι προνύμφες της σφήκας τελικά σκοτώνουν τους οικοδεσπότες τους.
Όλες οι σφήκες περνούν από πλήρη μεταμόρφωση . Από το αυγό προχωράει σαν μια προνύμφη. Μοιάζει πολύ με ένα κοντό λευκό σκουλήκι, αλλά έχει ένα ξεχωριστό κεφάλι και μπορεί να έχει έξι μικρά αρθρωτά πόδια. Η προνύμφη μεγαλώνει και molt (ρίχνει ολόκληρο το δέρμα) αρκετές φορές πριν μετατραπεί σε ένα νεαρό έντομο. Σε αυτό το στάδιο ηρεμίας έχει
μερικά από τα μέρη του σώματος ενός ενήλικα, αλλά δεν μπορεί να κινηθεί ή να τροφοδοτηθεί. Στο εσωτερικό, μετατρέπεται σε ενήλικα. Τελικά ένας ενήλικας ξεκινάει από το σκληρό σαν κόκαλο εξωτερικό δέρμα του
Μεταμόρφωση
Οι περισσότερες σφήκες ζουν λιγότερο από ένα έτος, μερικοί εργάτες για λίγους μόνο μήνες. Οι Queens ( βασίλισσες ) ζουν για αρκετά χρόνια.
Η διατροφή των σφηνών ποικίλλει μεταξύ των ειδών, γενικά μιλώντας μια προνύμφες σφήκες θα πάρουν σχεδόν πάντα το πρώτο γεύμα τους μέσα από ένα έντομο ξενιστή. Οι ενήλικες μοναχικές σφήκες τροφοδοτούνται κυρίως με νέκταρ, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους αναλαμβάνεται με τη λήψη τροφής για τα σαρκοφάγα τους νεαρά, κυρίως έντομα ή αράχνες. Ορισμένες κοινωνικές σφήκες είναι παμφάγες, τρώγοντας τόσο φυτά όσο και άλλα ζώα. Συχνά τρώνε φρούτα, νέκταρ και ψάρια όπως και νεκρά έντομα.
Wasp-3
Οι κοινωνικές σφήκες χρησιμοποιούν χημικές ουσίες για να αναγνωρίσουν τους φίλους και να στείλουν προειδοποιήσεις και άλλες πληροφορίες. Οι παρασιτικές σφήκες μερικές φορές αφήνουν σημάδια μυρωδιού στα έντομα του ξενιστή για να λένε σε οποιαδήποτε άλλη παρασιτική σφήκα ότι έχουν ήδη βάλει τα αυγά εκεί.
Σε αντίθεση με τις μέλισσες, οι θηλυκές σφήκες έχουν τη δυνατότητα να τσιμπήσουν έναν στόχο πολλές φορές επειδή το κεντρί δεν πέφτει μετά τη χρήση.
Οι κοινωνικές σφήκες χρησιμοποιούν τα μπροστινά πόδια τους μόνο για άμυνα, στα τσιμπήματα οι μοναχικές σφήκες βασίζονται στο δηλητήριο τους για το κυνήγι τροφής.
Ενώ οι βόμβες αποτρέπουν πολλούς πιθανούς θηρευτές , οι μελισσοφάγοι ειδικεύονται στην κατανάλωση  εντόμων με κεντρί, Βουτώντας για να τις πιάσουν και αφαιρώντας το δηλητήριο από το κεντρί, επανειλημμένα βουτώντας το θήραμα σταθερά σε ένα σκληρό αντικείμενο, όπως ένα κλαδί.
Μελισσοφάγος σφήκα
Σχεδόν κάθε είδος εντόμων  έχει τουλάχιστον ένα είδος σφήκας που το προσβάλλει ή το παρασιτίζει . Αυτό καθιστά τις σφήκες σημαντικό παράγοντα στον φυσικό έλεγχο των αριθμών παρασίτων. Οι παρασιτικές σφήκες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στον αγροτικό έλεγχο παρασίτων, καθώς οι ίδιες κάνουν ελάχιστες ή καθόλου ζημίες στις καλλιέργειες. Οι αγρότες αγοράζουν αυτές τις παρασιτικές σφήκες για έλεγχο των εντόμων στους αγρούς τους.
Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των σφηκών δεν παίζει κανένα ρόλο στην επικονίαση , μερικά είδη μπορούν να μεταφέρουν αποτελεσματικά τη γύρη και να επικονιάσουν διάφορα φυτικά είδη. Για παράδειγμα, οι σφήκες σύκων είναι οι μόνοι γονιμοποιητές σχεδόν 1000 ειδών σύκων .
Η Polistes fuscatus αναγνωρίζει τα άτομα με τα μοναδικά πρότυπα του προσώπου τους . Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει αυτή την ανθρώπινη ικανότητα σε ένα έντομο.
Οι σφήκες έχουν διαμορφωθεί σε κοσμήματα από τουλάχιστον τον δέκατο ένατο αιώνα, όταν κατασκευάστηκαν καρφίτσες με σμάλτο και σμαράγδια σε χρυσές και ασημένιες σφαίρες.
Ένας τρόπος για τη σφήκα ήταν οι γυναικείες σιλουέτες με έντονες καμπύλες μέσης, που υπογράμμιζαν τους γοφούς και την προτομή του φέροντος, εμφανίστηκαν επανειλημμένα κατά τον δέκατο ένατο και τον εικοστό αιώνα.
Τα σκούτερ Vespa ονομάζονται από σφήκες - η vespa σημαίνει "σφήκα" στα ιταλικά.
Το όνομα "Wasp" έχει χρησιμοποιηθεί για πολλά πολεμικά πλοία και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.
http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-wasps/
http://justfunfacts.com
/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γυμνάζεστε αλλά δεν «πέφτει» η κοιλιά; Κι όμως, υπάρχουν οφέλη για την υγεία

  Γυμνάζεστε αλλά δεν «πέφτει» η κοιλιά; Κι όμως, υπάρχουν οφέλη για την υγεία Σινάνη Αικατερίνη Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024 20:00 Σας ενοχλ...