Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΟΤΑΛΙΕΣ




Ενδιαφέρουσες πληροφορίες 

για τους κροταλίες


Κροταλίας
Οι κροταλίες είναι δηλητηριώδη φίδια που χαρακτηρίζονται από μια τμηματική κουδουνίστρα στην άκρη της ουράς που
παράγει ένα ζωντανό ήχο όταν δονείται.
Υπάρχουν περίπου 36 γνωστά είδη κροταλίων .
Οι κροταλίες είναι ιθαγενείς στην Αμερική , συναντάμε από τον νότιο Καναδά έως την κεντρική Αργεντινή, αλλά είναι πιο άφθονοι και ποικίλοι στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και το βόρειο Μεξικό.
Οι κροταλίες μπορούν να βρεθούν σε μια μεγάλη ποικιλία οικοτόπων . Είναι πιο άφθονοι στις νεφελώδεις άμμους της Νοτιοδυτικής Αμερικής, αλλά και σε βραχώδεις περιοχές, λιβάδια, έλη και δάση.
Οι Κροταλίες έχουν διάρκεια ζωής από 10 έως 25 ετών στην άγρια φύση.
Τα περισσότερα είδη κροταλία έχουν μήκος 0,6 έως 1,2 μέτρα (2 έως 4 πόδια) .
Κουδουνίστρα-2
Το μεγαλύτερο είδος κροταλίας είναι ο ανατολικός ραβδόσχημος ( Crotalus adamanteus ), φτάνοντας έως 2,4 μέτρα μήκος και βάρος από 1,8 έως 4,5 κιλά.
Το μικρότερο είδος  είναι ο  κροταλίας (Crotalus willardi) με μήκος από 30 έως 60 εκατοστά (1 έως 2 πόδια).
Οι κροταλίες είναι γνωστοί για τα σχετικά βαριά τους σώματα και τις διαμαντοειδείς κεφαλές .
Το δέρμα του κροταλία έχει ένα σύνολο αλληλεπικαλυπτόμενων  φολίδων που καλύπτουν ολόκληρο το σώμα, παρέχοντας προστασία από διάφορες απειλές όπως αφυδάτωση και φυσικά τραύματα.
Κλίμακα κροταλίας
Το δέρμα των κροταλίων είναι περίπλοκο με τέτοιο τρόπο ώστε να τους καμουφλάρει από τους θηρευτές τους. Οι κροταλίες γενικά δεν έχουν λαμπερά χρώματα, αλλά βασίζονται σε λεπτές γήινες αποχρώσεις που μοιάζουν με το περιβάλλον.
Οι κροταλίες παίρνουν το όνομά τους από ειδικές κατασκευές στην άκρη της ουράς τους . Η κουδουνίστρα τους αποτελείται από δακτυλίους κερατίνης (το ίδιο υλικό που κατασκευάζονται  τα νύχια μας). Όταν δονείται, η κουδουνίστρα δημιουργεί ένα συριστικό ήχο που προειδοποιεί τους πιθανούς θηρευτές. Είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και εξαιρετικά εξελιγμένο σύστημα πρόληψης-αποφυγής.
Κουδουνίστρα-3
Τα μάτια τους είναι οξέα κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και καλά προσαρμοσμένα στη νυκτερινή χρήση. Έχουν κάθετες κόρες, όπως τα μάτια της γάτας.
Οι κροταλίες είναι αγκαθωτοί - έχουν όργανα ανίχνευσης θερμότητας που βρίσκονται σε κοιλώματα κοντά στα μάτια . Οι θερμικά ευαίσθητες κοιλότητες ανιχνεύουν τη θερμότητα του θηράματος και τα νεύρα μεταδίδουν αυτές τις πληροφορίες στην ίδια περιοχή
του εγκεφάλου που δέχεται τις οπτικές νευρικές παλμώσεις. Είναι ακριβές να πούμε ότι ο κροταλίας "βλέπει" μια θερμική εικόνα του θήρατός του και μπορεί να χτυπήσει στο σκοτάδι αν το θήραμα είναι ακόμα ελαφρώς θερμότερο από το φόντο του.
Οι κροταλίες έχουν μια εξαιρετικά έντονη αίσθηση οσμής . Μπορούν να αισθανθούν τα οσφρητικά ερεθίσματα, τόσο μέσα από τα ρουθούνια τους, όσο και τρυπώντας τις γλώσσες τους, οι οποίες φέρουν σωματίδια που φέρουν μυρωδιά στα
όργανα του Jacobson στην οροφή των στόχων τους.
Κουδουνίστρα-4
Όλοι οι κροταλίες είναι δηλητηριώδεις . Ορισμένοι είναι πιο δηλητηριώδεις από τους άλλους.
Το είδος και ο οικότοπος του φιδιού καθορίζει πόσο ισχυρό είναι το δηλητήριό του και μπορεί να ποικίλει μέσα σε ένα μόνο είδος.
Οι κυνόδοντες του κροταλίνου εισάγουν το δηλητήριο στο θήραμά του όταν χτυπάει με ταχύτητα περίπου πέντε δέκατα του δευτερολέπτου!
Το δηλητήριο παρέχεται από τους αδένες πάνω από την άνω γνάθο, μέσω του αγωγού δηλητηρίου και έξω από τα διευρυμένα, κοίλα δόντια, γνωστά ως κώνοι. Ο κροταλίας μπορεί να ελέγξει την ποσότητα του δηλητηρίου που απελευθερώνει.
Το δηλητήριό τους παραλύει το θήραμα, το οποίο καταπίνουν ολόκληρο. .
Οι κροταλίες τρέφονται κυρίως με μικρά θηλαστικά και πουλιά. Τρώνε επίσης φίδια όπως άλλους κροταλίες και φιδάκια, σαύρες , βατράχια και μεγάλα έντομα όπως ακρίδες .
