Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ




Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις μέλισσες


μέλισσες
Οι μέλισσες που ξέρουμε είναι ένα υποσύνολο των μελισσών του γένους Apis και  διακρίνονται κυρίως από την παραγωγή και αποθήκευση του μελιού και την κατασκευή μόνιμες  αποικίες, φωλιές εξωτερικές από κερί.
Υπάρχουν 7 είδη  μελισσών, με 44 υποείδη .
Επειδή οι μέλισσες έχουν εξημερωθεί για την παραγωγή μελιού για ανθρώπινη κατανάλωση,  βρίσκονται τώρα σε όλο τον κόσμο σε διαφορετικά ενδιαιτήματα .
Μπορούν να επιβιώσουν σχεδόν σε κάθε κλίμα εκτός από εκείνα που έχουν χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Ενώ οι μέλισσες μπορούν να ευδοκιμήσουν σε οικόσιτα ή φυσικά περιβάλλοντα , γενικά προτιμούν να ζουν σε λιβάδια, οπωρώνες, δάση, κήπους και οποιεσδήποτε άλλες περιοχές όπου υπάρχει αφθονία των ανθοφόρων φυτών.
μέλισσα
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι αρχικοί οικότοποι της μέλισσας είναι τροπικά κλίματα και σε μεγάλο βαθμό δασικές περιοχές .
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι μέλισσες προέρχονταν από την Αφρική και εξαπλώθηκαν στη βόρεια Ευρώπη, ανατολική Ινδία, την Κίνα και την Αμερική.
Όλες οι μέλισσες είναι κοινωνικά και συνεταιριστικά έντομα . Ζουν σε εκλεκτές, αλλά και οργανωμένες κοινωνίες.
Οι μέλισσες ζουν σε κυψέλες (ή αποικίες).
αποικία μελισσών
Τα μέλη της κυψέλης χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: τις εργάτριες μια βασίλισσα και τους κηφήνες.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΕΛΙΣΣΕς ΕΡΓΑΤΡΙΕς
Οι εργάτριες είναι οι μόνες μέλισσες που οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν . Αυτές οι μέλισσες είναι θηλυκές που δεν είναι σεξουαλικά ανεπτυγμένες. Οι εργάτριες ψάχνουν για τροφή (γύρη και νέκταρ από τα λουλούδια), ασχολούνται με την κατασκευή και την προστασία της κυψέλης, την διατηρούν καθαρή, φροντίζουν την κανονική κυκλοφορία του αέρα με το χτύπημα των  φτερών τους, και  εκτελούν πολλές άλλες κοινωνικές λειτουργίες. Η διάρκεια ζωής
μιας μέλισσας εργάτριας εξαρτάται από την εποχή, αλλά συνήθως κυμαίνεται από 6 εβδομάδες έως 5 μήνες.

Μια βασίλισσα καλύπτει το σύνολο της κυψέλης. Η δουλειά της είναι να αποθέσει τα αυγά που θα γεννήσει για την επόμενη γενιά της κυψέλης των μελισσών. Η βασίλισσα μπορεί να αποθέσει μέχρι 2.000 αυγά την ημέρα. Η βασίλισσα παράγει επίσης τις χημικές ουσίες που καθοδηγούν τη
συμπεριφορά των άλλων μελισσών. Αν η βασίλισσα πεθάνει, οι εργάτριες θα δημιουργήσουν μια νέα βασίλισσα τροφοδοτώντας μια από τις
θηλυκές προνύμφες με μια αποκλειστική διατροφή ενός τρόφιμου που παράγουν και ονομάζεται «βασιλικός πολτός.» Αυτό το ελιξίριο επιτρέπει στην εργάτρια  να
εξελιχθεί σε μια γόνιμη βασίλισσα. Η διάρκεια ζωής μιας βασίλισσα είναι από 3 έως 5 χρόνια.

Αποτέλεσμα εικόνας για βασίλισσα μελισσα
Οι αρσενικές μέλισσες  ονομάζονται κηφήνες και ο σκοπός τους είναι να ζευγαρώσουν με τη βασίλισσα. Αρκετές εκατοντάδες ζουν σε κάθε
κυψέλη κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Αλλά όταν καταφθάσει ο χειμώνας, και  η ομάδα πηγαίνει σε κατάσταση επιβίωσης, οι κηφήνες θα εκδιωχθούν!  Ο πιο ανθεκτικός κηφηνας μπορεί να ζήσει έως και 4 μήνες.