Φίδι φαγητό
Οι κροταλίες αναζητούν μόνο φαγητό όταν πεινούν . Ένας ενήλικας κροταλίσς  χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες μεταξύ των γευμάτων, κατά μέσο όρο, ανάλογα με το πόσο μεγάλο ήταν το τελευταίο γεύμα του. Οι νεότεροι κροταλίες τρώνε συχνότερα, περίπου μία φορά την εβδομάδα.
Σχεδόν όλα τα ερπετά, συμπεριλαμβανομένων των κροταλίων, είναι ψυχρόαιμα . Ως ψυχρόμορφα πλάσματα, οι κροταλίες εξαρτώνται από τον ήλιο για να τους ζεσταίνουν σε ικανοποιητικές θερμοκρασίες και σκιερούς χώρους για να κρυώσουν.
Όσοι βρίσκονται σε πιο εύκρατες ζώνες, όπου οι θερμοκρασίες μπορούν να μειωθούν στους 4 ° C (40 ° F), εισέρχονται σε μια περίοδο αδράνειας , το χειμώνα που είναι ηρεμία παρόμοια με τη χειμερία νάρκη. Για να μην καταψυχθούν, οι κροταλίες συγκεντρώνονται σε πετρώματα και σχηματίζουν σφαίρες με το σώμα τους.
Κουκούλα κρουστών
Οι βραχώδεις ρωγμές, τα βράχια και τα απορρίμματα των φύλλων καθιστούν ασφαλείς τόπους για τους κροταλίες.
Οι κροταλίες συχνά επιστρέφουν για ζευγάρωνα στον ίδιο τόπο στην ίδια μέρα, κάθε χρόνο και μερικές φορές ταξιδεύουν αρκετά μίλια για να φτάσουν εκεί. Το μεγαλύτερο είδος κροταλιών ζευγαρώνει το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, ενώ κάποια είδη ζευγαρώνουν μόνο την άνοιξη ή κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου.
Οι κροταλίες είναι ωοτόκοι . Αυτό σημαίνει ότι γεννούν αυγά τα οποία διατηρούν μέσα στο σώμα τους  Τις περισσότερες φορές υπάρχουν 8 με 10 μωρά γεννημένα ταυτόχρονα.
Κουνέλι μωρό
Οι νεαροί κροταλίες είναι σχεδόν ανεξάρτητοι λίγα λεπτά μετά τη γέννησή τους και σε ορισμένα είδη το δηλητήριό τους είναι πιο τοξικό από τους ενήλικες .
Οι κροταλίες γενικά χρειάζονται αρκετά χρόνια για να ωριμάσουν, και τα θηλυκά συνήθως αναπαράγουν μόνο μία φορά κάθε
τρία χρόνια.
Στους φυσικούς τους θηρευτές περιλαμβάνουν αρπακτικά πουλιά, όπως κουκουβάγιες , αετοί  και γεράκια, καθώς και αλεπούδες , κογιότες , ασβοί, άγριόχοιροι και άλλα φίδια. Τα νεογέννητα  είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη θήρα.
Τα περισσότερα είδη κροταλιών δεν κινδυνεύουν, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
Κουδουνίστρα-5
Οι κροταλίες διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στα οικοσυστήματα τους, ελέγχοντας τους πληθυσμούς μικρών θηλαστικών.
Οι κροταλίες έχουν μια ανεπιτυχή φήμη για να είναι επιθετικές , παρότι αποφεύγουν την ανθρώπινη επαφή και επιτίθενται μόνο όταν προκαλούνται άμεσα, χτυπάνε τις ουρές τους ως προειδοποίηση πριν χτυπήσουν.
Είναι επίσης σφήνα , ένα δεύτερο στοιχείο της προειδοποιητικής στάσης που συχνά παραβλέπεται και επισκιάζεται από
την κουδουνίστρα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που δαγκώνουν με κροταλίες έχουν ακούσει κατά λάθος σε αυτές - επομένως παρακολουθήστε όπου περπατάτε!
Τα τσιμπήματα τους μπορεί να είναι επικίνδυνα αλλά πολύ σπάνια θανατηφόρα για τον άνθρωπο.
Οι ζωγραφιές των Αζτέκων, οι ναοί της Κεντρικής Αμερικής και τα μεγάλα ταφικά νεκροταφεία στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες
Πολιτείες συχνά κοσμούνται με απεικονίσεις κροταλίων, συχνά μέσα στα σύμβολα και τα εμβλήματα
των πιο ισχυρών θεοτήτων.
Ο κροταλίας έγινε ένα συμβολικό ζώο για τους Κολοναίους κατά την περίοδο του επαναστατικού πολέμου και
απεικονίζεται εμφανώς στη σημαία Gadsden. Συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως σύμβολο από τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών
και από πολιτικά κινήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Interesting facts about rattlesnakes | Just Fun Facts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πώς ήταν η Μακρινίτσα το 1975 μέσα από φιλμ της εποχής

  Πώς ήταν η Μακρινίτσα το 1975 μέσα από φιλμ της εποχής Από το αρχείο του δρ. Γ. Χατζηδάκη Δημοσιεύθηκε  23/01/2025 09:05 Σκαρφαλωμένη στο ...