Αποτέλεσμα εικόνας για κηφηνες μελισσες
Μια αποικία μελισσών αποτελείται από μια μόνο βασίλισσα, εκατοντάδες αρσενικά τους κηφήνες και 20.000 έως 80.000 θηλυκές,  τις εργάτριες μέλισσες . Κάθε αποικία μελισσών αποτελείται επίσης από τα αυγά που θα αναπτυχθούν και θα εξελιχθούν σε προνύμφες και νύμφες.
Όλα τα μέλη μιας αποικίας μελισσών υποβάλλονται σε πλήρη μεταμόρφωση , που ξεκινά από το αυγό,  τη προνύμφη και μετά νύμφης δηλαδή όλα τα στάδια πριν γίνει ενήλικη.
κύκλου ζωής της μέλισσας
Ο αριθμός των ατόμων μέσα σε μια αποικία μελισσών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εποχιακές αλλαγές.
Οι μέλισσες ζουν από το αποθηκευμένα μέλι και τη γύρη όλο το χειμώνα, και συγκεντρώνονται σε μια μπάλα για να διατηρήσουν ζεστασιά.
Οι μέλισσες εκτελούν μια ομάδα από κινήσεις, γνωστές ως χορός με οχτάρια . Το κάνουν αυτό για να ενημερώσουν τις άλλες εργάτριες μέλισσες για την ακριβή θέση της πηγής τροφής. Μερικές από αυτές τις θέσεις είναι πάνω από 6 χιλιόμετρα μακριά  (3,7 μίλια) από την κυψέλη τους.
Είναι σαφές ότι   οι μέλισσες χρησιμοποιούν τον ήλιο για να περιηγηθείτε και να επικοινωνήσουν , αλλά πηγή γνώσης των μελισσών για  την κίνηση του ήλιου είναι ακόμα ασαφής. Κατά την πλοήγηση, οι μέλισσες είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τον ήλιο ως σταθερό σημείο αναφοράς. Αυτό τους επιτρέπει να πετούν σε μια κατεύθυνση σαν να έχουν πυξίδα, απλά κρατώντας την γωνία μεταξύ της γραμμής πτήση τους και με σταθερό σημείο τον  ήλιο. Οι μέλισσες που έχουν βρει με επιτυχία τα τρόφιμα είναι τότε σε θέση να μοιραστούν τη θέση μέσα από τη γλώσσα του χορού τους.
Όταν μια εργάτρια ανιχνευτής τροφής , ή πρόσκοπος μέλισσα επιστρέφει στην κυψέλη  εκτελεί ένα κυκλικό χορό για να κοινοποιήσει την θέση των πηγών τροφής κοντά στην αποικία (λιγότερο από 30 μέτρα (100 πόδια) μακριά). Η μέλισσα κινείται σε ένα
κυκλικό μοτίβο. Ο χορός waggle χρησιμοποιείται για την επικοινωνία προκειμένου για πιο απομακρυσμένες πηγές νέκταρ ή γύρης.
Η κυψέλη και οι μέλισσες, η «Βίβλος» της μελισσοκομίας, δείχνει ότι κατά μέσο όρο η ταχύτητα πτήσης της μέλισσας είναι   περίπου 25 χιλιόμετρα (15 μίλια) ανά ώρα και ότι είναι σε θέση να πετούν έως και 32 χιλιόμετρα (20 μίλια) ανά ώρα .
μέλι μέλισσες που πετούν
Οι μέλισσες μπορούν να χτυπήσουν τα φτερά τους 230 φορές το δευτερόλεπτο!
Μια εργάτρια μέλισσα  μπορεί να επισκεφθεί 2.000 λουλούδια ανά ημέρα . Το νέκταρ που συγκεντρώνει πηγαίνει σε μια ειδική περιοχή του σώματός της που ονομάζεται «στομάχι μελιού» . Όταν το στομάχι μελιού είναι γεμάτο, η μέλισσα πρέπει να επιστρέψει στην κυψέλη για να ξεράσει το περιεχόμενό του στα κύτταρα της κηρήθρας.
Ενώ βρισκεται μέσα στο στομάχι της μέλισσας για περίπου μισή ώρα, το νέκταρ αναμιγνύεται με τις πρωτεΐνες και τα ένζυμαπου παράγονται από τις μέλισσες, μετατρέποντας το νέκταρ σε μέλι.
Οι μέλισσες συλλέγουν γύρη και σε καλάθια γύρη τους και να μεταφέρουν πίσω στην κυψέλη . Στην κυψέλη, γύρη χρησιμοποιείται ως πηγή πρωτεΐνης που είναι αναγκαία κατά τη διάρκεια της εκτροφης ττου γόνου

μέλισσα-2
Οι μέλισσες είναι σε θέση να ανιχνεύουν τα αρώματα με το στόμα, κεραίες και τις άκρες των ποδιών τους τους (ταρσιαίο). Σε όλους αυτούς τους τομείς οι μέλισσες έχουν αισθητηρίων: μικροσκοπικά, τα μαλλιά σε σχήμα όργανα που ενσωματώνουν δέκτη νευρικά κύτταρα. Έχουν 170 από αυτούς τους υποδοχείς οσμής κεραία τους.
Όλοι οι μέλισσες ζουν σε αποικίες όπου οι εργαζόμενοι τσίμπημα εισβολείς ως μια μορφή άμυνας, και ανησυχεί
μέλισσες απελευθερώσει μια φερομόνη που διεγείρει την αντίδραση επίθεση σε άλλες μέλισσες.
Όταν μια μέλισσα τσιμπήματα, δεν μπορεί να τραβήξει το αγκαθωτό κεντρί κάνει πίσω . Αφήνει πίσω όχι μόνο το κεντρί, αλλά και μέρος της κοιλιάς και του πεπτικού σωλήνα του, καθώς και τους μυς και τα νεύρα. Αυτή η μαζική κοιλιακή ρήξη σκοτώνει τη μέλισσα. Οι μέλισσες είναι τα μόνα μέλισσες να πεθάνουν μετά το τσίμπημα.
Δυστυχώς, τα τελευταία 20 χρόνια, οι αποικίες των μελισσών έχουν εξαφανιστεί, και ο λόγος παραμένει άγνωστος. Αναφέρεται ως «διαταραχή κατάρρευσης αποικίας», τα δισεκατομμύρια μέλισσες σε όλο τον κόσμο αφήνοντας τις κυψέλες τους, να μην επιστρέψουν. Σε ορισμένες περιοχές, έως και το 90% των μελισσών έχουν εξαφανιστεί!
Ως επικονιαστές , μέλισσες είναι ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον και την προμήθεια τροφίμων.
Ανθρώπινα μελισσοκομίας ή μελισσοκομία έχει ασκηθεί για χιλιετίες, τουλάχιστον από την εποχή της Αρχαίας Αιγύπτου και την Αρχαία Ελλάδα.
Η γλώσσα των μελισσών χορού για πρώτη φορά αποκωδικοποιηθεί από τον Αυστριακό επιστήμονα Karl von Frisch ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1973 για την ανακάλυψη.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι μέλισσες το μέλι και κάποια άλλα έντομα μπορεί να έχει την ικανότητα για συνείδηση .
Η μελέτη των μελισσών συμπεριλαμβανομένων των μελισσών είναι γνωστή ως melittology .
Μια κοινότητα των μελισσών έχει συχνά χρησιμοποιηθεί σε όλη την ιστορία από τους πολιτικούς θεωρητικούς ως μοντέλο
της ανθρώπινης κοινωνίας: η εικόνα αυτή εμφανίζεται στον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα? σε Βιργίλιος και ο Σενέκας? στο Erasmus και
Σαίξπηρ? στον Μαρξ και ο Τολστόι.
Interesting facts about honey bees | Just Fun Facts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νέος ψευτογιατρός: Πουλάει 120 ευρώ «αντίδοτο» για εμβόλια κορονοϊού - «Έσωσα δύο ετοιμοθάνατους»

  Νέος ψευτογιατρός: Πουλάει 120 ευρώ «αντίδοτο» για εμβόλια κορονοϊού - «Έσωσα δύο ετοιμοθάνατους» (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) Υποστηρίζε...